Čo ponúknu Kingston Fury DDR5 pamäte? Oplatí sa už ísť do DDR5?

S príchodom novej generácie RAM pamätí sa po odkúpení HyperX HP-éčkom vracia firma na trh v plnej sile.

pridal tomass 17.4.2022 o 10:20 pod hardware
Čo ponúknu Kingston Fury DDR5 pamäte? Oplatí sa už ísť do DDR5?

HARDWARE > NOVINKY >

S príchodom novej generácie RAM pamätí sa po odkúpení HyperX HP-éčkom vracia firma na trh v plnej sile. HyperX označenie bolo zmenené na Fury, pričom novú sériu pamätí teraz tvoria dva modelové rady pre PC - Beast a Renegade pre náročných používateľov. Pre notebooky a malé pc prichádza na trh rada Impact

 Po dlhých siedmich rokoch od uvedenia DDR4 pamätí sa ku výrobcom základných dosiek dostali prvé špecifikácie a prototypy nových DDR5 pamätí, ktoré budú tvoriť štandard počas nasledujúcich rokov. Koncom roka 2021 sa na pultoch predajcov objavili prvé kusy hardvéru, ktorý bol kompatibilný s novým štandardom. Zmenou si neprešli len pamäťové moduly, ale aj procesory a PCI zbernice. Pre využitie plného potenciálu novej architektúry prebehlo množstvo zmien aj na úrovni firmvéru základných dosiek.

Čo ponúknu Kingston Fury DDR5 pamäte? Oplatí sa už ísť do DDR5?

Má zmysel investovať do novej architektúry a nových pamätí? Podobnú otázku si kladie nejeden zákazník. Hlavným lákadlom prečo investovať do DDR5 pamätí je jednoznačne vysoká rýchlosť a väčšia kapacita. S príchodom DDR4 nastal v úvode generácie nečakaný paradox - nová generácia bola pomalšia než staršia DDR3. Vďaka efektívnym výrobným procesom sa podarilo dosiahnuť už pri úvodných modeloch relatívne vysokých rýchlostí, ktoré ani zďaleka nenarazili na svoje limitácie. Podľa štandardov JEDEC, DDR4 pamäte dosahovali prenosové rýchlosti na úrovni 3 200 MT/s (megatransferov za sekundu). Prvé reálne testy nám naznačujú, že prenosové rýchlosti novej generácie sa pohybujú na úrovni v hodnotách od 4 800 MT/s, s potenciálom dosiahnuť za určitých podmienok už dnes hranicu až 8 670 MT/s, s priepustnosťou na úrovni 67,2 GB/s. Môžeme teda usúdiť, že pri tejto generácii nás čaká určite viac ako len predpokladaný dvojnásobný nárast výkonu. Aktuálnu ponuku budú tvoriť moduly s rýchlosťami 4400, 4800, 5200, 5600, 6000 a 6400 MT/s, pričom ako “základná” rýchlosť sa považuje už 4800 MT/s so 16GB kapacitou.

Čo je MT/s a kam zmizlo označenie MHz?  Uvádzať rýchlosť pamätí v MHz je trochu zavádzajúce, nakoľko zbernice využívajú nižšie pracovné frekvencie ako býva udávané, ale dosahujú vyšší dátový tok. Pre zjednodušenie predpokladajme že frekvencia pamäte je 1500 MHz, ale v každom pulze sa prenesie dvojnásobok. Preto ich výrobca označí ako 3000MHz, ale oveľa výstižnejšie označenie je 3000 MT/s, nakoľko sa reálne vykoná dané množstvo megatransferov.

Pamäte síce majú rovnaký tvar modulov a rovnaký počet pinov ako staršie DDR4 pamäte, no o jednoznačnú kompatibilitu sa stará posunutie výrezu medzi pinmi jemne do stredu (na rozdiel od DDR4). Nebude teda možné omylom vložiť DDR5 pamäť do nekompatibilného portu (napr. DDR4 port).

Čo ponúknu Kingston Fury DDR5 pamäte? Oplatí sa už ísť do DDR5?

Zmenou ktorá naopak nie je vidieť voľným okom je množstvo dátových blokov (banks) v pamätiach, ktorých počet sa zdvojnásobil z 16 (DDR4) na 32 (DDR5). Tento nárast samozrejme so sebou prináša aj efektívnejšiu dátovú zbernicu, ktorá dokáže poskytnúť až dvojnásobok dát na rovnakej zbernici ako minulá generácia a zároveň redukuje počet R/W operácií. K zvýšeniu efektivity a výkonu dopomáha aj nová inštrukcia pre DDR5 pamäte, ktorá umožňuje vymazať (prečistiť) len určitý dátový blok (bank) zo skupiny blokov. DDR4 umožňuje len vymazanie všetkých dátových blokov.

Novinkou s ktorou prichádzajú DDR5 je integrácia vlastného obvodu pre správu napájania (PMIC modul), ktorý sa v minulosti nachádzal na základnej doske. Ten sa stará o správu napätia aj ďalších komponentov na pamäťovom module a v moduloch pre PC umožňuje využívať napr. aj priame 5 V napájanie pre niektoré komponenty na zlepšenie celkovej integrity signálu a zníženie digitálneho šumu. Je to veľká výhoda, ktorá umožňuje výrobcom efektívnejšie manažovať napájanie pamäťových modulov a ich komponentov a prispôsobovať ho aktuálnej potrebe. K zvýšeniu stability pri extrémnych rýchlostiach prispieva aj na moduloch integrovaný obvod na automatické korekcie chýb (ECC), alebo nový komponent SPD hub, ktorý integruje SPD (Serial Presence Detect) EEPROM s ďalšími prvkami. Dôležitým faktorom je samozrejme aj spotreba energie. Prevádzkové napätie kleslo oproti DDR4 z 1,2V na 1,1V.

Zmenili sa aj samotné kapacity pamätí. Zatiaľ čo maximálna kapacita DDR4 pamäte podľa štandardu JEDEC bola 32GB, pri DDR5 sa dostávame až na hranicu 128GB.

 

Koľko RAM vlastne potrebujeme pre hranie?

So stúpajúcou kvalitou a veľkosťou hier stúpajú aj hardvérové nároky. Čo bol kedysi štandard je dnes už minimum. Výrazný skok v FPS nemusí vždy znamenať len upgrade grafickej karty, prípadne procesora, ale aj zvolenie správnej rýchlosti a kapacity RAM. Za aktuálny štandard dnešných zostáv sa dá považovať kapacita v rozmedzí 8 - 16 GB RAM. Na tabuľke nižšie môžeme vidieť (merané s DDR4 pamäťami), že kapacitu pamätí by sme nemali podceniť.

Výsledky podľa Kingstonu:

 

Názov hry FPS pri 4GB FPS pri 8GB FPS pri 16GB FPS pri 32GB
World of Warcraft 42 73 91 103
Call of Duty Warzone 43 61 69 81
Apex Legends 58 108 135 143
Fortnite 64 85 108 115

 

 

Aká je vlastne rýchlosť DDR5 pamätí v hrách?

Iná situácia ale nastáva pri zvolení správnej rýchlosti a generácie pamätí. Hodnoty zobrazené v tabuľke boli namerané s 32GB pamäte DDR4 a DDR5. Konkrétne test robil techspot.

 

 

Názov hry FPS DDR5 6000MT/s FPS DDR4 3600MT/s
Assassin's Creed Valhalla 137 121
Battlefield 2042 154 155
Call of Duty Vanguard 198 202
Counter-Strike: GO 292 310
Far Cry 6 160 141
Fortnite 190 179

 

A aké sú aktuálne ceny?

S príchodom novej generácie prišli aj nové ceny, pričom nárast cien voči DDR4 bol značný. Prvé 16GB DDR5 kity sa pohybovali na úrovni okolo 300 eur, 32 GB okolo 500 eur. V porovnaní s DDR4 sa jednalo miestami o skoro trojnásobok ceny. Spolu s drahými základnými doskami nebol problém presiahnuť pomyselnú hranicu 1000 eur kúpou len RAM, procesora a základnej dosky.

Aktuálne sa ceny už lepšia, 16GB DDR5 5600MT/s kit sa dá kúpiť už za necelých 145 eur. Za zváženie ale určite stojí 16 GB DDR4 3200MT/s pamäť, ktorá sa aktuálne pohybuje na hranici 69 eur . Ak je pre vás dôležitá kapacita pamäte, za zváženie stojí investovať do DDR4, kde za rovnakú cenu získate v priemere dvojnásobok kapacity a stabilitu. V prípade zvolenia rovnakej kapacity v spojení s lacnejšími základnými doskami môžete ušetrenú sumu investovať napríklad do lepšej grafickej karty, alebo väčšieho SSD.

Je teda na každom z nás určiť si svoju prioritu - Chcem čo najväčšiu možnú kapacitu za menej peňazí ale dosiahnuť o chlp nižší, alebo podobný výkon, alebo investovať do najmodernejších technológií, ktoré budú podporované do budúcnosti. 

Príchod novej generácie sprevádzajú vždy softvérové limitácie ktoré bránia ukázaniu plného potenciálu nových technológií. Je ale len otázkou času, než nové ovládače, aktualizácie firmvérov a optimalizácie herných enginov ukážu skutočnú silu DDR5 pamätí.





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk