LUMINES II

LUMINES II

8.0

Ľahká hrateľnosť a veľa instantnej zábavy s príťažlivým audiovizuálnym spracovaním, to je Lumines II.

Recenzia na PSP verziu

Zase som sa raz vrátil do detstva prostredníctvom hry. Určite si každý z vás spomína na zlatú éru Tetrisu. Vietnamská vlna najnovšej technológie (alebo najnovšia vlna vietnamskej technológie?) vtedy zachvátila celé Slovensko a nenechalo jedno chlapčenské srdce chladným. 99 hier v jednej prenosnej "konzole" za 590,- Kčs. No nekúp to! Nešlo o to, že to bola tá istá hra na 9 spôsobov x 11 obtiažností. Reklamný slogan bol na americkej (nezavádzajúcej) úrovni a fungoval dokonale. Predajné čísla sa stále zvyšovali, vietnamská ekonomika rástla (tá na Slovensku, samozrejme) a na trh sa dodávali nové a viac kapacitné verzie tohoto hitu svojej doby. Pre úplnosť informácií, k dostaniu bola i verzia s 9999 hrami. Bohvie, koľko stupňov obtiažnosti to asi znamená pre konečného užívateľa.

Hra Lumines na PSP je akýmsi mladším, krajším, inteligentnejším a ťažším bratom Tetrisu s väčšími možnostiami. My sme sa tu dnes zišli, aby sme poctili pár riadkami už druhé pokračovanie tejto úspešnej puzzle hry. "Ono to je aj s empétrojkou" akoby nejedna mater povedala. A pritom by mala (ako vždy) pravdu! Pri skladaní farebných štvorcov (evolučný následok z jednofarebných riadkov) sa budete môcť aj teraz započúvať do vysoko chytľavých melódií od takých hviezd, ako Black Eyed Peas, Gwen Stefani, Missy Elliot, Chemical Brothers, Fatboy Slim, Junior Senior a mnoho ďalších. Nebojte sa, úspešná japonská formácia Mondo Grosso z minulého dielu je tu tiež.

Ako som už načrtol, možností je v tejto hre naozaj požehnane. Od základných nastavení hracej plochy, ovládania, profilu, cez všemožné score rankingy a detailné tabuľky vášho (ne)úspechu počnúc, synchronizáciou vašich dát s dátami iného Lumiňáka či Game Sharingom končiac. Čo znamená, že hru si môžete zahrať aj s kamarátom na dvoch PSP s jednou hrou. Áno, Tetris II, vlastne Lumines II, má aj multiplayer, i keď len o dvoch hráčoch (ako to bolo u predchodcu). Vtip je v tom, že hracia plocha je rozdelená na 2 rovnaké polovice (mimochodom, ani vy ste zatiaľ nevideli 2 rozdielne polovice?) a hráči si navzájom ukrajujú z plochy toho druhého získavaním bodov, až kým protivníkovi nezostane žiadny priestor alebo - ako to už v neľútostnom tetrisovom svete chodí - jeho vlastné neusporiadané kocky nedosiahnu vrchol. Hracej plochy samozrejme, že ano. Tieto súboje netrvajú zväčša dlhšie ako minútu, dve maximálne, čo začne byť po dosť krátkom čase frustrujúce.

Lumines II

To zelené sa nedá fajčiť, je mi ľúto.
Lumines II

Ak nechcete kocky, nájdu sa pre vás gule.
Lumines II

Duel v plnom prúde.

Duely
sú však až pre pokročilejšie tetrisové kocky. Najskôr treba trochu potrénovať a naučiť sa finty v single móde (Nie, tutorial vám určite stačiť nebude!) Ten nám tiež ponúka vskutku bohatý výber disciplín. Zahajuje ich Challenge Mode s troma obťiažnosťami. Doporučujem začiatníkom nehrať formu a začať naozaj s najľahšou. Tu sa nemáte kam ponáhľať, a tak či tak sa budete musieť aj tou obťiažnosťou prebojovať. Prečo, dozviete sa ďalej. V tomto móde je vašim cieľom dosiahnuť čo najlepšie skóre a umiestniť sa tak čo najvyššie v renomovanej tabuľke (každá obťiažnosť má svoju vlastnú), s ktorou sa neskôr môžete pýšiť až za hranice vášho PSP (spomínaná synchronizácia dát). Zdá sa to byť jednoduché a bez hlbšieho zmyslu? Možno áno, ale to nie je tak úplne všetko, s čím sa tu stretnete.

Počas hrania sa vám vždy pri dosiahnutí určitej hranice skóre zmení hudba a skin hracích kociek, čím sa vám zároveň odomknú, a ktoré následne budete môcť plne využívať podľa vašej chuti v Skin Edit Mode. V ňom si jednoducho zvolíte skin, ktorý sa vám páči a pesničku, na ktorú máte práve náladu a nech sa páči... máte "advancetetris" podľa svojho gusta. Počet zaujímavých a nápaditých skinov je tu dosť a spolu s plne editovateľnými pesničkami sa približujú kombinácie vášho herného prostredia k nekonečnu. Taký editor skinov, či import vlastných mp3 by nebol na škodu, ale to je už len rozmaznané špekulovanie. Dodatočne sťahovateľný obsah? Možno niekedy v budúcnu, ale veľmi s touto možnosťou nepočítajme.

Ďalšou položkou v zozname, VS CPU Mode, sa začína pravý tréning duelov. Počítačový protivník vám poslúži ako náhrada za živého rivala naozaj skvele a poraziť ho v neskorších (ťažších) fázach hry nie je vôbec sranda. Nielenže vás tu bude čas neúprosne tlačiť, ale navyše budete ešte viac znervózňovaní približujúcou sa deliacou čiarou (v prípade, že prehrávate). Vaše rozhodnutia - kam, ako a kedy - musia byť nielen správne, ale aj rýchle. Ak to dokážete, čaká vás sladká odmena. Budete poctivo pripravení na každého súpera. Aj na toho najkockatejšieho. Nepriamo už nadväzujeme na Time Attack Mode, v ktorom vás tiež bude niečo tlačiť, ale súper to rozhodne nebude. A to niečo si budete môcť nastaviť na 60, 180, 300 alebo 600 sekúnd. Úloha tu je prakticky identická ako v Challenge Mode, len navyše s tým oným... časovým obmedzením.

Lumines II

Nasledujú 3 farebné prevedenia. Bublinky po prvé...
Lumines II

Čo spraví prostá zmena farby, že? Bublinky po druhé...
Lumines II

Mne sa najviac páčia tieto - kaki. Bublinky po třetí...

Čo by ste povedali na také vytváranie rôznorodých tvarov pomocou kociek? Napr. dopravný prostriedok, jednoduché zvieratko, písmená abecedy či dokonca nožík (nie hrdzavý)? Že môže byť? A že časový limit pre vás nie je problém? Fajn, v tom prípade je Puzzle Mode určený práve vám. Môžete sa tu vyblázniť na 40-tich nápaditých zadaniach. Veľa šťastia. Pre tých ostatných, ktorím ani jedna disciplína neulahodila, máte poslednú možnosť nájsť svoj hrací kútik v Mission Mode. 30 rozličných úloh prevetrá vaše doterajšie zručnosti a obstojí iba najskúsenejší Luminagent OO2. Bremeno nemilosrdného počtu ťahov a presne stanovených úloh ležia práve na vašich ramenách. Nech vás kocka sprevádza.

Grafická podoba je naozaj vydarená. Prakticky sa nelýši od predchodcu, čo je aj pochopiteľné. Dalo sa už len málo toho vylepšovať a radšej pristupovať opatrnejšie, ako niečo neskôr banovať. Tí, ktorí čakali ešte kockatejšie kocky, svoje nádeje si budú musieť odložiť pre prípadné ďalšie pokračovanie. Farebnosť s kreativitou tu rozhodne nepozná hraníc, o čom sa nakoniec môžete presvedčiť priloženými obrázkami. Aby však druhý diel ponúkal niečo viac od jednotky, zvýšili autori celkový počet skinov/pesničiek zo 43 na úctihodných 83, čo rozhodne poteší a predĺži tak pôžitok z postupného získavania ich.

V čom však spočíva skutočná sila a návykovosť tohto hudobného logického rýchliku (ako sa zvykne označovať), je hudba priamo prepojená s dianím na obrazovke. Vy sami ju ovládate, ovplyvňujete a dirigujete bez toho, aby ste to chceli, či mienili. A bez toho, aby ste si to možno spočiatku dokonca všimli. Obyčajným hraním, pohybom kociek a úspešnosťou sa vám hudba prispôsobuje a reaguje na vaše pokyny (smerované kockám). To dáva pocit, že ste súčasťou hry a sami do nej zapadáte. Sluch je celkovo v hrách o kúsok dôležitejší zmysel ako zrak, pretože práve zvukové vnemy odohrávajú hlavnú rolu v predstavení s názvom Atmosféra. Grafika je už len sladkou čerešničkou na torte. A s tu prítomnou nenáročnou hrateľnosťou dáva tušiť naozaj nebezpečný spád zábavy!

Lumines II

Z tohoto môžu vzniknúť až 4x squares.
Lumines II

Táto farebná kombinácia kociek a pozadia je praktická.
Lumines II

A že sústreď sa, pri takom pozadí...

Ľahká hrateľnosť a veľa instantnej zábavy s príťažlivým audiovizuálnym spracovaním, to je všetko. Na jednej strane je toho dosť, druhá strana mince zase hovorí, že málo. V hre sa nemáte s kým zosobniť, absinuje príbeh, či grandiózne vyvrcholenie. To je daň tohoto žánru. Iné sa tu ani nedalo čakať. Ale väčšina hráčov chce viac. Chce práve tie chýbajúce aspekty násobené akciou. Čo z toho vyplýva? Že tu máme kandidáta do kategórie Najlepšia hra, ktorú nikto nehral. Ak doteraz drtíte tetris, logické hry patria k vašim obľúbeným alebo sa neštítite aj "iným" hrám, Lumines II berte všetkými desiatimi. Vy ostatní tu máte ideálnu príležitosť siahnuť po niečom výbornom a originálnom mimo váš zabehnutý žáner. Môže to byť celkom príjemná zmena.

napísal quit 9.2.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
LUMINES II
+ grafika
+ prispôsobujúca sa hudba
+ herné možnosti
+ editor pesničiek
- slabo zapracovaný multiplayer
- žiadny rozšíriteľný obsah
- môže rýchlo omrzieť


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: Buena Vista Games / Q Entertainment
Štýl: Logická
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk