PRO EVOLUTION SOCCER 2008

PRO EVOLUTION SOCCER 2008

8.0

Futbalová sezóna je v plnom prúde a na trávnik vybiehajú hráči tímu Pro Evo.

Recenzia na Xbox360 verziu

Už už som to mal v texte, ale nakoniec som sa rozhodol, že si s tým pre tentokrát dám pokoj. A o čom že je reč? No predsa o slávnom slovenskom futbale a jeho hrdinných hráčoch, ktorí sú pre... no, nechám to radšej plávať. Veď predsa, futbal je tak nádherný šport a bola by skutočne škoda, kaziť si ho výkonmi našich (akože) profesionálnych futbalistov. Preto si teda pre tentokrát zakusnem do jazyka a v myšlienkach sa vrátim do minulosti, kedy som vcelku chladne zhodnotil FIFU 08, s jedným dôležitým odkazom. Ten samozrejme nepojednával o ničom inom, než o kráľovskom simulantovi (teda, simulácii :-)) tohto športu, ktorý bol v čase vydania konkurenčného titulu tesne pred nástupom na ihrisko, čím si získal ešte väčšiu pozornosť, než mu je bežne súdená.

A hľa, neprebehlo ani pár týždňov a masy fanúšikov sa opäť tuho zavreli do svojich privátnych štadiónov, aby sa tak znova naplno vrthli do fiktívneho futbalového diania, sľubujúceho hodiny a hodiny pamätihodných zážitkov. Má na tomto mieste vôbec zmysel pochybovať, či hráči dostali to, čo očakávali? Veď predsa dobre všetci vieme, že séria Pro Evo ešte nikdy nesklamala a jej najnovší prírastok tak nemôže byť výnimkou. Je tomu ale skutočne tak? Je to kopanie do lopty aj po X rokoch zábavné? A vôbec, neklesá úroveň spomínanej ságy podobne ako u konkurencie?


Pro Evolution Soccer 2008
Pro Evolution Soccer 2008 Bežná tvár futbalistu.
Bežná tvár futbalistu.


Pro Evolution Soccer 2008 Futbal je ako šachová partia - nikdy nevieš, ako skončíš.
Futbal je ako šachová partia - nikdy nevieš, ako skončíš.


Pro Evolution Soccer 2008 Ideš od tej lopty preč?! Krysa jedna...
Ideš od tej lopty preč?! Krysa jedna...





Stane sa nový ročník...? Dosť! Príliš veľa otázok a zatiaľ žiadna odpoveď. Kebyže Sector beží na báze Ring TV, dozaista by teraz boli telefónne linky preplnené množstvami dotazov a komentárov hráčov, dychtivo žiadajúcich aspoň akú-takú odpoveď. Ako odpoveď vám bude musieť stačiť len tento reťazec: Pro Evo 08 je hra, kvôli ktorej je reálny futbal nanajvýš zbytočný. Ok, zapojte trošku CSI myslenia a Housovho dôvtipu a pochopíte, že uvedený postulát nemá ďaleko od statusu dogmy. Začnime asi tým najočividnejším, čo titul z dielne Konami odlišuje od svojho dlhoročného rivala, prekvapivo stále populárnej Fify.

Nebudem nosiť drevo do lesa, keď poviem, že grafická stránka Pro Evo nikdy nepatrila medzi to, čo ho predáva. Pravdu povediac, jedná sa asi o najväčšiu slabinu celej série a pokiaľ nie ste vyslovene ignorant, ani vám nebude vizuál príliš ľahostajný. Jednotlivé modely hráčov ako by z oka vypadli tým old-gen a to isté platí aj o tvárach, kde obzvlášť u niektorých z nich nie je badať podobu so skutočnosťou ani s prispením veľkej dávky predstavivosti. Veci ako niektoré zastaralé kamerové pohľady či mizerné publikum už ani radšej spomínať nebudem. Skrátka, keď si hru pustíte na svojom LCD alebo plazmičke, budete kvalitou prevedenia značne zaskočený. Samozrejme tým ale myslím len a len grafiku.

V čom Pro Evo totižto vyniká (a odjakživa vynikal), sú dokonalé animácie. Prihrávky, strely na bránku, hlavičky, osobitné pohyby hráčov, skĺzanie... skrátka, čokoľvek, čo je vo futbale možné, je v prípade Pro Evo aj príslušne profesionálne zanimované. Navyše, autori sa veľmi pekne pohrali aj s gestikuláciami a inými výrazovými prostriedkami, takže hráči po novom nevyzerajú len ako banda robotov, ale ako grupa chlapov z mäsa a kostí, ktorým ani občasné citové výlevy či výbuchy agresie nie sú cudzie. Naopak, veľkým (v prípade PS3 dokonca až fatálnym problémom) sú časté a hru degradujúce poklesy framov, pričom sa tento nemilý fakt nevyhol ani platforme Xbox 360, kde v prípade replayov či nástupov na väčšie štadióny sa dostáva plynulosť pekne na kolená. Ono, možno by som tento fakt vedel aj prehltnúť, nebyť skutočnosti, že s frame dropom má Kontami sústavné problémy a ani tak ich nie sú schopní aspoň v primeranej miere riešiť. Čiže, prvé mínusko na scéne.

Pro Evolution Soccer 2008
Pro Evolution Soccer 2008 Chcete byť Surový? Žiaden problém! Zruinovať sa dá aj virtuálny tím.
Chcete byť Surový? Žiaden problém! Zruinovať sa dá aj virtuálny tím.


Pro Evolution Soccer 2008 Cmoro! Cmoro! Počkať, to nie je jeho autogramiáda?
Cmoro! Cmoro! Počkať, to nie je jeho autogramiáda?


Pro Evolution Soccer 2008 Jediný normálny screen v širokom ďalekom okolí. Pecka, nie?
Jediný normálny screen v širokom ďalekom okolí. Pecka, nie?





Prvé a posledné, aby som bol konkrétny. Totižto, samotná herná náplň aj napriek uvedenému nedostatku predstavuje vrchol futbalovej simulácie, pričom na rozdiel od konkurencie sa nemusia hráči zdĺhavo prispôsobovať zmenám, ale jednoducho si sadnú a pokojne ho hrajú. Drobných zmien doznala fyzika lopty, ktorá sa chovaním opäť o čosi viac priblížila reálu, kde nie je núdza ani o nepredvídateľné sklzy, tak typické pre svet reálneho futbalu. Príjemným dojmom na mňa zapôsobila vylepšená AI, kde obzvlášť obrana v strede poľa odvádza výbornú prácu, čím sa defakto hlavná hra presúva do stredu ihriska, podobne ako v prípade skutočného zápasu medzi vyrovnanými tímami. Navyše, novinka v podobe systému Teamvision, zabezpečuje vcelku obstojnú úroveň samoučiacej sa AI, vďaka ktorej sa ani jedna zaužívaná taktika nestane dlhotrvajúcou cestou k úspechu a viac než inokedy predtým sa budete musieť spoľahnúť na improvizáciu.

Naopak spornou novinkou je fingovaný pád. Skrátka, v prípade, že ste sa ocitli v úzkych a potrebujete získať stoj-čo stoj loptu, možno túto novinku aj využijete. Ale verte mi, tak ako v skutočnom živote, ani v tom hernom sa podvádzať neoplatí, takže v drvivej väčšine prípadov sa dočkáte minimálne žltej karty, keďže rozhodci nie sú slepí a takéto prehrešky im ani náznakom nerežú. Ale, proti gustu žiaden dišputát. A keď už som zabŕdol do rozhodcov, ešte ich chvíľku okomentujem. Ich výkony boli už od nepamäti predmetom vášnivých diskusií a pokiaľ mám byť úprimný, veľkých zmien sa táto časť hry rozhodne nedočkala. To ale samozrejme neznamená, že by tieto osoby rozhodovali nespravodlivo! Ba naopak.

Ich verdikty sú v prípade offsideov či iných prehreškov voči pravidlám viac než správne, iba v oblasti faulov by si zaslúžili trošku toho ľudského uvažovania. Okrem rozhodcov ale stoja za zmienku aj upgradovaní brankári, ktorí sa po novom už nedopúšťajú chýb typu vyrazenia lopty priamo pod nohy nabiehajúceho súpera, ale naopak predvádzajú slušné výkony, aj keď občasnému zaváhaniu sa predsa len nevyhnú. Ale veď čo... aj oni sú ľudia a v konečnom zúčtovaní ich prešľapy ešte väčšmi prispievajú k realistickému ladeniu, na ktoré je táto séria do značnej miery orientovaná. Jednú vec si ale neodpustím. Tú kameru pri ovládaní gólmanov v rámci penált mohli rozhodne nechať po starom.

Dôležitým aspektom akejkoľvek športovej simulácie sú licencie a v tých, povedzme si pravdu, Konami akosi zaostáva. Samozrejme, tie najlepšie kluby si do nového Pro Eva cestu predsa len našli, ale to nič nemení na tom, že ak sa rozhodnete hrať za niektorý menej známy, dočkáte sa len nič nehovoriacich názvov, len zbežne naznačujúcich skutočný futbalový tím, ktorý predstavujú. Našťastie, možnosť editácie sa konečne dočkala svojej plnohodnotnej funkčnosti a tak si dozaista každý fanúšik opraví to, čo mu najviac nevyhovuje. Nedostatky v licenciách sa tak isto dotýkajú aj jednotlivých hráčov. Opäť sa ale táto situácia dá vyriešiť nástrojom editácie, takže aj z tohto hľadiska to nie je až taký problém. Skrátka, keď ste fanúšikom Pro Evo, na túto skutočnosť ste si už dávno zvykli. Len tak na okraj, všimol som si ešte jednu vec a tou je nie až tak presná aktualizácia súpisiek. Síce sa jedná len o jedincov, ale aj tak to môže hard core futbalového fanúšika trošku rozrušiť. Fanúšikov tak isto neodradí ani strohé menu či nie príliš užívateľsky príjemné rozhranie, ktoré jasne dáva na javo, že umenie dizajnérov je rozhodne niekde inde.

Pro Evolution Soccer 2008
Pro Evolution Soccer 2008 Počkaj! Popravím ti tričko.
Počkaj! Popravím ti tričko.


Pro Evolution Soccer 2008 Bože, prečo ja? Prečo sa musím vždy opiť do nemoty?
Bože, prečo ja? Prečo sa musím vždy opiť do nemoty?


Pro Evolution Soccer 2008 Gól!!! Nad Slovákmi už vedieme 3:0! No dajme si jedno..
Gól!!! Nad Slovákmi už vedieme 3:0! No dajme si jedno..





Čo sa týka samotných herných možností, rozhodne nečakajte žiadne bohaté hody, ale pre potreby futbalovej simulácie je prezentovaná ponuka viac než dostačujúca. Samozrejme nechýba ani ťahúň single-playerovej hry v podobe módu Master League, ktorý popri klasickom zdolávaní jednej súťaže za druhou ponúka aj oklieštené možnosti správy a riadenia klubu, po novom okorenenej aj o poskytovanie rozhovorov. Komu hra proti počítaču akosi nevyhovuje, má možnosť si svoje schopnosti otestovať v priamom online matchi jeden-na-jedného, pričom ale zložitejšie možnosti by jednoznačne očakávať nemal.

Zápasy proti kamošom sú momentálne značne degradované sústavnými lagmi a ak k tomu pripočítam aj minimálnu rozmanitosť online ponuky, predstavuje hra cez Xbox Live skutočne len druhú koľaj. V závere by som ešte rád spomenul pár faktov, a to zlepšený komentár v protiklade s mizerným soundtrackom, ako aj milú skutočnosť, že nové Pro Evo beží na platforme Xbox360 v rozlíšení 1080p.

Možno predchádzajúce riadky vyzneli až príliš negatívne, ale je to dané tým, že nový diel Pro Evo zas tak veľa zásadných noviniek neprináša. To ale neznamená, že by to bola zlá hra. Samotná hrateľnosť predstavuje akýsi vrchol zábavy, ktorú môžu futbalové simulácie poskytnúť a pokiaľ sa zameriavate len na hru samotnú, bude pre vás Pro Evolution Soccer 2008 jasným hitom tejto jesene. Jasné, že nedokonalostí je v tejto sérií vcelku požehnane, ale to podstatné zvláda doslova bravúrne, vďaka čomu aj tie prítomné nedostatky sú ľahko prehliadané. Tak čo, ste za výbornú hrateľnosť, alebo za výbornú prezentáciu? Stavím svoj vybielený účet, že väčšina z vás uprednostní to prvé. Veď predsa, o to v hrách ide, nie?


napísal blade 9.11.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
PES08
| PES08
[1.9.2007]
8.0
Ohodnotiť
PRO EVOLUTION SOCCER 2008
+ hrateľnosť
+ animácie
+ atmosféra zápasov
+ všetko, čo máte na tejto sérii radi
- problémy s frameratom
- slabšie technické spracovanie
- mizerná ponuka multiplayerových možností


RECENZIE HRÁČOV
Pro Evolution Soccer 2008
9.4
SHANE BREDE    17.8.2008
Futbal..Hra ktorá je určite najoublúbenejším športom sa samozrejme uchycuje aj na rozličné platformy...prečítať celé
PC
PS2
PS3
PSP
Xbox 360
DS

Vývoj: Konami / CD Projekt / Konami
Štýl: Šport
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk