Koľko Playstation hier zmizne pri zatvorení PS Store na PS3, PSP a Vite?

Vyzerá, že veľa titulov zmizne nenávratne z PS store, alebo sa z nich stanú výlučne exkluzivity Xboxu

pridal jinxed 7.4.2021 o 13:55 pod hry
Koľko Playstation hier zmizne pri zatvorení PS Store na PS3, PSP a Vite?

HRY > NOVINKY >

Digitálna distribúcia hier sa v súčasnosti teší obľube hlavne čo sa týka vývojárov a distribútorov hier. Okrem toho, že je ekologickejšia a materiálne menej nákladnejšia, z finančného hľadiska je pre distribútorov digitálny predaj ideálne riešenie, keďže fyzické kópie hier si mohli hráči predávať medzi sebou. Raz za čas sa ale ukáže, že má digitálny predaj aj svoju negatívnu stránku.     

Analýza spoločnosti VGC odhalila, že viac ako 2000 hier zmizne z digitálneho predaja, keďže spoločnosť Sony plánuje v lete zatvoriť digitálne obchody pre platformy PSP, PS Vita a PS3. Aj keď si budete môcť aj naďalej sťahovať svoje už kúpené hry, od 2. júla už nebude možné kúpiť hry online formou na PSP a PS3. Od 27. augusta bude platiť to isté aj pre handheld PS Vita. Aj keď je drvivá väčšina titulov k dispozícii na iných platformách, okolo 138 hier bude navždy stratených, keď sa PS Store zatvorí.

 Celkovo po zatvorení PS obchodov zmizne okolo 2200 hier iba pre digitálnu kúpu, vrátane:

  • Asi 630 pre PS Vita
  • Okolo 730 hier pre PS3 (PSN)
  • Malý počet výhradne digitálnych hier PSP
  • 293 PlayStation Minis hier
  • 336 PS2 Classics
  • Okolo 260 klasických hier pre PS1 (najmä pre PSP a Vita)

Koľko Playstation hier zmizne pri zatvorení PS Store na PS3, PSP a Vite?

Hlavným výsledkom analýzy spoločnosti VGC je, že z tisícov hier, ktoré budú odstránené z obchodov PS3, Vita a PSP, nebude viac ako 2000 z nich možné hrať na príslušnej konzole.

Napríklad okolo 630 PS Vita hier bolo dostupných iba digitálne. Tento počet je pravdepodobne vyšší kvôli neustálej podpore platformy PS Vita od niektorých nezávislých vývojárov hier. Avšak títo vývojári sa musia v súčasnosti rýchlo rozhodnúť, či ich vlastné projekty vypustia do PS Vita obchodu skôr ako plánovali, alebo ich úplne zrušia.

Pre PS3 vyšlo digitálne celkovo 336 „PS2 Classics“ hier, ktorými sa snažili v Sony vynahradiť hráčom zrušenie spätnej kompatibility v neskorších modeloch PS3.

Počet výhradne digitálnych PSP hier je pomerne nízky, keďže digitálna distribúcia bola po väčšinu funkčného obdobia handheldu vo svojich začiatkoch. K dispozícii však bola aj služba PlayStation Minis, spustená 1. októbra 2009 súčasne s vydaním handheldu PSP Go určeného iba na digitálne sťahovanie hier, ktorý už nebude mať legálnu možnosť sťahovať nové hry, keďže obchod sa zatvára tiež.

Koniec hlási aj knižnica hier PSone Classics, ktorá používateľom umožnila hrať PSone hry na systémoch PS3, PS Vita a PSP. Stojí za zmienku, že na rozdiel od hier PS2 môžu všetky modely PS3 spustiť fyzické kópie hier PSone.

Koľko Playstation hier zmizne pri zatvorení PS Store na PS3, PSP a Vite?

Je tu však jedno riešenie pre fanúšikov starších PS titulov po zrušení PS obchodov - PlayStation Now. Z približne 800 hier, ktoré sú v súčasnosti v knižnici tejto streamovacej služby, je napríklad 134 PS3 hier iba v digitálnom formáte, čo znamená, že keď sa obchod zatvorí (za predpokladu, že tieto hry zostanú v knižnici PS Now naďalej), môže to byť jediný spôsob, ako si budete môcť zahrať tieto herné tituly na svojej PlayStation konzole. Nebude to však ideálne. Streamovanie hier je ešte stále v plienkach a niektoré hry (najmä hry s rýchlymi vizuálnymi prvkami, ako sú napríklad závodné hry alebo tituly Sonic) môžu na PS Now vyzerať pixelovane alebo lagovať. Neexistuje však žiadna záruka, že tieto hry zostanú v knižnici PS Now navždy, alebo že samotná streamovacia služba neukončí svoje pôsobenie o niekoľko rokov.

Nemusí ísť o posledné ukončenia podobných digitálnych obchodov. Minulý rok Nintendo uzavrelo e-Shopy Nintenda Wii U a 3DS v 42 krajinách Latinskej Ameriky a Karibiku, čo znamená, že je len otázka času, kým to postihne ostatné herné trhy vo svete. Proti tomu nie je imúnny žiadny systém - Wii predalo 101 miliónov kusov a už nemá digitálny obchod. Aká je záruka, že sa to nestane s PS4 alebo Switch napriek ich veľkej popularite?

Koľko Playstation hier zmizne pri zatvorení PS Store na PS3, PSP a Vite?

A o aké hry teda čoskoro prídeme? Sú to napríklad Infamous: Festival of Blood, TxK, Tokyo Jungle, Motorstorm RCDissidia 012 Final Fantasy, Patchwork Heroes, PixelJunk Racers, Punisher: No Mercy, Lemmings Touch, Murasaki Baby alebo Doctor Who: The Eternity Clock. Mnohé z tých viac ako 2200 hier si môžete po zrušení týchto PS Storov kúpiť na iných platformách, ale 138 z nich bolo exkluzívnych pre PlayStation a vyšli len digitálne, takže sa prakticky už nebudú dať kúpiť. Ak teda niektoré ešte chcete legálne získať, máte poslednú možnosť na to, aby ste si ich kúpili a potom si ich môžete kedykoľvek stiahnuť.





Páči sa mi! (+3)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19843)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk