SUPER MARIO 3D WORLD + BOWSER'S FURY

SUPER MARIO 3D WORLD + BOWSER'S FURY

9.5

Dvojitá dávka v jednom balení

Recenzia na Switch verziu

Na Nintendo Wii U vzniklo množstvo výborných hier, ale pri predajoch konzoly tak trochu zapadli a nikdy si nenašli publikum, aké by si zaslúžili. S fenomenálnym úspechom hybridnej konzoly Switch ale prišla druhá šanca pre mnohé z nich, ktorej sa v Nintende chopili. Každý rok nám tak prinášajú nejaký Wii U titul vo vylepšenej a rozšírenej podobe a tento rok prišiel rad na veľkú Mario 3D skákačku z Wii U – Super Mario 3D World. Neprinášajú len jednoduchý port, ale aj teraz sa v hre povŕtali a pribalili aj úplne nový obsah. Výsledkom je tak titul oficiálne nazvaný Super Mario 3D World + Bowser's Fury.

Už ste asi aj sami z názvu vytušili, že toto je vlastne spojenie dvoch vecí. Tou prvou je základná hra z Wii U s vylepšeniami, tou druhou zase úplne nová expanzia Bowser's Fury, ktorá ale herne a aj konceptom pôsobí skôr ako nová a samostatná hra, nie ako expanzia niečoho, čo poznáme už od roku 2013. Pritom len o tejto expanzii by sa dala napísať bohatá recenzia, lebo je nielen zábavná, ale skutočne iná. Ak chcete naozaj detailnú recenziu pôvodnej 3D World hry, prečítajte si našu pôvodnú recenziu, ale aj tu sa budem základnej hre venovať.

Tá prišla s jednou obrovskou zmenou a to bol fakt, že konečne nebola založená na tom, že zlý drak Bowser priamo uniesol princeznú Peach. Že to podľa vás nie je veľká zmena? Séria na tom bola založená desaťročia. V tejto hre sa Bowser zameral na drobné víly, ktoré uniesol, aby získal ich špeciálnu moc a konečne to natrel tomu krpatému talianskemu inštalatérovi. Mario však bol proti a našťastie v tom tentoraz nebol úplne sám. Po jeho boku stál nielen Luigi, ale aj niekoľko ďalších postavičiek.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Super Mario 3D World + Bowser's Fury Expanzia dostala niekoľko pekných nových efektov
Expanzia dostala niekoľko pekných nových efektov


Super Mario 3D World + Bowser's Fury najvaic zábavy si užijete vo dvojici
najvaic zábavy si užijete vo dvojici


Super Mario 3D World + Bowser's Fury Čakali ste v Mario hre Saiyanov?
Čakali ste v Mario hre Saiyanov?





Hra k tomu navyše pridala novú schopnosť pre postavy, ktoré sa vedia zmeniť na mačky. Nie je to prvá premena v Mario sérii a aj táto dosť výrazne mení hrateľnosť. K tradičným a už dávnejšie známym power-upom tak pribudol zvonček so zmenou na mačku, čo postavám prepožičalo nové schopnosti útočenia, nové pohyby a aj lozenie, čím sa levely opäť stali trochu iné a komplexnejšie. Autori sa hlavne vyhrali s tým, kde všade môžu takto skryť hviezdy alebo pečiatky. Pečiatky slúžia čisto len na zbieranie a ako motivácia toho, aby ste sa v leveloch skúšali dostať na zdanlivo nedostupných miestach. Hviezdy ale sú často tiež na nedostupných miestach, no slúžia aj na odomykanie ďalšieho progresu.

Nemusíte sa však báť, že by ste sa v hre nedostali ďalej. Nutné minimum hviezd na postup ďalej je nastavené tak, aby hru dokázali prejsť aj decká. Ak ale chcete výzvu, aj tú dokáže hra ponúknuť. Čím ďalej sa v nej dostanete, tým je vyzbieranie všetkých hviezd náročnejšie na čas, vašu šikovnosť aj rýchlosť, alebo dokonca trpezlivosť. Vcelku tak dostávate overený a zábavný mix prístupnosti pre každého a výzvy pre tých, ktorí ju hľadajú. Navyše je to celé namixované naozaj pestro a neustále sa deje niečo nové.

A tá prístupnosť je tu naozaj jeden z kľúčových aspektov hry. Nielen preto, že je hra z veľkej časti mierená aj na detské publikum, ale najmä preto, aby sa pri nej zabavil každý. Vy, vaše deti, vaši priatelia, vaši rodičia – jednoducho ktokoľvek. Jednoducho zoberiete druhý ovládač a strčíte ho niekomu do ruky. A to isté s tretím aj štvrtým ovládačom. Hra ponúka pohodlnú spoluprácu až pre štvoricu hráčov naraz. Každý si vyberie svoju postavičku a tieto  postavičky sa dokonca líšia svojimi schopnosťami. Nie sú to veľké rozdiely, líšia sa napríklad vo výške skoku, trakcii a podobne. Dá sa to však využiť na to, že sa jeden hráč na nejaké miesto dostane jednoduchšie ako iní. Ale už to výrazne spestruje hrateľnosť. Navyše sa autori v tomto vydaní s niektorými vlastnosťami postáv trochu pohrali. Zmien je viac, vo výsledku ale robia hru o niečo jednoduchšou.

Takže je ešte prístupnejšia ako predtým naozaj komukoľvek. Raz táto pandémia skončí, zavoláte k sebe priateľov a môžete sa spoločne zabaviť pokojne aj pri tejto hre, aj keď Maria už 20 rokov nehrali. Nebudú frustrovaní a ihneď sa im to celé dostane do krvi. Kooperácia navyše prichádza s výhodou toho, že sa na niektoré miesta dá dostať len s jednou konkrétnou postavou, takže sa oplatí mať v tíme viac hráčov. A aj keď to teraz môže byť trochu problém kvôli social distancingu, tak si stále dokážete s priateľmi zahrať hru v kooperácii. Nechýbajú jej totiž online možnosti, kde sa môžete buď k niekomu pripojiť, alebo založiť vlastnú miestnosť. Hra pritom využíva uložené pozície hráča, ktorý hru hostuje. No a okrem toho je tu ešte Local Wireless Play na bezdrôtové hranie medzi viacerými Switchmi v blízkosti.

Hra je naozaj rozsiahla, ale záleží na tom, ako sa do nej ponoríte. Chcete prejsť len základ? V tom prípade si na hru vyhraďte niečo cez 10 hodín. Ak ale chcete všetko objaviť a pokoriť všetky jej svety, zaberie vám to niekoľko desiatok hodín. Celkovo je tu totiž až 12 svetov a hra nekončí obligátnou porážkou Bowsera. Ešte aj po nej tu nájdete dosť obsahu, ktorý ale výrazne zvyšuje náročnosť a ponúka nové výzvy, nové levely a aj nové veci, ktoré môžete zbierať.

Počas celej svojej dĺžky sú pritom levely naozaj príjemne variabilné a vystavané s citom, aby neopakovali nápady, využili aj rôzne kombinácie power-upov (keďže jeden môžete mať na sebe a druhý v zásobe) a preverili vás po rôznych stránkach. Samotné témy levelov sa síce tu a tam opakujú, ale aj tak je to naozaj pestré a nenarazíte na dva levely, ktoré by sa hrali rovnako. Sú tu piesočnaté pláže, klasické hríbikové prostredia, domy plné duchov, lávový hrad a mnoho ďalšieho, takže sa nudiť naozaj nebudete a hra aj po hodinách dokáže prekvapiť niečím netradičným.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Super Mario 3D World + Bowser's Fury Otvorený svet expanzie sa postupne rozrastá o nové časti
Otvorený svet expanzie sa postupne rozrastá o nové časti


Super Mario 3D World + Bowser's Fury Titul ponúka dobre známu zbierku power-upov
Titul ponúka dobre známu zbierku power-upov


Super Mario 3D World + Bowser's Fury Mačací prevlek vás dostane na zdanlivo nedostupné miesta
Mačací prevlek vás dostane na zdanlivo nedostupné miesta





Navyše sú klasické levely spestrené aj inými činnosťami. Niečo málo získate už len pobehovaním po mapách, tu a tam na nich môžete naraziť na duel s nejakým nepriateľom. Nechýbajú rôzne domčeky, v ktorých získate bonusy, no ani špeciálne časové výzvy. A taktiež sa vracajú puzzle levely s Toadom, ktoré sa hrajú s perspektívou a môžete ich hrať vo štvorici, čo je novinka. Novinka je ale aj to, že z mapy zmizli Mii postavičky iných hráčov, ktorí tu v pôvodnej hre zdieľali rôzne veci. Nechýbajú ani súboje s bossmi, ktoré síce stále stavajú na obligátnom pravidle troch, ale našťastie vyskúšali aj svieže nápady, takže to nie je len o skákaní po hlavách. Aj keď teda súboj s Bowserom by si zaslúžil aj zaujímavejšie spracovanie.

Ešte väčším nepriateľom ako Bowser pre vás občas bude kamera v základnej hre. Tá nie je voľná, ale môžete sa s ňou pohybovať len v rámci niekoľkých definovaných uhlov. Síce vo väčšine prípadov postačujú a to aj na to, aby ste odhalili skryté miesta, ale tu a tam s nimi bojujete. Navyše pri hraní vo štvorici nemusí vždy zachytiť všetky štyri postavy, čo spôsobuje problémy. Inak bol ale aj vizuál hry o niečo málo vylepšený, takže sa na hru stále dobre pozerá. Hudba zostala, ale tá bola fantastická už v základe.

No a keď to všetko budete mať za sebou, môžete sa pustiť do Bowser’s Fury, ktorá sa úplne odlišuje od všetkého, čo som popísal vyššie. Je to vlastne séria rôznorodých výziev v jednom otvorenom prostredí, ktoré sa postupne mení, rozrastá o ďalšie časti a aj o ďalšie výzvy. Expanzia je výrazne inšpirovaná už klasickom 3D skákačkou Super Mario Sunshine z Gamecube éry (o hre si môžete prečítať v našej recenzii kolekcie Super Mario 3D AllStars). Jednak konceptom a štýlom výziev, ale aj vizuálom a postavami. Mario sa tu musí spojiť s Bowserom juniorom, aby zastavili veľkého Bowsera, ktorého napadla podobná temnota, proti akej ste bojovali v Sunshine. Dokonca sa vracia aj štetec, ktorým dokážete v prostredí oživiť skryté veci, ako napríklad power-upy, alebo aj potrubia.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Super Mario 3D World + Bowser's Fury Levely sú plné rôznych nápadov, napríklad tieňohry
Levely sú plné rôznych nápadov, napríklad tieňohry


Super Mario 3D World + Bowser's Fury Občas sa musíte naklonovať
Občas sa musíte naklonovať


Super Mario 3D World + Bowser's Fury Prejdete naozaj pestrými a variabilnými prostrediami
Prejdete naozaj pestrými a variabilnými prostrediami





Naozaj sa expanzia hrá výrazne inak, aj keď sú tu aj spoločné črty. Napríklad využíva tie isté power-upy, aké mala pôvodná hra. Akurát tu ich môžete mať v zásobe viac. Podobne sú tu aj rovnakí nepriatelia, síce s menšími zmenami, ale v zásade rovnakí, takže pre vás predstavujú rovnakú výzvu. No to je asi tak všetko. Ešte aj kameru tu máte úplne pod kontrolou a je voľná, nie obmedzená na dané uhly. Rovnako môžete ísť kamkoľvek, kam vás aktuálny stav herného sveta pustí. Niektoré časti sú totiž zaliate temnotou, ktorú musíte najskôr odstrániť, no je len na vás, ako budete výzvy riešiť a pri niektorých nájdete aj trochu neortodoxné riešenia, na ktoré ich vývojári primárne nedizajnovali.

Celý tento svet je ladený do témy mačiek, a tak tu aj namiesto hviezd hľadáte Cat Shines, teda akési zlaté emblémy s mačkou. Niektoré získate jednoduchšie, iné zas ťažšie. Niektoré stačí len nájsť, lebo sú skryté, ďalšie si ale musíte vybojovať. Celkovo ich expanzia ponúka 100, takže hra obsahuje naozaj veľké množstvo rôznych výziev. Pritom podobne ako všetky Mario hry, aj tu nemusíte nutne získať všetky, aby ste zažili happyend. Na porazenie Bowsera ich potrebujete 50 a potom je to už len o tom, kam sa vo svete vyberiete a čo tam chcete robiť. Pritom je naozaj len na vás, ktorých 50 splníte, aby ste sa dostali k súboju s Bowserom.

Je to nápadité, je to zábavné a taktiež neustále čerstvé a plné rôznych nápadov. Svet sa navyše stále mení a to nielen tým, že sa rozširuje o nové predtým nedostupné časti. Pravidelne sa totiž celý svet ponorí do temnoty, začne masívna búrka a zaútočí mega Bowser. V základnej podobe proti nemu nemáte šancu, takže môžete len utekať a skrývať sa, aby vás nezasiahol jedným z mnohých úrokov. Takto sa snažíte jeho útok prečkať, kým zase nevyjde slnko. Alebo sa pokúsite práve počas jeho útoku nájsť nejaký Cat Shine, čo ho zaženie a ešte mu to aj uberie niečo z energie.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Super Mario 3D World + Bowser's Fury Nechýba tu ani dom plný duchov
Nechýba tu ani dom plný duchov


Super Mario 3D World + Bowser's Fury Levely sú naozaj komplexné
Levely sú naozaj komplexné


Super Mario 3D World + Bowser's Fury Nechýbajú ani populárne puzzle levely s Toadom
Nechýbajú ani populárne puzzle levely s Toadom




To sa vám zíde vtedy, keď máte dostatok Cat Shines na to, aby ste aktivovali veľký zvonec a zmenili sa na mega Maria. Vtedy už dokážete bojovať proti veľkému Bowserovi, len si musíte dávať pozor na to, že má opäť viacero rôznych útokov a musíte využívať okolité ruiny na to, aby ste sa za nimi kryli. Problémom ale trochu je, že sa tento koncept viackrát zopakuje a veľmi sa nevyvíja, akurát sa Bowser stáva silnejším. Naozaj to je trochu otrava a chcelo by to väčšie zmeny, aby ste nemali dojem, že stále robíte to isté, akurát teraz toho na vás Bowser vychrlí viac.

Nechýba tu ani kooperácia, aj keď aj tá sa líši od základnej hry. Je len pre dvoch hráčov a je asymetrická. Jeden hráč ovláda Maria, druhú mladého Bowsera, ktorý poletuje okolo na svojom vznášadle. Mario skáče, behá, lozí a robí tie tradičné veci. Bowser Jr. funguje sčasti ako kamera, no hlavne má vlastné schopnosti a dokáže sa dostať tam, kam Mario nie. Každý z hráčov tak má iné schopnosti a iné možnosti, spoločne sa skvele dopĺňajú a vo dvojici si hru užijete najlepšie. Ak hráte sami, môžete Bowserovi nastaviť stupeň toho, ako vám pomáha. A navyše ho počas hry kurzorom jednoducho niekam poslať.

Expanzia okrem toho tiež vyzerá a znie veľmi dobre. Graficky sa od základnej hry až tak nelíši, ale dostala niekoľko pekných nových efektov, vďaka čomu jednoducho vyzerá lepšie. Samozrejmosťou je aj nová hudba, ktorá k nej výborne sadne. Možno je až škoda, že expanzia neexistuje samostatne, keďže hráči, ktorí hrali základnú hru, by si radi vyskúšali len tú. Takto im zostáva len siahnuť po celej kolekcii Super Mario 3D World + Bowser's Fury. Tá ako celok ponúka naozaj obrovskú kopu zábavy a aj slušnú hernú dobu. Expanzia sama je síce kratšia a Bowsera zdoláte za nejakých 6 hodín, no aj po tom vám zostáva stále ešte 50 Cat Shines, ktoré celkovú hernú dobu predĺžia cez 10 hodín. K tomu tie desiatky v základnej hre, možnosť kooperácie, väčšie aj menšie vylepšenia, novinky a výsledkom je parádny titul, ktorý by nemal ujsť žiadnemu fanúšikovi žánru.


napísal matus_ace 10.2.2021
Páči sa mi! (+5)
9.5
Vo svete
9.0
Ohodnotiť
SUPER MARIO 3D WORLD + BOWSER'S FURY
+ kopa hodín zábavy
+ prístupné každému
+ vedia ponúknuť aj výzvu
+ obe súčasti skvelé v kooperácii
+ niekoľko nových menších vylepšení základnej hry
+ úplne odlišná hrateľnosť expanzie s odkazom na Sunshine
+ audiovizuál
+ nové online možnosti
- súboje s Bowserom v základe aj v expanzii
- kamera v základnej hre
- Bowsers Fury by mohla byť dostupná aj samostatne


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 12. február 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk