Výsledky prieskumu záujmu štúdia v oblasti herného priemyslu na Slovensku

Slovenská asociácia herných vývojárov skúmala, aký je záujem o herný priemysel a štúdium relevantných odborov

pridal matus_ace 2.2.2021 o 13:43 pod hry
Výsledky prieskumu záujmu štúdia v oblasti herného priemyslu na Slovensku

HRY > NOVINKY >

Slovenská asociácia herných vývojárov skúmala, aký je záujem o herný priemysel a štúdium relevantných odborov a to v rámci prieskumu na vzorke 246 respondentov prostredníctvom formulára. 83% z nich predstavovali stredoškoláci, ktorí sa ešte len rozhodujú o svojom vysokoškolskom štúdiu. Formulár mapoval znalosť herného priemyslu a následne smeroval otázky na záujem o prácu vo videohernom priemysle a tiež na znalosť možností štúdia relevantných oborov na Slovensku či povedomie o dostupných zdrojoch informácií. Celkové výsledky prieskumu si môžete pozrieť na oficiálnej stránke SGDA. my vám výsledky stručne zhrnieme.

Kariéru v hernom priemysle si vie predstaviť 113 respondentov, z nich ale až 96 nevie o možnostiach štúdia oborov spojených s herným priemyslom u nás. Z nich 68 by zvážilo možnosť študovať takéto obory na vysokej škole, 14 by to preferovalo a 14 ľudí nie je ochotných takéto obory študovať na vysokej škole. Z tých, ktorí by zvážili alebo preferovali takéto štúdium, by si 31 radšej zvolilo štúdium v zahraničí.

Výsledky prieskumu záujmu štúdia v oblasti herného priemyslu na Slovensku

Zaujímavé výsledky vzišli z otázok na zdroj informácií pri rozhodovaní o štúdiu, kde s prehľadom vedie Google a to aj pri zameraní na štúdium v obore s uplatnením a aj na štúdium s kariérou v hernom biznise. Školy tu prakticky úplne prepadli.

Prieskum sa tiež pozrel na dôvodu vstupu do herného biznisu spomedzi 113 respondentov (ktorí si vedia predstaviť kariéru v hernom biznise), pričom najvýraznejším racionálnym dôvodom je potenciálny zamestnávateľ a hneď za ním nasleduje plat. V emocionálnych dôvodoch je plat na prvom mieste a 53% opýtaných by bolo ochotných pracovať v obore kvôli vášni k hrám. V malých a stredných podnikoch by chcelo pracovať nadpolovičné množstvo respondentov – 58 zo 113. Väčšina respondentov bez ohľadu na veľkosť firmy očakáva prvý plat na úrovni 1000-1500 eur.

Výsledky prieskumu záujmu štúdia v oblasti herného priemyslu na Slovensku

No a ako je to na Slovensku so samotným štúdiom tvorby videohier? Možno sa to nezdá, ale možností tu máme relatívne dosť a SGDA ich na svojej stránke zhrnula 20. Nájdete medzi nimi vysoké školy so študijnými odbormi a predmetmi zameranými priamo na tvorbu hier, stredné školy zameraná na predmety súvisiace s tvorbou hier, školy s príbuznými obormi a aj možnosti neformálneho vzdelávania v tejto oblasti v súkromných iniciatívach, ako sú známe Butterfly Effect, Hemisféra alebo Summer Game Dev.


Zdroj: sgda.sk



Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19889)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk