ACT OF WAR: HIGH TREASON

ACT OF WAR: HIGH TREASON

8.4

Akt vojny sa bol znovu prevedený, tentoraz išlo o navyššiu zradu a vy to všetko musíte zastaviť.

Recenzia na PC verziu

Jedna z najlepších RTS minulého roku Act of War sa dočkala datadisku. Jedná sa len o narýchlo namiešaný prídavok, alebo precízny produkt, ktorý hráčom prinesie vydarenú porciu zábavy? Veľké sľuby často  nezodpovedajú skutočnosti a  expanzie k úspešným hrám často smrdia komerciou a nie vždy sú kvalitné. Takže aký je Act of War: High Treason?
 
High Treason je v prvom rade rozsiahly. Zatiaľ čo pôvodná hra zaberala na disku „len“ 5 GB, samotná expanzia si nárokuje na 7 GB priestoru! No keďže bežným štandardom sú už  sto a viac „gigové“ disky, väčšina hráčov sa nad tým nepozastaví. Otázka však znie- čo všetko hra obsahuje, keď zahrňuje také množstvo dát?

Ťažiskom nového produktu je rozsiahla a prepracovaná kampaň. Obsahuje postavy z predošlej kampane, ale aj nové postavy. Často budete mať pod svojou kontrolou najmä dvoch elitných vojakov. Seržant Jefferson sa hodí  na špionážne misie a oslobodzovanie rukojemníkov. Seržant Oz Jackson je  jedinečný hlavne vďaka svojej ostreľovacej puške. A bohužiaľ obaja sú natoľko dôležití, že keď vám zahynú, musíte absolvovať misiu odznova. A čože sa to vlastne zomlelo, že „amíci“ majú zase poplach? Teroristi nabrali druhý dych a sústredili sa najmä na útokyky proti Spojeným štátom. A zdá, sa že tentokrát to majú lepšie premyslené a darí sa im. Situáciu komplikujú zradcovia vo vlastných radoch, vďaka ktorým bol prezident zavraždený a viceprezident unikol len o vlások. Zatiaľ...

Act of War: High Treason

Výstavba základne je podobná ako v iných RTS.
Act of War: High Treason

Vojaci v obrannom postavení.
Act of War: High Treason

Konflikty sa odohrávajú aj na strechách mrakodrapov.


Kampaň obsahuje 34 misií, čo  je úctyhodné a zvlášť v expanzii. To je však len počet hlavných- povinných misií. Okrem nich tu nájdete veľa sekundárnych úloh. Nemusíte ich plniť, ale oplatí sa. Veď zamedzenie leteckých náletov či prísunu posíl nepriateľovi, alebo naopak dodávka vlastných extra jednotiek uľahčuje ďalší postup. Misie sa odohrávajú v rôznych atraktívnych prostrediach – v uliciach, alebo dokonca na strechách miest, na Kube, v džungli, ale aj na golfovom ihrisku a konečne aj na mori. Na jednej mape sa  spravidla odohráva niekoľko hlavných misií, ktoré sú oddelené vydarenými videosekvenciami. Počiatok ďalšej úlohy sa automaticky uloží, ale  prístup ku všetkým hlavným misiám máte už na počiatku hry. To znamená, že ich nemusíte odomknúť tým, že ich absolvujete, stačí si vybrať v menu kapitol. Ak si však chcete naplno užiť príbeh kampane, nemali by ste preskakovať. Hoci niekedy vás k tomu môže dotlačiť vysoká obtiažnosť hry. K dispozícii sú síce tri úrovne, ale štandartná aj dve verzie ťažkej hry môžeme charakterizovať ako pekelná, diabolská a démonická. Hoci niektoré misie sú pomerne ľahké, iné sú naozaj poriadna „makačka“. Mne osobne najviac prekážali špionážne úlohy, kde sa bolo treba zakrádať a vyhýbať priamemu kontaktu s nepriateľom.  No sú hráči, ktorí si naopak takéto stealth-akcie vychutnajú. Okrem toho nechýbajú misie, kde musíte vyčistiť oblasť- niekedy len s pridelenými jednotkami, inokedy je súčasťou aj výstavba základne a produkcia.
 
Budovanie a výroba jednotiek v podstate nevybočuje z bežného štandardu RTS.  To znamená, že na voľnom priestranstve staviate vojenské budovy, energetické zásobníky a obranné veže a  kupujete vylepšenia a nové jednotky. Vyrobené sily často môžete ešte vylepšiť, aby  sa uplatnili pri boji s určitým nepriateľom. Napríklad transportér s mortarom je vhodný proti pechote, s delovou hlavňou proti ťažkej technike. Lietadlá  po zadovážení obvykle prilietajú z leteckej základne, keď im určíte bojový cieľ. Nakupuje za financie generované v bunkroch a špeciálnych budovách a štandardný príjem zabezpečujú ložiská oleja a rafinérie. Oplatí sa aj zajímať nepriateľov, ktorí sa vzdali vašim vojakom.
 
Je nepísaným zvykom, že v datadiskoch pribudnú  jednotky a často aj bojové strany.
High Treason síce neprináša nový štvrtú frakciu, ale konzorcium, americká armáda a Task force Talon  neobídu naprázdno. Každej strane sa ušlo niekoľko nových jednotiek a vylepšení. Tvorcovia sa sústredili na vybalancovanie strán a vyladenie nedostatkov a to sa im v konečnom dôsledku podarilo. A tak sa  konzorcium dočká  SCUD raketových systémov a AT-6 špirálových rakiet, US Army bude mať pechotu Stinger infrantry a prieskumné helikoptéry KIOWA a špeciálnym jednotkám pripadnú strike fighters, „mínovače“ GUO5 a experimentálne bomby BLU-144. Za zmienku stoja lietadlá SU-25 a SU-27, nosič nukleárnych hlavíc, tank T –80 či prepravný Chinook

Act of War: High Treason

Transportéry s mortarom likvidujú nepriateľskú základňu...
Act of War: High Treason

...ale s tankmi to ide lepšie
Act of War: High Treason

Kiowa vrtuľníky slúžia na transport pechoty, ale majú aj účinné rakety


Lenže to zďaleka nie je všetko. Hra ponúkne naozaj vydarené súboje na mori, kde  vás čakajú bojové ponorky, torpéda, raketové a lietadlové lode a protiponorkové vrtuľníky.  Na palubách vybraných plavidiel je možný nákup lietadiel ale aj  pozemných jednotiek, ktoré sa potom na transportných člnoch prepravia na pevninu. Sú to vybrané zložky pechoty ale aj niektoré transportéry a bojová technika. Lode môžu používať sondy a radary a námorné súboje sú dynamické a atraktívne. Jedná sa pravdepodobne o najdokonalejšie spracovanie námorných súbojov, aké ste doposiaľ mohli  vidieť v RTS.  Plavidlám nechýbajú ani obranné systémy, najmä na ničenie odpálených nepriateľských rakiet. Praktickou možnosťou je oprava priamo na vode, vtedy však loď nie je bojaschopná a nedokáže sa pohybovať.
 
Vydareným doplnkom sú žoldnieri. Stačí vybudovať kontaktnú budovu a vybrať si ľubovoľný z deviatich žoldnierskych tímov. Ak máte dostatok financií na zakúpenie a ďalšie na vydržiavanie  zvolených jednotiek, sú vám plne k dispozícii. Ak sú niektorí členovia zranení, alebo eliminovaní, v prípade ukončenia kontraktu nezískate naspäť plný vklad.  Pechota s brokovnicami, protiletecké alebo zdravotnícke zoskupenie či bombardéry F-117  výrazne ovplyvnia priebeh boja. Žoldnieri majú nie len lepšiu výzbroj ale aj inteligenciu a v boji sú do značnej miery samostatní. Napríklad pechota bez vyzvania zajme nepriateľov v blízkom okolí. Pri hre viacerých hráčov len jeden  môže  využívať vybraný tím, teda dvaja hráči nemôžu súčasne uzavrieť kontrakt s tými istými žoldniermi. Povedzme ak jeden vlastní protilietadlové  družstvo, druhý sa k nemu nedostane, kým sa neukončí  príslušná dohoda.

To už je ale reč o multiplayeri, ktorý tiež obsahuje zaujímavé novinky. V prvom rade, teraz tu nájdete 4 herné módy. Samozrejme, nechýba boj na život a na smrť, kde musíte eliminovať súperov. Na lodné súboje a konflikty sa sústredia námorné boje s osobitými scenármi. Tretí mód „Marine one down“ je zaujímavá modifikácia, kde musíte ovládnuť objekt (pravdepodobne je to vždy postava prezidenta), manipulujete s nám podobne ako s futbalovou loptou a musíte ho odviesť na požadované miesto, cez nebezpečné bojisko. Napokon je tu SCUD odpaľovač, kde sa musíte zmocniť odpaľovača rakiet, ktorý vystreľuje každých 3-5 minút ničivé strely. Okrem nových máp pridali tvorcovia aj početné možnosti na úpravy herného scenára, čím vyhoveli požiadavkám fanúšikov. A tak si môžete určiť rýchlosť hry  ťažby surovín, povolené a zakázané súčasti a ďalšie doplnky podľa ľubovôle.

Act of War: High Treason

Súboje na mori sú dynamické a atraktívne
Act of War: High Treason

Ponorka v plnej kráse
Act of War: High Treason

Presný zásah

O kladoch počítačovej inteligencie som sa okrajovo zmienil už pri žoldnieroch. AI je naozaj na vysokej úrovni, zvlášť u nájomných zložiek. Jednotky sa správajú v celku rozumne. Pri napadnutí blízkym nepriateľom vyrazia do útoku a potom sa vrátia na pôvodné stanovisko. Pokúšajú sa o útoky na najmenej chránených miestach a nemajú problém s orientáciou v teréne. V kampani sa mi síce stalo, že letecký transport nevysadil jednotky, ale to bola ojedinelá chyba súvisiaca so zadaním úlohy misie a nie s AI.
 
Grafické spracovanie hry je naozaj vynikajúce. Moderná 3D grafika je doplnená o skvelé efekty, ktorým tvorcovia venovali veľkú pozornosť.  Najmä výstrely rakiet  a explózie sú pôsobivé. Terén si môžete otáčať a približovať podľa potreby. Opäť potešia početné videosekvencie v slušnej kvalite. Tentoraz v nich však nenájdete veľa hercov, čo je zrejme dobre, lebo amatéri v záberoch pôvodnej hry nepôsobili vierohodne. Kvalitné spracovanie a dizajn dopĺňa prvotriedne ozvučenie a optimálna hudba. Asi netreba zdôrazňovať, že v plnej paráde si to však vychutnáte len pri silnejšej počítačovej zostave. Hardvérové nároky sú síce značné, ale zďaleka nie také ako napr. u hry Oblivon.
 
Act of War: High Treason je jeden z najvydarenejších datadiskov, aké sa objavili na hernom trhu.  Prináša  rozsiahlu dynamickú kampaň, doplnkové jednotky a technológie, námorné súboje a nové možnosti a módy pre sieťovú hru. Hra je trochu náročnejšia na hardvér a vysoká obtiažnosť tiež nesadne každému, ale ak ste si obľúbili pôvodnú hru, rozhodne nebudete sklamaní.

Act of War: High Treason

Bojuje s aj na golfovom ihrisku.


Act of War: High Treason

Dostať sa k chránenému lietadlu nie je ľahké.


Act of War: High Treason

Jeden z hrdinov na čele kolóny.



napísal uni 18.4.2006
Páči sa mi!
8.4
Ohodnotiť
ACT OF WAR: HIGH TREASON
+ rozsiahla kampaň
+ nové jednotky a vylepšenia
+ žoldnieri
+ námorné súboje
+ nové módy a možnosti v multiplayeri
- vysoká obtiažnosť
- misie závislé na prežití hrdinov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,5 GHz, 256 MB RAM, 64 MB T&L kompatibilná VGA
Doporučená konfigurácia: CPU 2,2 GHz, 512 MB RAM, 128 MB T&L kompatibilná VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Eugen systems / SevenM / Atari
Štýl: stratégia / realtime
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk