FORMULA ONE 06

FORMULA ONE 06

7.0

Aktuálny ročník Formula One evidentne niečo zabudol v boxoch. A nie sú to aktívne tlmiče, ani Schumacher.

Recenzia na PS2 verziu

Zazvonil zvonec a Schumacherovej kariéry je koniec. Len minulý týždeň sme si kamarátsky posedeli na pive a priznal sa, že musel prehodnotiť situáciu. My ale vieme, čo je skutočne za jeho odchodom z „cirkusu“ F1. Nie je to jeho chuť venovať sa rodine až do červena, teda na plné obrázky, je to nový tím a nový pilot.

Do kokpitu posadili mňa, zelenáča, ktorý sa na krúžiace monoposty pozerá cez prsty a myslí si, že horšie to už snáď v motošporte ani nemôže byť, teda môže, ešte je tu Nascar, ale späť k téme, než ma donútia fanúšikovia inhalovať výpary zo spálených gúm. Formula One 06 mi zahrabala pred domom a s odletujúcimi kameňmi mi do tváre šplechla aj otázku, ako dlho a či vôbec bude možné ticho odkladať recenzovanie, pokiaľ sa na ďalší ročník dlhoročnej série nezabudne. Odpoveď som nenašiel, ale svetu F1 prepadol ľahšie, ako pravdivosti slov, že mi postačí iba vymenovať všetky novinky a dať približne rovnakú známku, akú si odniesol ročník minulý.

Vieme, čo bude robiť Schumacher budúce leto

Začalo mi svitať, čo znamená čierna zástavka a prečo tí v oranžovej veste mávajú žltou. Už mi bolo jasné, že na trati sa meria viacero časov a že občas treba dať aj prednosť v jazde. Červení, belasí, ružoví. Nie som zástanca najväčších tímov a v kariére, nosnom to móde celej Formuly One, dal prednosť stajni Super Aguri F1 Team. Kašlem na Williams a ich pozíciu testovacieho pilota, Super Aguri vie oceniť kvality jazdca pozíciou prvého pilota. Od toho momentu som hájil farby tohto tímu a všetky lákavé ponuky od môjho agenta arogantne odmietal.

Vedenie môjho nového tímu bolo dokonca také zhovievavé, že mi po dvoch nepodarených štartoch poďakovalo za rozbité monoposty. Hlavne, že sa snažím. Začiatky neboli vôbec jednoduché, plný plyn, plná pravá a ono to nedriftuje? Ani so zapnutými všetkými asistentmi (a že ich je dosť) sa mi nedarilo úspešne zdolať okruh podľa mojich predstáv a ešte pred ostrým seriálom, som začal drilovať každú zákrutu a spoznával taje mechanikov v boxov. Ono by to vlastne ani bez Race Car Evolution nešlo. Pod týmto honosným názvom sa neskrýva nič iné, len testovanie monopostu pri rôznych podmienkach.

Formula One 06

Raketový štart a trochu drzosti vás katapultujú na popredné miesta.
Formula One 06

Otestuje monopost, dolaďte v boxoch a prekonávajte rekordy okruhov.
Formula One 06

Naučte sa trate naspamäť a povypínajte asistentov, zážitok z jazdy bude väčší.

Kolesá, brzdný účinok, nastavenie krídiel, to všetko sa testuje v závislosti od množstva paliva v nádrži. Samozrejme, že počas testov treba jazdiť čo najčistejšie kolá, aby mali aj merania zmysel. Testy, ako aj dvojfázový tréning v piatok a sparťanský v sobotu vám umožnia nielen spoznať, ako to asi v boxoch chodí, ale oťukáte sa aj s okruhom. Pre nováčikov je tréning neoceniteľnou pomôckou a pre fanatikov možnosť, ako hneď z fleku otestovať, aký že má vplyv zmena rýchlosti radenia medzi tretím a štvrtým prevodovým stupňom. Dlhé radovánky v boxoch vám hra nedopraje, tréning ako aj testovanie je obmedzené časom (treba však povedať, že benevolentným) a čo je najhoršie, nemožno si nastavenia uložiť!!!

Nezavadzaj, lebo prídeš o kolesá

Nový ročník prichádza so všetkými tými novými pravidlami, o ktorých sa dlho diskutuje v tých zafajčených miestnostiach, kde podávajú alkohol. Veľkým osviežením je kvalifikácia a jej trojitý knokaut systém. V tom prvom sa bojuje o umiestnenie do prvej šestnástky, v druhom o pozíciu v top 10 a v treťom sa rozhodne, z akej pozícii budú piloti štartovať. Môže sa to zdať, ako zbytočné nafukovanie, ale práve pri kvalifikácii dochádza k ešte väčším dramatickým okamžikom ako pri ostrej súťaži. Boj o umiestnenia nepozná hraníc. Veď som tam zopár krát stratil kolesá. Rozjazdy môžete sledovať aj priamo z boxov, bez jazdenia, potom ale treba počítať, že budete štartovať zo samotného chvostu. Túto voľbu skôr doporučujem fajnšmekrom, ktorí zastupujú aj pozíciu mechanikov a kašlú na nejaké merania v boxoch.

Tréningy majú oproti ostrej súťaži jednu výhodu, nikto sa vám nemoce pod kolesá. Ak štartujete z posledných pozícií už v prvej zákrute môže nastať pekná mela a vám zamáva na rozlúčku čierna zástava, alebo sa dostanete prekvapivo do vedenia. Inteligencia súperiacich pilotov je polodementná. Tvrdohlavo dodržiavajú ideálnu stopu, nevedia odpúšťať, narážajú do vás, na mokrej trati dosahujú rovnaké časy ako pri suchom povrchu a s prehľadom berú vaše predné kolesá pri akomkoľvek silnejšom bodíčku. Ich slabinami sú pomalé prejazdy šikanami, spomaľovanie a zrýchľovanie podľa vašeho tempa a obzvlášť si nestrážia vnútornú stranu v zákrutách. Aj preto je možné ocitnúť sa hneď po prvých zákrutách vo vedení. Vo všeobecnosti nie sú tak agresívni ako vo Formula One 05.

Novinkou tohto ročníka mala byť chybujúca AI. Nech som akokoľvek chcel, nepodarilo sa mi na pilota predo mnou vyvinúť dostatočne silný psychický nátlak jazdou v slipstreame, aby sám odstúpil. Zato z boxov je počas preteku neustále počuť, že niekde visí žltá a sem tam narazíte aj na formulu v tráve atď. Chyby sa dejú, ale skôr by som povedal, že na základe skriptov, ako podľa aktuálnej situácie.

Formula One 06

Veľká škoda chýbajúceho multiplayeru, ako v PSP, tak aj PS2 verzii.
Formula One 06

Prepojenie oboch verzií umožňuje prenášať aktuálnu pozíciu z kariéry.
Formula One 06

Arkádovejší model, ale prísnejšie penalizácie. Pozor na rezanie zákrut!

Pozri, kto to... klame?

Podpora pre 18 hráčov, cross platformový multiplayer, premiérové online hranie na PSP, skutočná balada, ktorá hrala na city vo všetkých tlačovkách. Mnohým bude asi stačiť iba výmena dát v kariére medzi PS2 a PSP verziami, ale vidina súperenia s handheldom v ruke niekde v podniku, zatiaľ čo zvyšok sveta sedí pred televízorom bola extrémne lákavá. Bohužiaľ sa rozplynula, pretože Sony kompletne ignorovali multiplayer. Má ho iba PS2 vo forme splitscreenu. Tu je vidieť úsilie firmy tlačiť autorov do next-gen verzie, ktorá ponúkne online rebríčky a možno sa dočkáme aj spoločného zdolávania kariéry. Tento krok je nepochopiteľný, hlavne z dôvodu, že predošlý ročník online multiplayer podporoval. Škoda, plnohodnotná Formula One 06 teda vychádza koncom roka jedine na PS3.

Keď už sme takto pekne negatívne naladený, tak si postavme Formula One 06 na zdvihák a pozrime sa pod kapotu, na čo nám drahí testeri neprišli: nepochopiteľné limitovanie maximálnej rýchlosti aj napriek tomu, že formula neutrpela žiadny náraz, zamŕzanie počas závodu z dôvodu loadingu (PSP) a to vždy iba vo vypätých chvíľach, odletovanie nesprávnych častí monopostu (pravé koleso namiesto ľavého), vypínanie autosave funkcie (PSP). Dve chyby vás však budú najviac prenasledovať. V prípade PSP sú to ukrutne dlhé loadingy. Tu je dôkaz: po spustení hry trvá 40 sekúnd, kým si vyberiete reč, o ďalších 55 sekúnd nabieha intro a po ňom menu, ale PSP ešte evidentne niečo loaduje. Od spustenia hry a boxov vás delí niečo okolo 2,3 minúty.

Za tento čas odjazdíte na PS2 minimálne jeden okruh, ale iba v prípade, ak vám hra nevytuhne. Táto chyba môže byť spôsobená častou výmenou sejvov z PSP, pretože som kariéru prechádzal na striedačku na oboch konzolách (ak má niekto iné skúsenosti, nech sa s nimi podelí v diskusii). Ale keď to už hra podporuje, tak prečo to poriadne neotestovať? Nič nevie viac nahnevať, ako keď v boxoch testujete hodinu monopost a pred začatím preteku sa dívate na vytuhnutú obrazovku, alebo keď po víťazstve v Monacu konzola nevie uložiť pozíciu a zamŕza!

Formula One 06

Ak vás už nebaví pozerať na formule, skúste jednoduchý manažér na oficiálnej stránke.
Formula One 06

Oficiálna licencia zastrešuje absolútne všetko.
Formula One 06

Jazdite naplno a odmeny vo forme starých monopostov a trofejí vás neminú.

PS2 vs. PSP

Od chýb prejdime ešte k zásadným rozdielom oboch verzií (PS2/PSP). Po obsahovej stránke sú absolútne totožné, teda obvykle podozrivé módy (Quick Race, Time Trial, svetový šampionát, GP víkend), kompletná príručka sveta F1, vrátane tipov ako správne jazdiť, no a nakoniec nechýba ani pasívne sledovanie replayov v F1 TV. V čom sa drasticky odlišujú, je jazdný model a pocit z jazdy. PSP verzia hravo zvláda 20-ku formúl na okruhu a s prehľadom penalizuje každý nekalí pokus o skracovanie trate. Mobilná verzia inklinuje viac k popisu arkádovka a v zákrutách je možné jazdiť jemnými šmykmi. Na druhej strane PS2 verzia je v pravidlách benevolentnejšia, dáva vám väčšiu kontrolu nad riadením prostredníctvom analogu. Formula vydrží viac, ale jazdný model má bližšie k nálepke simulátor.

Technické rozdiely sú snáď jasné už z obrázkov. PSP verzia si mierne pohoršila oproti minulému ročníku aj nahrávaním počas preteku a vizuál ani zvuk nemá takú presvedčivosť ako vo väčšom proťajšku. Keď si sadnete do kokpitu v PS2 verzii, rýchlosť vás doslova ofúkne. Obraz sa trasie a vo vysokých rýchlostiach predlžuje a rozostruje mimo zorný uhol. Ozvučenie si udržuje svoju štandardnú kvalitu, ale komentátori ako keby mali stále prestávku na cigaretku. Neskoro reagujú a nedávajú priestor oveľa flexibilnejšej komunikácii s boxami.

Formula One 06 vyštartovala z boxov s nedoladenými súčiastkami. Sony má v boxoch odstavený ešte jeden monopost a ten bude vybavený pri štarte všetkými sľubovanými finesami. Pokiaľ už máte v poličke predošlý ročník, nemá zmysel uvažovať o kúpe, jedine, ak by ste patrili medzi zapálených fanúšikoch prahnúcich po aktuálnych pravidlách.


napísal spacejunker 14.9.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Formula One 06 (PS2)
| FORMULA ONE 06 (PS2)
[4.7.2006]
Formula One 06 (PSP)
| FORMULA ONE 06 (PSP)
[4.7.2006]
7.0
Ohodnotiť
FORMULA ONE 06
+ aktualizované pravidlá
+ testovanie monopostu
+ knokaut systém v kvalifikácii
- technické nedostatky
- chýbajúci multiplayer


RECENZIE HRÁČOV
PS2
PSP

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / Studio Liverpool
Štýl: Racing
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20106)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk