BLASPHEMOUS 2

BLASPHEMOUS 2

8.5

Kajúcnik sa vrátil a silnejší ako predtým

Recenzia na PC verziu

Keď sa povie pokračovanie a je jedno akého média, každý očakáva pevný základ prvej časti s vylepšeniami, ktoré vynesú novovytvorený celok o jeden stupeň nahor. Vo videohernom svete to platí dvojnásobne. Máte základ dobrej hrateľnosti s nápadmi, ktoré robili prvú časť unikátnou a do druhej časti sa snažíte ako jej tvorca dať napr. vylepšenú grafiku, rozvinúť postavy a príbeh, pridať elementy hry, ktoré si prvá časť pýtala alebo len opraviť predošlé chyby a nedostatky.

Na Blasphemous z 2019 som narazil náhodne, keď som na Youtube pozeral video o TOP 10 hrách s najkrajším pixel artom. Blasphemous bol, samozrejme, na prvom mieste, ale to nebol hlavný dôvod, prečo som si hru následne kúpil. Okrem skvelej akčnej hrateľnosti a detailnej grafiky hra ponúkala vizuálne až bizarné scenérie, ktoré ma doslova uchvátili, keďže v žiadnej podobnej hre som nič také nevidel. Bolo očividné, že tvorcovia zo štúdia The Game Kitchen nevložili do hry len svoj dizajnérsky talent, ale aj srdce, zmysel pre detail a príbeh s náboženskými témami s poriadnou hĺbkou. Nečudo, že vydavateľ Team17 nemal problém zaradiť následne druhú časť do budúcich projektov. Ako hráč som mal v nej čo to objavovať, viesť intenzívne súboje za pomoci meča a rôznorodých vylepšení či predmetov. Prvá časť tak ponúkala hodiny hrania, temný príbeh a atmosféru so skvelou dobovou hudbou a ako bonus sa neskôr ponúklo aj príbehové DLC Wounds of Eventide zadarmo. Toto DLC sa tak následne stalo mostom medzi originálom a pokračovaním. 

Nový začiatok púte kajúcnika začína vašu smrťou. Avšak po prebudení v cudzej krajine a vysídlení z miesta posledného odpočinku vás hra vrhne späť do nekonečného kolobehu života, smrti a vzkriesenia, pričom nemáte inú možnosť ako preskúmať tento nebezpečný svet a odhaliť jeho dávno zabudnuté tajomstvá. Do cesty sa vám postavia hordy groteskných nepriateľov, ktorí čakajú na konečný rozsudok vašej brutálnej sily, pričom v temnote číhajú aj titanskí a bizarní bossovia, ktorí čakajú na svoju príležitosť poslať vás navždy do zabudnutia.

Blasphemous 2
Blasphemous 2 S bizarnými nepriateľmi sa to v každej časti hry sa len tak hemží.
S bizarnými nepriateľmi sa to v každej časti hry sa len tak hemží.


Blasphemous 2 Každá scenéria hry je samostastným obrazom, ktorý si zaslúži obdiv.
Každá scenéria hry je samostastným obrazom, ktorý si zaslúži obdiv.


Blasphemous 2 Ani v tejto časti nechýba obchod a jeho špeciálne predmety.
Ani v tejto časti nechýba obchod a jeho špeciálne predmety.





Po animovanom intre tejto pixelovej platformovky vstávate z hrobu a sú vám ponúknuté hneď tri ručné zbrane - obrovské kadidlo, dva šermiarske kordy a ozubený meč. Vyskúšať si v tutoriáli môžete všetky tri ručné zbrane, ale vybrať si môžete pre začiatok len jednu. Postupným objavovaním mapy však nielen nájdete ostatne zbrane, ktoré si môžete hocikedy meniť, ale aj nazbieranými financiami vylepšovať. Novinkou druhej časti nie sú len tri rôznorodé zbrane a ich útoky, ale aj ich sekundárne využitie na dosiahnutie nedostupných miest mapy alebo otvorenie uzamknutých dverí. Obrovské kadidlo je síce ťažká zbraň na ovládanie, ale vie nepriateľom uštedriť pekné rany. Okrem silných útokov vám vie vytvoriť levitujúce platformy k nedostupným miestam mapy, keď rozozvučíte nájdený zvon. Avšak ako jediná zbraň neponúka obranu pred útokmi. Šermiarske kordy majú svoju výhodu v rýchlych útokoch na slabších nepriateľov, ale na silnejších protivníkov nie sú veľmi stavané. Keď však nimi seknete sochy anjelov so zrkadlami, vedia vás teleportovať aj cez zatvorené brány a dvere. Ozubený meč je najvyváženejšia zbraň v hre a po jej vylepšení s ňou viete napáchať pekné škody na nepriateľoch. Jeho vylepšená verzia rozseká steny živého mäsa horizontálne aj vertikálne. Plné využitie zbraní vám inventár hry dôkladne popíše, a to dokonca s krátkou videoprezentáciou.

Odporúčané ovládanie gamepadom ponúka klasické pohyby, útoky, obrana a používanie špeciálnych útokov tzv. modlitieb. Modlitby nie sú novinkou v tejto hre, ale v tejto druhej časti sa rozdelili do dvoch kategórií s novými typmi útokov. Rýchle slohy sú formy modlitieb, ktoré spustíte s jedným tlačidlom a ich projektily všemožných elementov uštedria nepriateľom slabšie, ale zato efektívne rany. Na bežné modlitby musíte použiť tlačidlá pohybu a útoku a aj keď ich vyvolanie zväčša trvá dlhšie, hodia sa pri väčšom počte nepriateľov alebo na niektorých bossoch. Ide o útoky rôznych lúčov, sfér alebo plameňov, ktoré zväčša zachvátia pol obrazovky. Ich používanie vám však odoberá z many tzv. fervour, ktorá sa vám doplní len zabíjaním nepriateľov alebo po uložení pozície. 

Po príchode do mesta sa vám predstaví sochár, ktorý vám za nájdené kusy hliny, kameňa a spisov vytvorí určité sochy, ktoré vylepšia vaše útočné, ale aj obranné vlastnosti. Na ich použitie si však musíte v inventári od tohto majstra kúpiť miesto a následne danú sošku doň vložiť. Čím viac miest, tým viac sošiek a ich výhod, avšak kombinácie sošiek z jednej série v dvoch príbuzných zložkách inventára vám vylepšia vlastnosti sošiek o niekoľko percent navyše. Napr. môžete tak získať odolnosť voči rôznym typom elementárnych útokov, lepšie útoky zbraní alebo samostatné dopĺňanie života alebo many. S nájdenými kľúčovými predmetmi veľa vody v bojoch nenamútite, ale zato vám buď otvoria dvere v príbehu hry, alebo vám pomôžu vylepšiť vaše vlastnosti u určitých postáv na mape. Vedzte, že ako hráč budete mať počas objavovania mapy čo zbierať a objavovať. Cesta k daným predmetom však nebude vždy ľahká a vyžaduje niekedy časté vracanie sa na prebádané územia.

Inventár sa od predošlej časti veľmi nezmenil. Stále ponúka jasný prehľad až s poetickým popisom daných predmetov s názvami v španielčine. Okrem popisu vám aj pomocou ikon a percent dôkladne naznačí, čo daný predmet robí a ako sa dá použiť.  Mapa nového sveta pre vášho kajúcnika mi pripadala rovnako veľká ako z prvej časti. Síce obsahuje plno nových lokácií, ale stále som mal pocit pri ich objavovaní, že ide len o malé obmeny grafiky úrovní z prvej časti. Máte tu stredovekú dedinu ako vaše základné útočisko, členité jaskyne, obrovské katedrály v gotickom slohu alebo väzenie plné pascí a pohyblivého piesku.

Dizajn levelov má svoje nápady a rozhodne nie je priamočiary a lineárny, ale okrem pár momentov mi nepripadal ničím výnimočný oproti Blasphemous z 2019. Pixelová grafika si stále drží svoju TOP kvalitu a páči sa mi, ako sa tvorcovia vyhrali s harmóniou popredia a pozadia, ktorá dáva každej scenérii hry vysokú kvalitu obrazov klasických maliarov. Síce je to len moje prosté očakávanie od pokračovania úspešnej hry, ale trocha som rátal so zmenou grafického štýlu, keďže intro tejto časti je plne animované a predsa, ako hlavný predstaviteľ hry sa ocitnete v novej krajine, ktorej by vylepšený grafický štýl rozhodne výrazne zvýšil kvalitu. Tiež som čakal viac predelových videií po dosiahnutí určitých cieľov. Prvá časť ich mala za každým kľúčovým momentom nielen príbehových častí.

S čím sa rozhodne mohol prvý Blasphemous chváliť, boli bizarní nepriatelia a postavy, ktoré vám zadávajú úlohy. Druhá časť rozhodne v tomto trende pokračuje. Škoda, že recyklovala niekoľko nepriateľov z prvej časti. Útoky chlapíka s veľkým kolesom alebo hnev levitujúceho farára s kópiou ste mohli zažiť už v prvej časti, ako aj bežca vo veľkom pancieri či agresívne obrazy. Našťastie, ich počet nie je veľký a s ostatkom nového osadenstva sveta sa tvorcovia vyhrali do detailu. Každý protivník má okrem svojho zovňajšku unikátne nielen útoky, ale použijete pri ňom aj vlastné fatality, keď sa vám ich podarí vyvolať. Avšak nie všetci protivníci majú detailnú až krvavú smrť, a preto ich len obkolesíte tŕňovými konármi, čo by sa neskoršími aktualizáciami mohlo doplniť.

Blasphemous 2
Blasphemous 2 Každú zbraň si môžete samostatne vylepšovať.
Každú zbraň si môžete samostatne vylepšovať.


Blasphemous 2 Modlitby sa vrátili aj do druhej časti.
Modlitby sa vrátili aj do druhej časti.


Blasphemous 2 Na každého bossa potrebujete nájsť správnu taktiku.
Na každého bossa potrebujete nájsť správnu taktiku.





Bossovia sa mi zdali oproti predošlej časti trocha ľahší, ale stále si k ich porazeniu musíte nájsť cestu. Hlavne, keď ich musíte poraziť postupne na viac fáz. Napokon nepriatelia nie sú zvlášť nároční, ale vedia sa objaviť tam, kde ich práve nečakáte v nemalom počte. Fascinuje ma, ako tvorcovia využili plný potenciál svojej bezhraničnej fantázie a dali do dizajnu nepriateľov, ako aj postáv, tie najbizarnejšie nápady, aké im len mohli napadnúť. Každý či už lietajúci, obrovský alebo aj malý tvor tejto hry na vás pôsobí ako priamy vydedenec z pekla alebo z vašich najhorších nočných môr, s ktorými sa ich tvorca nemilosrdne vyhrali. Tak je to aj s vedľajšími postavami, ktoré nielen počujete trpieť, ale aj vizuálne sú pomaly ubíjané, krvácajúce alebo kruto stiahnuté z kože. Animácie sú tým pádom TOP a svojím spôsobom pastvou pre vaše oči. 

Blasphemous 2 prichádza oproti jednotke s dvoma typmi platidla. Obidve môžete získať zabíjaním nepriateľov, ale každý jeden typ má iné využitie. Tie jednoduché peniaze dostávate v hojnom počte za splnenie úloh a zabíjanie nepriateľov. Za ne si viete kúpiť u obchodníkov kľúčové, ale hlavne útočné predmety/modlitby. Taktiež si viete za ne obnoviť prekliatu manu pri spovednici po vašej smrti. Veľké mince sú v hre raritou, ale viete ich ľahko získať zlikvidovaním určitého počtu nepriateľov, zakúpením u obchodníkov alebo nájdením v tajných lokáciách mapy. Pomôžu vám vám k vylepšeniu vašich zbraní a vlastností vášho Kajúcnika. Vedľajšie úlohy väčšinou spočívajú v nájdení určitých predmetov alebo postáv, čo znie ľahšie, ako v skutočnosti je. Na niektoré tajné zákutia hry budete potrebovať nielen dobré oči, ale aj sluch. Aj keď predmety, ktoré potrebujete získať, sa vám objavia v tvare sféry v určitých častiach prostredia, na ich dosiahnutie zväčša budete potrebovať konkrétnu zbraň alebo špeciálnu vlastnosť, ktorej zdroj sa vám na mape len tak neobjaví. Avšak mapa hry je pekne detailná a ukazuje hlavné a zväčša vedľajšie postavy a ich úlohy. Tie, ktoré vám mapa nezaznamená, ale našli ste ich samostatne a neskôr sa chcete k nim vrátiť, si viete označiť na mape viacerými ikonkami. 

Ukladanie pozície je rovnaké ako v prvej časti s tým, že tento ukladací bod v tvare oltára si viete postupne vylepšovať, až vám plne naplní život, manu, prelomí kliatbu many, umožní manipulovať so soškami a nakoniec sa vedieť teleportovať medzi týmito oltármi. Samozrejme, presúvanie medzi jednotlivými prostrediami vám umožnia aj zrkadlá, ale to ich najprv musíte nájsť. Po dohratí základnej hry, keď sa nebudete vedieť nabažiť sveta Blasphemous 2, vám toto pokračovanie ponúka plno vedľajších úloh, výzvy s hordami nepriateľov, plnohodnotné odhalenie mapy sveta a, samozrejme, alternatívny koniec hry, keď nájdete pre jeho spustenie všetky správne indície. Na 100-percentné prejdenie hry si zabezpečte niekoľko hodín hrania. 

Blasphemous 2
Blasphemous 2 Niektorí nepriatelia sa zrecyklovali z prvej časti.
Niektorí nepriatelia sa zrecyklovali z prvej časti.


Blasphemous 2 Novinkou sú vylepšenia vlastností vášho kajucníka soškami.
Novinkou sú vylepšenia vlastností vášho kajucníka soškami.


Blasphemous 2 Plne vylepšená zbraň vám dá v súbojoch veľkú výhodu.
Plne vylepšená zbraň vám dá v súbojoch veľkú výhodu.





Hudba hrá v sérií Blasphemous dosť zásadnú rolu. Každá jedna časť sveta hry má vlastnú melódiu a tematiku, ktoré sa pohrávajú nielen s atmosférou daného prostredia, ale aj ho opisujú tónmi jednotlivých nástrojov. Niekde si vypočujete širokospektrálnu symfóniu, ktorá je efektívnejšia počas bojov s nepriateľmi alebo s veľkými bossmi. V kľudnejších častiach hry vám do uší vchádza príjemná akustika jednoduchej gitary, ktorá vám odoberie nadobudnutý adrenalín z predošlých útokov a dodá trocha osobného pokoja a pohody. Samozrejme, hudba ako aj zvuk sú na vysokej úrovni a nedá sa im nič vytknúť. Osobne som sa odhodlal hru hrať so skvelým španielskym dabingom, ktorý má ešte viac vniesol do hlbokého príbehu sveta kajúcnika.  

Blasphemous 2 sa nesie vo veľkej vlne svojho predchodcu a využíva všetky jeho pozitíva, ktoré boli v prvej časti pevne nastolené a plne fungovali. Fanúšikov tejto pixelovej platformovky potešia 3 rôzne druhy zbraní a ich využitie, nové útočne predmety a systém sôch v inventári, ako aj pokračovanie príbehu kajúcnika v novom, veľkolepom svete plnom bizarných scenérií. Avšak Blasphemous z roku 2019 by som dal 9 z 10, druhej časti musím pol bodu odobrať. Recyklovaná grafika, recyklovaní nepriatelia, ako aj lokácie vás síce o skvelý zážitok z hry nepripravia, ale skôr poukazujú, že tvorcovia prišli s malým počtom noviniek a sústredili sa na jemné rozvinutie pevného jadra predošlej časti. Blasphemous 2 však rozhodne stojí svojím obsahom pri nákupe za plnú sumu.  


napísal jinxed 24.8.2023
Páči sa mi! (+1)
8.5
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
BLASPHEMOUS 2
+ kvalitný základ hrateľnosti z prvej
časti
+ tri rôzne zbrane a ich možnosti
+ veľká mapa na objavovanie, dizajn
úrovní
+ dĺžka hry
+ nové typy obranných a útočných
predmetov
+ dokonalý pixel art, grafický
dizajn prostredí, atmosféra,
animácie
+ zvuk, hudba, dabing
+ príbeh a vedľajšie úlohy
+ vyvážená obťažnosť
- pôsobí ako veľké DLC pre prvú časť
- recyklovaní nepriatelia z prvej časti
- málo noviniek a vylepšení oproti
predošlej časti
- iba na niektorých nepriateľov vám
ukáže unikátne fatality
- pre niekoho veľa backtrackingu
- bossovia vás ku koncu potrápia


RECENZIE HRÁČOV
icon
8.0
????    10.9.2023
+ Krásny art štýl+ Hudba+ Dĺžka (20-30 hodín)+ Rôznorodosť prostredí+ Dobré ovlá... zobraziť

PC
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Team17 / The Game Kitchen
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 24. august 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20018)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk