BAJA: EDGE OF CONTROL HD

BAJA: EDGE OF CONTROL HD

7.5

Úspešný off-road reperát

Recenzia na Xbox One verziu

Možno si ešte spomínate na rok 2008, kedy pôvodné štúdio THQ vydalo arkádovo ladenú pretekársku hru Baja: Edge of Control. Hra si však získala len priemerné hodnotenia siahajúce k 70 %. To ale vydavateľa neodradilo a už súčasné THQ Nordic predstavilo vylepšenú off-road racingovku Baja: Edge of Control na aktuálne konzoly v remastrovanej HD verzii. Vývojári sľubujú vylepšené a kvalitnejšie textúry, vyššie a stabilnejšie snímkovanie a, samozrejme, prepracovanejšie detaily. Okrem toho aj množstvo ďalších drobnosti súvisiacich s celkovým grafickým spracovaním. Oplatí sa teda po 9 rokoch dať hre opäť šancu?

Hneď v úvode ma príjemne privítalo jednoduché horizontálne menu s jasne definovanými možnosťami. Pred spustením kampane nechýbal tutoriál s vysvetlením princípu zbierania kreditov, skúseností a získavania sponzorov. Vzapätí ma už čakala obrazovka ponúkajúca 8 líg, teda tried vozidiel. V jednej z nich som si z ponuky vybral sponzora, ktorý mi za úspešné dokončenie turnaja ponúkal pár tisíc kreditov so skúsenostnými bodmi. Ako môžete vidieť na priložených obrázkoch, ligu Baja Bug som začal s ikonickým chrobákom. Zaujímavé a miestami komické vozidlo mi ale neprinieslo požadované kredity a skúsenosti nutné na presun do ďalšej ligy. Očividne ani ľahká obťažnosť kampane (na výber zostávala už iba ťažká) nestačila ani na bronzovú medailu. Našťastie som nezačínal s prázdnym vreckom a za dostupné kredity som dodal chrobákovi potrebnú konskú silu. Systém vylepšení je jednoduchý a prehľadný. Jeho pochopenie vám nezaberie veľa času.

Baja: Edge of Control HD
Baja: Edge of Control HD Možno aj vaše prvé auto
Možno aj vaše prvé auto


Baja: Edge of Control HD Vozidlá budete v hre vyhrávať a aj kupovať, niektoré stoja aj viac než 200-tisíc
Vozidlá budete v hre vyhrávať a aj kupovať, niektoré stoja aj viac než 200-tisíc


Baja: Edge of Control HD Splitscreen je v hre príjemným doplnkom
Splitscreen je v hre príjemným doplnkom





Po aplikácií vylepšení som okamžite naklonil misky váh na moju stranu a zlaté trofeje začali zapĺňať virtuálnu výstavnú poličku. Postupom času som získal potrebné kredity a kúpil si nové auto z triedy Unlimited VW a pustil sa do nových pretekov. Celkovo je k dispozícii viac než 160 vozidiel s vhodne aplikovanou fyzikou. Preteky sa delia na klasické rally, okruhy, pokorenie vrchu, siahodlhé Baja preteky, a dokonca máte možnosť výberu voľnej jazdy vo zvolenom prostredí. Za najzaujímavejší herný mód považujem Hill Climb, teda stúpanie do kopca. Ide tu primárne o jazdecké zručnosti a správne zvolenie cesty až na vrchol. Priestoru na obchádzanie súperov je minimum a každá chyba sa trestá. Niekoho však môže baviť takmer nekonečný mód Baja, v ktorom som s kamarátom na rozdelenej obrazovke strávil viac než desať minút bez známok blížiaceho sa cieľa.

Práve režim pre viacerých hráčov ma príjemne prekvapil pomerne bohatou ponukou nastavení a možnosťami, ako si spestriť večerné hranie s tromi ďalšími kamarátmi na rozdelenej obrazovke. V prípade voľby dvoch hráčov som získal príležitosť zvoliť si, či chcem obrazovku rozdeliť vertikálne alebo horizontálne. Samozrejme, môžete rátať s plným využitím zobrazovacej plochy. Napríklad v najnovšom Gears of War vývojári uprednostnili zachovanie pomeru strán 16:9 pre každého hráča pred využitím celej obrazovky televízora či monitora. 

Medzi možnosťami som dokonca našiel aj zapnutie deštrukcie vozidla, čo sa síce ani zďaleka nepribližuje hrám ako Forza Motosport, no aspoň čiastočne spestrí zážitok z hry. Dôsledkom toho sa mi po viacerých nárazoch spravila výrazná osmička na jednom z kolies. Našťastie niektoré trate obsahujú servisný pit stop, ktorý mi opravil poškodené časti. S miernym zdržaním som však musel už vopred rátať. Okrem delenej obrazovky vývojári ponúkajú aj klasický online režim. V prvých dňoch od vydania hry som tam však veľa hráčov nenašiel.

Po zvolení módu a nastavení preferencií už ostávalo len vybrať si prostredie a jednu z viac než 100 tratí. V niektorých okruhoch neboli cesty vyznačené dostatočne viditeľne a často splývali s popredím. V momente, keď sa zobrazila výstražná ikona ukazujúca smer späť na trať, bolo mi jasné, že bude nasledovať automatický reštart na najbližšiu cestu alebo sa so šťastím stihnem vrátiť na vytýčenú trasu. Neraz som bol v priebehu kampane potrestaný za použitie vlastných skratiek, čo ma párkrát stálo víťazstvo. Po spomínanom automatickom premiestnení späť pred skrátenú zákrutu a následnom rozbehnutí ma obehli hádam všetci konkurenční jazdci.

Baja: Edge of Control HD
Baja: Edge of Control HD Vizuálne hra neočarí, ale ani neodpudí.
Vizuálne hra neočarí, ale ani neodpudí.


Baja: Edge of Control HD Postupne sa vám otvárajú ďalšie prostredia
Postupne sa vám otvárajú ďalšie prostredia


Baja: Edge of Control HD Svet hry je masívny
Svet hry je masívny





Čiastočne mi znepríjemňovali cestu za zlatou trofejou aj bahenné a vodné plochy. Tie relatívne jednoduchý jazdný model mierne sťažili a dali príležitosť na prvenstvo aj hráčom na posledných priečkach. Netreba ale zabúdať na nevyhnutnosť absolvovania kampane. Vďaka nej si postupne odomknete viaceré prostredia, trate a predovšetkým vozidlá, s ktorými si určite užijete kopec zábavy v režime voľnej jazdy. Už po dokončení ligy Baja Bug som získal slušnú zbierku obsahu dostačujúcu na hranie s kamarátom bez výraznejších obmedzení.

Počas prvých minút vás Baja: Edge of Control HD pravdepodobne neočarí. Avšak po absolvovaní úvodných podujatí a získaní pár tisíc kreditov pochopíte princíp fungovania a hra vás začne baviť. V úvode ma takmer odradil miestami až prehnaný arkádový jazdný model a grafické spracovanie pripomínajúce minulú generáciu konzol, no postupne som si hru začal užívať. Samozrejme, dopomohlo k tomu aj plynulé snímkovanie bez viditeľných trhancov, stabilný chod enginu na konzole Xbox One a vhodne zvolená hudba spríjemňujúca jazdu medzi pieskovými dunami. Taktiež cena neprekračujúca hranicu 30 eur je viac než prijateľná vzhľadom na obsah, ktorý sa za ňou skrýva. Ak si nezakladáte na prepracovanej grafike a nie ste odporcom arkádového jazdného modelu, Baja vás bude zaručene baviť. Najviac zábavy si však jednoznačne užijete súperením s kamarátmi na rozdelenej obrazovke.


napísal kestrel 21.9.2017
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
BAJA: EDGE OF CONTROL HD
+ jednoduchý jazdný model
+ zábavná hrateľnosť
+ delená obrazovka až pre 4 hráčov
+ priaznivá cena
- grafické spracovanie neočarí
- miestami nudná kampaň
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core 2 Quad 2.84 GHz, 2 GB RAM, GeForce GT 730 1GB VRAM, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One
PC
PS4

Vývoj: THQ Nordic / THQ Nordic
Štýl: Racing
Dátum vydania:  2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19627)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk