PhysX akceleruje fyziku

pridal spacejunker 9.3.2005 o 13:16 pod hardware
HARDWARE > NOVINKY >

Hry sa čoraz viacej snažia priblížiť realite a to nielen vizuálom, či autentickými zvukmi, ale aj interakciou hráča s prostredím a naopak. Bez poriadneho fyzikálneho engine to však nie je možné. Masívna podpora fyziky v hrách však vyžaduje rýchlejší hardvér a to zavetrila spoločnosť AGEIA Technologies Inc. a ohlásila vývoj prvého čipu PhysX (Physics Processing Unit) akcelelerujúceho fyziku v akejkoľvek aplikácii využívajúcej fyzikálny engine NovodeX. Podobne, ako grafické akcelerátory (GPU) sa bude aj PPU špecializovať na zrýchlenie renderingu a odbremenenie procesora od výpočtov fyziky. 

Reálne dokáže CPU simulovať 30-40 objektov v inak statickom prostredí, ktoré vzájomne na seba pôsobia. Odhadzovanie debien a prevracanie stolov nie je pravá simulácia. Objekty nespôsobia v podlahe diery ani nijako nevplývajú na okolité steny v miestnosti. Stopy po guľkách vyzerajú rovnako a sú iba nálepkou na múroch. S akcelerovanou fyzikou v podaní PPU PhysX sa prostredie zmení na plne interaktívne. Čip dokáže reálnom čase simulovať 30000-40000 takýchto objektov!

A teraz si predstavte vysokopolygónový model postavy, ktorej vlasy a šaty v silnom vetre vejú prirodzene. V stenách bude každá guľka vyzerať inak v závislosti od vzdialenosti a uhlu, pri haváriách sa nebudú deformovať rovnako plechy. Rovnako nebudú vyzerať ani výbuchy a tlakové vlny. Fyzikálny engine NovodeX je natrieskaný inováciami, od jednoduchého kolízneho modelu, cez tuhé a mäkké deformovanie objektov, až po doposiaľ nevidenú simuláciu kvapalín, šatstva, deformácií na úrovni trhania alebo krehkú deštrukciu objektov a prostredia.

Podľa vývojárov je NovodeX jednoduchý na implementáciu a ponúka možnosti o akých sa im nesnívalo. Spoluprácu s AGEIA prisľúbilo podporu viac, ako 60 firiem vrátane vývojársky tímov a výskumných inštitútov. S NovodeXom už pracujú Big Huge Games a Artificial Studios a vydavatelia Atari, SEGA a Ubisoft čakajú na zakomponovanie tohto middleware do pripravovaných titulov.

Malým prekvapením je adoptovanie tejto technológie štúdiom Epic Games, ktorý využije NovodeX v Unreal Engine 3. Tim Sweeney, zakladateľ Epic a programátor tvrdí: „Bude vzrušujúce sledovať, čo dokáže NovodeX, keď sa PhysX dostane na trh.“ Už teraz je dostupný vývojársky kit NovodeX SDK, s ktorým môžu vývojári pracovať. AGEIA verí, že prvé tituly s hardvérovou akceleráciou fyziky sa objavia koncom tohto roka. NovodeX je otvorený aj pre budúce platformy. 

Aj keď stojí AGEIA za zrodom čipu PhysX, bude ho vyrábať fabrika TSMC. Ďalší partneri budú vyrábať karty s PPU kompatibilné so zbernicou PCI-X a PCI. Zatiaľ neboli oznámený výrobcovia prvých akceleračných kariet. Prvé kusy by sa mali dostať na trh koncom tohto roka. NovodeX je multiplatformový produkt, avšak AGEIA odmietla komentovať či budú podporovať aj next-gen konzoly.

Vývojári dnes už nemusia pracovať s fyzikou na softvérovej úrovni. O úspechu dua NovodeX a PhysX rozhodnú licenčné poplatky a cena akceleračných kariet. Bude PhysX milníkom v PC priemysle? Demoštrácia middleware NovodeX prebehne dnes na konferencii GDC v San Franciscu. Viacej o firme AGEIA a ich produktoch nájdete na oficiálnej stránke.





PhysX akceleruje fyziku
Páči sa mi!

Zaradené pod: ati






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk