Firaxis vysvetľuje PC exkluzivitu XCOM 2

Prečo bolo pokračovanie XCOM: Enemy Unknown oznámené ako PC-only titul?

pridal roberto 6.6.2015 o 14:10 pod hry
Firaxis vysvetľuje PC exkluzivitu XCOM 2

HRY > NOVINKY >

Spolu s veľkým prekvapením v podobe oznámenia prípravy XCOM 2 prišlo ďalšie, ktoré sklamalo časť hráčov XCOM: Enemy Unknown hrateľného na PC aj na konzolách Xbox 360 a PlayStation 3. XCOM 2 je vyvíjaný iba pre PC hráčov, čím sa Firaxis odstriháva od časti svojich zákazníkov. Čo ho doviedlo k tomuto rozhodnutiu?

Štúdio Firaxis má vraj s hrou veľké plány a stanovilo si veľmi ambiciózne ciele, nevyvíja ju však s celou armádou zamestnancov v rôznych častiach sveta, ako to pri AAA hrách neraz býva, preto sa rozhodlo špecializovať na svoju "domovskú" platformu. Navyše nevyvíja iba hru samotnú, ale vo veľkom upravuje engine použitý v XCOM: Enemy Unknown, čo je vlastne veľmi upravená verzia Unreal Engine 3.5. Veľkou zmenou prejde užívateľské prostredie, ktoré bude optimalizované pre hranie s myšou a klávesnicou a príkazy sa rozmiestnia tak, aby boli vedľa seba, nie na opačných koncoch obrazovky.

"Na poradách hovoríme iba o PC záležitostiach. Nič s UI nezostane rovnaké," povedal kreatívny riaditeľ Jake Solomon.

Firaxis bude môcť naraz na obrazovke zobraziť viac informácií napríklad o tom, prečo bola šanca na zásah zvýšená alebo znížená, pretože počíta s tým, že PC hráči sedia pomerne blízko pri monitoroch a nebudú mať problém s čítaním menšieho textu. Časom by mala pribudnúť aj podpora herných ovládačov, ale pravdepodobne až niekedy po vydaní hry.

Firaxis vysvetľuje PC exkluzivitu XCOM 2

Úprava ovládania pre famepady by pritom mohla byť prvým krôčikom k neskoršiemu vydaniu aj na konzolách. Solomon konzolovú verziu nevylúčil, iba povedal, že teraz sa tým vôbec nezaoberajú. Na druhej strane ale priznal, že výkon Xbox One a PS4 by nebol žiadnou prekážkou a technicky to teda je možné. Jediné, v čom bude musieť byť konzolová verzia iná, bude podpora módov.

Jednou z ďalších veľkých zmien, snáď k lepšiemu, má byť výmena ručne robených máp za procedurálne generované. S generovaním máp sa pohrávali už pri tvorbe XCOM: EU, ale došli iba k veľmi náhodnému systému s nelogicky rozhádzanými úkrytmi, budovami a všetkým ostatným. Dali sa preto do ručného vytvárania a nakoniec pre hru spravili vyše 80 máp, čo si vyžiadalo množstvo práce a hráči sa ich aj tak veľmi rýchlo naučili naspamäť aj s miestami, kde sa spravidla ukrývajú emzáci. To je dôvod, prečo sa pri XCOM2 pokúšajú o kompromis.

Firaxis vysvetľuje PC exkluzivitu XCOM 2

Základom generovania máp budú ručne pripravené budovy a iné objekty zapadajúce do rôzne veľkých "parciel". Pri prvej návšteve jedného z prostredí tak tím môže začínať vedľa benzínky, malého parku a parkoviska, ale pri ďalšej návšteve to budú tri budovy. Parcely bude spájať cesta, ulica s automobilmi, vyschnuté koryto rieky alebo čokoľvek, čo sa bude hodiť do daného prostredia. Na to následne nadviažu generované sekundárne úlohy nezávislé na hlavnom cieli misie. Môže ísť o zničenie jednej z budov, hacknutie jednej z pracovných staníc a ďalšie úlohy spojené s konkrétnymi objektmi na mape.

Vydanie XCOM 2 je naplánované na november tohto roka.





Firaxis vysvetľuje PC exkluzivitu XCOM 2  Firaxis vysvetľuje PC exkluzivitu XCOM 2  Firaxis vysvetľuje PC exkluzivitu XCOM 2
Firaxis vysvetľuje PC exkluzivitu XCOM 2
Páči sa mi!






PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: 2K / Firaxis
Štýl: Stratégia / Ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5. február 2016
 27.9. 2016 (Xbox One, PS4)
 29.5. 2020 (,Switch)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (0)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20299)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk