Aké slovenské hry vyšli v roku 2019?

Pozrime sa na slovenské hry, ktoré naprieč všetkými možnými platformami vyšli v roku 2019

Aké slovenské hry vyšli v roku 2019?

HRY > NOVINKY >

Slovenský herný priemysel v roku 2019 zase rástol. To nám spolu s ďalšími detailnými štatistikami prezradila výročná správa Slovenskej asociácie herných vývojárov (SGDA). My sme však chceli vedieť viac, konkrétne slovenské hry, ktoré v priebehu minulého roka vyšli. Oslovili sme tak malé aj veľké štúdiá spolu s osamotenými vývojármi, aby sa nám pochválili tým, aké hry minulý rok priniesli. Informácie sme zbierali niekoľko týždňov, takže ak ste minulý rok niečo vydali a nie ste v prehľade, ozvite sa.

Primárne sme hľadali hry, ktoré vyšli na ľubovoľnej platforme vo svojej plnej verzii. Rôznych alpha/beta verzií, Early Access verzií a ďalších je mnoho, no aj z týchto sme vybrali aspoň to najzaujímavejšie, aby ste vedeli, na čo sa v budúcnosti zo Slovenska môžete tešiť. No a pridali sme tiež porty už skôr vydaných slovenských hier, ktoré sa v minulom roku dostali na nové platformy.

Aké slovenské hry nám teda priniesol rok 2019?

Začneme portami, keďže sa minulý rok na konzoly dostalo hneď niekoľko slovenských hier, ktoré boli pôvodne vydané na PC. Hneď začiatkom roka vyšla na Switch kolekcia Air Conflicts: Double Pack od košického štúdia Games Farm. Tá v jednom balení ponúkla ich letecké arkády Air Conflicts: Secret Wars a Air Conflicts: Pacific Carriers. Na všetky tri konzoly sa minulý rok dostal kvalitný steampunkový dungeon crawler Vaporum. To isté platí aj pre retro akčný nárez Hellmut: The Badass from Hell. Ten v máji prišiel najskôr na Switch, potom na Xbox One a v lete prišiel na PS4.

 

Nové vydania:

Euclidean Skies - PC - Miro Straka

Miro Straka je Slovák žijúci a pôsobiaci v Rakúsku, ktorý je už dlhšie aj na dráhe sólo vývojára. Po kvalitnej logickej hre Euclidean Lands nám hneď vo februári minulý rok priniesol aj jej pokračovanie pod názvom Euclidean Skies, ktoré ponúka viac ako 50 krásnych, no aj poriadne ťažkých úrovní.

BonVoyage - PC, iOS, Android - Boris Zápotocký - recenzia

Rovnako je na sólo dráhe aj Boris Zápotocký a taktiež vyvíja logické hry pre PC a mobilné platformy. Po hre CarPuzzler priniesol minulý rok svoj ďalší titul BonVoyage. Ten ponúkol naozaj nápaditú variáciu na populárne detské hlavolamy, kde máte rytiera bezpečne dopraviť do cieľa. Hra na mobiloch neskôr dostala AR podporu.

Blood will be spilled - PC - Doublequote Studio - recenzia

Netradičný western má na konte Doublequote Studio. Síce hra vyšla s chybami, autori sa na ňu nevykašľali a poctivo pracovali na ich opravách. Dnes si tak taktické súboje v tejto hre môžete užiť bez bugov. Autori hry navyše za jej vizuálnu stránku získali aj CEEGA ocenenie v Poznani na GIC konferencii. Aktuálne autori pracujú na konzolovom porte.

Trash Time - PC VR - Dalibor Bartoš

Dalibor Bartoš sa už niekoľko rokov venuje vývoji VR hier a minulý rok priniesol ďalšiu z nich. Aj hra Trash Time je na Steame dostupná zadarmo a jej cieľom je naučiť vás, že separovanie odpadu môže byť zábava.

Hrdina - PC - Dalibor Bartoš

Zadarmo je aj 2D platformovka Hrdina, v ktorej ide hlavná postava z hry do reálneho sveta. Táto hra však nie je vo VR, no zato vznikla v spolupráci s českou kapelou Zrní, ktorej hudba sa využíva na generovanie hry a celý koncept je tak založený na spojení hrania a hudby.

Push Box Magic - Android - TIKS s.r.o.

Slovenskí vývojári sa minulý rok výrazne zamerali na logické hry a ďalšou z nich je mobilný titul Push Box Magic. Ten vyšiel na Google Play a ponúka logickú hraeľnosť v Sokoban štýle, pričom vás zavedie do vlastného 3D fantasy sveta.

Backyard Pilot - Android - Raincave Games

Backyard Pilot je menšia mobilná hra, za ktorou stojí partia študentov. V hre sa zmocníte helikoptéry na diaľkové ovládanie a budete s ňou v dome spĺňať rôzne úlohy, získavať odmeny a upgradovať ju, pričom nechýbajú rebríčky alebo achievementy.

Kung-fu Bruce: The Legend Continues - PC, Android - Pyshteek

Kedysi dávno na platformu ZX Spectrum vyšla akčná hra Bruce Lee so známym hercom v hlavnej úlohe. Jeden slovenský vývojár si dal za cieľ priniesť jej neoficiálne pokračovanie, pričom zachoval presne štýl pôvodnej hry, takže sále vyzerá ako z éry ZX Spectrum.

Ryane McLaine - Android - Pyshteek

Ten istý vývojár a ten istý prístup. Hra Ryane McLaine ťaží z klasických akčných filmov a najmä ich hrdinov, pričom opäť zachováva klasickú 2D akčnú hrateľnosť a spolu s ňou aj estetiku ZX Spectrum spolu s typickou hudbou.

Vivat Sloboda - PC - Team Vivat

Zadarmo je dostupný projekt Vivat Sloboda, ktorý z vás spraví bratislavského taxikára v roku 1989. Čaká na vás otvorený svet, no hlavne dialógy s cestujúcimi zastupujúcimi dva opačné tábory éry, kedy sloboda nebola samozrejmosť. Hra je akýmsi prequelom väčšieho pripravovaného projektu Viva Slovakia.

Galaxy Strife - web - Daniel Vyskoč

Ak máte radi 2D retro automatovky, zadarmo si priamo vo svojim prehliadači môžete zahrať multiplayerovku Galaxy Strife. Tá vsadila na jednoduchú a rýchlu hrateľnosť, no nechýbajú ani power-upy, ktorými si v boji dokážete pomôcť.

Cubele - iOS, Android - KneeGo

Ďalší zo zástupu slovenských mobilných titulov. Za týmto stojí štúdio KneeGo, ktoré na mobilnej scéne už prinieslo viacero hier. Je to jednoduchý titul, v ktorom je vašou úlohou dosiahnuť čo najvyššie skóre, teda dostať sa s kockou čo najvyššie.

PM-1 Inverse Universe - PC - PM Technology

Top-down sci-fi strieľačka PM-1 Inverse Unverse vyšla na Steame len koncom decembra, akže je v rámci nášho prehľadu jednou z najčerstvejších slovenských hier. Ponúka rýchlu hrateľnosť a monochromatickú grafiku. Do 10. februára je navyše na Steame hra v 50% zľave.

AFK Cats - Android, iOS - Pixel Federation

Aj najväčšie slovenské štúdio minulý rok prinieslo novú hru v podobe idle RPG AFK Cats, kde sú v hlavnej úlohe mačky. Tých sú tu desiatky, majú rozdielne schopnosti a ich vhodnou kombináciou dokážete vytvárať mocné kombinácie.

GyroBeat - Android - InCreads

V marci sme sa dočkali vydania mobilnej oddychovky GyroBeat, ktorá spojila rytmické prvky a intuitívnu hrateľnosť. Ako ste už asi vyčítali z jej názvu, na ovládanie sa využíva gyroskop, respektíve jeho snímanie nakláňania telefónu v rytme hudby.

Ski Legends - Android, iOS - Powerplay Studio

Ďalšie veľké, známe a skúsené štúdio prinieslo novú hru do svojich športových sérií. Ich nová hra vás zavedie do sveta alpského lyžovania. Hra sa nesie v duchu ostatných titulov tohto štúdia, takže postupne navštívite čoraz náročnejšie športoviská a nechýba multiplayer.

Nunu Spirits - Android, iOS - Tater Games

Tater Games je nové slovenské štúdio zložené zo skúsených vývojárov, ktoré tento rok vydalo pre mobilné platformy svoju prvotinu. Nunu Spirits je 2D singleplayerová puzzle platformovka. Pomocou drobných kreslených hrdinov sa v nej pokúsite zachrániť lesné kráľovstvo.

Merge Planets - iOS, Android - DoubleBubble

V tejto drobnej mobilnej hre sú pred vami obrovské ciele. Môžete totiž vybudovať vlastné vesmírne impérium. Každá vaša galaxia môže byť unikátna a autori sa sústredili na intuitívnosť. Samozrejme, vzhľadom na dnešné trendy nechýba idle hranie, takže v hre zarábate, aj keď ste offline.

The House of Da Vinci 2 - iOS - Blue Brain Games

Koncom roka sa dočkala pokračovania aj logická hra The House of Da Vinci. Dvojka nadviazala na prvú časť a ponúkla ešte rozšírenú hrateľnosť, no zatiaľ len pre iOS. fanúšikov však ubezpečujú, že sú ďalšie platformy na ceste a tentoraz sa hra dostane aj na Nintendo Switch.

Merge Poker - Android - Alligator Games

Náš prehľad ukončíme ďalšou slovenskou kartovou hrou. Na hracom poli musíte jedným ťahom vybrať päticu kariet tak, aby ste dosiahli víťazstvo. Nie sú to však klasické karty, ale ich zjednodušené variácie, hra je tak o jednoduchej, no zároveň rýchlej matematike a kombinatorike, vďaka ktorým vyhráte.

 

No a nazrime aj trošku do budúcnosti prostredníctvom trojice hier, ktoré sa minulý rok dočkali vydania vo verzii s predbežným prístupom. Aj na našej stránke vás najviac zaujal socialistický tycoon Workers & Resources: Soviet Republic. Za hrou už teraz stojí rozšírený tím, ktorý stále pracuje na novom obsahu a aj vylaďovaní hrateľnosti Early Access verzie na Steame. Rovnako na Steame v Early Access vyšiel aj survival titul AreaZ, ktorý sa tiež pomaly rozširuje a zatiaľ hráčom ponúka boj o holý život na ostrove, kde hra predvádza aj svoje unikátne prvky. No a štúdio Struct9 vydalo svoju stredovekú akciu The Fallen Kings v alpha verzii. Lepší pohľad nám na ňu predstavuje gameplay video vydané v decembri, takže je ešte naozaj čerstvé.





Páči sa mi! (+3)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (7)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20004)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk