Professor Layton and the Curious Village

Profesor Layton a jeho asistent Luke sa smelo vydávajú na svoje prvé dobrodružstvo...

DS
pridal Blackened Halo 10.10.2011 o 11:10 pod používateľské recenzie

8.0


 

Level-5 úspešne štartuje dobrodružnú puzzle sériu o uznávanom riešitelovi hlavolamov. Pútavý príbeh pretkaný skvelou hrateľnosťou vás vtiahne do svojho vnútra a nepustí. 

 

Existuje veľa úspešných herných sérií, v ktorých si človek väčšinou honí svoje ego a dokazuje svoju nadradenosť voči prostrediu okolo neho. Série, kde namiesto ľudí rozmýšľajú ťažkotonážne zbrane, rozhodnutia robia vybuchujúce granáty a násilie je také bežné ako napríklad chlieb na raňajky. Človek sa vždy cíti v koži niekoľko-metrového testosterónmi nabušeného stroja na zabíjanie ako kráľ sveta. Kráľ, ktorému nikto nesiaha ani po členky, ktorý si môže robiť čo chce, kráľ ktorému chýba len jedno a to ...mozog.

Osobne mám už podobných hier husiu kožu. Nie, nebudem ich menovať (Call of Duty, Battlefield, Gears of War,...), no v každej jednej z nich sa opakuje minimálne jedna vec. Hrôza. Tá hrôza z utrpenia nevinných ľudí, vojakov ktorí boli v drvivej väčšine donútení bojovať za nezmyselné veci ako ropa, či dobíjanie nových mierumilovných krajín.  Krv, utrpenie, plač žien a detí. Bohužiaľ, to všetko je ako keby v dnešnej dobe už štandard. Móda, bez ktorej by väčšina médií skrachovala, alebo by sa dostali minimálne do mínusu.

Je smutné, že sa dnes človek paradoxne najviac zabáva na vlastnom utrpení. Teraz nenarážam len na hry, ale taktiež filmy a hudbu. Televízne správy sa prakticky nikdy nezačínajú dobrou informáciou. Samé vraždy, nešťastia, či nepokoje. Dokáže takto človek fungovať bez toho, aby mu nakoniec neruplo v bedni? Veruže neviem, no osobne tomu moc neverím. Svetu vládne nenávisť a temné sily a bez okolkov si musíme priznať, že nadišli časy, kedy sa človek  začal tešiť zo zabitia toho druhého. Neuveriteľné a strašne smutné. Môžeme sa vlastne ešte nazývať ľuďmi?

Preto som rád, že tu ale stále jestvujú ostrovčeky nádeje. Malé plôšky v podobe dobrých ľudí, ktorí sú ochotní pomôcť, poradiť a podať pomocnú ruku. Hlavne ako hráčovi mi dobre padlo poznanie, že v krutovláde palných zbraní a vybuchujúcej munície sa objavil jeden plamienok nádeje. Plamienok, ktorý je možno na prvý pohľad krehký, no vo vnútri mu drieme veľký potenciál a vnútorná silu. Nie svaly, ale jeho dôvtip a šarm sú jeho najväčšou devízou. Hovorím tu o hrdinovi, ktorý je z pohľadu dnešného mainstreamu niečo výnimočné, neobvyklé, no na druhej strane rozhodne to najsympatickejšie.

[Profesor Layton je vždy dobre naladený džentlmen s charakteristickým klobúkom na hlave a príjemným hlasom.] 

Profesor Layton. Pri ňom pochopíte, čo znamená byť človek na správnom mieste. Vždy dobre naladený džentlmen s charakteristickým klobúkom na hlave a príjemným hlasom. On už dávno pochopil, že akékoľvek násilie len plodí ďalšie. Dobre vie, že hlavná podstata a sila ľudstva tkvie v jeho vlastnosti pomáhať druhým a hlavne nedbať v prvom rade na bezpečie samého seba, ale na ochranu iných. V tomto sa pozná pravý hrdina nie? ;) Osoba, ktorá dokáže vyriešiť nástrahy pomocou vlastnej intuície a šikovnosti je mne osobne asi milión krát sympatickejšia než „stroj“, ktorý som opisoval v prvom odseku.

Dobrodružstvo v Curious Village, je profesorove prvé. Dôvod, prečo sa ochotne vydal do tejto záhadnej dediny aj so svojim asistentom chlapcom Lukom sa vám objasní hneď v prvej krásne animovanej sekvencii na začiatku hry. Profesor totiž dostal list, v ktorom ho lady Dhalia, vdova po barónovi Augustusovi Reinholdovi, žiada o príchod do St. Mystere. Augustus totiž vo svojej poslednej vôli uviedol, že kto vyrieši tajomstvo Zlatého jablka (Golden Apple), zdedí celé jeho bohatstvo, ktoré po sebe zanechal. Niekoľko ľudí sa už o vyriešenie pokúsilo no vždy márne. Preto Layton s radosťou prijal výzvu o pomoc.

 

 

Príchodom do dediny si okamžite všimnete, že to asi nebude hocaké dobrodružstvo. Prakticky všetci jej obyvatelia majú radi hádanky a rôzne puzzle, do ktorých sa Layton s Lukom s radosťou pustia. Nad dedinou vyčnieva obrovská tajomná a hrôzostrašná veža, o ktorej sa traduje, že v nej prebýva príšera. Obyvatelia sa vám zdôveria, že sa do nej nedá prakticky vôbec dostať, a že pravidelne v noci je z nej počuť rôzne zvuky. Príchodom nášho profesora s jeho pomocníkom do rezidencie lady Dhalie sa zoznamujeme s novými postavami. Sú to členovia rodiny Dhalie, Simon a Gordon a miestne služobníctvo.

 

Ako náhle sa Layton pokúsi s otázkou na perách ozvať k vdove, domom otrasie strašný zvuk, pričom Dhalii vyskočí z rúk jej milovaný kocúrik. Na Lukove počudovanie ho má profesor vystopovať a priniesť naspäť. Keďže sa dáme nikdy neodmieta pomoc, Layton súhlasí a vydá sa do ulíc stopovať to huňaté kĺbko. Až ho po nejakom čase chytí a predá Dhalii, tak všetci zrazu objavia jedného člena rodiny, Simona, ležať mŕtveho v kúpeľni. Rýchlou obhliadkou Layton a Luke zistia že Simon bol zavraždený.  V tejto chvíli sa na scéne objaví preslávený (a teda aj dosť namyslený) detektív Chelmey, ktorý prevezme prípad.

[Vašej šedej mozgovej kôre dáte vydýchnuť až pozeraním na záverečné titulky.] 

Tajomná veža, desivé zvuky, Simonova vražda. Aby tých záhadných vecí nebolo dosť, Laytonovi začne vŕtať v hlave, kde sa nakoniec odnieslo Simonove telo, keďže v celej dedine nie je žiadna nemocnica ani doktor, a navyše páku od padacieho mostu, ktorý zabezpečuje prechod cez rieku do dediny, niekto ukradol, a tým pádom nemôže ísť nikto von ani dnu. Výborná detektívka s hororovým nádychom sa nám teda začala pekne zamotávať, a či už odhalíte jej tajomstvo alebo nie, vašej šedej mozgovej kôre dáte vydýchnuť až pozeraním na záverečné titulky.

Musím povedať, že príbeh, ale aspoň jeho základná zápletka sa vydaril nadmieru. Tajomstvom pretkané uličky dýchajú atmosférou a sú vhodne ponuré, plus k tomu ľudia obývajúci St. Mystere sa správajú nejako podozrivo divne. Celá dedina nie je nejako veľká. Okrem Dhalininej rezidencie a tajomnej veže, sa tu nachádza hotel, mieste vysoké hodiny, obecná hala, obchod, reštaurácia a krčma a taktiež zatvorený chátrajúci lunapark. Všade môžete nájsť ľudí, ktorý sa s vami radi porozprávajú, no hlavne vám vždy ponúknu nejaký ten hlavolam na vyriešenie. Tým pomôžete väčšinou im samotným, ale niekedy aj sebe, keďže vám niektoré  dôležité informácie alebo miesta odhalia až po ich vyriešení.

Hra má deväť kapitol a v každej môžete nájsť rozdielne množstvo hlavolamov. Tie sú gro celej hry. Je ich dokopy 120 (v hlavnom príbehu, s bonusmi až 135) a sú rozhodne veľmi zábavné. Každý jeden hlavolam je na začiatku ohodnotený bodmi, tzv. picarats, ktoré vám môžu napovedať o obtiažnosti hlavolamu. Čim vyšší počet bodov, tým je hádanka zložitejšia. Pri nesprávnej odpovedi sa vám body odpočítavajú. To všetko reflektuje záverečné bonusy po dokončení hry. Čím viac picaratsov máte na konte po skončení, tým viac bonusov, v podobe nových hádaniek, profilov postáv či animácií sa vám sprístupní.

Hádanky sú rôzneho charakteru. Jedna z prvých napríklad spočíva v nájdení St. Mystere na mape. Na vrchnej obrazovke dostanete indície, pomocou ktorých je vašou úlohou následne zakrúžkovať dedinu, do ktorej sa máte dostať. Je to len začiatok, a tak vskutku ťažké kusy sa vám dostanú až tak od polky hry (hra zaberá úctihodných 20 – 25 hodín). Hlavy si budete lámať aj napríklad nad puzzlami typu, rozrež tento tvar na dva rovnaké, alebo na také tvary, že keď ich spojíte, tak vám vznikne štvorec.

Každá jedna hádanka má racionálne riešenie, a teda nie je potrebné mať pri sebe kalkulačku alebo niečo podobné. Všetky hádanky sú zrozumiteľné, až na pár (asi dva) prípadov, kedy som fakt aj po dôkladnom preložení do slovenčiny zadaniu veľmi nechápal. Krásne hlavolamy môžete nájsť v podobe zápaliek, pri ktorých je vašou úlohou presunúť jednu alebo dva a tým vytvoriť nové objekty. Puzzle 48 sa vás napríklad pýta, koľko mačiek chytí 100 myší za 100 minút, keď päť mačiek chytí päť myší za päť minúť? Schválne, skúste sa zamyslieť a napíšte do komentu vašu odpoveď.

[Hádanky nie sú časovo obmedzované a preto máte dostatok priestoru na rozmýšľanie.] 

Natrafíte aj na obľúbené a veľmi šikovné hlavolamy v podobe odhalenia klamúcej osoby. Teda napríklad sú piati chlapci a jeden z nich rozbil loptou okno. Každý z nich vám dá jednu výpoveď, v ktorej sa samozrejme vykrúca. Len vašou inteligenciou a intuíciou musíte prísť na to, ktorý z nich to bol. Niekedy sa vám dostanú do rúk tri nádoby. Jedna z nich je plná vody a má 9 litrov, ostatné sú prázdne s objemom 5 a 3 litre. Vašou úlohou je prelievať vodu do ostatných nádob vodu tak, aby ste mali v 9 a 5 litrovej nádobe po 5 litrov vody.

Hádanky nie sú časovo obmedzované a preto máte dostatok priestoru na rozmýšľanie. Ku každej hádanke sú pripojené aj tri nápovedy. Tie si odomykáte pomocou mincí, ktoré môžete nájsť hocikde v meste. Stačí sa stylusom dotknúť podozrivej veci a je veľká pravdepodobnosť, že z nej vylezie minca alebo puzzle. Za správne zodpovedané hádanky môžete niekedy dostať zvláštne veci. Tie sa týkajú troch minihier. Prvá sa zaoberá skladaním psa Gizma, ktorého až poskladáte, tak vám bude pomáhať pri hľadaní mincí alebo skrytých hádaniek. Druhá minihra je dosť zvláštna. Čas od času dostanete rôzne časti nábytku, knihy, koberce alebo malého plyšáka a musíte sa rozhodnúť komu ich darujete do izby, buď Laytonovi alebo Lukovi, a tým im zvyšujete štastie. Tretiu minihru som mal najradšej, a to je skladanie roztrúsených častí obrazu do jedného.

https://www.youtube.com/watch?v=i3-oXzJfNSQ&feature=related

Profesor Layton má úžasný vizuál. Prostredie ako keby vypadlo z nejakej vernisáže malieb. Nádherne ručne maľované pozadia sú jemným citom prevedené do úžasnej symbiózy grafiky a zvuku. Aj keď graficky je hra veľmi pekne spravená, z trojice hier vydaných na DS, práve Curious Village zaostáva najviac. Zamrzí aj fakt, že prostredia sú, až na animované postavy, statické a nepohne sa na nich ani vtáčik letáčik. Soundtrack hry si zaslúži veľkú chválu, jemne hororové napätie vyvolané zvukmi hracej skrinky pretkané tajomno vyvolávajúcou hrou na heligónke parádne dotvára už tak hustú atmosféru detektívky s mystickým nádychom. Ohromujúce!

Tento plamienok nádeje, akým som nazval vyššie túto hru, krásne dokazuje, že hra môže mať hutnú atmosféru, nádych tajomna a prekypovať napätím aj bez hektolitroch krvi, odtrhnutých končatín a frajersky sa tváriacich Rambov bez štipky umu. Až dôjdete nakoniec a odhalíte prekrásnu pointu príbehu, z ktorej som ja ostal úprimne dojatý, spoznáte že svet ešte nestratil ozajstných hrdinov. Nestratil ani milé a mierumilovné hry (a pritom napínavé až hororové) akou nie je len táto časť, ale akou je celá séria o profesorovi Laytonovi. Až vyriešite prvú hádanku a dostane sa vám pochvaly od profesora a na Lukovej tvári zbadáte šťastie a radosť, že aj napriek tomu, že je ešte len malým capartom, tak aj on dokázal pridať svojou šikovnosťou ruku k dielu a odhaleniu veľkého tajomstva baróna Augustusa, tak vtedy si poviete, že svet ešte predsa nie je až takým zlým miestom.

PS: Nezabudnite na hádanku ;)

 

Grafika 8 Ovládanie 8 Hrateľnosť 8 Zvuky 7 Hudba 9 Náročnosť zapotíte sa

 

Plusy 

+ rôzna paleta hlavolamov  

+ sympatické hlavné postavy

+ veľmi dobrá grafika a skvelá hudba

+ zaujímavý a tajomný príbeh 

 

Mínusy

- dedina nie je zrovna rozľahlá

- málo postáv (v porovnaní s dvojkou a trojkou)

- nedorobený Memo list

- pre niekoho angličtina 


napísal Blackened Halo 10.10.2011



Páči sa mi!

8.0
PROFESSOR LAYTON AND THE CURIOUS VILLAGE

DS

Vývoj: Nintendo / Level-5
Štýl: Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk