Najúspešnejšie hry ako služby

Hry ako služby, teda Game as Service, sú už dlhé roky udomácneným štandardom hlavne pre multiplayerovky. Nájdu sa však aj výnimky, kde to autori zvládli aj v singleplayerovej hre. Ktoré sú najlepšie?

pridal saver 4.6.2022 o 22:19 pod hry
Najúspešnejšie hry ako služby

HRY > NOVINKY >

K hrám sú dva prístupy a to spraviť hru, vydať ju a zabudnúť na ňu, alebo hry ako služby, kde hru vydáte a staráte sa o ňu a rozširujete ju niekoľko ďalších rokov. To je systém, ktorý sa páči stále viac firmám. Ale nie je jednoduchý a je tam riziko, že sa hra nechytí. Pekným príkladom je posledný Battlefield 2042.

Ale pozrime sa teraz na tie najúspešnejšie a najlepšie spracované hry ako služby, ktoré sú ešte živé. Sú to síce primárne multiplayerovky, ale nájdu sa aj singleplayer tituly, respektíve primárne offline hry, ktoré autori stále updatujú. Pri hre ako službe totiž vždy len záleží, či autori dodávajú obsah. Je jedno, či je platený alebo free, ale dôležité je, že stále pribúda.

 

Tri najvýraznejšie

 

Fortnite [karta hry]

Určite medzi trojku najvýraznejších a najlepšie spravovaných hier ako služieb je Fortnite. Epic tu presne pochopil, ako si udržiavať hráčov, ako prinášať stále niečo nové a hlavne ako jediný z podobných hier zvládol finále sezón, eventy a zmeny tém. Nakoniec aj teraz jedna sezóna končí a začne sezóna s mechmi (finálny event bol znovu parádny). Epic tu prakticky prešiel na metaverzum, keďže dodáva do hry všetko a umožňuje zabaviť sa každému.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

Minecraft [karta hry]

Ale nesmieme opomenúť ani Minecraft, ktorý ukazuje už dlhšie, ako sa má hra rozrastať a to ako ponukou nových tém a skinov z rôznych iných značiek, tak aj funkciami a možnosťami. Navyše je to kreatívna hra, ako aj skladacia a logická, takže má ešte väčší dopad a nakoniec aj zmysel pre milióny hráčov. Využíva sa aj na výuku. 

Hra dostala aj spin-off Dungeons, ktorý je rovnako pravidelne updatovaný a rozširovaný.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

GTA Online [karta hry]

Treťou najvýraznejšou hrou v tomto štýle je GTA Online. S ním Rockstar veľmi prekvapil a zrejme úspech prekvapil aj ich. Dokázali totiž vyplniť dieru na trhu online hier, kde ponúkli otvorený svet a voľnosť realizácie sa. Síce zo začiatku im to veľmi nešlo, za takmer desať rokov a tri generácie konzol sa vyprofilovali veľmi dobre a online režim má ako veľa obsahu, tak veľa možností. Jediná škoda, že pre GTA Online sa Rockstar vykašlal na doplnky do singleplayeru.  

O niečo podobné sa snaží aj pri Red Dead Online, ale tam im to až tak nejde, respektíve sa nie a nie rozbehnúť.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

 

Ale výrazné sú aj

Rainbow Six Siege  [karta hry]

Ubisoft veľmi pekne ukázal, ako sa má rozširovať multiplayerovka pri jeho Rainbow Six Siege, kde vytvoril ako kvalitnú hrateľnosť, tak zaistil pravidelný obsah v sezónach. Ten bol navyše zadarmo a hra sa tak veľmi dobre rozvíjala. Veľmi podobne sa Ubisoft stará aj o For Honor, aj keď v trochu utlmenejšom formáte.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

PUBG  [karta hry]

Ešte pred Fortnite začalo s Battle Royale štýlom PUBG, ktoré ho samé rozbehlo a zo začiatku aj autori pekne rozširovali obsah, pribúdali mapy a aj možnosti. Teraz je to už pozvoľnejšie, ale stále sa hra rozvíja a dopĺňa. Väčšie tempo má v tejto oblasti mobilná verzia hry, kde skiny a eventy sú pravidelné, aj keď tam idú autori do šialeností, veľké PUBG sa snažia držať viac v reálnej oblasti, aspoň zatiaľ. Nedávno totiž prešlo do free 2 play a uvidíme, či prejde do podobnej roviny ako mobilná verzia.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

Call of Duty Warzone   [karta hry]

Activision síce Call of Duty vydáva každoročne, ale pred dvomi rokmi sa inšpiroval Battle royale hrami a podarilo sa mu rozbehnúť veľmi zaujímavý Warzone. Hlavne zo začiatku išiel parádne, aj prvý a druhý rok sa dobre rozširoval a okrem nových možnosti pridal aj zaujímavé postavy ako Ramba alebo Johna McClanea. Teraz novým updatom ho autori rozbili a nedotestovali, ale napriek tomu aktuálnmäy Godzilla a King Kong update sú zaujímavým doplnkom.

Hra má však problém s enginom a tým, že nezvláda toľko doplnkov, updaty sú veľké a aj preto sa už pripravuje Warzone 2.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

Sea of Thieves  [karta hry]

Trochu z iného súdka je pirátska onlineovka Sea of Thieves. Tá prišla zo začiatku len s jednoduchou ponukou obsahu, ale Rare veľmi dobre zvládlo nábeh a koncept updatov. Hra sa neustále rozširuje a to aj zaujímavými smermi, ako napríklad minulý rok zobrala Pirátov z karibiku. Tento rok sa pre zmenu zamerala na príbehy a zaujímavé misie. 

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

Apex Legends   [karta hry]

Z Battle Royale veľmi dobre ide aj Apex Legends of Respawnu, ktorý sa vybral cestou niekde medzi Fortnite a Warzone, kde pridáva nové postavy, nové možnosti hry, ale aj postupne upravuje mapu. Hráčom sa prekvapivo zapáčila a síce nemá takú hrávanosť ako Fortnite, na Twtichi je často v sledovanosti najvyššie.  

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

World of Warcraft   [karta hry]

Jedna z legendárnych hier ako služieb je určite World of Warcraft, tá je síce klasická MMO, ale presne ukázala štýl, akým sa takéto hry majú rozvíjať a rozširovať novými možnosťami. Síce dnes už pomaly upadá a firma to ešte skúša ešte oživiť v Classic verziách, ale koniec sa tam blíži. Jeho štafetu teraz prebrala Final Fantasy XIV.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

Dead by daylight   [karta hry]

Ak by sme vybrali jednu 4v1 multiplayerovku, tak určite Dead By Daylight, ktoré je najlepšie updatovanou hrou v tomto žánri multiplayeru. Autori vytvorili neutrálnu značku, z ktorej postupne siahajú do rôznych tém a berú si rôznych hrdinov a záporákov zo známych značiek. Mali napríklad Resident Evil alebo Silent Hill postavy, z filmových napríklad Ring, Saw, Texas chainsaw massacre, Stranger things alebo Halloween a Nočnú moru. 

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

Rust    [karta hry]

Jedny z najviac updatovaných hier sú survivalovky, kde sa autori snažia stále pridávať niečo nové a veľmi výrazný je tam Ark, ale napríklad teraz je veľmi populárny Rust zameraný na snahu o prežitie na ostrove. Ten dostáva stále nové updaty.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

World of Tanks   [karta hry]

World of Tanks je jedna z prvých veľkých hier, ktorá ukázala, ako má vyzerať live free 2 play hra a ako sa má vyvíjať. Pritom hra bola len boj tankov, ktorý si len tak niekto nedovolil spraviť, keďže boje vojakov boli akčné a zaujímavejšie, ale World of Tanks prežil a založil nový žáner vojnových hier. Ten rozširuje aj cez World of Warships alebo World of Warplanes. Pridali aj svoj mobilný spinoff World of Tanks Blitz. Na tejto štýl sa napojil aj War Thunder.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

Overwatch [karta hry]

Veľkou hrou ako službou je aj Overwatch, ktorý síce pre dosť zvláštne rozhodnutia s dvojkou utrpel, keďže si veľké updaty už necháva na vydanie pokračovania, ale stále je to hra, o ktorú sa starajú a ktorá sa vyvíja.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

League of Legends  [karta hry]

Z MOBA štýlu hier určite treba spomenúť League of Legends, o ktorú sa Riot príkladne stará, prináša ďalších hrdinov, ďalšie úpravy hry a nakoniec aj značku rozširuje rôznymi smermi. Nedávno sme videli aj animovaný seriál a Riot sa celkovo stará o rozširovanie značky.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

Z podobných multiplayerových hier bola dlho veľmi pekne podporovná aj a Arma 3, stále sa ďalej vyvíja spomínaný War Thunder, dobre ide relatívne nový Valorant alebo aj  Warframe, ten je tiež ukážkový. Destiny 2 je také hit&miss vo svojich updatoch, ale treba tiež povedať, že sa o neho stále starajú. 

Zo starších stále žije, aj keď s minimom updatov CS GO, svojho času bol veľmi dobre updatovaný Team Fotress 2. Zo zábavne ladených hier je tam aj Among Us alebo Rocket League, oba dostávajú zaujímavé crossovery. Z MOBA hier samozrejme ešte DOTA 2

 

Primárne singleplayerovky s prichádzajúcim obsahom

 

Assassin's Creed Valhalla   [karta hry]

Veľmi dobrou ukážkou ako sa dá starať o veľkú singleplayerovku sú Assassin's Creed hry. Najnovšie aj Valhalla, kde to Ubisoft ešte rozšíril. Ponúkol totiž dve expanzie, tretiu samostatnú expanziu, množstvo updatov, Discovery mód a ešte prichádzajú ďalšie. 

Najúspešnejšie hry ako služby

 

Dying Light [karta hry]

Ukážkovým rozširovaním singplayerovky je prvý Dying Light, kde sa oň autori starajú už 5 rokov a aj keď práve vyšla dvojka, jednotka ešte dostala updaty. Autori hre pridávali nový obsah hneď v niekoľkých expanziách, nové challenge, možnosti ale pridali aj multiplayer. Nastolili si tým štandard strania sa o hru, ktorý chcú teraz udržiavať aj pri pokračovaní.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

Snowrunner   [karta hry]

Podobne parádne sa o hru starajú autori Snowrunneru, ktorý dostáva už druhý rok pravidelných updatov. Hra sa tak neustále rozširuje o nové autá, mapy a aj možnosti. K tomu má rovno zapracované módy, a teda dopĺňať to môžu aj fanúšikovia.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

Stardew Valley   [karta hry]

Ak by sme spomenuli jednu z najväčších indie hier, ktorá sa rozširovala posledných 5 rokov, tak určite Stardew Valley, kde autor ukázal, ako sa dá starať o menšie tituly a doplnil hru o nové lokality, možnosti, multiplayer. Všetko zadarmo.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

Animal Crossing: New Horizons   [karta hry]

Podobná farmárska hra, ale od veľkej firmy, je Animal Crossing. Nintendo sa o hru veľmi dobre stará a postupne ju rozširuje o nové updaty, či už free, alebo platené. Nevieme zatiaľ, ako dlho im to vydrží, ale teraz po dvoch rokoch stále pridávajú novinky.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

No Man's Sky  [karta hry]

V tomto ohľade treba spomenúť aj No Man's Sky, ktoré začalo ako veľmi slabý a funkciami orezaný titul a veľa nasľubovaných vecí jednoducho nemala. Autori sa však za 6 rokov pekne vypracovali a ukázali, ako sa má o hru starať a všetky updaty boli aj tu zadarmo. Vyzerá, že ešte neskončili.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

Flight Simulator  [karta hry]

Síce Flight Simulator je ešte čerstvý, ak pôjde týmto tempom ďalej, bude to tiež jedna z ukážkových hier ako služieb. Autori totiž pravidelne striedajú updaty funkcionality s updatmi prostredia, kde neustále vylepšujú celý svet. Pridávajú aj nové lietadlá, či už oficiálne, alebo od iných firiem cez marketplace. Tam pribúdajú aj mody a letiská.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

Euro Truck Simulator 2   [karta hry] / American Truck Simulator   [karta hry]

SCS software má svoje kamiónové simulátory, v ktorých je doma a vie, ako sa má o ne starať. Prišiel totiž so systémom neustáleho rozširovania hier, kde American Zruck dostáva stále ďalšie americké štáty a Euro Truck zase vylepšuje jednotlivé krajiny Európy  Síce je to platené, ale majú s tým úspech. 

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

The Sims 4 [karta hry]

Nesmieme zabudnúť ani na Simsov, o ktorých EA veľmi dobre stará a ponúka neustále ďalšie updaty. Hra už má 8 rokov a stále žije a stále rastie. Síce sú updaty platené, prichádzajú pravidelne a vždy zaujímavo rozširujú hru. Pridali pracovnú expanziu, študentskú, nechýbali zvierataká, sezóny, ostrov, mágiu, ale aj zimu, alebo vidiek a Star Wars.

Najúspešnejšie hry ako služby

 

 

A mobilné hry ako služby?

Tam sú hry ako služby prakticky všetky väčšie veci, autori tam musia updatovať, aby hráči hry hrávali a, samozrejme, aby platili. Výrazné sú hlavne PUBG, COD Mobile, ale aj Angry Birds 2, FIFA Mobile, Mobile Legends alebo najnovšie aj nové Diablo Immortal.

 

 

 

Hry ako antislužby

Ak je niečo opakom hier ako služieb, tak je to presne FIFA a Call of Duty v základnej sérii, plus všetky športy. Vychádzajú každý rok, majú tak krátku životnosť a športy často aj minimum updatov. 





Páči sa mi! (+7)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20250)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk