Ako funguje Xbox Game Pass streaming cez web?

Xcloud už Microsoft testuje na webe a funguje prekvapivo dobre.

pridal saver 8.5.2021 o 13:36 pod hry
Ako funguje Xbox Game Pass streaming cez web?

HRY > NOVINKY >

Ak máte Xbox Game Pass Ultimate a Microsoft vás už vybral do bety, môžete hrať hry v ponuke streamingu priamo cez web prehliadač na PC, ale zároveň už aj na iOS a prakticky všetkých zariadeniach s moderným browserom, ktorý podporuje aj gamepady. 

A ako to funguje? Prekvapivo rýchlo a bezproblémovo.  

  • Prečo cez web?

Pôvodne bolo toto zapracovanie mierené na iOS, kde pre obmedzenia, ktoré Apple spravilo na svojom store, musia ísť cez web. Ale keď to už robili tam, spravili to rovno na všetky moderné browsery, ktoré umožňujú streaming. Znamená to, že len pripojíte gamepad a hráte. Zahrať tak môžete aj na PC, dokonca aj na Xboxe, ale aj v Tesla autách alebo Samsung chladničkách.

Tam, kde sa bude dať, ako PC a Xbox, určite Microsoft pridá aj samostatnú aplikáciu, ale hrať sa takto cez web bude dať aj bez nej. Môžete tak napríklad pred kúpením alebo sťahovaním vyskúšať, ako sa vám bude hra páčiť. Bude to instantné a jednoduché. 

Ako funguje Xbox Game Pass streaming cez web?

  • Hranie hier instantne

Microsoft týmto zapracovaním streamovacích hier na webe ukazuje, ako by sa v budúcnosti mohli hrať hry. A teda jednoducho a rýchlo a prakticky všade. Chce sa tak dostať k čo najväčšiemu počtu zákazníkov a má na to Game Passový biznis model, v ktorom si hry nemusíte kupovať samostatne. Môžete v ňom hrať všetky, ktoré sú zahrnuté v predplatnom. Len si kliknete a hráte. 

Je tam tá nevýhoda, že ponuka je určená a nemôžete si hry dokupovať alebo hrať svoje kúpené Xbox hry. Ale uvidíme, možno aj to postupne príde (zatiaľ si svoje kúpené hry môžete streamovať zo svojho Xboxu).

  • Ako vyzerá samotný systém?

Web xbox.com/play prakticky ponúka jednoduchý prehľad hrami v Game Pass cloude, prakticky podobný, ako má Xbox aplikácia na PC alebo Game Pass na Androide. Tiež máte top ponuku, máte hry, ktoré ste nedávno hrali, ktoré boli teraz pridané a celý výber hier podľa kategórií a rôznych filtrov.  

Ako funguje Xbox Game Pass streaming cez web?

Je tam približne 200 hier, kde stále nové pribúdajú a kde nájdete GTA V, Control, Doom hry, PES, Dragon Age, Forzy Horizon 4, Mass Effect Andromeda, Gears of War, Halo sériu (aj Halo 5 si takto môžete zahrať na PC), Skyrim, Yakuzy, Rainbow Six Siege, ale aj z nových Outriders, Second Extinction, Wolfensteiny, teraz niekedy pribudne Red Dead Online

Ak si niektorú vyberiete, zobrazí sa rovno tlačidlo Play, ale aj možnosť pozrieť si položku v Store, ak by ste ju chceli stiahnuť (niektoré sú v PC Game Passe a viete ich stiahnuť aj na PC, niektoré len na Xboxe), alebo rovno kúpiť, aby ste hru vlastnili.

Po kliknutí na Play si ešte systém skontroluje, či máte všetko a teda pripojený gamepad, podporovaný browser (zatiaľ sa dá hrať len s gamepadom) a aj podporované pripojenie (ak nejdete cez LAN, ideálne mať 5GHz wifi router). Následne sa objaví raketka a stream sa pripája.

Z detailov mi napríklad gamepad na Chrome nezachytilo a aj keď je pripojený, ale v samotnej hre funguje. V Edge to ide bez problémov.

 

  • Technické zapracovanie

Technicky funguje streamovanie cez browser prekvapivo dobre. xCloud si nevynucuje automaticky fullscreen ako Stadia a môžete hrať priamo v okne browseru, ktorý si môžete nastaviť na ľubovoľnú veľkosť alebo dať do fullscreenu.   

Ako funguje Xbox Game Pass streaming cez web?

(pri hraní v okne sa obraz pomerovo upraví)

Systém má podobné nastavenia ako Android aplikácia a na obrazovke máte Xbox tlačidlo, ktoré zobrazí menu s priateľmi a achievementmi a aj ďalšie menu, ktoré umožní zapnúť fullscreen alebo odísť z hry.  Pritom ak ovládate Xboxovým gamepadom a stlačíte na ňom Guide tlačidlo, zobrazí sa vám Windows Game Bar, kde máte ako systémové štatistiky, tak aj priateľov.

Stream je prekvapivo stabilný, zdá sa, že Microsoft už vymenil kodek, ktorý bol predtým v Android streamingu a obraz sa tu nerozpadáva, je to stabilné a plynulé. Jedine podľa toho, na ktorý server ste sa pripojili, budete cítiť oneskorenie ovládania. Tam totiž záleží od vzdialenosti od servera. Nás väčšinou pripája do Nemecka alebo Francúzska, vidieť to podľa jazyka textu na tlačidlách pri synchronizovaní pozície. Keď vidím francúzsky text, viem, že to pôjde zle, to je už príliš ďaleko na reálne hranie. Miestami mi ukazuje aj anglické texty, ale stream išiel prekvapivo dobre. Neviem, či to vtedy už nie je poľský cloud.  

Zo zaujímavostí, potom, ako som vyskúšal túto web verziu, skúsil som znovu aj Androidovú aplikáciu a zdá sa, že rovnakú zmenu kodeku alebo spracovania spravili aj tam. Je to oveľa lepšie ako bývalo. Obraz sa už nerozpadáva a systém vždy zobrazí celý frejm.

  • Kvalita obrazu

Čo sa týka rozlíšenia, na Androide bol štandard 720p, ale teraz ako pozerám na obraz, neviem, či to už nie je 1080p. Vyzerá to prekvapivo ostro a texty sú čitateľné. Čo sa týka prenosu dát, stream je nastavený napevno na 10Mbitov a teda 1.3Mb/s rýchlosť vám stačí. 

Je však škoda, keďže pri 60 fps hrách sa to nezmení na dvojnásobok (ale aj v 30fps by mohol byť vyšší). Obraz je vo vysokej rýchlosti zakockatený. Na mobiloch to až tak nevadí, možno ani na TV, ale hlavne ak hráte na PC, už to vidíte. Microsoft sám hovorí, že teraz to nie je ideálne na PC hranie a je to vhodné skôr na odskúšanie hier. Uvidíme, či prinesú viac možností nastavenia kvality streamu v samostatnej PC aplikácii. Aplikácia bude dôležitá aj pre ďalšie zníženie lagu, ktorý môže spôsobovať browser.

Ako funguje Xbox Game Pass streaming cez web?

(Forza Motorsport v 60fps)

Teraz sú Xbox One procesory v cloude stále základ, ale neviem, či niektoré hry už nejdú aj na Xbox Series X, keďže niektoré prekvapivo rýchlo nahralo. Ale je možné, že sú tam rýchlejšie disky a preto načítava lepšie. V každom prípade, do budúcnosti Microsoft prejde na Series X cloud, v ktorom sa zvýši ako framerate, tak aj rozlíšenia. 

Celé sa to dá zatiaľ hrať len s gamepadom, ale minimálne na PC zrejme nebude problém vytvoriť emulátor na myš a klávesnicu priamo vo Windows 10, podobne ako je na mobiloch pridaná špeciálna touchscreen podpora. Možno to nebude úplne dokonalé, ale väčšina hier by s tým nemala mať problém, v emulátoroch to funguje.

  • Bude streaming budúcnosť?

Pre Microsoft je to začiatok rozmachu v tejto oblasti. Už síce dlhšie funguje na Androide, ale keď ukončí prechod na web a služba vyjde z beta verzie, bude to veľký krok a každý predplatiteľ Game Pass Ultimate sa bude môcť pripojiť a hrať odkiaľ bude chcieť. Vtedy uvidíme, či bude mať Microsoft dostatok serverov.

Budeme však sledovať, kedy spustí samostatné aplikácie na PC, respektíve Xboxe, alebo aj aplikácie priamo v TV. Sú to ich ďalšie ciele.

Cloud bude v budúcnosti veľkou časťou hrania, aj keď netreba sa báť, že by nahradil klasické hranie. Bude doplnkom a ďalšou možnosťou hrania. Konzoly tu budú ešte dlho a PC ešte dlhšie. 





Ako funguje Xbox Game Pass streaming cez web?  Ako funguje Xbox Game Pass streaming cez web?  Ako funguje Xbox Game Pass streaming cez web?
Ako funguje Xbox Game Pass streaming cez web?  Ako funguje Xbox Game Pass streaming cez web?  Ako funguje Xbox Game Pass streaming cez web?
Páči sa mi! (+3)







Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19627)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk