Gamescom 2017: Autori série Trine opäť stavili na uletenú kooperatívnu zábavu

Frozenbyte pripravujú nový čarodejnícky titul, v ktorom budete páliť kúzelnú útoky v koži 8 hrateľných postáv

pridal matus_ace 2.9.2017 o 11:37 pod hry
Gamescom 2017: Autori série Trine opäť stavili na uletenú kooperatívnu zábavu

HRY > NOVINKY >

Frozenbyte môžete poznať najmä vďaka sérii Trine. Tá si za svoju relatívne krátku, 6-ročnú históriu, získala množstvo fanúšikov a aj keď je pokračovanie v nedohľadne, jej svet sme tak úplne neopustili. Vrátime sa doň totiž v Nine Parchments, kúzelnej kooperatívnej akcii s RPG prvkami, ktorá vyjde tento rok pre PC a konzoly. Na Gamescome som mal šancu vyskúšať si demo pre Nintendo Switch, ktoré tam autori prezentovali a parťáka v boji mi robil Kai Tuovinen z Frozenbyte.

Hra je o osmičke takmer vyučených čarodejníkov, ktorí sa vydali do sveta hľadať 9 magických zvitkov. Táto púť ale rozpúta vo svete vlnu chaosu a tragických nehôd, ktoré sú tu však na to, aby vás pobavili. S veľkou mocou totiž neprišla takmer žiadna zodpovednosť a fakt, že je v hre povolený friendly fire hovorí snáď za všetko. Dozvedel som sa to samozrejme až tým, že som Kaia nechtiac zabil.

Začínate s jednou postavou, no postupne si môžete odomknúť ďalšie pomocou questov. Každá postava a variácia má rozdielne štartovacie kúzla, ktoré používate v boji, pričom tie sú zase naviazané na elementy, napríklad oheň, ľad, blesky a podobne. Hru môže hrať súčasne štvorica hráčov lokálne, my sme si zahrali dvaja jeden z levelov, ktorý vyvrcholil súbojom s bossom. Finálna hra ponúkne celkovo 24 levelov a 8 súbojov s bossmi, pričom herná doba má byť zhruba tých 5 hodín.

Počas hrania získavate zabíjaním monštier skúsenosti, ktoré môžete použiť k levelovaniu vašej postavy. Každá postava má tri rozdielne skill tree variácie a môžete medzi nimi rôzne umiestňovať skúsenostné body. Navyše ďalšiu variabilitu predstavujú aj predmety. Nájdete tu celkovo zhruba 15 prútikov na čarovanie, ktoré prinášajú rôzne štatistiky a efekty. Taktiež tu nájdete 30 klobúkov, ktoré však slúžia len ako kozmetika. K číslam chýbajú už len kúzla, ktorých bude v plnej hre približne 50.

Čo sa týka samotného hrania, na svet v Nine Parchments nazeráte zhora, aby ste mali prehľad o dianí okolo a hra je naozaj zameraná na rýchlu akciu a zopár jednoduchších hádaniek. Počas hrania kedykoľvek môžete prepnúť na aktívne kúzlo, keďže každé má nielen iný účinok a efekt, ale aj inú spotrebu many. Tento manažment funguje okamžite a rýchlo si naň zvyknete, pričom o pár chvíľ budete hladko prepínať z jedného kúzla na iné, lebo práve čelíte monštrám, ktoré sú napríklad odolné voči ohňu, no citlivé na ľad.

Pamätáte sa na Krotiteľov duchov? Vraj sa lúče nesmú krížiť. No tu je to presne naopak. Spojením lúčov so spoluhráčom získate silnejší útok, takže sa to neraz oplatí aplikovať, najmä na silnejších nepriateľov, napríklad veľkých bossov. Taktiež si musíte dávať pozor na už spomínaný friendly fire, no tiež sa musíte starať o spoluhráčov. Koniec pre vás nastane totiž len vtedy, keď je celý tím mŕtvy. Tu a tam sa stane, že kvôli vysokej dynamike jedna z postáv spadne, či inak zahynie. Zostávajúci členovia ju vtedy musia oživiť státím na mieste mŕtvoly. Čím vyššiu obťažnosť ale zvolíte, tým viac obmedzení si pre vás hra pripraví a tým viac sa zapotíte.

Frozenbyte hru neprezentovali na Switchi náhodou. Z konzoly chcú využiť jej maximum a nehovorím teraz o výkone. Hra sa dobre hrá ako na veľkej TV, tak aj v prenosnom režime. Navyše vyzerá dobre a aj na Switchi nebadať nejaké technické problémy. V TV režime autori mieria na 1080p rozlíšenie, v handheldovom zas na 720p. Navyše teraz pracujú aj na podpore hrania na jednom Joy-Cone, kde vlastne odpadne mierenie druhým analógom. Kai však nechcel prezradiť, ako to mienia vyriešiť.

Nine Parchments mi na výstave padlo vhod. Po dni behania po výstavisku a jednom stretnutí za druhým to bolo 30 minút pohodového hrania v kooperácii, ktoré hneď prešlo do krvi a veľmi dobre zabavilo. Nebude to hra roka, no o to sa autori ani nesnažia. Bude to poctivá zábava pre štvoricu hráčov naraz, ku ktorej sa neskôr môžete vždy vrátiť, postavu si vylevelovať inak a opäť tých pár hodín kosiť rôznorodé monštrá. A to je podľa mňa za dvacku celkom slušná ponuka.





Gamescom 2017: Autori série Trine opäť stavili na uletenú kooperatívnu zábavu  Gamescom 2017: Autori série Trine opäť stavili na uletenú kooperatívnu zábavu  Gamescom 2017: Autori série Trine opäť stavili na uletenú kooperatívnu zábavu
Gamescom 2017: Autori série Trine opäť stavili na uletenú kooperatívnu zábavu  Gamescom 2017: Autori série Trine opäť stavili na uletenú kooperatívnu zábavu  Gamescom 2017: Autori série Trine opäť stavili na uletenú kooperatívnu zábavu
Gamescom 2017: Autori série Trine opäť stavili na uletenú kooperatívnu zábavu  Gamescom 2017: Autori série Trine opäť stavili na uletenú kooperatívnu zábavu  Gamescom 2017: Autori série Trine opäť stavili na uletenú kooperatívnu zábavu
Páči sa mi!






PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Frozenbyte
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania: 5. december 2017
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19921)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk