PROJECT SPARK

PROJECT SPARK

7.0

Vytvorte si vlastnú hru

Recenzia na PC verziu

Microsoft sa po prvom kreatívnom programátorskom pokuse nazvanom Kodu pokúša celý koncept jednoduchého vytvárania hier posunúť vpred a po ročnej bete vydáva vo finálnej verzii Project Spark. Titul, v ktorom si každý môže spraviť vlastnú hru a zároveň hrať hry ostatných, a to v milej grafike na štýl Fable.

V Project Spark si môžete vytvoriť všetko, od piškvoriek až po rozsiahle RPG hry s questmi. Je to síce mierne obmedzované vizuálnym štýlom, možnosťami, ovládaním a aj obsiahlosťou, ktoré v momentálnom stave nedokážete predefinovať, ale napriek tomu je pozoruhodné, čo všetko už hráči v systéme vytvorili. A nemuseli to ani robiť sami, Project Spark má umožniť rozpracovať určitý nápad načatý ostatnými hráčmi a ďalej ho vylepšovať. Každý môže editovať, niečo upraviť a pomôcť. Nie je síce ešte dostatočne prepracovaný workflow a UI to sťahuje dole, ale ako prvý krok v tomto smere to vôbec nie je zlé. Môžete sa tak jednoduchým a hravým štýlom dostať k základom tvorby hier. Je to niečo ako prvý krok vo vytváraní hier. Celé to ešte podporuje komunita, ktorá vám vaše výtvory ohodnotí, či už pozitívne alebo negatívne.

Project Spark
Project Spark Základ vašej budúcej hry.
Základ vašej budúcej hry.


Project Spark Po chvíli vytvoríte prostredie, dosadíte AI postavy a môžete bojovať.
Po chvíli vytvoríte prostredie, dosadíte AI postavy a môžete bojovať.


Project Spark Rôzne typy AI sú naštastie predpripravené, ale ak budete chcieť spraviť vlastné, zapotíte sa.
Rôzne typy AI sú naštastie predpripravené, ale ak budete chcieť spraviť vlastné, zapotíte sa.





Spark vás môže pekne voviesť do navrhovania hier. Nejde ani tak o zložité programovanie ako o samotný design a nastavenie podmienok. Umožní vám vytvoriť si prostredie, zalesniť ho, vytvoriť rieky, kopce, popridávať domy, dediny, nepriateľov a samozrejme, aj plne nadefinovať svojho hrdinu a herný štýl titulu. Primárne vás síce hra tlačí do vytvorenia akčného titulu s pohľadom tretej soby, ale pri zmene kamery a predefinovaní pohybov z toho môže byť FPS alebo realtime stratégia. Ak zmeníte objekty, tak aj 2D skákačka, lodičky, piškvorky alebo hocičo iné. Tu je však okrem grafiky dôležité definovať AI, pohyby a závislosti, teda tie komplikované veci.

Zatiaľ čo základ hry a vizuál je jednoduché poskladať, dôležité je venovať sa AI. Umelá inteligencia je pri nepriateľoch v sekačkách alebo FPS akciách preddefinovaná a vyberiete si z niekoľkých typov správania. Pri vlastnom type hry už sa musíte pohrať s podmienkami pohybu, streľby, dohľadu. Rovnako sa AI definuje aj pre kameru alebo ľubovolný objekt, od ktorého chcete, aby sa pohyboval. Nie je to jednoduché, hlavne zo začiatku a absencia tutoriálu v tomto smere zamrzí. Ale komunita na oficiálnom fóre alebo aj všeobecne na internete je už dosť veľká a návodov a pomocí je už dostatok, takže sa môžete pustiť do študovania. Námaha je však vždy odmenená dobrým pocitom, funguje to tu totiž veľmi dobre a je radosť vytvárať si stále komplexnejšiu alebo náročnejšiu hru a následne ju upravovať.

Postupne tu pekne zistíte, čo musí byť v hre nadefinované, aby fungovala a zistíte aj to, že čím kvalitnejšiu hru budete chcieť, tým viac budete mať práce. Zároveň budete musieť do hry vraziť aj viac peňazí. Keďže je totiž Project Spark free 2 play, musí na niečom zarábať a zarába práve na tvorcoch. Všetky hry síce môžete hrať zadarmo, ale ak chcete niečo postaviť, potrebujete mať zozbierané body. Tie buď zbierate hraním hier alebo kúpou kreditov. Základnú hru síce postavíte zadarmo, ale ak už chcete špeciálne veci, väčšiu hraciu plochu, alebo ďalšie prostredia, ďalšie skripty, všetko si už musíte odomknúť za body. Ak sa do toho chcete pustiť seriózne, je dobré kúpiť si starter pack. V ňom je už dostatočná ponuka na to, aby ste si svojimi hrami mohli získavať body od ostatných hráčov. Získavate ich za hranie vašich hier a aj pozitívne hodnotenia.

Zo zaujímavostí vašu hru dopĺňa aj možnosť nadabovať si postavy cez mikrofón a využiť Kinect na animovanie postáv - či už v hre alebo prestrihových scénach. Aj keď je všetko obmedzené veľkosťou, čiže Kinect vám umožní len určitý počet animácii, rovnako v leveli môžete mať len určitý počet objektov, zvukov, detailov, terénu. Nakoniec práve preto je celé vaše prostredie umiestnené na kocku, v ktorej môžete stavať. Je to síce dosť miesta, ale ak chcete väčšiu hru, už sa budete cítiť obmedzený, Možno ak postupne autori sprístupnia možnosť prepojiť viac hier do jednej, môže sa stať titul nelimitovaným. 

Vytváranie hry môže byť zábava, ešte väčšia zábava je hrať podarené alebo nepodarené pokusy ostatných. Všetko môžete hodnotiť, ale aj editovať, a teda študovať, ako to daný autor spravil. Časť výberov hier je síce spravená neprehľadne a UI je veľmi zlé, ale autori ponúkli na výber  dostatok filtrov a jednoducho tak vyhľadáte štýl projektov, ktorý vás zaujíma, alebo ktorý si myslíte, že môže byť zaujímavý.

V každom prípade, už sú v ponuke pekné kúsky, aj keď počas hrania zistíte, že sa vizuálny prejav Sparku stále drží Fable štýlu grafiky. Napríklad narazíte na Skyrim remake, Lord of the Rings remake, ale pre základný set zatiaľ vyzerajú vizuálne rovnako. Autori už síce pridali napríklad aj prostredie galaxie, ľadové prostredia, ale stále chýba viac tematických vizuálnych balíkov, aby sa hry odlíšili. Toto začiatkom januára možno mierne rozšíri vychádzajúci Artist pack, ktorý umožní meniť farby prostredí, umožní vypnúť objekty a textúry v prostrediach, čím sa bude dať vytvoriť niečo nové. Chcelo by to však aj ponuku reálnych prvkov, ako realistické stromy, tráva, domy, aby sa vizuál mohol pohnúť aj úplne iným smerom. Na druhej strane, s FPS hrami a vnútornými priestormi sa dá pohrať, aby nevyzerali rovnako a preto sú už v ponuke hier aj pekné klony Portalu a nechýbajú ani Mario skákačky, Pacman, tower defense hry, na fyzike založené hry alebo aj rôzne športy. 

Project Spark
Project Spark Boje proti gigantickým trpaslíkom vytvoríte za pár minút. Vytváranie questov je už náročnejšie.
Boje proti gigantickým trpaslíkom vytvoríte za pár minút. Vytváranie questov je už náročnejšie.


Project Spark Môžete skúsiť aj 2D skákačku, musíte ju postaviť v 3D priestore a nadefinovať všetky závislosti.
Môžete skúsiť aj 2D skákačku, musíte ju postaviť v 3D priestore a nadefinovať všetky závislosti.


Project Spark 2D skákačka môže následne vyzerať takto.
2D skákačka môže následne vyzerať takto.





K tomu, keďže hra funguje na Windows 8.1 a Xbox One, môžete svoje hry pripravovať ako pre gamepad, tak aj klávesnicu, niekedy to však obmedzuje. Hlavne ak autor nastaví hru len na gamepad, funguje síce aj na klávesnici, ale všetky znaky a pomoc sa zobrazujú gamepadové. Rovnako niektoré ovládania úplne nesadnú na myš a klávesnicu a niektoré vôbec na gamepad. Je to škoda.  Na PC navyše chýbajú nastavenia grafiky, rozlíšenia alebo predefinovania klávesov. Teda niežeby sa grafika mohla posunúť niekam ďalej, ale napríklad mohli byť nastavené filtrovania, plus rozlíšenie vyzerá ako upscalované. Rovnako nie každému sadne WSAD alebo šípkové ovládanie. Je to však daň za Windows Store aplikáciu.

Celkovo má Project Spark veľmi dobrý základ a vytvára sa aj slušná komunita. Základné stavebné prvky na vývoj nechýbajú a zabavíte sa ako pri hraní, tak aj pri tvorbe vlastných hier. Je síce ešte neučesané a nekompletné, ale vidieť, že autori nezaháľajú a prinášajú ďalšie doplnky. Možno však už od začiatku tam toho mohlo byť viac, hlavne rôznych vizuálnych tém, aby výtvory nevyzerali rovnako, ale napriek tomu, výber hier je už teraz pestrý. Dôležité je, že je Project Spark free 2 play, ľahko sa k nemu hocikto dostane a minimálne má možnosť zahrať si tisíce minihier (aj keď len niekoľko je skutočne dobrých) a prípadne si aj vyskúšať jednoduché tvorenie. Na zložitejšie hranie už treba veľmi veľa hrať alebo si priplatiť.

Spark je najjednoduchší nástroj na vstup do programovania hier. Zistíte, ako sa rodí najvyššia forma hry, a teda samotný dizajn, ovládanie, AI. Nevytvoríte síce rozsiahle tituly, ale ak vám to tu pôjde, môžete sa posunúť vpred k iným nástrojom, pridať sa k moderom a pustiť do tvorby kompletnej hry.

Project Spark
Project Spark Jedna z najlepších hier na Sparku - pokúste sa zmeniť všetkých ľudí na zombíkov.
Jedna z najlepších hier na Sparku - pokúste sa zmeniť všetkých ľudí na zombíkov.


Project Spark Pacman nechýba.
Pacman nechýba.


Project Spark Najlepšie ohodnotenou hrou je Legend of Zelda.
Najlepšie ohodnotenou hrou je Legend of Zelda.





napísal saver 5.1.2015
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
PROJECT SPARK
+ jednoduchá a zábavná tvorba vlastnej hry
+ množstvo titulov vytvorených inými hráčmi
+ milý Fable vizuál
+ veľa možností a vecí na tvorbu hier
- na vytvorenie kvalitnej hry si musíte priplatiť
- slabý tutoriál
- zatiaľ len jedna krátka kampaň priamo v hre
- nepraktické užívateľské prostredie v menu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core i5 CPU, Intel HD4000, 4GB RAM, 4GB HDD, OS Win 8
Doporučená konfigurácia: Core i7 CPU, Nvidia GT640M/AMD HD8850M, 8GB RAM


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One

Vývoj: Microsoft / Team Dakota
Štýl: Logická
Dátum vydania: 10. október 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19669)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk