Google zatvorilo svoje štúdiá aj pre odkúpenie Bethesdy Microsoftom

Phil Harrison nasmeroval Stadiu na útesy

pridal saver 17.2.2021 o 9:55 pod hry
Google zatvorilo svoje štúdiá aj pre odkúpenie Bethesdy Microsoftom

HRY > NOVINKY >

Google nedávno ohlásilo zatvorenie svojich interných vývojových štúdií a objavili sa už aj náznaky na dôvody. Prekvapivo len pár dní predtým písal Phil Harrison zamestnancom, aký veľký progres v štúdiách spravili. Následne im ohlásil masové prepúšťanie ako mailom, tak aj v konferenčnom hovore. Tam priznal, že to už vtedy vedeli.

Pritom im Google pri nástupe sľubovalo prácu na mnoho rokov a to, že do toho chcú investovať. Po menej ako dvoch rokoch plány zmenilo. 

A prečo to vlastne zrušili?

Google zistilo, že vytváranie kvalitných hier s budovaním nových štúdií trvá roky a potrebuje výrazné investície, pričom cena ide exponenciálne hore. Harrison v konferenčnom hovore povedal, že to, že Microsoft kúpil Bethesdu, bolo jedným z dôvodov zrušenia vlastného vývoja. Zrejme zistili, že na to išli zle a nemajú šancu dobehnúť konkurenciu. Mali začať s nákupmi a nie budovaním štúdií. Ale prispela k tomu aj korona, kde rozbiehajúce sa štúdiá neboli ešte tak zosynchronizované, aby dokázali efektívne robiť z domu. 

Zároveň však ľudia zo štúdií hovoria, že štúdiá boli zle manažované, chýbali im zdroje, mali problémy zaistiť potrebný hardvér a softvér a vedenie pre pandémiu v roku 2020 zamrazilo prijímanie nových ľudí napriek tomu, že chceli v nasledujúcich rokoch vydávať niekoľko hier. 

Je otázne, prečo to Google skončilo tak skoro, mohli si kľudne dovoliť spáliť stovky miliónov a pár rokov na rozbehnutie vlastného vývoja a vôbec by to nepocítili. Namiesto toho spálili len dôveru vývojárov, ktorí pre nich pracovali, ale aj vývojárov, ktorí by chceli dať svoje hry na Stadiu a nakoniec aj hráčov, ktorí teraz nemajú dôvod kupovať si hry na Stadii, keď nevedia, či bude ešte budúci rok fungovať

Čo bude ďalej so Stadiou?

Síce Google s vlastným vývojom skončil, Stadiu chce tlačiť ďalej, minimálne tento rok prinesie ešte nejaké hry čo mal blízko dokončenia a ohlásil, že tam tento rok príde aj 100 zazmluvnených hier. Ich predaj však bude po aktuálnych udalostiach ťažký a preto by Google malo rovno prejsť čisto na predplatné, kde by hráči o veľa neprišli, aj ak to Google cele zruší.

Ale, čo je pre Stadiu potenciál, je licencovanie služby distribútorom, kde by si sami manažovali svoju ponuku hier. Napríklad Ubisoft by vedel do Plus predplatného pridať aj priame hranie svojich hier. Ale tiež je tam problém s portovaním hier na Linux a orezávaním ich na Vega grafiky bez ray tracingu. Budúcnosť Stadie neznie práve ružovo ani v tejto oblasti.

Pohodlnejšie by bolo pre firmy využívať Amazon cloud systém Luna, ktorý je na Windows a aj s Nvidia grafikami s ray tracingom. Záleží však, aké podmienky a možnosti samostatnej služby pre firmy budú vedieť ponúknuť tam.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk