SAINT'S ROW

SAINT'S ROW

9.0

Gang z ulice svätých čaká na vás. Čaká, kým prídete a pomôžete mu ovládnuť mesto Stillwater.

Recenzia na Xbox360 verziu

Pokračovanie GTA? Ešte nie, ale pre fanúšikov tohto žánru je tu niečo veľmi podobné a rovnako zaujímavé. Je tu Saint's Row. Na neľahkú úlohu vytvorenia poriadnej konkurencie pre GTA sa tentoraz vydalo štúdio Volition, ktoré po úspechoch s Red Faction a neúspechoch s Red Faction 2 potrebovalo znovu vytvoriť niečo, čo by chytilo davy. Odhodlali pustiť sa do novej platformy, nového enginu a pre nich aj nového akčno-adventúrového žánru. Ako sa im to podarilo, si teraz postupne rozoberieme.

Saint's Row vás vtiahne do príbehov mesta Stillwater, kedysi pokojného, dnes vnútorne rozvráteného mesta, ovládaného gangmi a korupciou. Je na čase s tým niečo spraviť. Vy ste to ani nechceli, nezaujímalo vás to, až do dňa, kedy ste sa sami ocitli uprostred krvavej prestrelky, uprostred vojny gangov, ktorá vás vytrhla zo sna a ukázala realitu. Zachránili vás všetci svätí, teda ľudia z gangu Svätých z tretej ulice, kedysi mocného, dnes malého gangu ovládajúceho len svoju malú štvrť. Toto sa ale zmení. Charizmatický vodca gangu Julius má víziu, víziu, ako toto mesto pretvoriť a rovnako má aj vás, vás, kto mu tu víziu pomôže zrealizovať. Nebude to ľahké, čakajú vás desiatky hodín driny, šoférovania, behania a strieľania, množstvo misií, úloh, či už povinných alebo nepovinných, ale vy to zvládnete. Prípadne, ak budete mať problémy, váš gang vás podrží. Gang, ktorý sa čoskoro rozrastie na celé mesto a ovládne ho.

Jednotlivé štvrte mesta ovládajú okrem Saintsov ďalšie tri gangy a to West Side Rollers, Vice Kings a Los Carnales, všetko nebezpečné gangy so silným vedením, ktoré nielenže sa vášmu tlaku ľahko nepoddajú, ale budú útočiť aj späť.  West Side Rollers sú automobilový gang, zaoberajúci sa všetkým nelegálnym okolo áut, pretekov a zbraní. Je to menší, slabo organizovaný gang, sústrediaci sa hlavne na leštenie svojich pochromovaných výfukov. Nebezpečnejší bude gang Vice Kings, bohatý, politicky previazaný, ovládajúci aj políciu. Kontrolujú prostitúciu v meste a ich pololegálne aktivity im vynášajú milióny. Nakoniec vám bude robiť problémy aj Los Carnales, najstarší gang v meste vedený nemilosrdnými latinskými zabijakmi dodávajúcimi do Stillwateru drogy.

S každým z gangov sa v hre stretnete viac, ako by ste považovali za slušné a v 36 príbehových misiách na nich budete útočiť, infiltrovať, hľadať ich slabé miesta a zažívať nečakané zvraty. Misie budú rozmanité, od jednoduchého prenasledovania na autách, získavania informácií, vyvražďovania, cez vábenie nepriateľov do pascí, až po obrovské vojny gangov, v ktorých ich definitívne zničíte. Ale to nie je ani zďaleka všetko, čo vám hra ponúkne. Samotné misie sú len tretinou zo stopercentného splnenia možností hry. Zvyšok tvoria desiatky rôznych vedľajších úloh (aktivít) a aj útoky na hlavné stany (strongholdy) nepriateľských gangov zatiaľ vami neobsadených štvrtí mesta. Nakoniec pre zvýšenie stresu sa raz za čas pokúsia nepriatelia prebrať niektoré z vami obsadených území a vtedy to už nebude žiadna prechádza ružovou záhradou. Vaše územie zaplaví stovka členov nepriateľského gangu, kde na uliciach vidíte priam vojnu a vašou úlohou v tom chaose, bude zlikvidovať nepriateľských veliteľov, čím úspešne zaženiete aj ostatných.

Saint's Row

Hra vás privíta vytvorením vlastnej postavy...
Saint's Row

... v meste vás privítajú guľkami...
Saint's Row

... a jeden z vašich šéfov prvou misiou.

Základom celej hry sú Aktivity, niečo ako obdoba nepovinných misií v GTA, len s tým rozdielom, že tu sú viac menej povinné. Za plnenie aktivít totiž okrem peňazí získavate aj rešpekt, a len ten vám umožňuje prístup k ďalším príbehovým misiám. Spolu je v meste cez 50 kontaktov s 13 rôznymi aktivitami. Každý z týchto ľudí má svoje problémy, svoj príbeh a vy mu ako na zavolanie prídete pod ruku. Napríklad poistný agent má problémy s klientelou, tak vám ponúkne podiel na zisku v poistných podvodoch (budete sa musieť hádzať pod autá samozrejme), alebo žena má problémy s bývalým manželom a chce sa mu pomstiť a tak rozmlátite určité štvrte mesta (ničíte všetko okolo, kým nedosiahne suma potrebné číslo). Dosť náročné sú misie pre objednávateľa vrážd, kde ako Hitman musíte v jednotlivých štvrtiach nájsť sériu ľudí a zlikvidovať ich (zdĺhavé je hlavne nájsť ich).

Jednoduchšie sú práce pre rôzne autodielne, kde musíte v meste nájsť a doviesť žiadané typy áut, podobné, len trochu náročnejšie sú Hijack misie na ukradnutie konkrétneho auta, ale tam majitelia áut vedia, že po nich idete a musíte to stihnúť v určitom čase. Na odreagovanie si môžete zájsť do arény, zajazdiť si deštrukčné derby, prípadne dať na uliciach klasické preteky. Ďalej je tu zvážanie šlapiek späť do bordelu, ochrana priekupníka drog, escort služba, kde po vás idú televízne štáby a ďalšie. Každá aktivita má niekoľko levelov, ktoré postupne zvyšujú obtiažnosť, ak prejdete všetky levely, dostávate bonusy, ako vozidlo, či zbraň alebo upgrady vašej postavy v behu alebo odolnosti. V každom prípade sú misie zábavné a aj keď množstvo z nich musíte splniť (väčšinou náročnejšie levely nebude treba), nie sú otravné (hlavne žiadne tancovanie ako v poslednom GTA).

Okrem aktivít rešpekt získavate aj oblečením (rátajú sa hlavne farby gangu, dokonca aj za fialové spodky dostanete rešpekt), vlasmi, tetovaním (čím viac, tým lepšie a miest na tetovanie je aspoň tucet), nakoniec reťazami a prsteňmi. Musíte byť jednoducho IN. Tieto jednotlivé veci dostanete v rôznych obchodíkoch rozložených rôzne po meste. Z predajní nechýbajú ani rýchle občerstvenia, kde si kúpite hamburger na neskoršie zjedenie (v misiách často potrebné na zvýšenie energie), predajne zbraní, predajne alkoholu a drog, kde nakúpite omamovače od výmyslu sveta (všetky môžete aj konzumovať a sledovať efekt). Čas od času poteší aj pôžička od úžerníka (radím na čas splatiť). Mimochodom všetky obchody môžete aj vykradnúť a tovar odniesť k priekupníkovi. Prípadne zarobiť sa dá aj únosom auta s ľuďmi na ulici, kde ak budete úspešne unikať policajtom, dostanete výkupné.  Nie sú tu síce taxíky, ani misie s policajným, hasičským autom alebo záchrankou ako v GTA, ale vzhľadom na množstvo ostatných činností, vám ani nebudú chýbať.

V správnom meste nechýbajú ani tuningové dielne, kde vám mechanici vaše auto radi opravia, prípadne zmodifikujú podľa želania. Modifikácii je množstvo a dajú sa aplikovať takmer na všetky autá (okrem špecializovaných, ako sanitky, policajné autá...). Môžete si zmeniť puklice, pridať nálepky, spojlery, zmeniť kapotu, farbu, pridať rôzne lišty. Nitro, alebo hydraulika, je tá pravá lahôdka pre tunerov, z toho nitro aj nutnosťou pri neskorších závodoch. Vytunovať, vlastne zmeniť si môžete aj vašu postavu a to u plastických chirurgov v meste, kde sa dostávate do komplexného editora, ktorý vám hlavne na vašej tvári umožní zmeniť takmer všetko, od farby pokožky, cez účes, vzhľad nosu, uší, až po veľkosť brady. Je tu aj možnosť zvýšiť, alebo znížiť vašu svalovú hmotu a aj tuky. Túto možnosť vám dá hra aj pri štarte a teda nemusíte hrať za preddefinovanú postavu ako v GTA, ale vytvoríte si svoju od základov (chýba ešte možnosť ženskej postavy).

Saint's Row

Jednoduché aktivity...
Saint's Row

... nasledujú explozívnejšie misie...
Saint's Row

... a ukončujú akčné úteky.

Podobne ako v GTA aj tu postupným prechádzaním hry získavate neustále ďalšie domy a save pointy, v ktorých môžete ukladať pozíciu. S ukladaním je to tu ľahšie, pretože uložiť môžete hocikde, pričom vás hra po nahraní presunie do najbližšieho save pointu, rovnako poteší možnosť okamžitého reštartu misie po smrti. Navyše oproti GTA je tu výrazné vylepšenie mapy, kde vám mapa sama ukáže najlepšiu cestu k cieľu. Tu samozrejme ukazuje len cesty, ale ak už mesto poznáte lepšie a viete, kde sú skratky, môžete ich využiť. Prípadne, ak sa vám niekedy nebude chcieť zdĺhavo jazdiť na druhý koniec mesta, môžete použiť svoj mobil a zavolať si taxík. No len v tom prípade, ak ste si všimli a zapísali číslo z taxíkov. Podobne sa dá získať niekoľko ďalších čísiel. Do mobilu sa vám neskôr budú pridávať aj kontakty na vašich priateľov, ktorých spoznáte a ktorých si môžete zavolať na pomoc, keď ide do tuhého. Rovnako sa cez telefón dajú naťukať cheaty, ak by ste sa cítili diskriminovaní náročnosťou niektorých misií.

Ale pomoc si nemusíte volať len cez telefón, bežných členov vášho gangu môžete zbaliť na ulici a rozkázať im, aby išli s vami. Zo začiatku môžete mať len jedného parťáka, neskôr sa rozšíri počet na troch. Vtedy si pri ceste autom pripadáte ako pojazdná strieľňa, kde z každého okna vám vaši parťáci strieľajú po všetkom, čo sa im nepáči. Navyše treba povedať, že sú prekvapivo účinní, vedia presne strieľať, spoľahlivo eliminujú nepriateľov, dokonca ak ich niekde necháte, niekedy si zoženú auto a prídu za vami. Prípadne, ak vám v boji zomrú, môžete ich do 30 sekúnd oživiť (fľašou životabudiča), často to bude aj dôležité, keďže môže ísť o niektorú z hlavných postáv, bez ktorej misia končí. Problémom vašich kolegov je, že väčšinou používajú konvenčné zbrane a to aj proti veľkej presile, vy na rozdiel od nich toho máte viac a využívate ich ako treba. Váš inventár vám umožňuje zobrať 7 rozmanitých zbraní, jednu z každého typu. Unesiete jednu ručnú nestrelnú zbraň, ako baseballovú pálku, obušok, jednu pištoľ, samopal, brokovnicu, sniperku, alebo veľkú pušku, nechýba raketomet a granáty, ktoré si môžete meniť za molotovove koktejly. Zbrane môžete nakupovať v obchodoch, zbierať po nepriateľoch, alebo vyzdvihovať si ich aj u vás doma. Inventár zbraní nie je všetko, hra ponúka aj malý inventárik s jedlom, kde si môžete nosiť 4 zásoby hamburgerov, pitia alebo drog.

Multiplayer je novinkou v tomto žánri a tu si na ňom autori dali záležať. Rozdelený je na štyri rozličné módy a to Protect the Pimp, Blinged Out Ride, Gangster Brawl a Big-Ass Chains. Všetky si zahráte cez Live alebo System Link. Základ multiplayeru je jednoduchý deathmatch - Gangster Brawl, kde ide len o zneškodnenie toho druhého; ďalej je tu zložitejší deathmatch obohatený o trofeje - Big-Ass Chains, v ktorom sa počíta koľko reťazí z mŕtvych pozbierate a odnesiete na určené miesto. Mód Protect the Pimp už dostáva viac taktický nádych, kde jedna skupina bude chrániť dôležitú osobu a druhá sa ju bude snažiť dostať. Pimpom je vždy jeden z hráčov a nemá zbraň, čiže sa tu vyžaduje väčšia kooperácia. Nakoniec priam strategický mód Blinged out Ride, kde sa jedna skupina snaží ukradnúť auto, vytunovať ho na level 4 a potom doniesť na určité miesto. Druhá sa im v tom snaží zabrániť. Tu už ide o poznanie celého mesta a jeho možností. Totiž hráči si na upgrade auta musia zarobiť a to získavaním peňazí ľubovolným spôsobom. Tento mód trvá okolo 20 minút a je v ňom množstvo možností a stratégií. K tomuto pridali autori aj kooperačný mód zatiaľ v dvoch leveloch.

Saint's Row

Čaká na vás streľba,
Saint's Row

naháňačky na autách,
Saint's Row

a aj bitky.

Grafika je oproti konkurencii v rovnakom žánri posunutá vpred, nie o jednu, ale aj o tri generácie. Všetko je v  meste detailné, reaguje na fyziku (aj oheň), má svoje tiene, reflekcie, nechýbajú shadre, bumpmapy, kvalitné textúry. Autori sa s enginom naozaj pohrali a len miestami plynulosť preruší zatrhanie, alebo náhla zmena detailov textúr okolia na kvalitnejšie, rovnako mohli trochu odladiť objavovanie sa vozidiel vo vašej blízkosti, ktoré sa niekedy z ničoho nič zjavia na ceste vo vašom zornom poli. Podobné problémy malo aj GTA, ale v rámci next-genu si na to autori mohli dať pozor. Tieto problémy vám hra v grafickej časti vyváži dynamickou zmenou dňa a noci, aj s presunom tieňov podľa toho, ako sa Mesiac a Slnko pohybujú po oblohe, počasie je rovnako vrtkavé. Animácie postáv sú veľmi kvalitné a v prestrihových scénach priam excelujú. Prestrihové scény sú na každom kroku, užijete si v nich detailné tváre postáv s prepracovanými výrazmi pri rozprávaní a kvalitnými lipsyncom. Nakoniec fyzikálny engine (Havok 2) odvádza v hre veľmi dobrú prácu a jeho nastavenie na arkádove lietanie trosiek z vybuchnutých áut, helikoptér a všetkých predmetov dotvára atmosféru deštrukcie.

Zvuková stránka je rovnako na vysokej úrovni. Na rozdiel od GTA SA sú tu rádiové stanice rozmanitejšie a pre mňa ponúkali prijateľnejšiu hudbu. Prípadne, ak by vám nesedela a chceli by ste vlastnú hudbu, nie je problém si cez pridaný prenosný prehrávač pustiť skladby z disku. Prípadne v meste môžete nájsť 60 CD-čiek, ktoré vám sprístupnia 6 špeciálnych skladieb. K zvukovej stránke patria aj rozhovory, kde sa THQ pleslo po vrecku a zohnalo známe tváre, teda hlasy a budete počuť hercov, ako Michael Clarke Duncan (Sin city, Daredevil), Tia Carrere (Relic Hunter, True Lies), David Carradine (Kung-Fu), Daniel Day Kim (Kórejčan z Lost), Keith David (Halo 2, Crash) a množstvo ďalších. Nechýba ani rozmanitosť hlasov na uliciach a v rádiu, kde spolupracovali ďalšie desiatky hercov.

Celkovo je Saint's Row veľmi slušne spracovaná hra a na to, že je to prvý pokus autorov v tomto žánri, priniesla toho viac ako sa čakalo. Volition nie len, že dokázali napodobiť úspešný GTA štýl hry, ale dokonca ho vylepšili o množstvo vecí a noviniek, ktoré už tento žáner po stále rovnakých GTA-čkach jednoducho potreboval. Hlavne výrazne predlžuje hru multiplayer, poteší customizovanie postavy pre tých, kto nechcú hrať za preddefinovaného hrdinu, prepracovaný inventár a nakoniec sťahovanie updatov a nových vecí z Live má tiež svoje čaro a veľké možnosti rozširovania hry. Napriek tomu, že hre chýba lietanie, bicyklovanie a ďalšie drobnosti, autori GTA budú mať, čo robiť, aby Saint's Row v ďalšej časti dobehli. Fanúšikovia GTA by hru určite mali vyskúšať a pripraviť sa na 30 - 40 hodín single player akcie a ďalšie nekonečné hodiny v multiplayeri.

Saint's Row

Nikdy nebudete sám,


Saint's Row

tímový je aj multiplayer,


Saint's Row

ale nakoniec vždy ostane len jeden.



napísal saver 6.10.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Saints Row
| SAINTS ROW
[20.5.2005]
Saints Row trailer
| SAINTS ROW TRAILER
[26.1.2006]
Saints Row
| SAINTS ROW
[6.8.2006]
Saints Row
| SAINTS ROW
[6.8.2006]
Saints Row
| SAINTS ROW
[30.4.2006]
Saints Row
| SAINTS ROW
[19.7.2006]
Saint's Row
| SAINT'S ROW
[16.8.2006]
Saints Row (dev diary)
| SAINTS ROW (DEV DIARY)
[13.7.2006]
9.0
Ohodnotiť
SAINT'S ROW
+ detailná grafika, efekty, fyzika
+ rozmanité multiplayerové módy
+ množstvo hodín hry
+ kvalitný príbeh
- z vozidiel iba autá
- malé chyby


RECENZIE HRÁČOV
Saint's Row
9.1
K@5T@N    23.9.2006
Saints Row, vůbec první titul od Volition, který se řadí do žánru akčních adventur, tedy her stylu ...prečítať celé
Xbox 360
Xbox One BC

Vývoj: THQ / Volition
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  august 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk