FTC súd práve začína a úvodné podania nám ukázali zaujímavé novinky

Microsoft hovorí, že veľa Bethesda titulov príde na iné platformy. Sony hovorí, že PS6 nedá Activisionu.

pridal saver 22.6.2023 o 17:14 pod hry
FTC súd práve začína a úvodné podania nám ukázali zaujímavé novinky

HRY > NOVINKY >

Dnes začína súd FTC a Microsoftu ohľadom odkúpenia Activisionu, kde sa FTC snaží zastaviť odkúpenie a momentálne chce získať predbežné opatrenie, aby Microsoft nemohol kúpiť firmu do ukončenia riadneho súdu. To sa však môže ťahať aj do roku 2026.

Bude to teraz krátky 4-5 dňový súd, na konci ktorého sudkyňa rozhodne. V zásade FTC nemá dôkazy na to, aby sudkyňa mala niečo také udeliť, ale uvidíme, ako rozhodne. 

Aktuálne sa na súde zozbierali podania od jednotlivých firiem, ktoré zhŕňajú dôvody na zastavenie alebo povolenie odpredaja. V zásade sme už všetko počuli. FTC tvrdí, že Microsoft zoberie Call of Duty z PS alebo aspoň nejaké bonusy, a že zoberie aj ďalšie hry a Sony bude musieť ... konkurovať inak. 

FTC vybralo aj tvrdenie Sony a v podaní spomenulo zaujímavosť, kde Jim Ryan hovorí, že Activisionu by potom nemohol poskytnúť tajné informácie o PS6 konzole. Na druhej strane s Mojangom spolupracovali štandardne po odkúpení. Microsoft pri Bungie niečo také nehovoril. Ale samozrejme, tieto štúdiá dostávajú devkity až neskôr.

Mimochodom, Jim Ryan na súd osobne nepríde a pošle len video. Nebude to ani videokonferencia, len predpripravená výpoveď. Zvláštne, keďže sa tak snažil o zastavenie odkúpenia a viackrát lietal kvôli tomu po celom svete. Teraz, keď môže ísť o najdôležitejšie rozhodnutie, tam nebude. 

Microsoft oproti tomu hovorí, že Call of Duty na PS zostane, bude tam parita a pridal aj zaujímavosť a to, že očakáva, že veľa titulov od Bethesdy príde aj na PlayStation a Nintendo. Nevieme aké, ale samozrejme Quake II Remasterd bude medzi nimi. Minimálne tieto menšie tituly zatiaľ dáva všade. Dodáva k tomu že hry Activisionu budú dostupné širšiemu publiku, ako by boli pred odkúpením.

Mimochodom Microsoft hovorí, že nové konzoly ako Xbox, tak PS6 čaká v roku 2028.

Proces práve začína a súhrn bude robiť Florian Muller na Twitteri. Práve spomenul, že na chodbe videl Phila.

  • Svoju úvodnú reč malo FTC, ktoré zhrnulo svoje štandardné tvrdenia ako Microsoft zoberie hry Sony alebo pridá exkluzívny DLC obsah (ako teraz má Sony) a hovorí, že si je isté, že dostanú predbežné opatrenie.
  • Microsoft svoju reč otvoril tým, že Sony je 20 rokov lídrom na trhu, chránia si tento trh, ako aj 70 dolárové hry. Nedávajú svoje hry pri vydaní do streamingu, do predplatených služieb. Microsoft hry chce sprístupniť ľuďom hneď a lacno, čo predstavuje ohrozenie obchodného modelu Sony.
  • Zároveň hovorí, že zrušiť Call of Duty z Playstation nedáva zmysel, má tam veľké tržby a sú tam ľudia, ktorí chcú hrať so svojimi priateľmi.
  • Microsoft hovorí aj o mobilnom trhu, ktorý je najväčší a práve preň kupujú Activision. Na tomto trhu má Microsoft len 0.3% podiel. Zároveň je posledný aj v konzolovom trhu.
  • Microsoft ukázal mail Jima Ryana, ktorý Sony CEO hovorí, že odkúpenie Activisionu Microsoftom nie je o exkluzivitách. Jim Ryan tak sám hovoril predstavenstvu, že budú v pohode, aj ak odkúpenie prejde.
  • Stala sa aj zaujímavosť, Microsoft chcel ukázať ponuku, ktorú poslali Sony ohľadom Call of Duty, keď predstúpil Sony právnik, aby ju neukazovali. Sony zjavne nechce, aby sa niektoré veci dostali na verejnosť. Microsoft hovorí, že každý dôkaz hovorí len o tom, že chcú hry sprístupniť čo najviac hráčom.
  • Microsoft povedal sudkyni, že FTC nikdy nevyhralo a určite nikdy nevyhralo pri ochrane dominantného hráča, čo robí v tomto prípade
  • FTC si zavolalo na výsluch Matta Bootyho a chcelo nájsť rozpory v tvrdeniach a ich stratégiu vylúčenia iných platforiem, ale vôbec im to nevyšlo
  • Nasledoval Pete Hines, ktorý na otázku, či robili AAA hru Redfall odpovedal, že tá AAA časť je otázna, ale potvrdil Indiana Jonesa na PC a Xbox Series XS exkluzívne. Ale tiež nepovedal nič, čo by FTC pomohlo.
  • FTC sa spýtalo, či je Redfall podobné Call of Duty.
  • Rovnako ako Matt Booty aj Pete Hines hovorí, že Sony sa v skutočnosti nikdy nesťažovalo na kvalitu ich verzií hier pre PS konzoly, spomína si, že dokonca reagovalo pozitívne.
  • Microsoft si zavolal Sarah Bond, ktorá hovorí o mobilnom svete, kde je duopol Apple a Google, ktorý chcú narušiť a priniesť tam konkurenciu. Opísala aj výhodu Game Passu, kde sa hry dostanú k väčšiemu počtu hráčov, ako aj výhody streamingu, kde sa dá hrať hneď a netreba sťahovať hru. 
  • Ďalšia pikoška, Sarah Bond vysvetľovala, ako funguje Xbox Game Pass a sudkyňa na to... "Páni, takže nemusím minúť 70 dolárov, môžem to len hrať?"
  • Sarah hovorí, že vyjednávanie ohľadom Call of Duty s Activisionom je vždy ťažké, hlavne okolo ziskov. Právnici tu vytiahli aj exkluzívne dohody pre PlayStation, ktoré má teraz Sony.
  • Sarah hovorí, že pre Sony exkluzivitu na COD nemohli napríklad dávať videá na youtube ani prezentovať COD na svojej platforme. Sony tak nastavilo zmluvy a obmedzovalo tak konkurenciu.
  • Activision zároveň pohrozil Xboxu, že Call of Duty nebude vydaný na Xboxe, ak sa nevzdajú rovnakého percenta ako Sony. Využil tak podiel Sony na trhu. Nechceli ani pracovať s Xbox Series devkitmi. Hovoria: "Kotick dal jasne najavo, že ak sa nepohneme nad rámec štandardného zdieľania príjmov, nemá v úmysle dať Call of Duty na Xbox."
  • Čo sa týka spolupráce s Valve, tí 10-ročnú dohodu nepotrebovali, verili Microsoftu, že Call of Duty im tam bude dávať.
  • Sarah povedala, že Call of Duty bude na Game Passe alebo v Geforce Now najskôr v roku 2025 pre Sony exkluzivitu.
  • FTC sa pýtalo na hry tretích strán, ktoré sú 100% financované spoločnosťou Microsoft, ale Sarah im objasňuje, že tieto hry nie sú hry tretích strán. Sú first party, ak ich Microsoft vytvoril. 
  • Sarah zrušila FTC vysvetlením, že Xcloud nepoužíva Azure, ale namiesto toho používa Xbox konzoly. FTC sa pokúsila využiť Windows a Azure ako nespravodlivé výhody pre Microsoft. Sarah ešte dodala, že Microsoft stráca peniaze na Xcloude v porovnaní s konzolou.
  • Pre zaujímavosť právnik FTC prezradil aj utajené informácie a to, že Call of Duty má rozdelenie ziskov 80% ku 20%. Teda ako Sony, tak Microsoft z toho dostávajú 20% namiesto štanardných 30%.
  • Microsoft ešte k emailom Jima Ryana povedal: "Dnes sa ukázalo, že spoločnosť Sony celý čas vedela, že dodržíme svoj sľub, že ponecháme hry na ich platforme a dala jasne najavo, že jej cieľ v lobovaní proti odkúpeníu je len ochrana svojho dominantného postavenia na trhu."

FTC právnici sú v tomto procese viditeľne mimo svojej ligy (veľmi podobne ako to bolo pri CMA pri nedávnych jednaniach). Toto kolo prehrali a bolo pre nich dôležité.  





Páči sa mi! (+11)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Acer predator helios 16 neo (0)
Čaute. Chcem sa opýtať na váš názor, na tento her...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20542)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk