ROGUE HEROES: RUINS OF TASOS

ROGUE HEROES: RUINS OF TASOS

8.0

Roztomilí hrdinovia v nebezpečných kobkách

Recenzia na Switch verziu

Bludiská v hrách nikdy nebudú bezpečné. Vždy tam nájdete monštrá, pasce a bossov, ktorých dostanete až po dôkladných prípravách a viacerých pokusoch. Podobne je to aj v Rogue Heroes, kde vám však tvorcovia ponúknu aj ďalšie vyžitie v roztomilej, ale strastiplnej krajine Tasos. A aby vám to šlo lepšie, môžete prežívať dobrodružstvá spolu so svojimi priateľmi.

Rogue Heroes je primárne kooperačná akčná RPG a tomu je prispôsobená aj náročnosť v úvode. Dá sa to zvládnuť aj sólo, ale vtedy musíte počítať so zdĺhavým grindovaním, aby ste dostatočne vylepšili svoju osamelú postavu. Keď sa však už vypracujete, ďalší postup je bezproblémový. S tromi spolupracujúcimi hráčmi môžete plieniť bludiská, ale aj okopávať zemiaky v online režime, no taktiež lokálne na jednej zdieľanej, respektíve rozdelenej obrazovke. Povedzme si na rovinu, v partii je to jednak zábavnejšie, no i jednoduchšie. Avšak hra dokáže pobaviť aj osamelého vlka, ak je dosť trpezlivý a nedá sa odradiť počiatočnými neúspechmi.

Ste hrdina, ktorý musí v bludiskách poraziť štyroch titanov a potom čeliť najväčšej výzve. V malom mestečku máte svoj domček s posteľou, kde sa prebúdzate po každom úmrtí. Dom môžete nechať zväčšiť alebo si upravíte jeho vybavenie, čo je skôr kozmetická záležitosť. Spočiatku je vaše okolie skôr pusté, ale prázdne pozemky postupne zaplníte užitočnými budovami, ktoré potrebujete na svoje zlepšovanie. Stačí zájsť k staviteľovi, ktorý vám ukáže zoznam dostupných stavieb a ak máte dostatok kryštálov, vyberiete presné miesto a o chvíľu je konštrukcia hotová. Takto postavíte nemocnicu, zbrojnicu, príbytok čarodejnice, krajčírky, rybára, krčmu, obchod,  tréningové centrum, ale aj záhradu. Takmer všade je pre vás niečo osožné. V nemocnici vylepšujete svoje zdravie a magickú energiu, u kováča meč, ktorý je primárnou zbraňou a určite je efektívnejší, keď spôsobuje vyššie poškodenie, zasiahne nepriateľa z trochu väčšej vzdialenosti a frekventovanejšie. To sú dve primárne oblasti vášho záujmu, ale ani zďaleka nie všetky. 

Rogue Heroes: Ruins of Tasos
Rogue Heroes: Ruins of Tasos V bludiskách sú rôzne nástrahy, ale aj spínače a hlavolamy.
V bludiskách sú rôzne nástrahy, ale aj spínače a hlavolamy.


Rogue Heroes: Ruins of Tasos V krajine nájdete NPC postavy, ktoré potrebujú pomoc.
V krajine nájdete NPC postavy, ktoré potrebujú pomoc.


Rogue Heroes: Ruins of Tasos V mestečku sú budovy s rôznymi vylepšeniami za kryštály.
V mestečku sú budovy s rôznymi vylepšeniami za kryštály.





V ďalšom domčeku si dáte vyrobiť liečivý či iný podporný odvar, a prekvapí vás, aký ojedinelý tovar je prázdna fľaštička, ktorú k tomu potrebujete okrem surovín. Po vstupe do ďalších dverí vám majster vyrobí permanentné doplnkové zbrane a pomôcky,  iná postava vám ich ešte zdokonalí, v tréningovom centre si zas vylepšujete výdrž a staminu. V boji sa totiž zadýchate a potom sa spomalí intenzita vašich útokov, kým si chvíľu neoddýchnete. Rybár vám zhotoví udicu, takže môžete loviť ryby a v záhradke po získaní pracovných nástrojov a semienok môžete okopávať pôdu, siať, polievať a zbierať úrodu. V neposlednom rade vám krajčírka ušije nové oblečenie, na to však potrebujete špecifické suroviny.  No nejde len len o kozmetickú zmenu vzhľadu, ale každé ošatenie je spojené s nejakým povolaním. Začínate ako hrdina, ale neskôr z vás môže byť zlodej, čarodejník, ranger či nekromancer.

Oblečenie, a teda aj povolanie, si môžete ľubovoľne meniť v osobnej skrini, ale nebude to až taká zásadná zmena, ako by ste čakali. Jednotlivé povolania sa líšia len v troch základných atribútoch, ktoré určujú silu ich útoku, obranu a výdrž, plus majú jednu špeciálnu schopnosť. A tá je skôr doplnková, ako je pobehnutie, krátkodobé skrytie či odskočenie. Inak ale používajú univerzálne zbrane a nemajú osobité talenty. Zmena povolania teda môže čiastočne ovplyvniť vašu postavu, napríklad rýchlosť jej pohybu a odolnosť voči zraneniam, ale hrateľnosť ako taká sa tým prakticky vôbec nemení.

V mestečku je bezpečne, ale mimo neho už nie. V exteriéri s rôznymi prostrediami, od lesa, cez púšť, lávu, močiare a ľadovú krajinu, vás však čakajú skôr menšie hrozby. Môžete ísť, kam chcete, túlať sa po okolí, objavovať jeho zákutia, kde niekedy narazíte na NPC postavy a doplnkové úlohy a rýchlo sa môžete vrátiť cez kamenné teleporty. Ale na vstup do pokročilých oblastí väčšinou potrebujete nejaký kľúčový predmet, ku ktorému sa dostanete až neskôr. Každopádne krajina poskytuje určité vyžitie, je to priestor na získavanie surovín, či už zbieraním, alebo  vo forme koristi z monštier, z ktorých vypadávajú aj zlaté mince. Tie sú  potrebným platidlom, avšak nie až takým dôležitým ako kryštály, za ktoré nakupujete všetky domy a vylepšenia.

Kryštály získate iba v hlavných bludiskách, ktorých vyčistenie je vaším primárnym cieľom. Tam však platia špecifické pravidlá. V prvom rade pri vstupe do takéhoto labyrintu musíte obetovať všetky kryštály, ktoré ste mali dovtedy u seba a neminuli ich na nákupy.  Ale nemusíte mať obavy, v miestnostiach, ktoré budete prehľadávať, si spravíte nové zásoby a tie vám zostanú aj v prípade úmrtia. Môžete ich potom využiť na vylepšenia a vrátiť sa do nepokoreného bludiska silnejší. No pozor, stále platí, že čo ste neminuli, o to pri  každom ďalšom vstupe do bludiska prídete.

V labyrinte sa môžete spoľahnúť na meč a vyrobené, prípadne za odmenu získané permanentné doplnky. Tie zvyčajne spotrebúvajú vašu energiu, prípadne potrebujú dopĺňať muníciu. Budete mať u seba knihu, do ktorej sa zbierajú informácie o jednotlivých druhoch monštier, čím získate majstrovstvo a prehľad o ich slabých miestach. Takže potom týchto nepriateľov rýchlejšie zneškodníte. Vtip je v tom, že aby to fungovalo, musíte protivníkov ovaliť a doraziť touto knihou, čo nie je vždy jednoduché.

Okrem toho budete mať bumerang, luk a šípy, ktorými nielen zasiahnete cieľ z trochu väčšej vzdialenosti, ale aj môžete aktivovať spínače. Položená bomba vybuchne o niekoľko sekúnd. Lampášom niečo zapálite, magickou palicou vyvoláte strely, zariadením s hákom sa môžete pritiahnuť na stĺpy s úchytmi. Potom sa dostanete aj k rukavici, ktorá silným úderom dokáže rozdrviť skaly a sochy, kladivu na kolíky a spínače v podlahe, čarovnej píšťalke... V bludiskách pritom nájdete rovnaké, ale dočasné, krehké  predmety zo skla, ktoré vám tam poslúžia, ale nedajú sa vyniesť von a po smrti sa, na rozdiel od tých stálych, stratia. Takže ak vám v kobkách nejaké dôležitá pomôcka chýba, určite ju tam niekde nájdete, či už v truhliciach alebo rozbitných vázach, kde bývajú aj kryštály, kľúče, no občas aj schovaní nepriatelia.

Rogue Heroes: Ruins of Tasos
Rogue Heroes: Ruins of Tasos V tejto miestnosti je dosť rušno.
V tejto miestnosti je dosť rušno.


Rogue Heroes: Ruins of Tasos Dostať sa ďalej vám pomôžu špeciálne predmety.
Dostať sa ďalej vám pomôžu špeciálne predmety.


Rogue Heroes: Ruins of Tasos Čo tak trochu relaxu v záhradke?
Čo tak trochu relaxu v záhradke?





Ak sa vám nepodarí vyčistiť celé bludisko a umriete, celý labyrint sa zresetuje a znovu naplní monštrami. No ak si kryštálmi zaplatíte vstupy na ďalšie, už objavené poschodia, nemusíte prechádzať úplne všetko a môžete pri návrate rovno prejsť nižšie. Bludisko je však zakaždým inak náhodne generované, takže aj keď ste tam boli pred chvíľou, po smrti to tam bude vyzerať trochu inak.  Mení sa ale len rozloženie miestností, no ich vybavenie  a štruktúra  je rovnaká.  Skrátka sú prednastavené, len sa inak poskladajú dokopy. Čo v praxi znamená, že aj hlavolamy, ktoré tam často nájdete, majú úplne rovnaký postup aj riešenie. 

A tu sa musíme pozastaviť, pretože rébusy a doplnkové prvky v bludiskách sú to, čím sa Rogue Heroes líši od bežných akčných RPG, kde väčšinou len všetko vymlátite, aby ste sa dostali ďalej. Tu si musíte postup do ďalšej miestnosti či poklady často zaslúžiť. Truhlice môžu byť skryté alebo za prekážkami, ktoré musíte najskôr odstrániť. Dosiahnete to posúvaním stĺpov, prepínaním spínačov či aktivovaním ohnísk. Bežné je posúvanie niekoľkých kociek na tlačidlá na zemi, ktoré takto treba naraz aktivovať. Zlaté truhlice pritom na otvorenie potrebujú namiesto kľúča zlaté mince – presne tie, ktoré ste našli aj v exteriéroch. Dvere otvoríte kľúčmi, niekedy tiež manipuláciou s predmetmi alebo vás pustia po vyčistení miestnosti.

Okrem toho si treba dávať pozor na pasce, ktorých je v bludiskách naozaj veľa. Veľmi často ich spustíte, keď prechádzate cez letmo viditeľné spínače na zemi, alebo niečo potiahnete. Vtedy na vás často vystrelia šípy z otvorov v stenách, ktoré vždy signalizujú, že je tam nejaká nástraha. Alebo na vás z výšky vyletí spŕška vecí  - niekedy aj váz a predmetov, ktoré majú v sebe fajn nálezy a liečivé srdiečka, ale často skôr bomby. Potom sú tu pohyblivé pásy, vysúvacie ostne, prepadliská, močiare, čo vás vtiahnu do hlbín, krehký ľad. Skrátka skoro stále treba byť v strehu.

Rogue Heroes: Ruins of Tasos
Rogue Heroes: Ruins of Tasos Inventár s tou najdôležitejšou výbavou.
Inventár s tou najdôležitejšou výbavou.


Rogue Heroes: Ruins of Tasos K miestnosti s bossom vždy treba najskôr získať unikátny kľúč. A vždy je tam nejaká finta.
K miestnosti s bossom vždy treba najskôr získať unikátny kľúč. A vždy je tam nejaká finta.


Rogue Heroes: Ruins of Tasos No a za poslednými dverami v bludisku čaká masívny protivník.
No a za poslednými dverami v bludisku čaká masívny protivník.




Pasce sú neraz smrtonosnejšie ako nepriatelia, hoci aj tí vedia niekedy potrápiť a sú pomerne rôznorodí. Od a hadov, čo sa na vás vrhajú, cez netopiere, nemŕtvych útočiacich strelami, až po pavúky, ktoré vás znehybnia pavučinou, obrovské červy a, samozrejme, bossov vo finále každého hlavného bludiska. Po splnení hlavného poslania môžete ďalej pokračovať v hre, či už sa pokúsite dostať čo najďalej v poslednom, nekonečnom bludisku, alebo dokončíte vedľajšie úlohy, prípadne sa budete venovať záhradkárčeniu.

Grafika hry je veľmi skromná, jednoduchá, najlepšie vyzerá na malom displeji Nintendo Switch. Pripomína populárne klasiky, ale v dnešnej dobe môže vyvolať pocit,  že ide o archaickú vec pre nostalgických hráčov.  V podobnom duchu je aj skromné ozvučenie a hudba. S tým však ostro kontrastuje veľmi dobrá hrateľnosť, ktorá prináša hĺbku aj nové mechaniky do žánru akčných RPG. Túto hru rozhodne netreba podceňovať, pretože pod skromným povrchom ukrýva veľa zábavy, o ktorú sa navyše môžete podeliť s kamarátmi.


napísal uni 23.2.2021
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
ROGUE HEROES: RUINS OF TASOS
+ väčšia zábava v online a lokálnej kooperácii
+ hlavolamy a doplnkové prvky v bludiskách
+ jednoduché, ale efektívne herné mechanizmy
+ výstavba mestečka, farmárčenie a iné sprievodné aktivity
+ rozmanité prostredia v krajine a objavovanie jej zákutí
+ špeciálne predmety v boji aj pri interakcii s prostredím
- náročnejší rozbeh v sólo režime
- príbeh je skôr triviálny a veľmi neohúri
- iba menšie, čiastkové rozdiely medzi dostupnými povolaniami
- miestnosti v kobkách sa síce prehadzujú, ale opakujú


RECENZIE HRÁČOV
PC
Switch

Vývoj: Team17 / Heliocentric Studios
Štýl: RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk