MXGP 2

MXGP 2

6.0

Vlažná jazda na zablatených motorkách

Recenzia na PC verziu

MXGP opäť pozýva na divokú jazdu v drsnom teréne. Druhý diel motokrosových  pretekov sa však od toho predošlého príliš nelíši. Veľmi dobrá vizitka to určite nie je, pretože už k prvému dielu sme mali veľa výhrad.  Vo výsledku však šlo o obstojný titul, ktorý sa dal slušne hrať a pre fanúšikov motokrosu to bola jediná kvalitnejšia hra svojho druhu. Talianskemu štúdiu Milestone určite priniesla slušné tržby, a preto tu máme druhý diel, ktorý sa ale z chýb príliš nepoučil.

Čo sa týka pretekov, MXGP 2 ponúka kompletný obsah. Súťažiaci si tu môže vyskúšať reálne trate, ktoré existujú aj v skutočnosti. O licencovaných motorkách ani nehovoriac. Môžete sa vžiť do kože reálnych ľudí a zopakovať si majstrovstvá, ktoré sa už v skutočnom svete stali realitou. Konkrétne ide o ročník 2015. Navyše si môžete vytvoriť vlastného pretekára a stať sa oficiálnym majstrom sveta. Kto by odolal? Vytvoríte si vlastnú postavu, zakúpite motorku podľa vlastného výberu a ide sa na trať. Najprv sa hrá o umiestnenie a neskôr už nasleduje dvojica pretekov na jednej trati. So svojím „bojovníkom" postupne prejazdíte celý svet a v podstate ide o hru na hrdinu!

MXGP 2
MXGP 2 Posledná pozícia na štarte. No, mám to ťažké.
Posledná pozícia na štarte. No, mám to ťažké.


MXGP 2 Hrozí hromadná kolízia?
Hrozí hromadná kolízia?


MXGP 2 Krásny záber narúša nudné čierne pozadie.
Krásny záber narúša nudné čierne pozadie.





Prezentácia hry je nádherná. Už len úvodná obrazovka sľubuje kvalitu. Rovnako aj množstvo eventov, súťaží a šampionátov pôsobí dobrým dojmom. Zapojenie sponzorov tiež nie je od veci. Pri samotnom hraní je ale realita iná. Problém číslo jedna je zlé technické spracovanie.Titul nevyzerá veľmi moderne. Motorky sú síce nádherné a prepracované, rovnako aj jazdci, lenže to je zhruba všetko. Vyzdvihnúť môžem aspoň zablatenie pretekára a množstvo drobných detailov, ktoré pozitívne udrú do oči. To ostatné sa môže krčiť v kúte a bojovať aspoň o akú-takú priazeň. K tomu všetkému nárazovo klesá počet  fps, seká to a často sa nedá pohodlne pretekať. Samozrejme, napraviť sa to dá znížením detailov a iných grafických nastavení. Len potom je otázne, či si radšej nezahrať už vyladenejší starší diel. 

Nepoteší ani zvuk motoriek, ten je tuctový a na každej motorke snáď aj rovnaký. Pôsobí to jednotvárne a nezodpovedá príliš realite. Na druhej strane je hudobný sprievod fantastický! Doslova sa vám dostane pod kožu a spríjemňuje jazdenie a padanie na ústa.

Dôvodom kritiky na PC je aj ovládanie. Neviem si predstaviť hranie tohto titulu na klávesnici. Ovládanie je doslova tragické a nezvládnuté. Preto odporúčam zapojiť gamepad, na ten sa dá zvyknúť. V MXGP 2 neočakávajte arkádový štýl, jedná sa o pseudo-simulátor, a preto je dôležité naučiť sa dobre jazdiť. Prvé kolá sa nesú v znamení posledných miest a už len to, že sa dostanete na koniec, je úspech. Neskôr sa už sami sebe budete smiať a možno budete získavať aj prvé miesta. Ľavým trigerom ovládate motorku a pravým jazdca. Treba sa to naučiť zosynchronizovať. Potom pôjde všetko ľahšie.

Veľkým pomocníkom je možnosť vracať čas. Množstvo nehôd vzniká náhodou. To už tak skrátka býva.  Akonáhle ste už na poslednom mieste a ostatní motorkári ďaleko pred vami, je mizivá šanca dostať sa dopredu. Preto návrat pred kritický moment radi využijete. Možnosť vrátiť čas by som chcel aj v reálnom živote, preto oceňujem túto funkciu aspoň v hre. Počet použití tejto schopnosti je, našťastie, obmedzený. Záleží od nastavení trate pred pretekmi. Ale upraviť môžete veľa vecí a odporúčam pre začiatok nastaviť všetko čo najintuitívnejšie a hlavne ľahkú obťažnosť. MXGP 2 je o učení sa a nikto dokonalý z neba nespadol. Ak ste však hrali predchádzajúci diel, tak už takí opatrní byť nemusíte.

Umelá inteligencia je dosť slabá, dá sa povedať, že veľmi nedokonalá a podvádza podobne ako v starších pretekárskych hrách. AI  bola na tom podobne aj v prvom dieli. Preto sa priam núka možnosť hrať online, čo sa však počas recenzovania nepodarilo vyskúšať, keďže bol tento režim neprístupný. Za vyhrané peniaze si môžete vylepšovať motorku alebo kupovať nové modely, hoci vlastnosti strojov to nejako zásadne neovplyvní. Možností vylepšovania je však určite dostatok a fanúšikovia motokrosu si prídu na svoje. 

Jazdné vlastnosti motoriek prekvapia. Opäť raz v negatívnom zmysle. Od simulátora by sa naozaj dalo čakať viac. Fyzika v hre je možno ešte neférovejšia než v skutočnosti. Motorky sa ovládajú ťažko, ale keď pristúpite na hernú realitu, dá na to zvyknúť a v podstate potom budete s hraním spokojní. To môžem potvrdiť. Zatiaľ čo zo začiatku sa mi vôbec nedarilo a v šampionáte som bol skôr na smiech, neskôr už som žal úspechy. Len to chce naozaj dosť snahy a trpezlivosti.

MXGP 2
MXGP 2 Dojazd do cieľa v spomalenom zábere.
Dojazd do cieľa v spomalenom zábere.


MXGP 2 Byť na chvoste nie je ideálne.
Byť na chvoste nie je ideálne.


MXGP 2 Zablatené, ťažko vybojované piate miesto.
Zablatené, ťažko vybojované piate miesto.





S MXGP 2 je to ako na vážkach. Na jednej strane je množstvo chýb, ktoré som spomínal, na tej druhej strane platí pravidlo, že ak do hry investujete svoj čas a ochotu, tak vám to s radosťou vráti a budete sa k nej vracať so snahou pokoriť sami seba. Milestone ponúkajú titul plný kompromisov, nepoučili sa z chýb minulosti a spoliehajú sa na to, že keď hráči kupovali prvý diel, zaplatia aj za ten druhý. Avšak cena hry je príliš vysoká na to, aké kvality ponúka. 


napísal Possol 28.4.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
MXGP 2
+ dlhá kariéra
+ reálne okruhy
+ vlastný jazdec
+ kvalitná hudba
- slabé technické spracovanie
- zvuky motoriek
- nevyvážená obťažnosť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU i5 2500K 3.3GHz, 4 GB RAM, GeForce GT 640, OS Win Vista + SP2


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Milestone
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31. marec 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19544)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk