SAINT'S ROW

SAINT'S ROW

GTA San Andreas v next-gen podobe? Nech sa páči, je tu Saint's Row. Gangy ovládi mesto Stillwater a niekto ho musí oslobodiť.

Dojmy

Rockstar si síce s GTA dal prestávku, ale našťastie sú tu iné firmy, ktoré dlhé roky pracovali, aby nám priniesli podobné, ba ešte lepšie akčné dobrodružstvá s rozsiahlymi prostrediami a takmer neobmedzenými možnosťami. Tento rok prichádza hneď niekoľko titulov a to Crackdown, superhrdinská záležitosť pre Xbox360, Just Cause, hra orientovaná na tropický komunistický ostrov  (PC, PS2, Xbox a Xbox360) a nakoniec, znovu pre Xbox360 príde Saint's Row, gangsterská akcia v prostredí podobnom GTA SA. Bude toho naozaj dosť, ale poďme sa pozrieť na posledne menovanú, ktorá vychádza ako prvá a to už koncom augusta.

Saint's Row je novým výtvorom firmy Volition, známej kvalitným Red Faction alebo zaujímavým Punisherom. Tentoraz sa vývojári pozreli na akčno-adventúrový štýl a podľa prvých dojmov z práve vydaného dema, má hra naozaj niečo do seba. Navyše na to, že Volition je v tejto branži nováčik, to celé vyznieva veľmi slušne. Možno je to práve tým, že majú nový svieži pohľad, ktorým sa Rockstar už na svoje tituly nedokáže pozrieť. Saint's Row funguje na vlastnom engine Volitionu, posilnenom Havok fyzikou, ktoré skombinované so silou Xbox360 ukazujú, ako majú next-gen hry v tomto žánri vyzerať.  

Stillwater, kedysi pokojné mestečko, sa po rokoch postupného rozširovania gangov premenilo na jedno veľké ghetto. Je na čase spraviť v ňom poriadok. Dlho ste nevedeli, čo s tým spraviť, ale potom, ako ste sa sám ocitli v strede prestrelky a boli ste zatiahnutí do gangu, našli ste tú správnu cestu. Gang svätých z tretej ulice vám pomôže a ukáže, ako vyčistiť toto smetisko.

Saint's Row

Detaily postáv sú veľmi vysoké.
Saint's Row

Havok fyziku si vychutnáte v explóziách.
Saint's Row

Multiplayer bude mať niečo do seba.

Len sprostá kópia GTA?

Hra je síce postavená do podobného prostredia ako GTA SA, tiež tu máme štvrte, nepriateľské gangy, štetky, tuning a množstvo ďalších vecí, ktoré postupne objavíte. Rovnako samotný štýl akčnej adventúry je typické GTA, ale inak si už hra kráča vlastným smerom. Základ hry tu je založený na postupnom podrobovaní si jednotlivých štvrtí. Spolu je v meste 36 štvrtí, ktoré musíte postupne dobyť a nakoniec ho ovládnuť celé. Podrobovanie mesta je úzko naviazané na príbeh so štyrmi dejovými líniami, ktorý podľa dema vyzerá sľubne a v ničom si v spracovaní nezadá s GTA SA. Teda kvalitné dialógy, animácie a veľmi dobre znel aj dabing. Samozreme celá grafika je výrazný kus popredu.

V hre to nebude jednoduché obsadzovanie štvrtí ako v GTA SA, kde ste museli vystrielať len pár členov gangu. Tu toho budete musieť spraviť oveľa viac. Štýl obsadzovania jednotlivých území je postavený na postupnosti  - aktivity > rešpekt > misie > pevnosti > štvrte. Teda najskôr si musíte v danej štvrti získať rešpekt plnením aktivít (niečo, ako vedľajšie misie), ktoré budú rozmanité od pretekov, cez zachraňovanie šlapiek, až po prestrelky a deštručné derby. Plnením aktivít získavate rešpekt, získavate kontakty a tým aj nové príbehové misie, kde vás ľudia posúvajú stále ďalej k samotnému strongholdu - pevnosti bossa miestnej štvrte, ktorú keď dobyjete, získate štvrť a tým aj pravidelný príjem z nej. So zvyšujúcim sa počtom štvrtí vám bude stále narastať nutnosť obraňovať ich pred vpádmi nepriateľov a vtedy čakajte rozsiahle pouličné boje s desiatkami nepriateľov, pokúšajúcich sa vás zvrhnúť.

Spolu bude v hre 13 rôznych aktivít, každá s niekoľkými ďalšími variáciami. Každú aktivitu môžete vylepšovať do levelu 8 (každý level je náročnejší), dovtedy sa vám zvyšuje rešpekt a dostávate bonusy, alebo sa otvárajú misie. Nad level 8 je to už čisto o peniazoch a zábave.

Z aktivít si zahráte napríklad Snatch, eliminovanie pasákov a vozenie štetiek späť do bordelu; Drug Trafficking, misie, kde musíte chrániť drogového dílera;  zaujímavé bude Destruction Derby, kde budete v aréne búravať ostatné autá a snažiť sa prežiť čo najdlhšie, respektíve zdemolovať určitý počet áut. Netradičný a zábavný bude Poistný podvod, kde sa budete po kontaktovaní so skorumpovanými doktormi a právnikmi, hádzať pod autá, vytvárať si úmyselne čo najväčšie zranenia a zarábať tak peniaze. Ďalšou aktivitou bude Mayhem, kde sa budete snažiť vytvoriť čo najväčšiu škodu v určitej štvrti mesta a rámovať autom všetko, čo sa dá, hádzať granáty, prechádzať chodcov a vytvárať chaos. Nakoniec samozrejme nebude chýbať ani Racing, predstavujúci závody krížom cez mesto. Ďalšie aktivity autori ohlásia postupne.

Saint's Row

Postavu si môžete do detailov nastaviť.
Saint's Row

Mesto je veľké a s veľmi slušnými detailami.
Saint's Row

Je len jedna cesta na vrchol, a to cez mŕtvoly.

Stillwater - raj gangstrov?

Čo sa týka velkosti, mesto Stillwater nie je také rozľahlé ako oblasť San Andreas. Skôr pripomína mierne rozšírené Vice City. Je to čisto mesto rozdelené na niekoľko častí, bez vonkajších oblastí vidieku. Stillwater leží na ostrove a poloostrove (prepojené sú mostami), na ktorých nechýba prístav, letisko, aréna, rozmanité obytné oblasti, rozmanité štvrte, nadzemka. K dispozícii vám bude množstvo obchodov a budov, do ktorých môžete vojsť. Všetko to bude súvislé, bez loadovacích prestrihov. Pohybovať sa po meste budete môcť buď autami, vlakom, pešo, prípadne po vode. Hra v tejto prvej verzii neimplementovala motorky a ani helikoptéry. Mesto je rozsiahle a pozitívnym prídavkom oproti GTA je aj vykreslenie cesty, ako sa do zvoleného cieľa dostanete.

Z ostatných možností vybitia si energie v meste toho ešte veľa ohláseného nebolo, ale demo neponúkalo žiadne misie na taxíku, policajných autách a podobných firmách. Na druhú stranu si môžete v drive-in objednať jedlo a doplniť energiu, v obchodoch zmeniť šaty a to úplne detailne, kde sa prezlečiete od spodiek, až po prstene. Tu vám každá časť odevu zvyšuje rešpekt vo vašom gangu. V meste nechýbajú ani mechanici, kde si opravíte a vytunujete auto (v deme sa nedalo tunovať), samozrejmé sú nemocnice, policajné stanice a novinkou je aj malá špecialitka a to plastická chirurgia (zmeníte si postavu na nepoznanie).

Chcete byť gangstrom?

Veľké mesto ovládajú štyri gangy, kde váš je samozrejme ten najmenší a vašou úlohou je, aby sa rozrastal a pohlcoval ostatné. Pozrime sa na skupiny ovládajúce mesto:

3rd Street Saints - gang, ku ktorému sa pridávate. Doteraz malý a utláčaný, ale čoskoro ho nič nezastaví. Na začiatku hry má len svoju maličkú štvrť.

West Side Roller - gang, ktorý vládne ilegálnym závodom v celom meste Stillwater. Neorganizovaný a poháňaný len túžbou po rýchlych autách.

Vice Kings - bohatý gang siahajúci až po politikov a políciu. Ovládajú prostitúciu, eskort servery a ďalšie pololegálne aktivity, ktoré im vynášajú milióny.

Los Carnales -najstarší gang v meste, spojenie s kolumbijskými kartelmi im prináša veľké zisky. Ovládajú trh s drogami a udržujú si ho aj za cenu extrémneho násilia.

S každým gangom budete mať čo dočinenia. Každý bude mať svoje hlavné postavy, medzi ktorými si nájdete priateľov a hlavne nepriateľov. V každom prípade budú musieť ustúpiť pred vašimi dobyvačnými plánmi na ovládnutie mesta. V boji s každým gangom budete dostávať iné misie. Kde napríklad pri West Side Rolleroch sa ponoríte hlbšie do sveta rýchlych áut, Los Carnales vás zavedie do drogového biznisu. Bude tu všetko, čo by ste od pravého podsvetia čakali.

Myslíte si, že GTA bolo brutálne? To ste ešte nevideli, ako postava v Saint's Row vystrelí šoférovi mozog z hlavy, keď si "požičiava" auto! K tomu sa určite nájde množstvo protestantov, ktorým sa v hre nebude páčiť hulenie trávy, šnupanie prachu, pitie alkoholu a to všetko aj s následkami, ako rozmazaným pohľadom alebo vlnitým prostredím. Z pikošiek nechýba ani možnosť vykradnutia obchodu namierením na predavača a následnou samoobsluhou (ale pozor majiteľ obchodu postupne zvyšuje obranné opatrenia), alebo zaujímavé bude aj možnosť ukradnutia auta s pasažiermi, kde sa niekedy dá zapnúť vedľajšia rukojemnícka misia a za ľudí následne získate peniaze. Samé návody, ako sa stať gangstrom. Ale však to nevadí, Američania sa predsa boja sexu viac ako zbraní, drog a vraždenia, takže tu sa nemusíme obávať, že by sa vyskytli problémy, ako to bolo pri GTA SA.

Žiadny mód Hot Coffee teda nebude, ale za to budete mať slušný arzenál strelných zbraní, ktorými si budete môcť vybíjať svoju zlosť. K nim sa pridá aj niekoľko ručných zbraní, ako baseballové pálky, alebo rôzne sečné nástroje. Nakoniec môžete bojovať aj holými rukami, kde máte dva údery rukami, krytie a aj kop nohou.

Samozrejme ani brutalita v hre nie je beztrestná a pri každom prečine vám stúpa Notirety level, ktorý ukazuje, kedy vás začnú policajti prenasledovať a aj akou silou po vás pôjdu. Napríklad, ak zatúžite strielať ľudí na ulici, aby ste si z ich zbytkov nazbierali peniaze (niektorým vypadávajú peniaze po zabití), myslite na konsekvencie. Aj keď, znovu podobne ako z GTA, nebudú dôsledky ďalekosiahle a policajti rýchlo zabudnú na niekoľko vrážd, prinahoršom vás strčia do basy na niekoľko minút a zoberú pár percent hotovosti.

Saint's Row

Da gang
Saint's Row

Bežné pouličné prestrelky.
Saint's Row

Skoky nebudú chýbať.

Čo tak niečo, čo GTA nemá?

Tri hlavné veci - multiplayer, vlastná postava, grafika. Veci, vďaka ktorým sa hra posúva ďalej za štýl GTA, ladený na jednu špecifickú postavu v starej grafike a stále bez multiplayeru. K tomu by sme mohli pripočítať sťahovateľný obsah, ktorý pre hru autori pripravujú, umožňujúci neustále rozširovať hru. Samozrejme nemusí to znamenať, že hra bude lepšia ako GTA bez týchto možností, ale aj tak sú veľkým pozitívom a multiplayer hru môže predĺžiť oveľa viac, ako stovky vedľajších misií.

Ak niekomu vadilo hrať v GTA SA za černocha, už to nebude problém, vyberiete si azijata, hispánca alebo belocha a vytvoríte si ho podľa seba, alebo podľa štýlu, ktorý sa vám páči. Chcete byť tučný? Nie je problélm. Svalnatý? Rovnako ním môžete byť. Vyberiete si vlastný účes, farbu vlasov, nadefinujete oči, uši, nos, detailne sa pozabávate aj s ostatnými časťami tváre. Ak by sa vám postava počas hry zunovala, kľudne si zájdite na najbližšiu plastickú chirurgiu, kde s vašim telom narobia zázraky. Plus môžete k svojej postave pridať aj oblečenie a rôzne prídavky, ako prstene, náhrdelníky, čiapky a obliecť ju vo vašom štýle.

Multiplayer je rozdelený na štyri rozličné časti (Protect the Pimp, Blinged Out Ride, Gangster Brawl a Big-Ass Chains) a zahráte si ho cez Live alebo system link. Základ multiplayeru je jednoduchý deathmatch - Gangster Brawl, kde ide len o zneškodnenie toho druhého; ďalej je tu zložitejší deathmatch obohatený o trofeje - Big-Ass Chains. Tu sa počíta koľko reťazí z mŕtvych pozbierate a odnesiete na určené miesto. Mód Protect the Pimp už dostáva viac taktický nádych, kde jedna skupina bude chrániť dôležitú osobu a druhá sa ju bude snažiť dostať. Pimp je vždy jedným z hráčov a nemá zbraň, čiže sa tu vyžaduje väčšia kooperácia. Nakoniec priam strategický mód Blinged out Ride, kde sa jedna skupina snaží ukradnúť auto, vytunovať ho na level 4 a potom doniesť na určité miesto. Druhá sa im v tom snaží zabrániť. Tu už ide o poznanie celého mesta a jeho možností. Totiž hráči si na upgrade auta musia zarobiť a to získavaním peňazí ľubovolným spôsobom. Tento mód trvá okolo 20 minút a je v ňom množstvo možností a typov stratégie.  

Grafika v hre je na tento štýl veľmi kvalitná. Samozrejme nedosahuje to super detailov iných next-gen hier na Xbox360 ako Gears of War alebo Lost Planet, ale na svoju rozľahlosť a absenciu loadingov sú jednotlivé budovy, vozidlá a prakticky všetko ostatné veľmi slušné. Hlavne, keď grafiku porovnáme s podobným GTA, ktoré vychádzalo 5 rokov v rovnakej starej grafike, je Saint's Row priam giganticky skok vpred. Nie je vyšší len počet polygónov a kvalitnejšie textúry, ale všade sú real-timeové tiene, k tomu patrí aj pohyb slnka po oblohe, plynulá zmena dňa a noci, rozmanité typy počasí. Doplňajú to kvalitné efekty ohňa, ktorý sa rozširuje, výbuchy a explózie poháňané Havok fyzikou, ktorá hre dodáva dynamiku a aj rag doll efekty postavám. Jediný zvláštny detail sú bodkované sklá na autách, nie že by to vadilo, ale je trochu divné.

Zatiaľ čo grafika a fyzika sú veľmi dobre spracované, podľa dema bola AI  zatiaľ mierne povedané rozporuplna. Slušne  boli prepracované reakcie obyvateľov a ich správanie, kde si môžete užiť nervy šoférov, ktorí vyskakujú na chodcov alebo iných šoférov, ak im skočili do cesty, následne sa bijú, alebo strieľajú po sebe. Trochu slabá bola však agresivita policajtov a aj všetky naháňačky na vozidlách, kde ste protivníkom veľmi ľahko ušli, ani prestrelky neboli doladené. Tu by sa to ešte malo do finálnej verzie doladiť. Inak demo je síce obmedzené na jednu štvrť mesta, ale ak chcete, môžete si prejsť mesto prakticky celé.

Hudba bude typická na tento štýl a ponúkne množstvo skladieb v rádiách, kde je takmer všetko od klasiky, cez raggae, hip hop, až po rock. Skladby si budete môcť dopĺňať aj hľadaním CD-čiek po meste. V meste je ich 60, kde za každých 10 nájdených, sa vám uvoľní jedna nová skladba. Ak sa vám tie nebudú páčiť, zrejme nebude problém pustiť si vlastné. Hudbu budú dotvárať hviedzne hlasy a to Davida Carradineho, Mily Junis a iných.

Saint's Row

Po explózii nasleduje reťazová reakcia.


Saint's Row

Poistné podvody sú jednoducho zábava, aj keď bolestná.


Saint's Row

Čo takto deštrukčné derby?


A čo chýba v Saint's Row?

Oproti GTA je toho samozrejme viac, zatiaľ ťažko povedať, čo všetko v hre nebude, ale nečakajte taxíky, policajné misie, hasičské misie, jednoducho nič mimo vášho pôsobenia. Rovnako v hre nebudú motorky, helikoptéry a lietadlá. Jednoducho detaily, na ktoré treba viac času a ak budú, tak zrejme až v pokračovaní. Otázna je zatiaľ celková dĺžka Saint's Row, no ak aj dobijete 36 území rýchlo a vytrénujete sa vo všetkých aktivitách na maximum, autori sľubujú, že stále ostane dosť možností na vylepšovanie svojej postavy a plnenie Achievmentov a ponúknu aj sťahovateľný obsah (zatiaľ nie je známe, či to budú len rôzne veci, misie, alebo aj ďalšie územia).

Pre tých, kto nemajú Xbox360, bude zrejme chýbať verzia pre ostatné platformy, ale nakoniec hra bude aj na mobiloch, kde bude s pohľadom zhora ala pôvodné GTA a môžu si hru vychutnať prakticky všetci. Ak by ste chceli verziu pre PC alebo PS3, možno raz bude, uvidíme. Úspešné hry bývajú väčšinou portované.

GTA je mŕtve, je tu Saints Row!

Teda nemusíme zabudnúť. GTA 4 bude mať určite niečo do seba a prinesie znovu hromadu nových možností, ale tú dobu, pokým príde fanúšikom, určite pekne vyplní čas Saint's Row. Povedal by som, že hra je presný tým, čím sa GTA malo stať už dávnejšie. Hra o niekoľko generácií predbieha starú old-gen GTA sériu, a Saint's Row sa zrejme bude ťažko vyrovnávať aj samotné GTA 4. Síce vzhľadom na to, že je to len prvá časť série, nemá hra ešte toľko možností realizácie ako v staršom GTA, ale v základých komponentoch je bohatšia, kde multiplayer môže veľmi dobre padnúť pre GTA hráčov, ktorí sa tohto doplnku na konzolách doteraz nedočkali.

Viac nájdete na oficiálnej stránke http://www.saintsrow.com/


napísal saver 14.8.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Saints Row
| SAINTS ROW
[20.5.2005]
Saints Row trailer
| SAINTS ROW TRAILER
[26.1.2006]
Saints Row
| SAINTS ROW
[6.8.2006]
Saints Row
| SAINTS ROW
[6.8.2006]
Saints Row
| SAINTS ROW
[30.4.2006]
Saints Row
| SAINTS ROW
[19.7.2006]
Saint's Row
| SAINT'S ROW
[16.8.2006]
Saints Row (dev diary)
| SAINTS ROW (DEV DIARY)
[13.7.2006]
SAINT'S ROW


Xbox 360
Xbox One BC

Vývoj: THQ / Volition
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  august 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk