MARIO KART DS

MARIO KART DS

9.2

Hrá sa rovnako dobre ako ktorýkoľvek iný diel tejto série. Dokáže zabaviť malých, veľkých a aj celé skupiny. Ako to robí?

Recenzia na DS verziu

Niektoré herné série jednoducho nestarnú. Môže za to: a) nesmrteľný hrdina, ktorý dosiahol stavu kultový, alebo b) nezabudnuteľná hrateľnosť, ktorá môže (ale nemusí) časom zapadnúť prachom a zostarnúť, alebo c) pravidelné vydávanie nových pokračovaní a jej neustále zviditeľňovanie. Či už séria spĺňa iba jeden alebo všetky body naraz, stáva sa buď dojnou kravou alebo kultovkou (vzájomná kombinácia sa nevylučuje). A práve medzi tie druhé menované patrí racing Mario Kart. Niekto to môže nazývať recykláciou. Iný zase vyzdvihne dokonalý prepis hrateľnosti bez ohľadu na platformu.

Mario Kart sa objavil na každom hernom systéme firmy Nintendo a neminul ani handheld NDS. My si s touto recenziou plníme restík z minulého roka, kedy sa táto hra objavila na trhu a nás nejako rýchlym driftom minula. Stihla si však ukradnúť cenu za najlepší racing minulého roka. Pravda je taká, že Mario Kart DS sa hrá rovnako dobre ako ktorýkoľvek iný diel tejto série. Dokáže zabaviť malých, veľkých a aj celé skupiny. Ako to robí?

To je pre deti, nie?

V prvom rade sa hra na nič nehrá. Nie je to simulátor, nie sú tu krkolomné úlohy, ani ovládanie náročné na pochopenie. Len motokára, trať, protivníci a cieľ. Mario Kart prebúdza súťaživého ducha a ten drieme v každom z nás. A práve tento bod je kľúčový, prečo hru môže chytiť do rúk každý a nakopať zadok aj tomu najväčšiemu šampiónovi v miestnosti. A keď sa zíde viacero potencionálnych rivalov a každý chce zhrabnúť vavrínový veniec, začína zábava, ktorá nemá konca kraja. Doslova.

Mario Kart DS

V hre nájdete cez 30 tratí vrátane najobľúbenejších z predchodcov.
Mario Kart DS

Morský príboj vás môže spomaliť!
Mario Kart DS

Do vlastných pascí môžete nabehnúť aj vy, tak pozor!

V Mario Kart jazdíte na motokárach vo svete najslávnejšieho inštalatéra na svete. Sú tu všetky dôležité postavičky, prostredia, nepriatelia, dokonca aj predmety. Zoznamovanie sa princípmi a zákutiami tratí je pritom intuitívne aj z toho dôvodu, že prostredie väčšina z hráčov pozná. Pokiaľ medzi nich nepatríte, nemusíte vešať hlavu. Prirodzené prekážky a potencionálne nebezpečenstvá sú zrozumiteľné už na prvý pohľad a princípy jazdy si osvojíte počas jedného závodu.

Hravá jednoduchosť Mario Kart tkvie v drobnostiach, ktoré odlišujú tento racing od zbytku. Sú prakticky všade. Nájdete ich pri výbere na prvý pohľad rovnakých motokár. Tu môžu rozhodnúť sympatie k postavičkám (Mario, Luigi, Peach, Bowser, Wario, Toad, Donkey Kong), ale aj vlastnosti, rozdelené do niekoľkých kategórií (váha, drift, akcelerácia, rýchlosť). Nájdete ich na triviálnych, ale o to viac prepracovaných tratiach, v sérii dokonale vyvážených power-upov a dokonca aj pri samotnom preteku, kde o víťazovi rozhoduje taktika a šikovnosť.

S každou motokárou sa dá vyhrať!

V Mario Kart nestačí iba držať plyn a sem-tam použiť power-up. Pri jazde do zákrut motokára stráca na rýchlosti a je ich nutné vyberať kontrolovaným šmykom. Jednou z inovácií je drift-boost, čo je v podstate klasické šmýkanie, ale zakončené vystrelením a nabraním rýchlosti. Tieto techniky vám pomôžu dohnať protivníkov, získať lepší čas alebo vás dostanú do vedenia. Uživia sa hlavne pri vyšších súťažiach a online multiplayeri, kde rozhodujú maličkosti a napríklad bez takého raketového štartu (motokára v okamihu začiatku preteku raketovo naberá rýchlosť) sa niekedy ťažko prepracúva z chvostu na vedúce pozície. Osobne si však myslím, že v mnohých prípadoch ani tak nezáleží na zvládnutí pokročilých techník jazdy, ako od poriadnej stratégie.

Mario Kart DS

Červený pancier je vždy pripravený kedykoľvek zasiahnuť protivníka pred vami.
Mario Kart DS

Dolný displej zobrazuje nielen mapu trate, ale aj pozície protivníkov a ich aktuálne zbrane.
Mario Kart DS

Logo na motokárach si môžete vytvoriť podľa vašej fantázie.

Na tratiach sa váľajú dúhové krabice s predmetmi. Po ich zobraní je vám náhodne, ale aj podľa aktuálnej pozície v preteku, priradený power-up. Vedúce priečky získavajú hlavne zákerné banánové šupy či falošné dúhové krabice. Taký banán môžete nechať na ceste (najlepšie v neprehľadnej zákrute v ideálnej stope), hodiť ho dopredu, alebo si ho ušetriť a počkať, kým sa na vás niekto nezavesí a potom ho odhodiť. Protivník naň nabehne a stratí cenné sekundy točením sa okolo svojej osy. A to je v hre aj trojitý banán!

Jednou z tých zákernejších zbraní je falošná dúhová krabica. Jedinou odlišnosťou je, že na pravej môžete vo vnútri vidieť malý otáznik. Ten si však nik nevšíma, keď falošnú krabicu necháte medzi pravými! Keď sa už bavíme o tých zákernostiach, tak často používaný je červený navádzaný pancier, ktorý nikdy neminie cieľ, ochranné štíty z pancierov, olejová škvrna na displeji (mimochodom novinka), bomba odhadzujúca aj niekoľkých protivníkov mimo trať, alebo špecialita len pre posledných v preteku – modrý pancier. Zasiahne vždy iba prvého účastníka závodu. Keď sa pri hraní budete čudovať, odkiaľ sa zobrala tá riadená strela, tak vedzte, že niekto zozadu manipuluje poradím.

Text, obrázky, ba ani videá vám nedajú toľko, ako jeden poriadny pretek vo štvorici. Bojuje sa až do posledných okamihov a preto je Mario Kart tak obľúbenou hrou medzi hráčmi. Každý má šancu získať vavrín a keď raz prehrá, tak v druhom kole vás môže efektne odstaviť bodíčkom do blata, ktoré vás spomalí. Každá trať má nejaké to prekvapenie. Mäsožravku na okraji zákruty, skratky v meste, vtáky vyletujúce z ventilačných šachiet, skákajúcu rybu, vybuchujúcu lávu, fungujúcu dopravu, morský príliv, pohyblivé úseky vo vnútri hodín, obrovskú guľu v pinballovom stole. Je toho toľko, že sa nestačíte čudovať, čo tá „detská hra“ má v zálohe ešte pripravené.

Multiplayer do odpadnutia

Mario Kart DS môžete hrať sólo alebo proti kamarátom v multiplayeri. Pre jedného hráča je pripravených niekoľko pohárov v troch výkonnostných kubatúrach motokár, Time Trial mód s možnosťou ukladania najlepšej jazdy, ktorú môžete ďalej posúvať iným hráčom, Battle mód s dvomi minihrami (hľadanie hviezd, práskanie balónov), Versus mód proti počítačom ovládaným protivníkom a kampaň zložená zo 60-tich misií, v ktorých budete zbierať predmety a jazdiť na čas. Všetko sa samozrejme hodnotí a iba tie najlepšie časy sú odmenené tromi hviezdami! Ich obtiažnosť postupne rastie a zatiaľ čo na začiatku zbierate mince, neskôr budete musieť previesť štyri drift boosty počas jedného kola atď.

Mario Kart DS

Hríbiky pridávajú na plyne a iba s nimi možno prefrčať bez straty rýchlosti cez skratky.
Mario Kart DS

Každá postavička má k dispozícii tri odlišné motokáry.
Mario Kart DS

Ruka hore znamená, že niekto nabehol do vami nastraženej pasce.

Tá najväčšia zábava sa ako obvykle skrýva v multiplayeri. Či je to už hra prostredníctvom jediného kartridgu alebo hra cez internet, spája sa s nimi silná návykovosť. Pri online hraní netreba zadávať čísla kamarátov, tak ako pri Animal Crossing. Tu stačí vbehnúť do menu vybrať si či chcete hrať proti všetkým, alebo len proti hráčom vo vašej kategórii (berie sa v úvahu počet prehraných/vyhraných pretekov) a počkať si, kým hra nájde ďalších troch pretekárov. Občas sa stane, že nikoho nenájdete, ale inokedy nestíhate hrať jeden turnaj za druhým. Pripojenie do hry je otázkou pár sekúnd a to sa ráta pri krátkej prestávke v práci. Verte, že online hranie vás donúti obetovať aj obed na úkor zábavy.

Mario Kart DS bez nejakých ďalších slov pretrháva cieľovú pásku a svojich rivalov necháva ďaleko za sebou. Veľmi jednoduché herné princípy overené tisíckami hráčov sa Nintendu podarilo do bodky previesť do mobilnej podoby. Táto hra chytí svojou očarujúcou hrateľnosťou do svojej siete každého, bez rozdielu veku.


napísal spacejunker 5.5.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.2
Ohodnotiť
MARIO KART DS
+ okamžitá zábava
+ online multiplayer
+ dizajn tratí
+ všetky ostatné drobnosti spomínané v texte
- vaše predsudky voči detsky vyzerajúcej hre


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Nintendo
Štýl: Racing
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20122)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk