TRAUMA CENTER: UNDER THE KNIFE

TRAUMA CENTER: UNDER THE KNIFE

7.5

Vo svete, kde niet chorôb, straší nová forma bioterorizmu – ľuďmi vyrobený smrtiaci vírus GUILT.

Recenzia na DS verziu

Nebyť odhodlania troch doktorov, na svete by vyhasli milióny ľudských životov. Vo svete, kde niet chorôb, straší nová forma bioterorizmu – ľuďmi vyrobený smrtiaci vírus GUILT. Oči sveta sa upierajú na jedinú nádej, organizáciu Cadeceus, ktorá sa zaoberá liečením neliečiteľného. Zem má to šťastie, že v Cadeceuse pôsobia aj spomínaní doktori. Tento príbeh sa skutočne odohral v jednom nemenovanom podniku.

O nejakom víruse som vôbec nevedel. Všetko sa to začalo, ak ma pamäť neklame, minulý piatok. To si len tak vyrazím na malý pravidelný zraz do obľúbeného podniku a už čelím paľbe otázok. Popri bežných témach, čo týždeň dal, sa nezabúda ani na hry a keď už sme pri nich, tak sa patrí opýtať, čo práve hrám? Simulátor chirurga mám v DS-ku, odpovedám prísediacim. Podávam hru Trauma Center jednému z pacientov a on len tak mimochodom dodá, že sa k nám onedlho pridá aj doktor. V hlave mi prebehne kacírska myšlienka. Konečne budem mať možnosť dať hru do rúk povolanému a opäť si potvrdiť v praxi ideu Nintenda; hranie pre všetkých. Veď nech si vyskúša, aké to je operovať vo virtuálnom svete!

Trauma Center: Under the Knife

Odstraňovanie nádorov v žalúdku patrí medzi zahrievacie misie, ďalšie operácie nebudú ani zďaleka také jednoduché.
Trauma Center: Under the Knife

Každý jeden úkon je hodnotený. Rýchlosť a precíznosť zohráva pri bodovaní veľkú rolu.
Trauma Center: Under the Knife

Tu už začína ísť do tuhého. Eliminovať pohyblivé vírusy pomocou správneho séra.

Keď doktori potrebujú simulátor chirurga

Doktor má meškanie. To ale nie je dôvod na paniku. Na našom operačnom stole sa zatiaľ vystriedalo niekoľko krígľov piva a medzi dodržiavaním pitného režimu vysvetľujem základy. Na hornom displeji sa ti ukazujú informácie, čo máš robiť, aký zákrok ideš prevádzať a aký nástroj máš použiť. To ma akože bude hra stále viesť za ručičku?, pýta sa hráč č.1. Misia je obmedzená časom, boduje sa každý úkon a po absolvovaní tých základných, ti už do operovania nebude kecať sestra. Nech teda operácia začne!

Dezinfikuje sa oblasť, kde má byť prevedený rez. Vyberá sa na dolnom displeji skalpel a rýchlym ťahom sa už pozeráme na otvorenú ruku, kde uviazli drobné čiastočky skla. Hráč č.1 nadšene prednesie „špica“ a poriadne si odpije z pohára, aby sa dôkladnejšie pripravil na zákrok. Pinzetou vyberá drobné úlomky, pokladá ich na misku, aplikuje na tržné ranky antibiotiká vo forme gélu a prichádza na rad šitie. Cik-cakovým pohybom stylusu je rana zašitá a je na ňu aplikovaná bandáž. Prichádzame nato, že hra vyžaduje absolútnu presnosť pri prelepovaní rany. Stačí malá odchýlka a pripisujú sa trestné body za nesprávnu aplikáciu náplasti. Operácia je ohodnotená najhoršou známkou C. Prichádza na rad vyoperovanie nádoru v žalúdku, to si už ale k stolu sadá aj pravý doktor a k virtuálnemu chirurgovi Derekovi Stilesovi je pridelená sexi sestrička.

Veľmi rýchla výmena zdvorilostných pozdravov, objednávka piva a už má pred sebou DS-ko. Dostáva rýchle inštrukcie, ako sa má držať stylus a kde má sledovať inštrukcie. Operácia začína. Prvé pokusy zlyhávajú, pacienti mu na stole zomierajú ako na bežiacom páse. Hlasné výbuchy smiechu už začínajú upozorňovať na to, že sa niečo pri našom stole deje. Doktorovi zlyháva ďalší pacient a začíname sa mu s hráčom č. 1 venovať. V duchu si začína prekladať texty a pri druhej misii začína chápať. Nádor však nie a nie dostať von! Obkľúčime doktora a dávame mu hlasné pokyny, odsávaj krv, inak tam nedáš gél! Klesajú ti vitálne funkcie! Pichni mu adrenalín! Susedný stôl len nechápavo pozerá na skupinu ľudí s pivami na stole.

Trauma Center: Under the Knife

Neskúsený Dr. Stiles, ako jeden z mála ovláda techniku Healing Touch - inými slovami spomalenie času.
Trauma Center: Under the Knife

Na rozhodnutia máte zväčša iba zlomky sekundy, váhať sa naozaj nevypláca. V stávke sú ľudské životy!
Trauma Center: Under the Knife

Zástava srdca v pokročilých fázach hry začína riadne komplikovať priebeh operácie.

Operujeme kedykoľvek, kdekoľvek a za akýchkoľvek podmienok

Ako sme sa neskôr dozvedeli, počas skutočnej operácie môže pacient dostať aj konskú dávku, až pokiaľ sa nestabilizuje. Okamžite sme povel preformulovali na „nadopuj ho!“ V tom momente sme bombardovaný pohľadmi celej letnej terasy. Pacient napriek psychickej podpore zlyháva. Doktor to len tak ľahko nevzdá. Vyberá si tretiu, skutočne delikátnu misiu, kde je nutné pomocou laseru vypáliť polypy v hrdle speváka. Kým sa stihne otočiť čašníčka s lahodným mokom, už sa nevenujeme hre, ale tradičným radostiam, ako pohľadu na fešnú brunetu pri stole. Kto to je? Doktor zatiaľ v kľude vychutnáva hru a čaruje stylusom. Naše dumanie s hráčom č.1 nad tým, či by šla zoperovať sladká bruneta, prerušil doktor. Podsúva nám DS-ko, kde na displeji svieti hodnotenie B.

Páni to nie je len o rýchlosti, ale aj o precíznosti! Doktor nám dal príučku ako sa patrí a spokojne si odchlypkáva z pohára, ako po náročnom, niekoľko hodinovom zákroku (pozn. v hre trvá operácia max. 5 minút). Chopím sa príležitosti a za hlasnej asistencie mojich sestier rozrežem pacienta, na postihnuté miesto približujem pohľad nakreslením písmena „C“ a začínam odsávať krv. Objavujú sa polypy, beriem laser a bleskovo, ale opatrne ich vypaľujem. Ešte rýchlejšie mením na gélové antibiotiká, aby sa mi oblasť nezaplavila krvou a takto pokračujem na ďalších štyroch miestach. Reže jak blázon!, ozýva sa z nášho stola. Pre istotu je pichnutá pacientovi dávka adrenalínu, pretože pri každom úkone klesajú jeho životné funkcie. Hodnotenie? A!

Doktor to neprežije. Berie DS-ko do rúk a získava rovnako excelentnú známku A. Hráč č.1 sa musí uspokojiť s B-éčkom. Jeho rezy skalpelom neboli čisté a postihnuté oblasti boli veľa krát vyplavené krvou. Dokonale sme sa presvedčili, že hra ktorá neobsahuje multiplayer, dokáže zabaviť celú skupinu pri naháňaní čo najlepšieho výsledného hodnotenia v challenge móde. Večer sa ešte nekončí. V hre je cez 30 misií so stupňujúcou obtiažnosťou poprepájaných navzájom príbehom. Ak by sme ich chceli absolvovať na najlepšiu známku, ráno by nás museli odnášať na výplach žalúdka a to sme riskovať nechceli.

Trauma Center: Under the Knife

Sestra sa roztomilo hnevá a to sa ešte ani nezačalo rezať.
Trauma Center: Under the Knife

Pacientovi klesajú vitálne funkcie! Sestra adrenalín a rýchlo!
Trauma Center: Under the Knife

Každá operácia nekončí zašívaním, ale správnym aplikovaním obväzu.

Doktor potvrdil použité metódy operácií, autenticitu zákrokov a znovu sa ukázalo, že Nintendo vie s netradičnými hrami zabaviť aj nehráčov. Po záchrane toľkých životov, nastal čas na odmenu. Dáte si ešte niečo?, pýta sa čašníčka. Tri pivá pre najlepších chirurgov!


napísal spacejunker 18.5.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
TRAUMA CENTER: UNDER THE KNIFE
+ chytľavá hrateľnosť
+ množstvo zákrokov a metód
+ zvyšujúce sa nároky a zložitosť operácií
- neskôr vysoká obtiažnosť
- drobné nedostatky s presnosťou aplikovania obväzov


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Altus Software / LOGUS / Altus Software
Štýl: Simulácia
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk