ASTERIX & OBELIX XXL 3: THE CRYSTAL MENHIR

ASTERIX & OBELIX XXL 3: THE CRYSTAL MENHIR

6.5

Nová dávka Rimanov pre obľúbených Galov

Recenzia na PS4 verziu

Notoricky známe postavy Asterixa a Obelixa pozná takmer celý svet. Ich príbehy sme mohli vidieť v komiksoch a hraných či animovaných filmoch rôznej kvality, ktoré sú u nás naozaj populárne. Dokonca nielen u detí, ale u všetkých vekových kategórií. Po dlhšej dobe sa dvojica Galov vracia na obrazovky v novom, plnohodnotnom pokračovaní série Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir. Pred rokom sme si remasterom pripomenuli dvojku. Stojí za zmienku, že pôvodná hra XXL2 má už 13 rokov.

O remaster XXL2 sa postaralo štúdio OSome, ktoré zároveň prebralo opraty aj v prípade pokračovania. Autori tak mali možnosť z prvého radu pričuchnúť k pôvodnej hre, poučiť sa z chýb a priniesť niečo nové, kde zúročia všetky nazbierané skúsenosti. Pri Tutatisovi sľubujem, že po dočítaní týchto riadkov dostanete odpoveď na to, či sa to francúzskym vývojárom podarilo.

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir
Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir Niet nad rannú prechádzku spríjemnenú Rimanmi.
Niet nad rannú prechádzku spríjemnenú Rimanmi.


Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir Najväčšou devízou Galov nie je čarovný nápoj, ale gaučová kooperácia.
Najväčšou devízou Galov nie je čarovný nápoj, ale gaučová kooperácia.


Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir Prudký vietor dá zabrať aj takým chlapom, ako je Obelix.
Prudký vietor dá zabrať aj takým chlapom, ako je Obelix.





Ako prvé treba pochváliť, že The Crystal Menhir naservíruje hráčom úplne originálny príbeh, ktorý ste nemali možnosť čítať v komiksoch ani vidieť vo filmoch. Pokojný život našich hrdinov preruší list pre druida Getafixa. Je od jeho dobrej známej Aviny, veľkňažky z Thule, ktorú uniesli Rimania a prosí o záchranu. Jediná vec, ktorá môže pomôcť Avinu nájsť, je Snaefellhelgajökull alebo ak chcete kryštálový menhir.

Aby bolo kameň možné naplno využiť, je nutné znova oživiť jeho magické schopnosti. Tie spočívajú v úlomkoch, ktoré dokážu ovládať oheň, ľad a magnetizovať kovy. Menhir zároveň dokáže lokalizovať svojho tvorcu, ktorým je Avina. Ďaleká výprava Asterixa a Obelixa tak môže začať. Príbeh vás prevedie každým kútom Rímskej ríše, kde nechýbajú horúce či mrazivé lokality. Veľkým plusom je, že si celé dobrodružstvo môžete užiť aj v lokálnej kooperácii.

Samotnú hrateľnosť možno rozdeliť do dvoch fáz, ktoré sa rôzne striedajú. V prvej ide skôr o prieskum a putujete krajinou. Zbierate mince, za ktoré si potom v obchodoch môžete kupovať rôzne vylepšenia. Samozrejme, popritom čelíte náhodným prepadom Rimanov. Druhá fáza je čistenie pevností, kde na vás čaká naozaj tučná porcia vojakov. Tu vás často (ak hráte sami) postihne frustrácia. Medzi hlavnými hrdinami sa môžete ľubovoľne prepínať. Pomoc vášho virtuálneho partnera v boji je však na bode mrazu. Sám od seba často nikoho nenapadne a jeho umelá inteligencia udrie iba vtedy, keď udrú jeho. Zvyčajne nepoužíva žiadne kombo útoky, pohybuje sa minimálne, prakticky iba vracia utŕžené údery a nerieši nič, čo sa okolo neho deje.

Na hru ste prakticky sami. Prístup vášho virtuálneho partnera celý postup značne sťažuje, dokonca aj na najnižšej obťažnosti. S rádovými vojačikmi nemáte problém. Ten nastáva vtedy, keď sa k nim pridajú aj väčší generáli a lukostrelci, ktorí vás ostreľujú z diaľky. Šípy vás dokonca často zasekávajú na jednom mieste. Keď lukostrelec vystrelí, vráti vás to o kúsok dozadu. Skôr než sa pohnete vpred, často na vás letí ďalší šíp. Váš partner sa na to celé iba pozerá. Sem-tam dá niekomu ľahkú facku a vaša nervozita stúpa.

Hru však, našťastie, môžete hrať aj v už spomínanej lokálnej kooperácii, so živým kamarátom. Zrejme nikoho neprekvapí, že až tu začína zábava, ktorá odstráni vyššie spomínané neduhy. Kooperáciu si môžete spustiť kedykoľvek počas hry rovnako, ako môžete kedykoľvek meniť obťažnosť. Postavy sa hrateľnosťou jemne odlišujú. Asterix je pohyblivejší a rýchlejší. Okrem štandardných úderov sa dokáže roztočiť a vyfackať viacerých nepriateľov naraz. Nechýba ani ikonický úder známy z filmu, ktorý vystrelí Rimanov do vzduchu či obyčajné hádzanie. Toto všetko dokáže aj Obelix. Špeciálne údery, samozrejme, spotrebúvajú energiu, ktorú si mlátením Rimanov dobíjate. Asterix sa navyše dokáže napiť čarovného nápoja, kedy sa ešte viac zrýchli a na sile naberú aj jeho údery.

V prospech Obelixa hrá využitie psa a hlavne menhir, ktorý nosí na pleciach. Nepriateľov ním môže mlátiť a ako som už spomínal, kameň má aj magické schopnosti. Obelix ním dokáže tresnúť do zeme, pričom nepriateľov napríklad omráči, premení na kocky ľadu alebo im podkúri pod zadkom. Postupné odomykanie síl menhiru je príjemným spestrením hrateľnosti. Tá je však taká jednoduchá, že ani kúzelné sily menhiru nestačia na to, aby časom nenastúpil stereotyp. Najmä pri opakovanom čistení pevností. Jadro hry tvorí postup cez lineárne úrovne, v ktorých rovnakým štýlom mlátite Rimanov od začiatku až do úplného konca. Občas vám do cesty vstúpi jednoduchá hádanka, ktorá vás len utvrdí v tom, že je titul predurčený najmä menej náročným, prípadne skôr detským hráčom.

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir
Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir Čistenie pevností spočiatku baví, neskôr však rýchlo omrzí.
Čistenie pevností spočiatku baví, neskôr však rýchlo omrzí.


Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir Dal by si niekto whisky s ľadom?
Dal by si niekto whisky s ľadom?


Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir Obchody ponúkajú užitočné vylepšenia.
Obchody ponúkajú užitočné vylepšenia.





Tých mladších očarí aj vizuálna stránka, ktorá je naozaj sympatická a farebná. Nesie sa v podobnom štýle ako animované filmy, respektíve komiksy, čo je veľmi príjemné. Dojem mierne kazí kamera, ktorá si najmä pri kooperácii pýta rozdelenie obrazovky. Zobrazenie totiž dopredu posúva vždy jedna postava. Ak druhá zaostáva, kamera ju ignoruje a posúva sa vpred aj bez nej. Druhý hráč má potom problém znova sa vrátiť na obraz. Niekedy to končí tým, že ho hra automaticky obnoví. Rozdelenie obrazovky by sa tu však zrejme hodilo viac. Pri vizuálnej stránke však netreba zabudnúť na audio, ktoré je naozaj podarené a údery do Rimanov skutočne rezonujú. Sympatický je tiež dabing.

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir ponúka originálny príbeh dvojice známych postáv, ktorý je plný šťavnatých úderov. Vyniká najmä vizuálnou stránkou a možnosťou gaučovej kooperácie. Jadrom hry sú však jednoduché a lineárne úrovne, ktoré časom prinášajú stereotyp. Dojem mierne kazí aj kamera a sem-tam technické nedostatky (PS4 verzia). Výsledok poteší najmä menej náročných hráčov. Lokálna kooperácia je však veľmi silný aspekt, s ktorým si hru dokážete užiť a prehliadnuť aj niektoré nedostatky. V dave konkurencie dnešných plošinoviek sa ale rýchlo stratí a po dohraní na ňu zrejme rýchlo zabudnete.


napísal Gam_er 11.12.2019
Páči sa mi! (+1)
6.5
Vo svete
6.2
Ohodnotiť
ASTERIX & OBELIX XXL 3: THE CRYSTAL MENHIR
+ sympatická audiovizuálna stránka, pripomínajúca komiksy
+ lokálna kooperácia
+ originálny príbeh
- repetitívna náplň
- slabá umelá inteligencia
- po čase stereotyp
- príliš lineárne
- občas problémy s kamerou


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Microids / OSome Studio
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 21. november 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19627)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk