Tak trochu iné retro v podaní mini automatu Space Invaders Micro Player

Vyskúšali sme si tak trochu iné retro hranie, ktoré vlastne ani veľmi nie je o hraní, no stále vám dokáže učarovať

pridal matus_ace 20.9.2020 o 18:04 pod hry
Tak trochu iné retro v podaní mini automatu Space Invaders Micro Player

HRY > NOVINKY >

Mám rád retro hranie, retro herné zariadenia a aj preto si užívam túto retro hernú mániu posledné roky. Pravdou ale je, že už to začína byť trochu nuda a niektorí výrobcovia sa ani nesnažia priniesť kvalitné retro konzoly. Vyrobia lacnú škatuľku, vybavia ju nie práve dobrým open source emulátorom a bez ladu a skladu tam dajú pár hier (pozerám sa hlavne na teba, Mini PlayStation). Už nejakú dobu ma niečo naozaj nenadchlo, ale teraz sa mi do rúk dostalo niečo, čo si naozaj užívam. Možno ani tak nie kvôli hraniu samotnému, ale kvôli kvalite a detailom, na ktoré sa pri výrobe dbalo.

Ak ste ešte nevideli minisériu High Score od Netflixu, odporúčam vám pustiť sa do nej hneď po dočítaní tohto krátkeho článku. Dozviete sa tam viac o hernej histórii a v rámci nej nechýba ani jeden z najdôležitejších herných automatov vôbec – Space Invaders. Ten v Japonsku vyšiel už v roku 1978, no neskôr ovládol celý svet. A aj aktuálny Space Invaders Micro Player od firmy My Arcade je dôkazom toho, že doteraz má toto meno svoj cveng.

Tak trochu iné retro v podaní mini automatu Space Invaders Micro Player
Tak trochu iné retro v podaní mini automatu Space Invaders Micro Player
Tak trochu iné retro v podaní mini automatu Space Invaders Micro Player

My Arcade sa už dlhšie venuje výrobe retro handheldov a aj retro mini automatov. Handheldy sú z pohľadu hráčov o niečo zaujímavejšie, lebo obsahujú viac hier (pozreli sme sa na My Arcade Pixel Player). Automaty zas majú síce len jednu hru, ale nie sú ani tak o hraní, ale o tom, že máte zberateľský kúsok. Zoberte si tento konkrétny kus, ktorý verne reprodukuje vzhľad pôvodného Space Invaders automatu, akurát má rozmery 10,8x21x17,8cm a hmotnosť 770 gramov. Nájdete tu ale množstvo pekných detailov, napríklad drobný slot na mince, ktorý tu funguje ako tlačidlo a pridávate si ním kredity.

Práve v takýchto príjemných detailoch je sila tohto drobca. Opatrne som ho vybalil, vyskúšal si chvíľku hrania a presvedčil sa, že to verne reprodukuje hrania Space Invaders, no už vtedy som vedel, kde si ho chcem vystaviť, aj keď na ňom rozhodne nebudem hrávať často. Jednoducho to vyzerá skvele, materiály sú navyše kvalitné a aj vyhotovenie vyzerá trvácne. Dokonca už aj samotné balenie je stavané tak, aby v ňom nimi automat vynikal a ak si ho chcete len vystaviť, nemusíte ho ani vyberať.

Ak sa ale predsa len rozhodnete automat vybrať a chcete si na ňom aj zahrať, musíte si pripraviť 4AA baterky, ktoré zasuniete pod kryt na zadnej strane. Alebo pripojíte micro USB kábel a automat napájate tak. Nič z toho však v balení nenájdete, čo je trochu škoda, je tam len automat a dokumentácia. Automat zapnete veľký tlačidlom vpredu, ktoré je po zapnutí podsvietené. Hru ovládate páčkou a strieľate veľkým bielym Fire tlačidlom. Nájdete tu ešte menšie čierne tlačidlo Reset a dve tlačidlá na výber medzi hrou pre 1 hráča a pre dvoch hráčov. Vpredu je jeden reproduktor, ktorý teda nepodáva žiaden zázračný výkon, ale na reprodukciu zvukov zo Space Invaders to stačí. Ak chcete hrať dajme tomu na cestách, vzadu je výstup na slúchadlá.

Tak trochu iné retro v podaní mini automatu Space Invaders Micro Player
Tak trochu iné retro v podaní mini automatu Space Invaders Micro Player
Tak trochu iné retro v podaní mini automatu Space Invaders Micro Player

Hráte tu klasickú automatovú verziu Space Invaders, takže očakávajte aj podobný zážitok. Je to jednoduché, je to rýchle a je to o tom, aby ste sa snažili dosiahnuť čo najvyššie skóre. Nejaké modernejšie prvky tu nečakajte, ale dokážete si do hry „nahádzať“ viac kreditov, čo je ak trochu povolené cheatovanie. Hráte pritom na 2,75“ displeji a je to možno trochu príliš drobné. Pamätníci okolo štyridsiatky a bez okuliarov už môžu mať menšie problémy.

Veľmi sa mi ale páči jedna vec, ktorú tu My Arcade reprodukuje dokonalo a ak ste nikdy nehrali na starých Space Invaders automatoch, prekvapí vás to. Teda ono vás to prekvapí aj v prípade, že ste na nich hrali, lebo by ste to tu nečakali. Pôvodný automat totiž pred vás nepostavil displej, na ktorom bežala hra. Síce je to tradične zvykom, ale tam bol displej skrytú dnu v automate. Pred vami bolo namiesto toho semi-transparentné zrkadlo, pod ktorým bol farebný obrázok, no a na tomto zrkadle sa premietal obraz z čiernobieleho displeja dole. Tento komplikovaný systém zobrazovania je tu dokonale zopakovaný a pri hraní to vyzerá inak, ale zaujímavo. A osobne si myslím, že už len toto dvíha tomuto drobnému automatu hodnotu.

Pomaly sa blížia Vianoce a pre nejakého milovníka retra a fanúšika Space Invaders to môže byť pekný darček, ktorý navyše nebude drahý. Síce tento Micro Player ešte naše obchody v ponuke nemajú, ale bežne u nás už nájdete iné modely, napríklad s Ms. Pac-Man, Galagou, Bubble Bobble a ďalšími, pričom stoja od nejakých 28 do 35 eur. Podobnú cenu by som predpokladal aj v tomto prípade a podľa mňa to nie je veľa. Možno sa na tomto malom My Arcade automate nebudete veľa hrať, ale určite sa ním budete často kochať.





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19587)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk