SUPER MARIO 3D WORLD

SUPER MARIO 3D WORLD

9.5

Skákačka hviezdnych rozmerov

Recenzia na WiiU verziu

To sa raz v Hríbikove objavila tajomná trubka a všetko postavila na hlavu. Priniesla totiž nové dobrodružstvo, ktoré čaká na najslávnejšieho inštalatéra na svete. V ňom sa na stranu hrdinov stavia už aj princezná Peach, ktorá tak dáva zbohom svojmu hobby byť unesená. Bowser tentoraz uniesol a zajal sedem čarovných víl, ktorých magickú silu chce spútať a ovládnuť ňou tajomný svet za priesvitnou trubkou. A čo by to bolo za inštalatéra, keby do tejto trubky Mario aspoň nenahliadol.

Super Mario 3D World je konečne ďalšou veľkou 3D Mariovinou. Nepokračuje však v šľapajach dnes už legendárnych Super Mario Galaxy hier, historické rebríčky najlepšie hodnotených hier chce však zbúrať rovnakou silou. Veľké ambície pramenia z drobného predchodcu. Nový hit od Nintenda nadväzuje skôr na Super Mario 3D Land, ktorý nás očaril už pred dvomi rokmi na handhelde 3DS. Nová hra začína tam, kde predchádzajúca skončila. Nie však námetom, nejdená sa o pokračovanie, ale hrateľnosťou. A ak ste menšieho súrodenca hrali, tak viete, že lepší začiatok ste si ani nemohli želať.

Mario hry sú úžasné v dvoch veciach: vo svojej prístupnosti a v nikdy nekončiacom príleve originality. Či ste mladí alebo starí, skúsení, alebo nie, prídete domov, vložíte disk s hrou do konzoly a veselo hráte. Koncept skákania po hlavách je každému okamžite zrejmý a tak sa nemusíte dlho snažiť zorientovať v novom svete. Stačí pár okamihov a hra ukáže svoju pravú tvár. Je familiárna aj nová zároveň. Na každom kroku viete, čo sa od vás čaká, zároveň radi každú chvíľu odhaľujete nejakú sviežu novinku, ktorá vám vyvolá úsmev na perách. Nostalgicky vás vracia do minulosti, ale odhaľuje vám aj budúcnosť žánru, kde najbližšie roky budú kraľovať práve tieto hry.

Je radosť nasadnúť na vlak zábavy, z ktorého sa vám najbližších niekoľko desiatok hodín nebude chcieť vystúpiť. Postup ňou vedie cez zbieranie hviezd, ako tomu už býva zvykom. Nemusíte ich mať vždy všetky a dobre to viete. Ale chcete ich mať. Nevydarený skok vás neodradí, rovnako ani strata života. Vrátite sa a skúšate to znova. A ak je to potrebné, tak znova. To je kúzlo, ktoré sa len veľmi málo hrám podarí.

Super Mario 3D World
Super Mario 3D World S novými schopnosťami už pre neexistujú prekážky.
S novými schopnosťami už pre neexistujú prekážky.


Super Mario 3D World S kamarátmi si môžete vo veľkom pomáhať.
S kamarátmi si môžete vo veľkom pomáhať.


Super Mario 3D World Vo vode, v ohni aj na ľade, všade sa môžete spoľahnúť na drobné pomôcky.
Vo vode, v ohni aj na ľade, všade sa môžete spoľahnúť na drobné pomôcky.





Stačí na to úplne jednoduchý efekt. Na dobre známe a jednoducho zábavné jadro nabaľovať nové a nové prvky ako sneh na snehovú guľu. Už po pár hodinách tak hráte síce stále rovnakú hru, ale s takým kvantom zábavných nápadov inteligentne zakomponovaných, že niektoré iné série sa len s hanbou krčia v kúte. Aj drobné vylepšenia so sebou totiž vedia priniesť lavínu zábavných momentov.

Super Mario 3D World je pravdepodobne prvou 3D Mario hrou, ktorá je priamo stavaná pre kooperatívne hranie. To sme si doteraz užívali hlavne v dvoch rozmeroch vďaka niekoľkým inkarnáciám Super Mario Bros. Prevedenie takejto kooperácie medzi hráčmi do trojrozmernej podoby však vyžaduje oveľa viac citu, navyše ak má dávať pre jedného hráča stále zmysel a to bez kompromisov. 3D herný svet je totiž bohatý a členitý a rovnako voľne, ako sa tam pohybuje jeden hráč, to musia vedieť až štyria naraz.

A práve toto je aspekt, kde narazíte na pravdepodobne jedinú chybu Super Mario 3D World. Je do nej implementovaná jednoduchá možnosť ovládania kamery v rôznych preddefinovaných uhloch. To často oceníte, ak hráte sami. Viete sa na scénu inak pozrieť a nájsť lepšie riešenie (ak vám napríklad nevychádza skok), prípadne objaviť nejaký skrytý objekt. Ak však hráte v partii s ďalšími troma priateľmi, tak sa môže stať, že nie každému bude nastavená kamera vyhovovať, prípadne sa môžu z obrazovky stratiť. Vtedy sa ich postava po vzore Raymana natlačí do lietajúcej bubliny a takto prenasleduje ostatných hráčov, kým sa neoplatí opäť hrať. Nie je to veľký problém, ale občas môže zapríčiniť neželaný pád do priepasti a tým pádom aj stratu života, ktorý medzi sebou zdieľajú všetci zapojení hráči.

Po prvý raz v dlhej histórii série sme sa dočkali výraznej diferenciácie postáv. Už predtým sme občas mohli vidieť, že napríklad Luigi doskočí vyššie ako Mario, avšak teraz sa vlastnosti líšia podstatnejšie a tým, že hra podporuje kooperatívne hranie, tak sa navyše môžu aj skvele dopĺňať. V základe hra ponúka štyri postavy, pričom už samotný hráč môže hrať za ktorúkoľvek z nich. Mario je zlatou strednou cestou. Kombinujú sa v ňom všetky vlastnosti do zlatého priemeru. Luigi oproti nemu vyskočí vyššie a padá pomalšie, ale má slabú trakciu. Princezná Peach len podvihne svoju sukňu a už dokáže plachtiť vzduchom, avšak je najpomalšou z postáv. Modrý Toad je naopak najrýchlejší, avšak vysoko nevyskočí. Neskôr si navyše odomknete ešte postavu princeznej Rosaliny (tá druhá), ktorá aj bez power-upov dokáže využívať základný útok roztočením.

Takto sa postavy dokážu krásne dopĺňať, v hre je aj niekoľko úsekov, kde vás hra z tohto hľadiska pekne potrápi. Viac postáv = viac vyzbieraných mincí a dostane sa na rozličné miesta. A to aj vtedy, ak vám horí pod zadkom a časový limit sa vám neúprosne kráti, či vás naháňa roj nepriateľov. Spoluhráčov môžete chytať, utekať s nimi alebo ich hádzať, čo sa taktiež občas zíde. V niektorých leveloch sú ešte umiestnené aj skryté tlačidlá, ktoré sprístupnia určitú pasáž či objekt len konkrétnej postave.

Sedem tematických svetov Super Mario 3D World obsahuje obyčajne po desať levelov. Niekde ich je viac, inde menej. Prejdete od zelených plání, cez púšte, vodný svet a oblaky až po lávové ostrovy. Obtiažnosť postupne stúpa, ale do cesty sa vám nepostaví nič, čo by ste nezvládli. A keď už konečne porazíte Bowsera, tak vás čaká prekvapenie - ten drak sa nikdy nevzdáva, berie jeden z power-upov a môžete proti nemu bojovať odznova v novom Bowser (alebo skôr Mňauser) svete. Avšak ani potom pre vás hra nekončí, nastupujete na raketu a letíte do vesmíru, kde vás čakajú ďalšie tri svety. A ak by ste ani potom nemali dosť, v hre je ešte jeden tajný. Na jeho odomknutie potrebujete úplne všetky hviezdy a bezmála všetky pečiatky porozhadzované v leveloch.

Super Mario 3D World tak núka kopu obsahu pre takmer každú skupinu hráčov. Tí menej nároční ju prejdú, tí náročnejší budú chcieť toho čo najviac vyzbierať. A tí, čo radi trpia, sa môžu pokúsiť prebojovať k úplnému záveru. Len samotný základ vám zaberie zhruba 30 hodín. Pritom aj po toľkých hodinách sa nájde stále niečo, čo vás milo prekvapí. Pri niektorých Mario hrách z minulých rokov sme občas mali dojem, že niektoré levely sú tam zbytočné alebo nedokážu konkurovať ostatným. Tím stojaci za Super Mario Galaxy sériou sa však teraz prekonal a prináša skutočne jedinečnú zbierku levelov, v ktorých žiadne dva nie sú podobné a ani jeden nie je zbytočný.

Super Mario 3D World je hrou, v ktorej si často poviete, že takýto pekný level sa už nebude opakovať. A často vás hneď ten ďalší presvedčí o opaku. Nie je to len o variáciách prostredí. To je pre sériu bežné. Je to o dizajne, o grafickom stvárnení, o nápadoch aj o skrytých chuťovkách. Niekedy utekáte pred krátkym časovým limitom, inokedy máte voľnú ruku, o chvíľu vás už ale naháňa stádo nepriateľov. Tu sa vám strácajú plošiny, potom zase objavujú. Sú tu úrovne plné duchov alebo čiernobiely svet ako zo starého filmu. A aby toho nebolo málo, ojedinele narazíte aj na puzzle.

A potom sú tu tie špeciality. Pomedzi presúvanie medzi hlavnými levelmi sú drobné úrovne, kde v automatoch žrebujete bonus, hľadáte skrýše nepriateľov, navštívite Toada v domčeku alebo sa musíte postaviť menšiemu bossovi. Len tak, bez prípravy sa zjaví pred vami na mape. Mapa je posiata aj Mii postavičkami iných hráčov, ktorí tu zdieľajú svoje názory, postrehy, screenshoty, prípadne pri opakovanom hraní s vami môžu ísť ako duch do levelu. Pri takejto komunikácii využijete pečiatky, ktoré po leveloch taktiež zbierate. Trošku iný pohľad vám predstavia levely za Kapitána Toada, kde je vašou úlohou len loviť hviezdy. Na malej mapke, ale s niekoľkými ťažkými prekážkami. A ešte sú tu špeciálne tematické úrovne venované Luigimu či Linkovi zo Zeldy.

Super Mario 3D World
Super Mario 3D World Pozvite si priateľov a ukážte im jednu z najzábavnejších hier roka.
Pozvite si priateľov a ukážte im jednu z najzábavnejších hier roka.


Super Mario 3D World Občas v hre prituhne, ale z každej situácie vedie cesta von.
Občas v hre prituhne, ale z každej situácie vedie cesta von.


Super Mario 3D World Vtipnými nápadmi a humorom autori nešetrili.
Vtipnými nápadmi a humorom autori nešetrili.





Systém power-upov prináša hneď niekoľko noviniek. Vracia sa takmer celá paleta známych pomôcok, tentoraz rozšírená o niekoľko zaujímavých noviniek. V kampani najviac zdôrazňovali mačací power-up. Ten je nie len veľmi milý, ale aj prináša niekoľko zmien ako do hrateľnosti, tak aj dizajnu. Môžete s ním loziť po stenách či stromoch (a aj záverečných stĺpoch, takže sa vyšplháte až pre vlajku) a tak autori popustili uzdu fantázie a levely stavajú vyššie a tajné veci skrývajú na najviac nečakané miesta. Druhou novinkou sú čerešne, ktoré naklonujú vašu postavičku. A ovládate dve, tri, štyri… koľko sa vám podarí. Je to chaos, ale aj zábava! Niektoré power-upy majú aj viaceré variácie a tak vás napríklad šťastný zvonček zmení na zlatú mačičku Maneki Neko, z ktorej vypadávajú mince vždy, keď padá. Nechýba ohnivá kvetina, bumerang, list a ďalšie. Avšak teraz dokážete mať v inventári už len jeden power-up navyše. Okrem toho sa môžete vyzbrojiť aj kanónom, vrtuľkou, Goomba maskou, korčuľami alebo do rúk zoberiete kvetináč s Piranha rastlinkou.

Power-upmi sú však po novom často vyzbrojení aj vaši protivníci. Celkovo tu narazíte na 29 nových druhov nepriateľov. Oveľa lepšou novinkou však je, že súboje s bossmi dali zabudnúť na obligátne skákanie po hlavách a prinášajú zaujímavé novinky. Nezabúdajú samozrejme na čarovné pravidlo troch. Štveráte sa po krku hadom, aby ste sa dostali k ich hlave, po kamennom golemovi hádžete jeho menšie deti, utekáte pred kovovým štvorcom alebo s klonmi bojujete proti blobovi poskladanom z bubliniek. A aj keď proti vám stojí nejaký boss už tretí raz, stále vás niečím prekvapí. A vy môžete prekvapiť jeho.

Graficky Super Mario 3D World nie je čo vytknúť. Vyzerá skvele a to ako po technickej, tak aj po výtvarnej stránke. Vo vysokom rozlíšení dostávate plynulých 60 fps a aj napriek tomu, že sa nejedná o žiaden technologický prelom, tak aktuálne nenájdete veľa hier, na ktoré by sa pozeralo lepšie. To isté platí o zvuku. Jednoduchý, no účelný. Hudba veľmi príjemne znie, využíva staré motívy, obohacuje ich o nové prvky či vám rovno servíruje nové melódie. Presne v duchu hry tak kombinuje nostalgiu s úplne novým. Novinky prináša ovládanie. Dotykový displej využijete na dočasné znehybnenie protivníkov a fúkaním do mikrofónu dokážete niečo ofúknuť, zviditeľniť či ovládať niektoré plošinky.

Hra je takmer bez chýb, ponúka množstvo obsahu (navyše v menu nájdete aj ikonku na spustenie 30 ročnej klasiky Mario Bros. v prevedení s Luigim ako hlavným hrdinom), ale exceluje v detailoch. A práve kvôli nim som sa rád k nej vracal. Reflektuje 30 ročnú minulosť série množstvom odkazov, postavy reagujú na svoje prostredie, korytnačke môžete ukradnúť pancier a utekať s ním preč, princezné si pri behu dvíhajú šaty, aby sa im nešúchali po zemi a napríklad Mario odkloní svoj pohľad, ak pred ním v trubke letí princezná (aby sa jej nepozeral pod sukňu). To je len malá časť toho, prečo si hru zamilujete. A keď si to všetko spočítate, zistíte, že práve Super Mario 3D World je hrou, pre ktorú sa oplatí vlastniť Wii U.

Super Mario 3D World
Super Mario 3D World Aby ste v hre dosiahli maximum, musíte zvládať širokú paletu power-upov.
Aby ste v hre dosiahli maximum, musíte zvládať širokú paletu power-upov.


Super Mario 3D World Čas vie byť neúprosným protivníkom, ale občas hrá do karát.
Čas vie byť neúprosným protivníkom, ale občas hrá do karát.


Super Mario 3D World Stačí drobné prestrojenie a hneď sa stratíte v dave nepriateľov.
Stačí drobné prestrojenie a hneď sa stratíte v dave nepriateľov.





napísal matus_ace 10.12.2013
Páči sa mi!
9.5
Ohodnotiť
SUPER MARIO 3D WORLD
+ zábava pre jedného aj v kooperácii
+ množstvo nových nápadov
+ veľa obsahu a retro bonus
+ krásna a rýchla grafika
+ množstvo milých detailov
+ pekne škálovaná náročnosť
+ nové prvky ovládania na tablete
- kamera občas nevie zachytiť všetkých 4 hráčov


RECENZIE HRÁČOV
WiiU

Vývoj: Nintendo / Conquest / Nintendo
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29. november 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk