CORSAIR K70 CORE RGB

CORSAIR K70 CORE RGB

Kvalita za príjemnú cenu

Koľko ste zaplatili za hernú klávesnicu pred niekoľkými rokmi? A koľko za ňu platíte teraz? Nie je to len o tom, že chceme niečo viac a lepšie, ale celkovo ide cena herného príslušenstva hore. Stačí si to porovnať na populárnych modeloch, ktoré dostávajú nové generácie a aj keď zostáva trieda zariadenia zachovaná, cena ide hore. Lenže nemôže to byť len o tom. Veľkí výrobcovia segment lacnejších zariadení prenechávajú menej známym značkám a až tak sa oň nezaujímajú. Nedokážu však žiť len z high-end produktov a konečne sa aspoň niekto vracia s cenou nižšie. Corsair priniesol nový model známeho radu klávesníc a poďte sa pozrieť na to, či sa podarilo zachovať kvalitu pri zníženej cene.

Modely K70 poznáme už roky, patria medzi tie najpopulárnejšie a aj najkvalitnejšie. Taká K70 MAX je vynikajúci kus príslušenstva. Ale stojí cez 200 eur, čo u nás asi za klávesnicu nedá veľa hráčov. Práve toto je mindset, s ktorým firma pristúpila k novinke Corsair K70 Core. Chce jednoducho priniesť to najlepšie z drahších verzií do cenovky tesne pod stovku. Za túto novinku dáte 99,99€ a to je v oblasti mechanických klávesníc, hlavne od známych značiek, stále dosť nevídané. Samozrejme, niektoré veci známe z drahších modelov museli ísť preč.

Poďme na to od základu – balenie je jednoduché, strohé, zbavené zbytočných plastov (čo chválim), ale naozaj tam nenájdete nič, čo nemusíte. Pri cenovke do stovky musí ísť všetko preč, takže tu zostali prakticky len dokumentácie a to je všetko. To ale nie je jediná oblasť, kde badať nižšiu cenovku. Podpísala sa aj na takej veci, ako je napríklad kábel. To je klasický napájací kábel s USB-A na konci a dĺžkou 1,8m, takže klávesnicu pohodlne pripojíte k PC, prípadne aj ku konzolám (klávesnica je kompatibilná s Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4,5), ale už nie je opletaný. Je len klasický gumený.

Corsair K70 Core RGB

Dizajn je tiež jednoduchší ako pri drahších modeloch, odbudli aj niektoré prvky, ktoré z nich poznáte. Iné boli upravené. Stále tu môžete v dizajne badať tradičné dizajnové prvky radu K70, ale už je vidieť aj nižšiu cenu. Hrany vyzerajú napríklad úplne inak a sú lomené po celom obvode klávesnice. Nenájdete tu už ani výrazné podsvietené logo Corsair. Na výber máte z troch farieb – čiernej, bielej, sivej. Klávesnica je tiež menšia, keďže sa takto výrazne zmenil dizajn. Jej rozmery sú 448 x 153 x 35.4 mm. Hmotnosť je 0,934kg, takže je nový model ľahší ako tie predchádzajúce. Napríklad K70 Pro RGB váži cez 1,1kg.

Úplne tu napríklad chýba sekcia mediálnych tlačidiel. Je tu len jedno multifunkčné mediálne tlačidlo, ktoré si sami naprogramujete. V základe má funkciu prehrávania alebo stopnutia videa. Taktiež zmizol valec na ovládanie hlasitosti a ten je nahradený otočným kolieskom, ktoré vytŕča nad klávesnicu asi do výšky klávesov. Točením ovládate hlasitosť, stlačením zase zvuk vypnete. Na ovládanie je to však rovnako pohodlné ako valec v drahších modeloch a vôbec to nepôsobí zle. Cítite, že je koliesko plastové, ale vyzerá dobre, používa sa pohodlne a to je dôležité. Ďalšie funkcie si sprístupníte cez kombináciu s klávesom Fn.

Znížená hmotnosť je výsledkom aj zmeny materiálov. Pri K70 sme už rozmaznaní kvalitným brúseným hliníkom, ktorý pôsobí luxusne a príjemne na dotyk a aj sa naň skvele pozerá. Navyše je odolný. No tak na ten tu zabudnite. Core je postavená na plastoch z každej strany, akurát top plate je z jemného hliníka. Nie je to ale lacný plast, takže sa len tak jednoducho nepoškriabe a klávesnica pôsobí odolne. O zem by som ju nehádzal, ale ak by vám napríklad spadla, nemusíte sa báť veľkých škôd. Akurát to teda nie je ten hliník, ktorý s týmto radom už máme spätý. Klávesy samotné sa možno tiež trochu zmenili, ale aj tu stále nájdeme ABS double-shot keycapy, takže kvalita nechýba. Navyše ich viete jednoducho vybrať a vymaniť, ak chcete. Akurát tu na to nemáte nástroje.

Corsair K70 Core RGB

Keď tie keycapy vyberiete, všimnete si pod nimi nové spínače. Tie sú ďalšou oblasťou, kde Corsair skresával cenu. Nenájdete tu tak MX alebo nejaké iné switche, ale ich vlastné MLX switche. Konkrétne v tejto klávesnici sú to Corsair MLX Red a iné nemáte na výber (čo je možno škoda, možnosť mať na výber iné typy by padla vhod). Sú to nové switche, až čas nám ukáže, ako budú spoľahlivé a kvalitné. Ich životnosť by mala byť garantovaná na úrovni 70 miliónov stlačení. Čo sa týka ich prejavu, sú to klasické červené spínače, aké poznáte z iných klávesníc. Teda sú lineárne s aktivačnou silou 45 gramov a aktivačnou vzdialenosťou už po 1,9mm. Celkové stlačenie klávesov je 4mm. Zvuk klávesov je tlmený dvoma vrstvami tlmiacich prvkov a materiálov.

Čo sa týka možností klávesnice, K70 Core sa tu nijako nevymyká známym prvkom a pri tejto cene sa vlastne ani nemôže, takže dostanete štandardnú kvalitu. To znamená napríklad 1,000Hz polling rate, ktorý sa stará o bleskové reakcie s nízkou odozvou. Dnes už aj pri niektorých bezdrôtových máme rýchlejšiu frekvenciu, ale bohato to stačí aj takto. Nesmie chýbať full key rollover (NKRO) so 100% anti-ghostingom. Klávesnica je vybavená 1MB pamäte, ktorá slúži na to, aby ste si tam mohli uložiť až 5 profilov s vašimi nastaveniami, ktoré tak môžete mať po ruke a so sebou.

K70 Core síce stojí len stovku, ale nájdete tu plnohodnotné dynamické RGB podsvietenie individuálne programovateľné pod každým klávesom, takže nie iba na zóny, ako to zväčša býva pri lacnejších modeloch. Potom je už len na vás, ako RGB podsvietenie využijete. Môžete si zvoliť niektorý z defaultných efektov, statickú farbu alebo rôzne ďalšie veci. Viem, že je v móde na RGB nadávať, ale tu ceny nedvíha a jediné, čo ho obmedzuje, ste vy. Jednoducho sa s tým trochu pohrajte a nastavte si to.

Corsair K70 Core RGB

Klávesnica funguje v dvoch režimoch – hardvérovom a softvérovom. V hardvérovom ponúka základné možnosti, ale len ju pripojíte k PC (alebo konzole) a môžete fungovať. Nemusíte nič nastavovať, ale ak chcete, základné nastavenia máte k dispozícii. Ak chcete viac, v softvérovom režime sa vám otvorí hŕba ďalších nastavení. A to ako samotného ovládania, tak aj podsvietenia. Spomínanému koliesku dokážete priradiť ďalšie funkcie, napríklad aj rolovanie alebo zoomovanie. Viete ale aj namapovať klávesy, niektoré deaktivovať (napríklad aj Alt+F4, keby náhodou...). Nechýba tam správa profilov, zmena polling rate a mnoho ďalších nastavení. Aplikácia iCUE je robustná a ponúka toho veľa, takže v tomto smere žiadne výhrady.

Možno niektoré časti recenzie vyznievajú trochu negatívne, ale bežne používam K100 a K70 Pro, takže táto Core verzia bola pre mňa trochu downgrade. Na druhej strane, toto je klávesnica, ktorá má byť o niečom inom. Stojí stovku a je to klávesnica plnej veľkosti s kompletným RGB podsvietením, mechanickými spínačmi a slušnou ako hardvérovou, tak aj softvérovou výbavou. V pomere ceny a možnosti prekonáva mnohú konkurenciu a to pri zachovaní kvality, na akú sme od Corsairu zvyknutí. Samozrejme, o niektoré prvky sme prišli, ale to je daň za to, že je klávesnica taká lacná. Ak chcete kvalitu a potrebujete na nej aj trochu ušetriť, toto je aktuálne jedna z najlepších alternatív.


napísal matus_ace 7.12.2023
Páči sa mi! (+3)
CORSAIR K70 CORE RGB


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (0)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20229)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk