PROJECT GOTHAM RACING 3

PROJECT GOTHAM RACING 3

9.2

Najlepší racing z Xboxu útočí v novom pokračovaní na Xbox360 a to poriadne. Hi-res grafika, kvalitný fyzikálny model, online možnosti...

Recenzia na Xbox360 verziu

Tretie pokračovanie série Project Gotham Racing otvára brány na novej konzole Xbox360 a nastoluje štandardy novej generácie závodného štýlu hier. Teda - fotorealistická grafika, kokpit pohľad a online prepojenie, jednoducho novinky, ktoré odteraz nebudú pri každom lepšom závodnom titule chýbať. Toto je však len časť toho, čo hra ponúka.

Štart
 
Project Gotham Racing sa v tretej časti presunie do piatich rozsiahlych lokácií, ktoré už nie sú čisto samostatné trate, ako v predošlých hrách, ale rozľahlé reálne mestá s množstvami ulíc, po ktorých sa budete premávať a to s 80 najlepšími a najexotickejšími autami na svete. Presnejšie si zajazdíte cez centrum Londýna, vysvietené ulice Las Vegas, preženiete sa cez mosty New Yorku, a užijete si aj vychádzajúce slnko v Tokyu. K týmto mestským tratiam sa pridruží diametrálne odlišný, závodný okruh Nurburgring.

Zaujímavosťou je, že tentoraz autori dali na požiadavky hráčov, a prakticky všetko z hry odomkli už na začiatku. Toto uspokojí hlavné tých, ktorým sa nechce prechádzať kampaň, aby sa dostali na všetky lokácie a odomkli si autá. Pre ostatných, ktorí si to nenechajú ujsť, si však autori nechali sériu bonusov, kde v kariére môžete získavať rôzne konceptné autá, zapĺňať garáže a hlavne získavať body do Xbox Live! gamekarty za splnené úlohy. Okrem offline kariéry hra ponúka aj doplnok a to online kariéru so sériou tratí jazdených online proti reálnym protivníkom. Z ďalších možností nechýbajú samostatné závody na vybranej trati a ani čisto multiplayerové závody.  Novinkou v hre je Gotham TV, v ktorom môžete sledovať závody najlepších, aktuálne prebiehané závody, a aj ukladať a pozerať si tam aj vlastné replaye a fotky. Výborným prídavkom je aj vytváranie si vlastných tratí, a aj drobnosť v podobe zahrania si Geometry Wars 1 alebo 2, pridaných do hry v podobe automatov vo vašej garáži.

Project Gotham Racing 3

Reflekcie sú jednou z kvalít hry.
Project Gotham Racing 3

Kto by nechcel mať takéto niečo doma?
Project Gotham Racing 3

Tisícy fandiacich ľudí v okolí trate a dym za spálenými pneumatikami.

Kariéra

Kariéra je ako zvyčajne najrozsiahlejšou časťou hry. Tu sa totiž naučíte jazdiť a aj vyhrávať. Začínate na slabých a pomalých autách, no postupne, ako vyhrávate, získavate body, za ktoré si môžete kúpiť ďalšie kúsky do vašej garáže, jazdiť a učiť sa na nich. Každé auto sa totiž správa inak a má svoje prednosti a možnosti. Rovnako sa naučíte získavať "kudos", prakticky základ celej PGR série.

Kudos sú totiž body za rôzne špeciálne triky, ako brzdenie do zákrut, či už normálnou brzdou alebo ručnou, jazda na dvoch kolesách, skoky, ale ráta sa aj predbiehanie protivníka rôznymi spôsobmi, jazda za protivníkom atď. Teda všetky špecialitky, ktoré si viete predstaviť. Treba však dbať na to, aby ste napríklad pri šmyku nenabúrali do mantinelu, vtedy sa vám kudos nepridajú. O tom, že kudos sú dôležité, svedčí aj to, že takmer všetky online štatistiky sú postavené na týchto bodoch, žiadne časy, ale kudos.

Kariéra vás prevedie cez všetky mestá a prakticky všetky preddefinované trate, a aby to nebolo nudné, budete hrať v rozmanitých módoch. Je tu klasický závod o prvé miesto so siedmymi protivníkmi, eliminator, kde posledný každé kolo vypadáva, nechýbajú duely jeden na jedného. Okrem tohto sú tu aj módy, v ktorých jazdíte sami a napríklad musíte za určitý čas prejsť kuželkami vyznačenú trať a získať na nej určitý počet kudos; podobný je aj mód kudos vs time, kde za získané kudos pauzujete čas a tým máte väčšiu šancu dôjsť do cieľa v stanovenom limite alebo jednoduchšie trate z bodu do bodu na čas; checkpointové jazdy; prípadne prejdenie určitou rýchlosťou cez kontrolný bod. 

Všetky trate môžete prejsť v 5 úrovniach a podľa toho získať medailu. Je tu  pozícia s oceľovou medailou pre nováčikov, s minimálnymi požiadavkami na čas, alebo kudos, ďalej tri stupienkové pozície (bronzová, strieborná, zlatá) rovnako s odstupňovanými nárokmi a nakoniec expert obtiažnosť s platinovou medailou, kde už musíte naozaj excelovať, aby ste to zvládli. Za vyššiu obtiažnosť získavate stále viac bodov na kupovanie áut a rozrastanie tak svojej zbierky.

Treba povedať, že aj keď hráte offline kariéru, stále ste online prepojení a každý váš čas a výsledok sa vám zapisuje na Xbox Live, kde sa porovnáva s ostatnými časmi a vy hneď vidíte, aký ste dobrí alebo ako ste slabí. Hodnotí sa podľa nazbieraných kudos a to do jednotlivých líg, kde v každej lige je cca tisícka miest a majú svoje bodové obmedzenia. Ja som sa počas hrania pohyboval niekde medzi ligami 50 a 100. Na vyššie už treba veľkú zručnosť a poriadny tréning.

Ak chcete svoje jazdy zlepšovať, môžete si okrem porovnania výsledkov zapnúť aj ghost car najlepšieho hráča na danej trati s tým, že ho môžete napodobovať a márne sa ho snažiť dohnať. Pri mnohých jazdách však nejde o čas, ale o kudos, takže aj keď budete na jeho úrovni, stále môžete skončiť o 20-30 líg nižšie, keďže ste nenazbierali kudos za špeciálne triky.

Prejdenie kampane neznamená koniec, stále môžete hrať trate znovu a snažiť sa získať lepšie medaily, čo znamená viac bodov na kupovanie áut a rozširovanie svojej zbierky. Ak by vám toto nestačilo, 22 turnajovú single kampaň dopĺňa menej rozsiahla, ale rovnako zaujímavá online kampaň (8 eventov), kde máte sériu tratí vytvorených na online serveroch, do ktorých sa môžete hocikedy pripojiť a počkať na začiatok ďalšieho závodu a ďalších protivníkov. Podľa vášho umiestnenia po prejdení trate sa vám aj za toto pridajú kampaňové body a samozrejme aj kudos.

Project Gotham Racing 3

Motion blur je stálou súčasťou vašej jazdy.
Project Gotham Racing 3

Takto vyzerá auto len pred jazdou.
Project Gotham Racing 3

Síce len v jednej farbe, ale berieme.

Ostatné módy

Kampaň je síce základom, no oproti ostatným možnostiam, je len jednou časťou hry. Rozsiahlu ponuku možností má aj Single Track mód, kde si vyberiete ľubovolné auto z ponuky a jedno z ponúkaných miest, na ktorom sa vám následne otvorí výber preddefinovaných tratí. Prípadne, ak by sa vám trate nepáčili, je aj možnosť vytvorenia si vlastnej trate krížom cez mesto. Po výbere trate nastavíte ešte počet AI hráčov (maximálne 7),  ich obtiažnosť, autá a detaily okolo ako nastavenia počtu kôl a módu hry. Oproti kampani, kde boli Street Race a Eliminator, tu pribudli módy Team Street Race, kde získavajú body skupiny hráčov, rovnako je tu aj Team Eliminator. Novinkou je zaujímavý mód Capture the Track, kde je vašou úlohou získať najlepší čas na určitých úsekoch trate (získané body sa na konci závodu spočítajú). Úplne rovnaké možnosti hra ponúkne aj pri multiplayeri, kde už nezadávate AI hráčov, ale pozvete si kamarátov, ktorí sú online, prípadne počkáte na hostí. Tu však môžete zaradiť do hry "ľudské" faktory a nastaviť hráčom napríklad manuálnu prevodovku, alebo vynútiť kokpit pohľad pre všetkých hráčov. Nakoniec, ak by ste sa nechceli vzájomne ohrozovať, dajú sa vypnúť kolízie. Pri multiplayeri samozrejme počas hry funguje headset komunikácia, kde si môžete popri pretekoch medzi sebou zanadávať, alebo sa pochváliť. Online stabilita je veľmi dobrá a hra ani na pomalších linkách (128kbit) nezatrhávala.

Podobne rozsiahle ako Single Track mód, sú aj časovky. Tie v hre nemajú len svoj vlastný mód, ale aj vlastné online štatistiky, ako jediné v hre merajúce čas na trati. Teda v móde si môžete prejsť všetky trate so všetkými autami a hneď si porovnávať svoje časy s najlepšími na svete alebo len s najlepšími časmi vašich priateľov. Nechýba ghost car možnosť, kde vás váš "tieň" najlepšej jazdy bude motivovať k ešte dokonalejšiemu výkonu. 

Ak si budete chcieť vytvoriť vlastnú trať, nie je nič jednoduchšie, stačí len spustiť editor, vyberiete mesto a už len klikáte na rôzne križovatky a checkpointy, po ktorých má trať prechádzať. Prakticky môžete vytvoriť hocijaký zauzlenec pomedzi bloky mesta, mrakodrapy, mosty alebo len jednoduchú priamočiaru trať. Následne si trať môžete prejsť či už sám, s počítačom, alebo s priateľmi.

Posledným módom v hre je veľmi zaujímavý foto mód, ktorý je priam lahôdkou motoristických fanúšikov. Hra sa totiž dá v ktoromkoľvek okamžiku zapauzovať a scenériu si odfotiť. Treba povedať, že tento mód je výrazne prepracovanejší ako v GT4. Môžete si totiž kamery ľubovolne pohybovať, natáčať, zoomovať, zaostrovať, zvýrazňovať farby, nastavovať rýchlosť spúšte a vytvoriť tak priam umelecké obrázky. Počas foto módu dokonca nie ste viazaní len na vaše auto, ale môžete pofotiť aj ostatnú konkurenciu, prípadne sa len prejsť po celej trati a fotiť si budovy alebo divákov v okolí trate. Jediným problémom fotomódu je, že autori do hry nepridali utilitu na exportovanie obrázkov na USB alebo PC. Jediný spôsob, ako sa dajú prezrieť nafotené obrázky, je priamo v hre.

Garáž

Vozidiel hra ponúka cez 80, všetko čisto exotické, drahé a rýchle kúsky s rýchlosťami nad 200 km/h a cenou nad milión dolárov. Čakajte autá značiek Ferrari, Mercedes, Lotus, Shelby, Lamboghini, Porsche, Aston Martin, McLaren a ďalšie. Autá sú triedené do kategórií od A (najrýchlejšej) až po D (najpomalšiu). Posledná je síce najpomalšia, ale stále dostatočne rýchla. Každé auto je, ako vizuálne, tak aj ovládaním spracované podľa skutočnosti. Nemusíte však čakať nič prehnane realistické, autori si dali záležať, aby ovládanie udržali v medziach zábavnej hrateľnosti, teda žiadna simulácia, ale zase ani arkádové jazdenie.  Nečakajte žiadne prechádzanie zákrut bez brzdenia. Každé auto má štyri základné parametre, rýchlosť, brzenie, drift, akceleráciu, podľa ktorých si ich môžete pri nakúpe vyberať. Sú to však len základné parametre a na jazdu vplýva viac faktorov, preto si auto môžete pred kúpou vždy otestovať. Aby ste zistili, či sa chová podľa vášho gusta, či má predný alebo zadný náhon, ako sa správa v zákrutách, či ho pri akcelerácií neberie do strán atď. Všetky autá sú však veľmi detailne prepracované a okrem vonkajšieho pohľadu im nechýba ani kokpit, kde si to užijete, akokeby ste boli priamo v aute. Nadhadzuje vás, ťahá vás v zákrutách, vidíte na skle špinu lesknúcu sa oproti slnku, môžete sa samozrejme obzerať na obe strany, kontrolovať situáciu v spätných zrkadielkach, na reálnych živých prístrojových doskách vidíte rýchlosť a otáčky. Pre náročnejších hráčov nechýba v autách možnosť prepnúť si manuálnu prevodovku.

S autami si zajazdíte už v spomínaných štyroch mestách a jednej trati. Každé z miest v hre je iné, a zamerané na svoje dominanty. Napríklad Londýn má jednoduché a väčšinou nekomplikované trate po rôznych uličkách v centre mesta pri Temži, cez parky a námestia. Na druhú stranu Las Vegas je úplne iné, v mape je zachytená hlavná trieda mesta obkolesená všemožnými hotelmi a napriek tomu, že hlavná cesta je takmer rovná, trate tu vytvárajú komplikované zákruty, oblúčiky, otočky, v ktorých pôjdete neraz 20km/h. New York je hlavne na rýchlosť zamerané mesto a zobrazuje dva mosty a malé časti mesta na oboch koncoch, kde musíte takmer okamžite brzdiť a väčšinou si pretrpieť niekoľko zátačiek. Tokyo je najkomplikovanejšie a okrem uličiek sú tu aj rozmanité 360° otočky, podjazdy, nadjazdy. Nakoniec úplne iná trať je Nurburgring, ktorý napriek tomu, že je len okruh, v sebe skrýva cez tucet rozmanitých tratí. Trať je iná hlavne v tom, že na rozdiel od miest, tu nie ste obmedzení len cestou a teda mantinely sú od trate vzdialené a oddelené trávou alebo štrkom, na ktorých keď spravíte chybu, vás spomalia a pošmýkaju.

Kochaním sa na vaše autá nie ste obmedzovaní len v závodoch alebo pri výbere áut, ale všetky vaše kúpené autá v kampani si zaraďujete do garáže. Tou sa môžete kľudne prechádzať a obzerať si svoje výdobytky, kedy len chcete. Na začiatku hra ponúka len jednu malú garáž pre štyri autá, no hneď ako ju zaplníte, otvára sa ďalšia rozsiahla garáž na vidieku v Anglicku prerobená zo starej šopy. Do nej sa už vopchá desať áut a tam už bude pohľad na vašu zbierku impozantnejší. Ale ani druhou garážou to nekončí a v ponuke sú ďalšie v rôznych mestách, ako napríklad londýnske staré sídlo, garáž pri mori v New Yorku alebo dvojica japonských sídiel v okolí Tokya, nechýba ani púštny hi-tech rezort v Las Vegas. Spolu hra ponúka sedem garáži, kam sa prakticky zmestia všetky autá z hry.

Project Gotham Racing 3

Detailnejši modely áut ešte neboli v žiadnej hre.
Project Gotham Racing 3

Prostredia vyzerajú ako skutočné.
Project Gotham Racing 3

Tak kam umiestnime toto auto?

Achievementy a odznaky

Jedným z výrazných lákadiel Xbox360 hier sú Achievementy, teda rôzne úlohy v hrách, za ktorých splnenie získate body do vašej gamekarty na Xbox Live. PGR3 vám spolu môže pridať až 900 bodov, a to za rozmanité činnosti, napríklad jeden achievement splníte, ak získate určitý počet kudos, ďalší achivement nazvaný Construction Worker získate za vytvorenie 10 vlastných tratí, Photographer sa vám otvorí, ak odfotíte svoje auto v každom z miest, ak často sledujete Gotham TV pribudne vám nálepka Gotham TV Sports Fan spolu s niekoľkými bodmi. Ďalšie body získate napríklad za prejdenie kariéry na rôznych úrovniach, no najväčší počet bodov pribudne za dostanie sa do siene slávy Gotham Heroes v prekonaní určitého rekordu na trati. Môžete sa zaradiť do Lamborghini Owners klubu kúpením všetkých áut tento značky, rovnako aj pri Ferrari autách. Ak chcete rýchle body, stačí si zahrať obe Geometry Wars v hre.

Achievmenty sú len časťou celého úplatkárskeho systému hry. Ďalšie sú tu odznaky, medaily, štatistiky, rebríčky, spolu desiatky rôznych ohodnotení pridávajúcim vám za každú blbostičku a nútiacich vás stále sa zlepšovať. Napríklad odznaky získate aj za to, že skončíte trať bez škrabnutia auta, preletíte určitý čas vzduchom, spravíte určité kombá, zarobíte si milión a veľa ďalších.

Grafika

Grafika v hre priam vyráža dych a to od začiatku po koniec. Je to presne to, čo autori sľubovali a čo ukazovali na obrázkoch, ktoré boli prakticky na nerozoznanie od fotiek. Síce kvalita má dopad na čas nahrávania jednotlivých tratí, niekedy presahujúce aj  30 sekúnd, ale naozaj stojí za to. Hi-res prostredia so stovkami rozličných domov, kde prakticky nenájdete rovnakú textúru na viacerých stavbách, pôsobia realisticky, rovnako ako tiene, ktoré vrhajú na trať a zneprehľadňujú vám cestu a oslepujú vás potom, ako spod nich vychádzate do slnečných lúčov. Prostredie dotvárajú ľudia, ktorých nájdete za každou bariériou mávajúcich na vás, fotiacich vás a aj odskakujúcich a padajúcich, ak nabúrate to bariéry. Nechýbajú skutočné HDR efekty, reflekcie, real-timeové tiene, kvalitne je spracovaný motion blur.

Autá za grafikou prostredí nezaostávajú ani v najmenšom a ponúkajú vám dokonalé prepracovanie, odlesky lahodiace oku a realisticky spracovaný interiér, ktorý vás v zákrute priam vyrhne z kresla. Každé je tvorené z 85 000 - 105 000 polygónov, čo je niekoľkonásobne viac ako v predošlom diely a desať násobne viac ako malo napríklad GT4. Autá majú jediný mínus a to obmedzenú deštrukciu, ktorá síce v hre je, ale prejavuje sa len na niekoľkých dieloch auta a to buď nárazníkoch, pokrivenom a otvárajúcom sa kufri, prípadne niektorým autám sa rozbije sklo, spätné zrkadlo a ďalšie podobné detaily. Teda len úzko lokalizované deštrukcie, žiadne real-time vypočítavané preliačovanie plechov alebo odpadávanie súčiastok (ach tie licencie).

Za rozmanitosťou v prostrediach zaostáva rozmanitosť počasia. To v hre prakticky nie je. Jedine si môžete vybrať deň, noc alebo zamračené. Dážď tu chýba, rovnako ani snehu si neužijete. Škoda k dokonalosti hry už chýbali len kvapky vody padajúce na zaprášené sklo a špinu roztierajúce stierače.

Zvukovej stránke sa nedá takmer nič vytknúť, realistické zvuky motorov, takmer skutočné zvuky vnútri auta,  kvalitná hudba takmer zo všetkých štýlov od hip-hopu, cez rock, až po klasiky (môžete si navoliť, ktoré vám majú počas jázd hrať, alebo si môžete pustiť aj vlastné). V multiplayeri do zvukovej kulisy nechýbajú ani hlasy vašich protivníkov, komunikujúcich medzi sebou a s vami cez headsety.  Hre nechýba podpora Dolby Digital 5.1, kedy je zvuk na jednotku.

Project Gotham Racing 3

Jednoduchý editor tratí.


Project Gotham Racing 3

Vo fotomóde nastavíte takmer všetko.


Project Gotham Racing 3

Jedinečný kokpit pohľad.


Cieľ

Ako som už na začiatku spomínal, hra preniesla tento typ hier do novej generácie a urobila tak vo veľkom štýle. Síce má určite stránky, v ktorých mohla byť rozšírenejšia (napríklad mohlo byť viac počasí, trate na vidieku, prípadne ďalšie mesto), ale v tom, čo prináša, je všetko na jednotku. Vychutnáte si jedinečné závody na exotických do detailov prepracovaných autách krížom cez fotorealisticky spracované mestá, s online je previazaná každá časť hry a achievmenty priam chcú, aby ste ich povyhrávali čo najviac. Rovnako vám hra ukáže, aké naozaj je vaše šoférske umenie a to oproti hráčom z celého sveta. Nakoniec len dúfajme, že autori čoskoro cez Live prinesú utilitu, ktorá umožní exportovať svoje fotky na USB alebo HDD do PC, lebo teraz sa o ne nemáte ako podeliť.


napísal saver 9.2.2006
Páči sa mi!
9.2
Ohodnotiť
PROJECT GOTHAM RACING 3
+ fotorealistická grafika
+ kvalitný jazdný model
+ prepracované online spojenie
+ kokpit pohľad
+ zvuková stránka
- chýba export fotiek áut na USB alebo HDD
- úzky výber typov závodov


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Bizarre Creations
Štýl: racing
Dátum vydania:  november 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20028)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk