FOX N FORESTS

FOX N FORESTS

6.0

Lišiakove 4 ročné obdobia

Recenzia na Switch verziu

Keď sa bavíme o retro gamingu, radšej si zahráte nejakú staršiu hru (ktorú ste už možno aj hrali), alebo nejakú novú, ktorá vychádza práve z týchto starších? A stačí vám len to, ak svoju staršiu predlohu tieto nové hry len zreplikujú, či tam očakávate aj nejaké novšie prvky? To sú pravdepodobne otázky, ktoré nedávajú spávať aj vývojárom takýchto hier, ktorí sa snažia nájsť ten správny balans a priniesť hry, ktoré by si získali publikum. Jednou z nich je aj FOX n FORESTS, ktorá je vonku už skoro rok na Steame, neskôr sa dostala aj na ďalšie platformy a teraz dostala retail edíciu pre Nintendo Switch.

Je to retro titul do špiku kosti – hrateľnosťou, kombináciou prvkov, audiovizuálnym stvárnením a aj príbehom, ktorý je len jednoduchou zámienkou k tomu, aby ste sa so svojim hrdinom vydali na púť naprieč rôznymi prostrediami a likvidovali zástupy podivných nepriateľov. V tomto prípade je tým hrdinom lišiak Rick, ktorého zverbuje vrabčiak Patty na záchranu sveta, aj keď na prvý pohľad nevyzerá tak, že by to bolo niečo pre Ricka. Nejaká zlá mocnosť totiž robí neplechu s ročnými obdobiami a vytvára hordy rastlinných hybridov, ktorí sa snažia ovládnuť svet. Musíte tak pomôcť prastarému stromu, aby ste do sveta navrátili rovnováhu.

No keďže Rick nie je ten typ hrdinu, ktorý by sa ihneď vrhol na záchranu celého sveta (teda skôr lesa), musíte mu k tomu dopomôcť jednoduchým RPG systémom a herným progresom. Na začiatku je to obyčajný antropomorfný lišiak s obyčajnými schopnosťami, no ako budete napredovať v hernom svete, postupne si otvoríte nové možnosti. Pred Stromom máte tradičný hub na vylepšenia a podobne, z ktorého vyrážate na sériu misií do okolitého sveta. Ten sa delí na štyri časti a každá časť sa nachádza inde, pričom spočíva zo série misií, ktorými sa musíme pretĺcť k záverečnému bossovi. Po jeho porazení získate zvitok, ktorý vám sprístupní ďalšiu zbraň.

FOX n FORESTS
FOX n FORESTS Ročné obdobia si môžete meniť kedykoľvek, ak máte manu.
Ročné obdobia si môžete meniť kedykoľvek, ak máte manu.


FOX n FORESTS Autori si neodpustili niekoľko nudných leteckých misií.
Autori si neodpustili niekoľko nudných leteckých misií.


FOX n FORESTS Bossovia sú naopak zábavní.
Bossovia sú naopak zábavní.





Zároveň však v misiách musíte zbierať semienka, pomocou ktorých si budete otvárať ďalšie časti herného sveta, kde už nastáva asi ten najvážnejší problém hry, no k tomu sa ešte dostanem. FOX n FORESTS je v jadre klasická 2D akčná hra, v ktorej postupujete levelmi, likvidujete nepriateľov, zbierate z nich dukáty, srdiečka a aj občasnú manu, aby ste si pomohli svojimi schopnosťami. Je tu veľký dôraz na platforming a narazíte aj na nejaké tie jednoduchšie hádanky, ktorými sa síce autori na svojej stránke pýšia, no nie sú niečím, čo by vám obzvlášť utkvelo v pamäti.

Od obrovského radu iných podobných hier ju ale odlišuje jedna zásadnú vec – spomínané ročné obdobia. Vo svete je totiž chaos, ktorý vám zázračne umožňuje zažiť nielen tie štyri klasické, ale aj piate, ak sa k nemu dostanete. V samotných misiách sa to prejavuje tak, že sa dokážete prepínač medzi dvoma ročnými obdobiami, z ktorých každé na prostredie vplýva inak, čo vám umožňuje prekonávať prekážky, porátať sa s nepriateľmi a taktiež sa v jednom dostať na miesto, ktoré sú nedostupné v tom druhom. Na tomto je celá hra postavená a treba uznať, že je to svieži a veľmi príjemný koncept. O to viac, že na vyvolanie alternatívnej ročnej doby potrebujete manu a kým ste v nej, tak sa vám mana neustále míňa. Ak sa vám minie v nesprávny moment, môžete napríklad skončiť uväznení pod zamrznutou hladinou rieky, kde dlho nevydržíte.

Je to svieži a príjemný koncept, kým sa ho neprejete. Kombinácie ročných období sú naozaj pestré a vždy ich musíte kombinovať, aby ste sa dostali do cieľa, pričom so sebou prinášajú aj unikátne efekty. To všetko je super, no v konečnom dôsledku je FOX n FORESTS zároveň trochu nevydarenou variáciou na metroidvania hry, ktoré sú o skúmaní prostredí a ich postupnom otváraní. Tak to prebieha aj tu, no problémom je, že to nie je zábava. Skôr práve naopak, veľmi skoro sa z toho stane otrava.

Tu a tam už od začiatku hry narazíte v jednotlivých misiách na farebné terče. Po prejdení prvej časti sveta pochopíte, že tieto terče farbou znázorňujú zbraň, akou ich máte zasiahnuť. Ak čakáte, že sa vám takto sprístupnia celé nové úrovne, ste na omyle. V prípade tejto hry je to pár stupienkov navyše, nejaké tie platformy, krátka chodba v jaskyni, či otvorené dvere. To je celé. A robíte to kvôli tomu, aby ste získali spomínané semienka. V zásade to tak znamená, že niektoré misie prvej časti sveta pôjdete štyrikrát a každým ďalším prejdením je to menšia zábava. V druhej časti je to trikrát a tak ďalej.

To nie je práve ideálny systém pre hru, ktorá svojim herným prostrediam nevie ponúknuť väčšiu variabilitu, aby vás držali pri opakovanom hraní. Ak idete misiu znova, prechádzate ju presne tak isto, akurát sa niekde inde dostanete o pár krokov ďalej a potom sa vrátite späť na cestu smerom k cieľu. Ak by tam autori menili nepriateľov, pridali ich nové variácie a podobne, nebol by som proti. Takto som si osobne od hry musel dávať menšie prestávky, nakoľko ma nebavilo hrať jednu misiu dvakrát v tom istom dňom. Hra tak išla bokom. Pritom má len 5 hodín, takže by ste ju dokázali prejsť v jeden chladný nudný večer. Ale to sa vám nebude chcieť.

Pritom samotné misie sa od seba dosť líšia, sú naozaj príjemne variabilné a až na otravné lietajúce pasáže dokážu dobre zabaviť. Na prvý raz. To je spestrené aj súbojmi s bossmi, ktorí nad vami majú vždy poriadnu prevahu, no keď vás prvý raz zložia, hra vám ponúkne pomôcku k tomu, ako ich zdolať. Klasicky sa musíte učiť ich vzorce útoku a obrany a pustiť sa do nich vtedy, keď sa vám otvorí okno. To je žánrová klasika, no vďaka nápaditému dizajnu a rôznorodosti situácií si tieto súboje budete užívať. Možno až na ten posledný, ktorý trvá dlhšie ako by ste chceli.

FOX n FORESTS
FOX n FORESTS Dizajn misií je zaujímavý a to platí aj o nepriateľoch.
Dizajn misií je zaujímavý a to platí aj o nepriateľoch.


FOX n FORESTS Občas sa sami môžete dostať do poriadnych problémov.
Občas sa sami môžete dostať do poriadnych problémov.


FOX n FORESTS Svet tohto lesa je naozaj pestrý.
Svet tohto lesa je naozaj pestrý.





Ani herný dizajn autorom nevyšiel až tak dobre a k jednotlivým prvkom jednoducho nevedia motivovať hráča. Striedanie zbraní si osvojíte, aj keď niektoré sú použiteľné naozaj len na strieľanie terčov. Osvojíte si aj systém many, ktorú vám okrem menení období vyčerpávajú aj zbrane. No už si neosvojíte rôzne čarovné nápoje. Tých je v hre halda s rôznymi efektmi a musíte si ich vždy pred levelom kúpiť. Nie sú však do hry zakomponované zaujímavým spôsobom a absencia poriadneho inventára im uberá na použiteľnosti, takže ich časom začnete ignorovať, lebo ich reálne ani nepotrebujete.

Osobne mám veľmi rád chiptune soundtracky a taktiež mi sedí aj vizuálne stvárnenie 16-bitovej éry, no v prípade tejto hry to pôsobí tak akosi genericky, jednoducho zabudnuteľne a to nie je vec, ktorú by ste od hry chceli. Inými slovami: hra síce zachytáva ducha 16-bitov, no to je tak všetko. Chceli by ste si ju zapamätať, chceli by ste, aby vám aspoň jedna jej melódia utkvela v hlave, no bohužiaľ. Z pohľadu technického prevedenia Switch verzie sa oplatí spomenúť rozhranie, ktoré dobre pôsobí v handhelde a aj na TV. Taktiež HD Rumble funkcia je vhodne zakomponovaná, čo treba oceniť.

S FOX n FORESTS je to tak, že to je zábavná retro hra za sympatickú cenu, no nič viac. Nie je trvanlivá, nie je zapamätateľná, je to len pripomienka toho, čo bolo kedysi. Navyše s niekoľkými chybami, ktoré zabraňujú tomu, aby ste si z nej užili maximum. Tou najväčšou chybou zostáva fakt, že je hra zábavná len pri prvom prechádzaní, no jej dizajn vás núti väčšinu z jej misií opakovať aj niekoľkokrát, kedy už faktor zábavy klesá a nastupuje len nuda. A znova. A znova. A znova...


napísal matus_ace 1.4.2019
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
6.6
Ohodnotiť
FOX N FORESTS
+ menenie ročných období do hry prináša naozaj zaujímavý prvok
+ zaujímavé úrovne a rôznorodí nepriatelia
+ súboje s bossmi
- opakované prechádzanie misií nudí
- niektoré systémy tu dobre nefungujú a nemotivujú hráčov
- zabudnuteľný audiovizuál


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Bonus Level Entertainment
Štýl: Arkáda
Dátum vydania:  2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19579)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk