PROFESSOR LAYTON AND THE CURIOUS VILLAGE

PROFESSOR LAYTON AND THE CURIOUS VILLAGE

9.0

Tvorcovia RPG Level-5 sa pochlapili puzzle adventúrou ako bič.

Recenzia na DS verziu

Jedna vec je robiť veci rovnako a tou druhou robiť veci správne. Vzduch už dávno nie je nasýtený všelijakými trénermi mysle, reflexov a omladzovacích kúr šedej mozgovej kôry. Bublina spľasla a všetci, ktorí sa snažili na úspechu tréningového programu priživiť, sa ocitli v tieni Nintenda. Darmo, do boja proti goliášovi treba tasiť iné zbrane, akými je vzor vyzbrojený. Level-5 sa na túto problematiku pripravili správne a i keď je inšpirácia Brain Trainingmi nepopierateľná, výsledok je neskutočne návykový.

Professor Layton and the Curious Village je v prvom rade puzzle adventúra postavená na sérii hádaniek roztrúsených a poschovávaných v hernom svete, predovšetkým v dedinke St. Mystere, kam prichádza na pozvanie Lady Dahlie profesor Layton a jeho mladý pomocník a učeň Luke. Mnohí mudrci a vedátori si vylámali zuby pri dlhoročnej snahe rozlúsknuť poslednú vôľu bohatého baróna a nájsť Zlaté jablko nesmiernej ceny, ktoré je niekde v dedine schované.

Layton a Luke sa tejto úlohy chopia ako praví detektívi, ale hľadanie pokladu nie je jedinou prekážkou. Hneď v úvode sa totiž Dahlii zatúla mačka Claudia a pokiaľ nebude mať svojho miláčika v náručí, neprijme našu dvojicu. Veci sa zakrátko skomplikujú, keď je na pôde panstva zavraždený jeden z obyvateľov. Do hry vstúpi nekompromisný detektív, padací most do dediny nadrobro spečatí strata kľuky navijáku a akoby to nestačilo, tak sa medzi ľuďmi šíria reči o únosoch a strašidelnej veži týčiacej sa nad strechami budov.

Každý má svoje tajomstvá

Celé to pôsobí ako bu-bu-bu rozprávka, ale čím viacej sa ponárate do tajov St. Mystere a viete viac o obyvateľoch a ako sa komplikuje celé vyšetrovanie, zrazu ste chytení v sieti intríg a hlavne logických hádaniek. A z tej siete vás dostane jedine zdravý rozum a logické myslenie. Každý jeden obyvateľ je posadnutý hádankami, neprezradia vám meno, kým im nepomôžete s ľahkým matematickým problémom, ďalší vám zase nepovie, kde videl hľadaného človeka, ak neprídete nato, ako správne rozostaviť figúrky na šachovnici tak, aby platili zadané pravidlá.

Professor Layton and the Curious Village

Ako sa dostaneme do St. Mystere?
Professor Layton and the Curious Village

Puzzle, ktoré ste nenašli, vám spoľahlivo uskladní babička-hádankárka.
Professor Layton and the Curious Village

Ručne kreslené pozadia a prekrásna francúzska hudba dodáva hre neopakovateľnú rozprávkovosť.

Nie sú to však iba dedinčania, ale pri dôkladnom prehľadávaní ručne kreslených obrazoviek a ich zákutí, možno naraziť na skryté puzzle. Po kliknutí na mačku budete riešiť napríklad rébus, koľko mačiek chytí 100 myší za 100 minút, keď päť mačiek lapí 5 myší za päť minút. Logické hádanky sa rôznia a nikdy sa neopozerajú. Raz je to šachová partia, inokedy je to skladanie rozbitej vázy z kúskov skla, potom je to zase kreslenie geometrických útvarov, hľadanie vzoru v rozpadnutej mozaike alebo štvorcov v komplikovanej sieti. Budete počítať obsah, dosadzovať správne čísla do rovníc, rozmotávať uzly, rátať percentuálnu pravdepodobnosť, prenášať guličku cez posuvné bludisko alebo riešiť populárne hry so zápalkami.

K mnohým budete potrebovať papier a farebné perá, pretože niektoré riešenia vyžadujú viac priestoru a lepšie rozlíšenie ako ponúka dotykový displej. Počas lúskania problému môžete čarbať na touchscreen, ale často zvolená farba splýva s pozadím alebo nie je možné urobiť viacnásobné ťahy stylusom, lebo hra po vás chce, aby ste len zakrúžkovali správnu odpoveď. Počas zdolávania 120-tich puzzlov som narazil na dva drobné problémy týkajúce sa technickej stránky; pri zvýrazňovaní hviezdy v komplikovanej spleti trojuholníkov hra neakceptovala nájdené miesto, pokiaľ nebol obrazec dokonale nakreslený a pri 104. hádanke som náhodou prišiel na alternatívne riešenie, ktoré hra odmietala uznať. Tieto drobnosti vás dokážu zviesť z cesty a demotivovať vás. Našťastie môžete vybrané puzzly preskočiť.

Každá hádanka má svoje riešenie

Ich obtiažnosť nie je náročná, musíte však dokonale premýšľať nielen nad zadaním, ale aj nad príkladom a ilustračnými obrázkami. Stačí, aby ste ignorovali jedno slovíčko a už má hádanka iný význam. Všetko je postavená na logike a chytákoch typu: „Predstavte si, že sú v stojane tri dáždniky. Predpokladajme, že si ich majitelia neoznačili, aká je pravdepodobnosť, že tretí si odnesie svoj dáždnik, keď dvaja svoj už majú?“ Ak si neviete s niečim poradiť, je tu trojúrovňový pomocník. Nie vždy vám prezradí riešenie, ale je výdatnou pomocou pri niektorých puzzloch.

Za každú pomoc zaplatíte mincou, tie sú schované všade, za vázou, v komíne, pod kameňom, podobne ako pri hľadaní puzzlov, oplatí sa ťuknúť všade, nikdy neviete, na čo narazíte. Vaše úspechy sú odmeňované novým nábytkom do izieb Laytona a Luka, ktoré môžete dizajnovať, ďalej odomykáte časti robopsa a získavate kúsky plátna obrazu. Ak sa vám ich podarí poskladať, sprístupnia sa ďalšie hádanky, ktorých obtiažnosť je ešte vyššia ako v story móde. Čerešničkou je potom wi-fi konektivita a sťahovanie nových puzzlov vydávaných týždenne (v dobe písania recenzie, bol dostupný iba jeden), za ktoré však nezískavate Picarats, čo sú body za úspešné riešenie hádaniek.

Professor Layton and the Curious Village

Odomykanie výbavy izieb je len jeden z mnohých bonusov.
Professor Layton and the Curious Village

Časté rozhovory s obyvateľmi vedú k novým hádankám a posúvajú vás vpred vo vyšetrovaní.
Professor Layton and the Curious Village

Obtiažnosť logických problémov sa postupne stupňuje.

Professor Layton and the Curious Village patrí medzi ľahko prehliadnuteľné kúsky. Dokonca aj trénovanému oku môže zmiznúť z radaru. Level-5 si pripísali na konto vynikajúcu puzzle adventúru s návykovou hrateľnosťou a dlhou životnosťou (bavíme sa o cca 15 hodinách). Autorov treba pochváliť aj za rozprávkovú atmosféru mestečka, špičkové hádanky a nahovorené dôležité cut-scény! Či už fandíte logickým hrám, alebo nie, Professor Layton and the Curious Village je hrou, ktorá by nemala zostať nepoznaná.


napísal spacejunker 27.11.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
PROFESSOR LAYTON AND THE CURIOUS VILLAGE
+ množstvo hádaniek
+ výborná grafika a cut-scény
+ sťahovanie nových puzzlov
+ návyková hrateľnosť
+ vysoká životnosť
- drobné technické problémy so stylusom
- autori nebrali ohľad na alternatívne riešenia


RECENZIE HRÁČOV
Professor Layton and the Curious Village
8.0
BLACKENED HALO    10.10.2011
DS

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Level-5
Štýl: Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18651)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk