ROGUE STATE REVOLUTION

ROGUE STATE REVOLUTION

8.5

Váš štát, vaše rozhodnutia, vaša zodpovednosť

Recenzia na PC verziu

Jednou z horúcich tém v posledných mesiacoch nebol u nás na Slovensku len koronavírus, ale aj politická kríza. Mnohí sme sa pozastavovali nad tým, čo to naši politici stvárajú a niektorí z nás by si na ich mieste zrejme viedli aj lepšie. Viesť krajinu však nie je jednoduché a určite sa vám bude hodiť nejaký rýchlokurz. Napríklad aj vo videohre akou je Rogue State Revolution. Ide o pokračovanie politickej stratégie Rogue State z roku 2015 od štúdia Little Red Dog Games, ktoré je po všetkých stránkach lepšie.

Jedno veľké pozitívum treba spomenúť ešte predtým, ako sa vôbec dostaneme k samotnému hraniu. Sú ním veľmi bohaté možnosti pri nastavovaní obťažnosti. Viete si upraviť geografiu mapy, silu rebelov, ekonomiku, očakávania a ďalšie aspekty hry v slušnom rozsahu. V závislosti od nastavení tak vaša hra môže byť veľmi ľahká, ale aj takmer nemožne ťažká. Hru ešte o niečo viac sťažia jemné roguelike prvky, konkrétne náhodne generovaná mapa a susedné štáty a nemožnosť ukladania.

Dostávate sa na upravený stredný východ a práve ste sa stali prezidentom fiktívneho štátu Basenji. Prvou úlohou bude menovanie ministrov. Zo začiatku máte k dispozícii sedem ministrov a opakovaným hraním sa vám odomknú ďalší. Každý z nich má nejakú pozitívnu a negatívnu vlastnosť, ktorou ovplyvní fungovanie jeho ministerstva. Jeden bude mať problém s drogami, druhý si zas bude niekedy robiť, čo sa mu zachce, tretí bude mať spojenie s mafiou a tak podobne. Zároveň môžete obsadiť len štyri ministerstvá z celkových siedmich, zvyšné až postupne neskôr v ďalších mesiacoch, ktoré reprezentujú ťahy. V každom ťahu máte počet akčných bodov na základe obsadených ministerstiev, teda na začiatku štyri a neskôr sa dostanete až na sedem.

Rogue State Revolution
Rogue State Revolution Krásne Basenji.
Krásne Basenji.


Rogue State Revolution Občas je dobré pozrieť aj na rôzne grafy.
Občas je dobré pozrieť aj na rôzne grafy.


Rogue State Revolution Obľúbená téma súčasnosti nesmie chýbať.
Obľúbená téma súčasnosti nesmie chýbať.





Body môžete využiť napríklad na stavbu ciest, budov, diplomaciu, zmenu politických vyhlášok a výskum, úpravu rozpočtu, vylepšenia, či využitie špecifických vlastností jednotiek. Najlepšie je začať cestami a spojiť Basenji s tromi susednými fiktívnymi štátmi. Umožníte tak pohyb ľudí aj tovaru. Ďalej budete musieť zabezpečiť dostatok energie, jedla a postupne ako sa bude vaša krajina rozvíjať, aj ďalších, luxusnejších komodít. Začnete s produkciou energie, keďže každá budova má svoju spotrebu. Prvým zdrojom energie bude klasická elektráreň využívajúca fosílne palivá, neskôr sa prepracujete aj k ekologickejším zdrojom, k vode a slnku, no a najviac energie vám poskytne atómová elektráreň.

S jedlom vám spočiatku pomôžu kempy OSN, tých sa však postupne budete chcieť zbaviť a nahradiť ich vlastnými farmami, ktoré ale môžete stavať len na zelených políčkach, teda v okolí riek a oáz. S rastom a rozvojom pôjdu ruka v ruke aj zvýšené nároky obyvateľov. Budete musieť stavať spracovateľské závody a továrne na pokročilejšiu výrobu. Okrem toho od vás budú môcť obyvatelia požadovať aj nemocnicu, trh, štadión, múzeum a podobné, ktoré zlepšia prístup k zdravotnej starostlivosti, vzdelaniu, či zábave.

Nechýbajú ani vojenské budovy, zahraničné ambasády, informačná agentúra, propagandistické stredisko, vesmírna odpaľovacia rampa, super-výkonný laser a dokonca stroj na cestovanie časom. Môžete postaviť dve hlavné základne, v ktorých sa dajú najať jednotky. Za investíciu stojí aj tajné zariadenie, v ktorom sa môžete pokúsiť skonštruovať atómovú bombu, vyspelého robota, ktorého budete sami (ako prezident) ovládať, alebo uskutočňovať hackerské útoky. Len pozor, aby ste pri snahe ovplyvniť voľby v USA omylom neprispeli k vzniku nebezpečnej umelej inteligencie.

Prečo vôbec spomínam USA? Basenji a jeho traja susedia sú síce fiktívne štáty, ale autori do hry zakomponovali aj tri hlavné svetové mocnosti, teda USA, Rusko a Čínu. Aj vzťahy s nimi, nielen vašimi priamymi susedmi, budú dôležité. Kým priateľské vzťahy vám môžu priniesť import rôznych surovín, dokonca aj uránu (ten môžete získať aj nelegálnou cestou, ale je to riziko), pohnevanie si ich bude znamenať, že začnú podporovať nepriateľských rebelov, ktorí sa budú objavovať na mape.

Diplomacia so susednými štátmi je priamejšia, môžete im poskytnúť humanitárnu pomoc, ohovoriť zvyšné dva štáty a, samozrejme, predávať nadbytok z vašej produkcie a naopak kupovať, čo vám chýba. Podľa toho sa aj budú meniť vzťahy medzi vami. Najideálnejší je voľný obchod, ale k tomu sa dostanete až po odomknutí rovnomennej politickej vyhlášky a zároveň musíte mať veľmi dobrý vzťah s daným štátom. A čo je trochu zvláštne, nemusíte sa potom báť poklesu. Obchod platí, aj keď vzťahy medzi vami už nebudú ideálne.

Ďalšou významnou časťou hry sú politické vyhlášky skombinované s výskumom. Sedem ministerstiev, konkrétne zahraničia, prírodných zdrojov, obrany, rozvoja, financií, spravodlivosti a občianstva ponúka bohaté možnosti na úpravu rôznych záležitostí krajiny pomocou vyhlášok, ktoré budete postupne odomykať. Netreba na to žiadnu špeciálnu surovinu, len čas. V rámci ministerstva zahraničia sa tak môžete dostať napríklad k spomínanému voľnému obchodu, zriadiť ambasády, či pridať sa ku klimatickej dohode.

Rogue State Revolution
Rogue State Revolution Keď obyvatelia chcú, aby ste zvýšili verejnú bezpečnosť, ale vy máte iné plány.
Keď obyvatelia chcú, aby ste zvýšili verejnú bezpečnosť, ale vy máte iné plány.


Rogue State Revolution Žiadne hranie hier deti, ale do fabriky pracovať pôjdete.
Žiadne hranie hier deti, ale do fabriky pracovať pôjdete.


Rogue State Revolution Keď niekto nenakúpil testy...
Keď niekto nenakúpil testy...





Na ministerstve financií zas môžete presadiť vyššie dane alebo detskú pracovnú silu. Ministerstvo rozvoja bude mať na starosti dopravu, vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a telekomunikácie a konkrétne tak budete môcť cenzúrovať internet alebo nariadiť povinné rúška v čase pandémie. A ak sa to občanom nebude páčiť, na ministerstve spravodlivosti môžete aktivovať byrokratickú, či dokonca brutálnu políciu. Alebo rovno vyhlásiť stanné právo.

Vyhlášky sa dajú odomknúť aj rýchlejšie, a to v prípade ak splníte požiadavku ministra, či už na stavbu určitej budovy, ktorú mu budú tlmočiť ľudia, alebo zvýšenie úrovne napríklad vzdelávania či ochrany životného prostredia v určitej provincii. Na splnenie máte niekoľko kôl a okrem okamžitého odomknutia skúmanej vyhlášky získate u daného ministra aj láskavosť. Tú môžete využiť na vylepšenie jednotiek a budov alebo aj pri určitých rozhodnutiach.

Z času na čas hru prerušia zaujímavé udalosti - pandémia, havária v továrni, rukojemnícka dráma, rebeli, vraždiace sršne atď. Je toho dosť a mnohé vedia príjemne pobaviť. Vždy budete mať na výber z niekoľkých reakcií, ktoré budú mať rôzne následky, pozitívne aj negatívne. Celkovo je zastúpenie humoru v tomto type hry prekvapivo veľké. Pomáhajú tomu aj prestrihové scény natočené s reálnymi ľuďmi. Mnohé ma dokázali veľmi rozosmiať.

Rogue State Revolution
Rogue State Revolution Takmer dokonalá simulácia politických prejavov.
Takmer dokonalá simulácia politických prejavov.


Rogue State Revolution Diplomatický prehľad.
Diplomatický prehľad.


Rogue State Revolution Množstvo budov môžete stavať už od začiatku, ale lepšie je počkať. kým ich ľudia začnú požadovať.
Množstvo budov môžete stavať už od začiatku, ale lepšie je počkať. kým ich ľudia začnú požadovať.




Za jediný väčší mínus by sa dal označiť len jeden spôsob víťazstva. Nie je to ako napríklad v Civilization sérii a nemôžete dominovať vo vede, kultúre, ekonomike, vojensky. Hoci sa vám teda opakovaným hraním budú odomykať noví ministri a bonusy do ďalšej novej hry, počas ktorej aj môžete zažiť nové udalosti na inak vygenerovanej mape, do veľkej miery budete musieť robiť to isté. Rogue State Revolution tak zabaví, možno aj na dve - tri prejdenia, ale bude to už určitý stereotyp. Na druhej strane, za takú nízku sumu (12,49€) je to veľmi slušné množstvo muziky.


napísal AdamXMX 21.7.2021
Páči sa mi! (+1)
8.5
Ohodnotiť
ROGUE STATE REVOLUTION
+ viaceré humorné situácie
+ roguelike prvky a slušná dávka znovuhrateľnosti
+ množstvo politických vyhlášok
+ dobre spracované aspekty politiky
+ bohaté nastavenia náročnosti
- len jeden spôsob víťazstva
- po viacerých prejdeniach už dosť stereotypné


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Modern Wolf / Little Red Dog Games
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 18. marec 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk