PURE FARMING 2018

PURE FARMING 2018

7.0

Virtuálna farma, ktorá baví

Recenzia na PC verziu

Hneď na začiatku viete, do ktorej kategórie hráčov budete patriť. Buď si hru vyskúšate, či aspoň prejavíte záujem prostredníctvom recenzie overiť si jej kvality, alebo… alebo vás čokoľvek s farmárčením v názve hry nezaujíma. Novinka z dielne poľských novicov IceFlames sa snaží konkurovať úspešnému Farming Simulatoru, ktorý nás už roky učí relaxovať v kabíne traktora. Povedzme si to hneď na rovinu: Pure Farming 2018 je jedna z tých lepších farmárskych hier, hoci ani ona sa nevyhla zakopnutiam. Ako alternatíva k Farming Simulatoru, ktorého nový ročník dorazí niekedy na jeseň, tu máme dostatok priestoru a možností pre agrokultúru.

Tak po prvé, je to farmárčenie presne v takom štýle, ako ho poznáte, ako ho milujete a občas i nenávidíte a nájdete tu všetko to, čo by ste očakávali. Po druhé, a to je podstatné, všetko je to spracované poctivo, žiadne béčkové úlety. Obsahu  a vecí, čo môžete robiť, je hojne, možností za dve vlečky hnoja a keď sa vám bude máliť, je tu početná komunita, ktorá sa postará o dodatočný obsah, hoci sme sa zatiaľ pozerali na prázdne výklady. Už základ je dostatočne bohatý, žiaľ, len v zmysle činností. Samotná technika tu síce je prístupná vo všetkom, čo by ste očakávali, no druhová pestrosť je oproti konkurencii skôr skromná. Na druhej strane rôzne sady náčiní a ich technické špecifikácie neovládame ani my a stačilo nám vedieť, na čo sa daná vec používa.

Mohli by sme pozdvihnúť obočie nad priemerným spracovaním, ale prostredie a krajina nám pripadala príjemná a omnoho viac živšia ako v mestách duchov Farming Simulatora. Aj zopár ľudí na uliciach postačí, autá jazdia hore a dolu a nevyzerajú ako papierové modely z ABC-čka. Napriek tomu, že je jazdný model čisto arkádový, vplyv terénu skôr zanedbateľný,  hoci do kopca s plnou vlečkou nevyjdete, bavili sme sa. V kútiku duše sme dúfali, že si s tým blatom dá niekto skutočne námahu, pri oraní nebudeme len držať šípku vpred, ale aj trochu zápasiť s terénom, jeho deformáciou a podobne. Nestalo sa tak. Ohromná škoda, príležitosť tu skutočne bola.

Pure Farming 2018
Pure Farming 2018 Obraz hry, ktorý sme si vyslovene užívali.
Obraz hry, ktorý sme si vyslovene užívali.


Pure Farming 2018 Sťažujú sa poľnohospodári na veľké suchá? Netreba zanedbávať zavlažovanie a je to.
Sťažujú sa poľnohospodári na veľké suchá? Netreba zanedbávať zavlažovanie a je to.


Pure Farming 2018 Kameru z pohľadu prvej osoby sme príliš nepoužívali, strácali sme prehľad o okolí.
Kameru z pohľadu prvej osoby sme príliš nepoužívali, strácali sme prehľad o okolí.





V menu nájdete základné voľby: príbehovú líniu s tutoriálom, výzvy viazané časovým limitom a voľnú hru. Príbeh je zrejme najdlhšou výukou všetkých čias, avšak na rozbeh nie je vôbec na škodu si ho vyskúšať. Hra vás naučí úplne všetko - a tým myslíme naozaj každú jednu činnosť a starostlivosť o pole s jeho pooraním, kultiváciou, zasiatím, zavlažovaním, hnojením a zberom, čo je často záležitosťou minimálne jednej hodinky. Robiť toho môžete skutočne mnoho, obilie voziť do sýpky, iné tovary do určených marketov a podobne. Nám naháňačka za splnením úlohy príliš nešmakovala a radšej sme si užívali pokojné farmárčenie, ale všetko je otázka osobných preferencií.

Na výber dostanete hneď niekoľko krajín a oproti Farming Simulatoru spred 5 piatich rokov badať obrovský pokrok. Už žiadne malé mapky s niekoľkými budovami, mŕtvym prostredím, minimálnym prevýšením a pustou krajinou. V Pure Farming 2018 je svet lákavo bohatý a pestrý. Aspoň na pohľad, stále vás čaká predovšetkým farmárčenie. Krajiny sa od seba naozaj líšia a nielen výzorom, ale aj plodinami, ktoré na nich môžete pestovať. Takým malým bonusom je hudba charakteristická pre každú krajinu, ale pre tradične farmársku úroveň muziky sme radšej privítali možnosť streamovania vlastného rádia. A verte, že to dodá hraniu o poriadny kus viac atmosféry, keď počúvate hoci aj Slovenský rozhlas a nejakú nočnú besedu.

Na výber sú zatiaľ štyri krajiny (Nemecko dostanete v DLC) a všetky mapy sú dostatočne rozsiahle na to, aby ste sa v nich dokázali zabaviť mnoho hodín, ponuka desiatok polí a možností inak si nabaliť vrecká flanelovej košele zarobenými peniazmi. Americká Montana predstavuje najlepšiu alternatívu pre pokojný štart a zisťovanie, čo vás v hre vlastne čaká. Terén nie je príliš členitý, podnebie vhodné pre pestovanie i nám dobre známych plodín (pšenica, zemiaky,...), podmienky pre chov sliepok, kráv, zajacov a iných hospodárskych zvierat. Ak už máte za sebou nejedno virtuálne farmárčenie a neprahnete príliš po veľkých zmenách, viete, kam by mali viesť vaše kroky.

Rozmanitosť krajín kvitujeme, pretože v Taliansku sa sústredíte primárne na olivy, vinič, v skleníkoch pestujete rajčiny či papriku. V Japonsku je to zas ryža či wasabi a Kolumbia vám dovolí vytvoriť si vlastné konopné políčko. Alebo sa radšej budete venovať kávovým plantážam? Plodiny sa odlišujú, vyžadujú k úspešnému dopestovaniu a zberu odlišné stroje. Ale nemusíte mať strach, znovu budete po jednotlivých poliach krúžiť, aby ste najprv pôdu poorali, skultivovali, zasadili, popolievali a pohnojili. Len aby ste nezabudli. Istý čas to trvá a so zenovým pokojom sme si užívali túto činnosť ako už dávno nie. Skrátka to v Pure Farming 2018 funguje. Ak ste poslúchali, máte o niekoľko dní výsledok svojej práce pred sebou. A je to radosť nezávisle od toho, čo ste dopestovali alebo ako sa starali o sad stromov.

Bohatá ponuka strojov vám dovoľuje experimentovať, len na to musíte mať. Sýpky s obilím sa neplnia lusknutím prstov, stroje a príslušenstvo nie je z najlacnejších a každú investíciu si musíte rozmyslieť. Do traktorov, kombajnov a iných strojov musíte tankovať naftu, na pomoc si môžete pribrať pomocnú silu, ale privyrobiť si môžete aj na cudzom. Na mapke sa pravidelne objavujú rôzne úlohy od iných farmárov. Ak máte potrebné vybavenie, oplatí sa nechať sa najať. A namiesto krúženia po poli je napríklad striekanie sadov stromov celkom príjemným spestrením. Alebo si pomocníka najmete vy, pretože časom prestanete všetko stíhať obhospodarovať. Samozrejmosťou sú skutočné značky strojov (Zetor) a príslušenstva, takže profesionálni farmári nemusia odvracať zrak. A svoj zablatený traktor si môžu umyť v autoumyvárni.

Dobre, to všetko tu už bolo mnohokrát. Ale obdobne ako pri simulácii športu ťažko zmeníte pravidlá a namiesto puku s v novom NHL nebudete posúvať puk tenisovými raketami, bude nesmierne náročné zmeniť niečo na základnom princípe farmárčenia. Ostáva totožný a buď je to vaša šálka kávy, alebo nie. Jazdíte pomalou rýchlosťou a snažíte sa zarobiť. Je to jednoduché a zároveň upokojujúce hranie - hoci,  samozrejme, z jasných príčin aj monotónne. Ešte raz škoda tej absencie deformácie terénu - niežeby ste s traktorom robili psie kusy, avšak už len zmena smeru je taká okamžitá, že byť skutočným šoférom, zaplietli by sa nám ruky.

Vyčítať by sme mohli mnoho drobností (občas sa zaseknete, kolízia objektov je niekedy bizarná), pretože sa všetko opakuje a mnohokrát je to len nudné jazdenie sem a tam. Potešila nás prítomnosť tabletu a dronov. Aj farmár kráča s dobou a používa moderné výdobytky techniky. Dron slúži napríklad na monitorovanie situácie vo vašom okolí. Jeho presun je jednoduchý, môžete sa pozrieť, v akom stave je pole, na ktorom sa momentálne nenachádzate. V grafickom prevedení vám zobrazí atribúty danej plochy a nemusíte sa zbytočne presúvať a všetko kontrolovať. Pohyb je totiž obmedzený na vášho avatara, chvalabohu, funguje teleport aspoň k vášmu sídlu či garáži. Tablet zas supluje klasické menu. Nájdete v ňom všetko, od mapy, cez štatistiky, virtuálny obchod, až po pomocníka. Elegantné riešenie s inak v mnohých hrách nepraktickými menu.

A čo by sme ešte zmenili? Zatiaľ je komunita trochu tichšie, než by sme si mysleli, že bude. Grafika je obstojná, stroje vymodelované viac než dôstojne, postupne sa špinia a aj to prostredie má dačo do seba. No stále nám pripadala trochu neotesaná, pohyb príliš umelý. Ale na to môžete hodiť bobky a pokojne sa venovať hoci aj obnoviteľným zdrojom energie (solárne panely, veterné turbíny), kúpiť si ťahač a prevážať mlieko. Áno, činností, ktoré môžete vykonávať, je dostatok na to, aby ste si mohli vyberať a každá vyžaduje čas. More času. Napriek na prvý pohľad nezáživnej hrateľnosti dokáže Pure Farming 2018 posúvať ručičky hodiniek až nečakane dopredu bez toho, aby ste zaregistrovali, že by bolo treba ísť do postele, pretože zajtra sa budete moriť v práci s tabuľkami Excelu, ale vy tu zbierate svoju virtuálnu úrodu.

Pure Farming 2018
Pure Farming 2018 Nebudete sa len po poliach voziť, čakajú vás aj sady, skleníky či obnoviteľné zdroje energie.
Nebudete sa len po poliach voziť, čakajú vás aj sady, skleníky či obnoviteľné zdroje energie.


Pure Farming 2018 Hrateľnosť je zenová, pokojná a bavilo nás to.
Hrateľnosť je zenová, pokojná a bavilo nás to.


Pure Farming 2018 Americká Montana je klasika, v Kolumbii či Japonsku vás už príliš veľa roviniek nečaká.
Americká Montana je klasika, v Kolumbii či Japonsku vás už príliš veľa roviniek nečaká.





Jediným problém teda ostáva to, že vlastne neustále robíte to isté dookola. Tých herných princípov zas nie je toľko a sú pomerne prosté. Jazdeniu po poli chýba akčnosť, je to rutina - tak ako v skutočnosti, len vždy sedíte v inom stroji alebo používate odlišné príslušenstvo. Ale každý večer si hru už druhý týždeň aspoň na hodinku zapíname a užívame si ten príjemne relaxačný pocit, ktorý vám žiadna adrenalínová akcia, poctivo prepracovaná RPG alebo adventúra s chytľavým príbehom skrátka neponúkne. Za Pure Farming 2018 palec smerom nahor a sme len radi, že Farming Simulatoru rastie zdatná konkurencia. Tvorcovia navyše nekašlú na pripomienky komunity a neustále pridávajú nové veci a opravujú chyby.


napísal kordi 27.3.2018
Páči sa mi! (+3)
7.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
PURE FARMING 2018
+ zábavná, relaxačná hrateľnosť
+ dostatok činností
+ štyri rôzne krajiny
+ podpora komunity
- vplyv terénu a fyzikálny model
- absencia multiplayeru
- zasekávanie sa, kolízny model
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5 2.3 GHz, 4 GB RAM, 2 GB VRAM GeForce 560 GTX, 5 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Intel Core i7 3.0 GHz, 8 GB RAM, 4 GB VRAM GeForce GTX 970, 5 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Techland / Ice Flames
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. marec 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk