STEELRISING

STEELRISING

Alternatívny Paríž plný vražedných automatonov

Soulslike hry sa tešia mimoriadnej popularite a preto niet divu, že na Gamescome sme si vyskúšali hneď niekoľko zástupcov tohto žánru. Odlíšiť sa snažia najmä zaujímavým zasadením a originálnymi mechanikami, pričom spomedzi nich rozhodne vytŕča Steelrising od francúzskeho štúdia Spiders, ktoré má na svedomí tituly ako Greedfall či The Technomancer.

Steelrising vás zavedie do alternatívneho Paríža v roku 1789. Francúzska revolúcia bola v tejto hre násilne potlačená armádou automatonov kráľa Ľudovíta XVI. Paríž sa tak ocitne v plameňoch, muži, ženy aj deti sú systematicky vyvražďované. Zvrátiť osud rebelov dokáže iba Aegis, majstrovské dielo inžiniera Vaucansona. Aegis pôvodne slúžila ako elitná strážkyňa kráľovnej Márie Antoinetty, no teraz musí zachrániť Francúzsku revolúciu pomocou svojich jedinečných schopností.

Počas Gamescomu sme mali možnosť zahrať si úvod hry, ktorý nás oboznámil s ovládaním a základnými mechanikami. Po tom, ako sme si navolili vzhľad Aegis, sme si mohli vybrať jednu zo štyroch tried definujúcich štýl boja. Hru môžete hrať ako bojovník, bodyguard, tanečnica alebo virtuóz elementárneho umenia. Aegis má k dispozícii zbraň na blízko aj mušketu na diaľku a v zásobe má aj zopár granátov a olejov na dočasné zlepšenie vlastností či liečenie.


V štýle soulslike hier je proti kráľovským mechanickým vojakom potrebná najmä presnosť útokov a úskokov. Overili sme si to na niekoľkých základných nepriateľoch s ľahko čitateľnou schémou útokov a na jednom menšom bossovi, ktorý si vyžadoval viac trpezlivosti a zručnosti. Tvorcovia nám počas súboja s bossom ukázali, že sa pred ním dá skryť v menšom úkryte a na chvíľu si vydýchnuť či zmeniť taktiku.

Pri súboji s bossom nám autori predviedli aj asistenčný mód. Ten si viete kedykoľvek zapnúť v menu a ide o nástroj určený na úpravu obťažnosti hry. Dokážete ním ovplyvniť silu zásahov a urobiť z Aegis neporaziteľný stroj. Po aktivácií sa nebudete vedieť dopracovať k niekoľkým achievementom, no príbeh ostane nezmenený. Steelrising je tak hrou pre hardcore fanúšikov soulslike hier aj bežných hráčov, ktorí si chcú užiť príbeh v akčnej RPG.

Spoznali sme tri druhy chladných zbraní v podobe obrnených vejárov, Gribeauvalskej halapartne a železných pazúrov, pričom každá zbraň má vlastný špeciálny útok. Vejáre sú vhodné na defenzívnu taktiku, pretože po rozprestretí dávajú Aegis možnosť zároveň chrániť pred prichádzajúcimi útokmi. Keď ich spojí dohromady, vytvoria silný štít.

Špeciálna Gribeauvalská halapartňa kombinuje chladnú zbraň s artilériou. Okrem toho, že si s ňou dokážete držať nepriateľov od tela, z nej môžete aj strieľať. Špeciálnym útokom dokáže zvýšiť kadenciu výstrelov s menšou silou. Pazúry sú ideálne na protiútočné manévre a poskytujú rýchle útoky, ktoré dokážu mechanických nepriateľov dočasne zmiasť. Pri správnom načasovaní Parry dokážu obrátiť útok proti nepriateľovi a spôsobiť mu fyzické poškodenie.

V deme sme si mohli vyskúšať aj tiché zničenie nepriateľa útokom od chrbta a bola nám vysvetlená aj mechanika rýchleho dobíjania energie, ktorá si vyžaduje presné načasovanie stlačenia tlačidla vo vhodnom okamihu. Hráči môžu v priebehu hry vylepšovať svoje schopnosti, prispôsobiť si štýl boja a pomôžu k tomu aj odevy, ktoré okrem estetickej funkcie vylepšujú rôzne štatistiky. Nájdete ich pri skúmaní rôznych častí Paríža, pričom sa dostanete na vyvýšené miesta pomocou hákov, prebádate tajné chodby a po mape budete cestovať pomocou kočiarov.


Steelrising láka najmä pútavým prostredím temného Paríža počas 18. storočia a zaujímavým príbehom. Hráčovi skrížia cestu spojenci aj nepriatelia s nejasnými motívmi. Aegis sa stretne s historickými osobnosťami, ako je kráľovná Mária Antoinetta, markíz de La Fayette či Maximilián Robespierre. Budete si musieť presekať cestu cez všetkých nepriateľov a rôzne zápletky, aby ste skoncovali s vládou šialeného Ľudovíta XVI.

Hra nám počas Gamescomu síce nepripadala tak graficky pôsobivá, ako by mohla byť, no stále môže upútať atmosférou a autentickými prostrediami. Kým my sme mali možnosť prebádať iba záhrady s bludiskami v Saint-Cloud, v plnej verzii sa tešíme na spracovanie rôznych parížskych lokalít, ako je „Invalidovňa", Tuilerijský palác či ostrov Cité s ikonickou katedrálou Notre Dame. Hra je momentálne dostupná v beta verzii a vychádza už 7. septembra.


napísal Tanya 31.8.2022
Páči sa mi! (+5)
STEELRISING


PC
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Nacon / Spiders
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 6. september 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk