Čo je to TPM a prečo ho Windows 11 potrebuje? Máte ho v PC?

Väčšina PC by nemala problém rozbehnúť Windows 11, len treba zapnúť správne funkcie v BIOSe.

pridal saver 25.6.2021 o 12:47 pod hardware
Čo je to TPM a prečo ho Windows 11 potrebuje? Máte ho v PC?

HARDWARE > NOVINKY >

Microsoft s predstavením Windows 11 otvoril tému bezpečnosti a s tým aj hardverových požiadaviek. Konkrétne minimálne podľa aktuálnych požiadaviek potrebuje Windows 11 k svojmu chodu Trusted Platform Module podporu, ktorá umožní ukladať bezpečnostné kľúče a kľúče kódovania napríklad pre disky. 

Je to zapracované na matičných doskách a funguje to ako po systémovej stránke priamo interne v čipoch, tak si viete kúpiť doplnkový hardvérový TPM pamäťový kľuč a zasunúť ho do dosky (stojí okolo 7 eur). Ten následne viete aj presúvať medzi PC spolu s diskom.

Tieto TPM systémy majú dosky zapracované už roky a konkrétne Microsoft bude podporovať verzie od TMP 1.2 s odporúčaním na upgrade, ale pri TPM 2.0 to prejde bez upozornenia. Plus je potrebný aj secureboot. Obe funkcie by mala mať väčšina dosiek z posledných rokov priamo ako súčasť čipsetu, či už Intel, alebo AMD procesorov. 

TPM je potrebné zapnúť si v BIOSe, keďže väčšina používateľov to má zrejme od základu vypnuté. Aj keď tu pozor. Nemusí sa to v BIOSe volať priamo TPM a môže to byť zahrabané v podmenu a premenované. Pričom, ak poznáte BIOSy, máloktorý má aj bližšie vysvetlenia, čo ktoré nastavenie robí. Napríklad ekvivalentom TPM (Trusted Platform Module) je aj PTT (Intel Platform Trusted technology), ktoré funguje rovnako, podobne AMD to pomenovalo PSP fTPM. V zásade je v tom chaos a musíte to pohľadať. Býva to pod konfiguráciou a Trusted Computing záložkou alebo pod Advanced a PCH-FW konfiguráciou, ale každý BIOS to má iné. Ak to ak to zapnete, aplikácia na Windows 11 kompatibilitu vám už prejde.

Zatiaľ nie je jasné, či Microsoft chce s Windows 11, aby boli všetky systémy takto chránené. Doteraz kto nechcel, si to nemusel na Windows 10 zapínať a 95% používateľov to nepotrebuje. Ale možno to chcú hlavne ako ochranu pred hackmi, crackovaním a na ukladanie bezpečnostných kľúčov, respektíve ako DRM. Microsoft ho využíva aj pri Hello prihlasovaní, kryptovaní hesiel, ale aj zabezpečovaní 4K streamingu. Pritom na výrobcov už s TPM tlačí od roku 2016, odkedy malo byť štandardne zapnuté.

Ak nastavenie neviete nájsť tu sú rôzne ukážky BIOSov:





Čo je to TPM a prečo ho Windows 11 potrebuje? Máte ho v PC?  Čo je to TPM a prečo ho Windows 11 potrebuje? Máte ho v PC?  Čo je to TPM a prečo ho Windows 11 potrebuje? Máte ho v PC?
Čo je to TPM a prečo ho Windows 11 potrebuje? Máte ho v PC?  Čo je to TPM a prečo ho Windows 11 potrebuje? Máte ho v PC?  Čo je to TPM a prečo ho Windows 11 potrebuje? Máte ho v PC?
Čo je to TPM a prečo ho Windows 11 potrebuje? Máte ho v PC?
Páči sa mi! (+8)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19570)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk