NECROVISION

NECROVISION

8.0

Hnijete v zákope, čakáte, kým si smrť po vás nepríde osobne, zožerie vašu dušu, zotročí vôľu a využije pre ďalšie zlo.

Recenzia na PC verziu

Nie že by bol na Zemi kľud, či dokonca mier, ktorý by bolo treba prerušiť, nie že by bolo na Zemi málo utrpenia, vojen a skazy. Ešte sa k tomu všetkému pridá strašlivá zákopová vojna. Už keď si všetci začali myslieť, že horšie už byť ani nemôže, otvorili sa brány pekiel, vpadli démoni, povstali nemŕtvi a ukázali smrteľníkom, že toto je len začiatok. Začiatok konca.
 
Vojaci pod dažďom olova prilepení k bahnu dýchajúc oblaky zákerného plynu a umierajúc v zákopoch po miliónoch. Strašný pohľad ktorýmkoľvek smerom bičovaný bleskami odhaľujúc nekonečné pláne smrti. Ostnaté drôty, kľukaté zákopy, rozbité bunkre, ale čo je najhoršie, bezútešná budúcnosť každého jedného vojaka. Dusná, beznádejná atmosféra prvej svetovej vojny vykreslená v tých najtemnejších farbách na vás zatlačí od prvých tréningových úloh. Nad hlavami pomedzi blesky prelietavajú nespoľahlivé dvojplošníky zhadzujúce nebezpečný náklad na miesta, odkiaľ na vás štekajú rozpálené hlavne zbraní a horiace vzducholode sú svedkami neľútostných stretov medzi drakmi a nebojácnymi pilotmi. Vaši bratia v zbrani padajú rýchlejšie, ako ich stíhate spoznávať, vaše zásobníky sa míňajú skôr, ako si stihnete uvedomovať dôsledok svojich činov. Akoby toho nebolo málo, začnú sa diať divné veci, všetci majú strach, nikto už ničomu nerozumie, prežil ešte vôbec niekto?
 

NecroVisioN
NecroVisioN Prežije z nich niekto?
Prežije z nich niekto?


NecroVisioN Čarodejník skúša svoje triky... zbytočne
Čarodejník skúša svoje triky... zbytočne


NecroVisioN Najprv si ich zapálim, aby som ich potom lepšie trafil.
Najprv si ich zapálim, aby som ich potom lepšie trafil.





Ak nie, vrátil sa ako nemŕtvy. Najprv tomu neveríte, myslíte si, že ste sa museli zblázniť a neraz by ste boli radšej keby to tak aj bolo. Žiaľ, nie je to tak. Do mašinérie kovu a pušného prachu sa začína miešať aj mašinéria zhnitého mäsa a čiernych kúziel. Pekelná kombinácia. Však čo by nie, keď aj odtiaľ priamo pochádza. Áno, sily, s ktorými si zmeriate sily, alebo vlastne, pred ktorými si budete aspoň zo začiatku snažiť ako tak uchrániť holý život, sú nad vaše možnosti. Ak ale vydržíte, vaše šance sa zvýšia. Zapletiete sa do omnoho väčšej hry, ako ste si len vedeli predstaviť, do väčšej hry, ako je patetická vojna pozemšťanov. Ak túto hru prehráte, nie len vy, ľudská rasa, ale aj záhadná upíria rasa prestanete existovať a vládu nad svetom preberú mocnosti pekelné.
 
Ich existencia bude pred vami nejakú dobu aspoň sčasti zahalená. Zo začiatku vpadnete do víru udalostí klasických stretov armádnych zložiek nenapovedajúcich o ničom neobvyklom, avšak časom sa dej začne rozvíjať, udalosti zostrovať a tempo zvyšovať. Rozprávanie príbehu nie je ničím neobvyklé, nič čo by ste chceli vidieť na filmovom plátne ani jeho podávanie nijako nevybočuje zo šedého priemeru akčného žánru FPS. Čo už ale od priemeru vybočuje, je prostredie bojových polí, rozbahnených zákopov, zatuchnutých hrobiek, vlhkých jaskýň, rôznych dungeonov a rozhodne atmosféra, ktorou je každý jeden centimeter kubický nasiaknutý až po okraj. Chvíľami sa budete báť zájsť za roh zo strachu, čo vás tam čaká a naopak miestami budete zbesilo kričať na pribiehajúce hordy, aj keď budú v presile a vyhrážať sa im, ako ich rozsekáte.
 
A bude ich naozaj hodne, ale nemusíte sa báť bezmyšlienkovitého strieľania po všetkom, čo sa pohne. Vlastne tak trochu hej, je to štýl vlastný tejto hre, ale bez taktického uvažovania, čo pošlete do večných lovíšť ako prvé a bez používania správnej kombinácie zbraní to bude o hodne ťažšie. Hrdina totiž môže niesť v závislosti na typu v každej ruke inú zbraň a správna kombinácia ušetrí nie len drahocenné náboje, ale aj nejaké tie škrabance od nepriateľov. Niekedy je ideálna kombinácia pištoľ do jednej ruky, bajonet/lopata do druhej a samozrejme v neposlednom rade, kopance na nemé tváre. Inokedy sa zase bez poriadnej brokovnice či sniperky neobídete, ale to najlepšie na vás čaká od druhej tretiny hry. Neskôr (za istých okolností) získate magickú rukavicu s vlastnou mysľou i vôľou, pomocou ktorej dokážete efektívne útočiť na blízko, ale i spôsobovať veľké straty na diaľku pomocou mocných kúziel. Tie získavate postupne, ale postupne sa ich učíte aj naplno využívať. Každé sa hodí na inú situáciu, každé má svoje plusy i mínusy a čo je najlepšie, dá sa perfektne kombinovať s upírimi zbraňami, ktoré sú ďaleko účinnejšie, efektívnejšie a v neposlednom rade i efektnejšie na zabíjanie.
 

NecroVisioN
NecroVisioN Raketometom na vzdialený tank... pohodka.
Raketometom na vzdialený tank... pohodka.


NecroVisioN Teba si vychutnám.
Teba si vychutnám.


NecroVisioN Ešte aj obloha je červená od krvi.
Ešte aj obloha je červená od krvi.





Upíriu technológiu nespozorujete len v dizajne zbraní. Zistíte, že upíria rasa má svoje obrovské podzemné mestá, ríšu, ale aj svoje problémy, zákony, vojny a nepriateľov. Tí sú odteraz spoloční pre všetkých, ale musíte sa o nich postarať sami. Nie že by ste potrebovali nejakú extra pomoc. Ich umelá inteligencia sa mení v závislosti na tom, ako moc mŕtvy je váš protivník. Ak je komplet zhnitý, ledva sa kolíše k vášmu mozgu, tak veľa inteligencie, prefíkanosti či taktiky nečakajte, len priamočiare hryzenie plus hádzanie toho, čo im príde do ruky. Ak však patrí k elitným ľudským jednotkám, alebo k jednotkám špeciálne cvičených priamo v pekle, tak treba už trochu aj uvažovať. Schovajú sa pred vami, počkajú na výhodnom mieste, ak majú strelné zbrane, držia si odstup, jednoducho sa vám snažia čo najviac skomplikovať život, teda znepríjemniť smrť. No a vtedy objavíte jeden z ďalších upírich technologických zázrakov na efektné odstraňovanie takýchto komplikácií. Je poháňaný tajomným kryštálom, namiesto pravej ruky ma rotačný guľomet, namiesto ľavej raketomet, nevie chodiť potichu a ukazuje ako rýchlo sa dá z koristi stať lovec, mechanický robot.
 
A verte, že bude čo loviť, trhať, kopať, sekať, bodať, páliť, búchať, jednoducho peklo má svoj blbý deň, keď natrafilo na vás a na váš mohutný arzenál. Tie priehľadné beštie sa zbabelo vznášajú ďaleko od vašej kanady, ale brokovnica im nezaspieva o nič falošnejšie melódie ako samopal vhodný na väčšie problémy, omnoho väčšie problémy. Obrovské monštrá, robotické stroje, to chce niečo razantnejšie, niečo, čo ich zrazí na studenú zem. Zombíci sú ale iný problém. Im len rana priamo do hlavy, inak budú stále neúnavne vstávať s túžbou si zahryznúť. Na nich škoda streliva, stačí ich dokopať alebo vyrezať bajonetom vnútornosti, čo im ešte ostali z predošlého života. Občas nezaškodí odstreliť ruku držiacu na vás namierenú zbraň, alebo prípadne do nádrže s plynom, ktorý majú plameňometčíci na chrbte, to je potom skoro až romantika, tak krásne lietajú. Ako pomoc do bitky sem tam vyvoláte nejakého zombíka na vašu stranu, slúžiaci skôr na odlákanie pozornosti. Do toho sem tam nejaký ten namyslený boss, ktorý vám akurát stenčí zásoby munície a na jeho úkor si zvýšite vaše sebavedomie.
 

NecroVisioN
NecroVisioN Na robota robotom.
Na robota robotom.


NecroVisioN Pekne po jednom, na každého sa ujde.
Pekne po jednom, na každého sa ujde.


NecroVisioN Sobotka, pohodka, grilovačka ...
Sobotka, pohodka, grilovačka ...





Až vás to začne aj miestami nudiť. Vraždenie úbohých netvorov občas stráca šťavu, občas akoby ste hrali na autopilota, ale vždy akoby to niekto vedel, zrazu sa v hre niečo zmení a vy zase drtíte kosti s radosťou ako po prvý krát. Vtedy sa zíde vyskúšať na rôznych pekelných miestach reflexy kamarátov cez sieť či internet, zabrániť im urobiť si ďalší zárez vašou krvou.
 
Tá je všade spolu s lietajúcimi kúskami zbytočného mäsa. Všetko je odporné, nehostinné, cítite, ako sa vaša duša vzpiera správne hororovo ladiacemu prostrediu. To je navyše podtrhované skvelými modernými efektami, atraktívnym obrazom krutej pravdy čakajúcej na každý dúšok vašej životnej energie. Zvuky o nič menej naháňajúce mráz do žíl vás niekedy v kŕči strachu donútia spomaliť vražedné tempo, inokedy vyčarujú nepríčetný úsmev s chuťou minúť aj posledné náboje do neporaziteľnej presily, len tak pre potešenie a, samozrejme, v neposlednom rade, do toho všetkého správna hudba miestami dofarbujúca horúci odtieň neutíchajúcej akcie.
 
A to neutíchne, kým nerozštvrtíte posledného bosa. Nie že by ste tak moc chceli vedieť, ako to všetko dopadne, ale skôr tá pohodička pri prekračovaní množstva mŕtvol vás bude stále nútiť hľadať nové zásobníky, nové tajné miestnosti, či tešiť sa na nové mäsiarske vybavenie. Krásne desivé prostredia plné démonických príšer, s ktorými si zatancujete tak trochu svojský balet, s tak trochu svojskou choreografiou. Určite zaostrite zmysly, budete to potrebovať. Akcia, akcia, peklo, akcia v pekle, kopance do nemŕtvych, jednoducho krásny víkend pred vami. No ale ak by ste chceli niečo decentnejšie, tak si to želajte radšej potichu, aby temnota náhodou neucítila vašu slabosť a nezožrala vaše vnútornosti. Mľask.

NecroVisioN
NecroVisioN Temné upírie stroje... šak ja im spravím údržbu.
Temné upírie stroje... šak ja im spravím údržbu.


NecroVisioN Sem tam sa dá aj prostredie zničiť, a to treba využiť.
Sem tam sa dá aj prostredie zničiť, a to treba využiť.


NecroVisioN Ja ti ukážem na mňa dávať tie tvoje hnusné hnáty.
Ja ti ukážem na mňa dávať tie tvoje hnusné hnáty.





napísal andrei 20.3.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
NecroVision
| NECROVISION
[7.6.2008]
Necrovision
| NECROVISION
[21.8.2008]
8.0
Ohodnotiť
NECROVISION
+ zvuky
+ hudba
+ atmosféra
+ prostredia
+ nepriatelia
+ bullet time
+ upírie zbrane
+ zbrane na blízko
+ pasáže s mechom
+ magická rukavica/kúzla
- optimalizácia
- trocha stereotyp
- miestami stráca šťavu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3,2 GHz, 1 GB RAM / 1,5 GB RAM (Vista), VGA GF6600/R X1600 256 MB
Doporučená konfigurácia: CPU Dual Core 1,8 GHz, 2 GB RAM, VGA GF 8800/R38xx 512 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 1C Publishing EU / CENEGA / Farm 51
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 20. február 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18409)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk