Windows 10 dostal dátum vydania, vyjde 29. júla

Uprostred leta sa na trh dostane nový operačný systém Microsoftu s Cortanou, novým prehliadačom, vynoveným balíkom Office a DirectX 12.

pridal roberto 1.6.2015 o 15:34 pod hry
Windows 10 dostal dátum vydania, vyjde 29. júla

HRY > NOVINKY >

Microsoft oznámil, že jeho nový operačný systém nazvaný Windows 10 bude vydaný 29. júla. Spoločnosť po Windows 7 a 8 preskočila číslo 9 a rovno sa vrhla na desiatku, aby naznačila začiatok novej éry. Systém má spojiť zariadenia od PC cez notebooky, tablety a mobily až po Xbox One. Vráti tiež na plochu plnohodnotné tlačítko Start a má byť podstatne svižnejší a zároveň bezpečnejší než jeho predchodcovia. Pozrime sa teda na pár zásadných noviniek Windows 10.

Cortana

Cortana je či má byť skutočný osobný digitálny asistent. Má byť dosť inteligentná na to, aby vnímala preferencie svojho majiteľa a poskytovala mu rýchly prístup k triedeným informáciám, rôzne odporúčania a iné šetriče času. Bohužiaľ, Cortana je špecializovaná na USA či prinajlepšom Severnú Ameriku a anglicky hovoriace krajiny a našinec z nej asi nebude mať veľký úžitok. Na českého a slovenského spotrebiteľa sa najprv budú musieť dôslednejšie pozrieť tvorcovia Bingu a iných základných služieb Microsoftu.

Microsoft Edge

Internet Explorer si dlhé roky budoval zlé meno a Microsoft vzdal snahu posledných rokov o napravenie jeho reputácie internetového prehliadača iba pre najmenej náročných užívateľov. Nový prehliadač bol nejaký čas známy pod pracovným názvom Project Spartan, teraz si však treba zvyknúť na meno Edge. Aj on má ponúknuť množstvo nových, lepších funkcií, avšak časť z nich bude závislá na Cortane.

Windows 10 dostal dátum vydania, vyjde 29. júla

Office 2016

S novým Windowsom prichádza aj nový Office. Microsoft upustil od povinného napuchnutého balíka a Word, Excel i PowerPoint začne ponúkať aj osobitne. Opäť sa nezabúda na kompatibilitu a komunikáciu medzi jednotlivými zariadeniami užívateľa a OneNote a Outlook sú bezplatné.

Fotky, videá, hudba, mapy, mail, kalendár a ďalšie

Microsoft pristúpil k zjednoteniu dizajnu rôznych produktov a služieb. Zjednocuje sa aj spôsob prevedenia pôvodne desktopových produktov a služieb na zariadenia s dotykovým ovládaním a vice versa, aby sa užívateľ nikdy necítil stratený a čo najviac vecí našiel tam, kde ich je zvyknutý hľadať. Synchronizácia pomocou OneDrive umožní jednoducho dokončiť rozpracovanú prácu na inom zariadení.

Windows 10 dostal dátum vydania, vyjde 29. júla

Xbox Live

Xbox Live prepojí PC a Xbox One hráčov a umožní im napríklad spoločne chatovať počas hrania či deliť sa o zaujímavé momenty pomocou Game DVR a nakoniec spolu aj crossplatformovo hrať. Hry z Xbox One sa budú dať streamovať na PC aj tablety s Windows 10.

DirectX 12

Nová knižnica má výrazne zlepšiť efektivitu využívania PC hardvéru, ako CPU, tak aj GPU. DX12 hry začnú vychádzať už tento rok aj keď väčšinou len s čiastočným zapracovaním nového systému. Podporu a aj dodatočné patche už ohlásilo viac firiem. Z aktuálnych na DX12 prejdú ako Project Cars, tak aj Zaklínač 3. Väčšina veľkých nových titulov už príde s DX12 podporou.

Windows Continuum

Poteší hlavne majiteľov hybridov malého notebooku a tabletu, ale aj tých, ktorí by si občas chceli k svojmu výkonnému telefónu pripojiť monitor, myš a fyzickú klávesnicu. Windows s Continuum sa prispôsobí a plynulo prejde z mobilnej do PC verzie a po skončení práce a odpojení periférií zasa naspäť.

Windows 10 dostal dátum vydania, vyjde 29. júla

Windows Hello

Áno, Windows 10 dokáže aj pekne pozdraviť, ale Hello v prvom rade umožní vstup do užívateľského profilu bez zadania hesla, iba na základe odtlačku prsta alebo rozoznania tváre či dúhovky.

Windows Store

Nový obchod má ponúknuť ľahkú inštaláciu i odinštaláciu aplikácií a podporu širokého spektra spôsobov platenia. Pred mesiacom boli na konferencii Build predvedené nástroje pre vývojárov, pomocou ktorých by sa mali dať aplikácie určené pre Android či iOS preportovať do Windows 10 Store pomocou pár jednoduchých krokov. Windows Store doteraz trpí práve menším počtom aplikácií ľahko dostupných u konkurencie vrátane mobilných hier.

 

Prechod na Windows 10 bude počas prvého roka zadarmo pre majiteľov Windows 7, 8 a 8.1.  Microsoft už v daných systémoch začal užívateľov upozorňovať na rezerváciu upgradu popup oknom.

Windows 10 dostal dátum vydania, vyjde 29. júla





Páči sa mi!

Zaradené pod: microsoft, Windows






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk