Firmy reagujú na Apple návrhy zmien v EU, hovoria, že je to krok zlým smerom a zdieranie

Ozvali sa aj Mozzila, Spotify, Microsoft, nikto nemá na Apple dobrého slova.

pridal saver 30.1.2024 o 19:02 pod hry
Firmy reagujú na Apple návrhy zmien v EU, hovoria, že je to krok zlým smerom a zdieranie

HRY > NOVINKY >

Apple minulý týždeň zverejnilo svoju víziu EU verzie Store a hneď dostalo kritiku zo všetkých strán. Doslova firmy hovoria, že je to ešte horšie. Pridal sa k nim teraz Microsoft, kde hovorí, že to je krok zlým smerom. Dúfa, že Apple bude načúvať spätnej odozve a bude pracovať pre viac inkluzívnejšiu budúcnosť pre všetkých. Ale ako poznáme Apple, ten nepočúva odozvu a bude pracovať len na zbieraní peňazí.

 

 

Apple musí totiž zosúladiť svoje store s európskou DMA smernicou, podľa ktorej musí otvoriť systém pre ďalšie obchody, pridať sideloading, alternatívne platby. Musia to spraviť do 7. marca. 

Samozrejme, namiesto toho, aby to spravili zadarmo, ako je to štandard v ostatných systémoch, tu sa bude za všetko platiť. Nové Store musí zaplatiť rovno milión eur, vývojári budú platiť 50 centov za každú inštalovanú aplikáciu nad milión stiahnutí za rok. Sideloading nepridali vôbec, alternatívne platby sú otázne.  

Zároveň sa ozvala aj Mozilla, ktorá hodnotí nové podmienky negatívne. Apple totiž musí otvoriť systém aj pre browsery, ktoré už nebudú musieť používať ich zastaralý webkit, ale môžu pridať svoj. Hovoria, že Apple vytvára len ďalšie bariéry:

„Stále prehodnocujeme technické detaily, ale sme mimoriadne sklamaní plánom spoločnosti Apple obmedziť novo ohlásený BrowserEngineKit na aplikácie špecifické pre EÚ,“ hovorí šéf Mozilly DeMonte. „Dôsledkom toho by bolo prinútenie nezávislého prehliadača, akým je Firefox, aby vytvoril a udržiaval dve samostatné implementácie prehliadača – záťaž, ktorú Apple nebude musieť znášať.“ (totiž pre EU bude jedna verzia, pre ostatné krajiny druhá.)

„Návrhy spoločnosti Apple neposkytujú spotrebiteľom životaschopné možnosti, pretože ich spravili tak, aby bolo pre ostatných čo najbolestivejšie poskytovať konkurenčné alternatívy k Safari,“ dodáva DeMonte. "Toto je ďalší príklad toho, ako spoločnosť Apple vytvára bariéry, ktoré bránia skutočnej konkurencii prehliadačov na iOS."

Spotify povedal, že zmeny sú „fraška“ a rovno hovorí, že platenie 17% mimo store a ešte aj 50 centov za inštaláciu je zdieranie. Je to len inak zamaskovaný monopol. Vlastné store sa tiež neoplatí a bude to rovnaké alebo drahšie. Zároveň aj tu budú musieť mať dve aplikácie, jednu v EU store, druhú inde. Epic  označil nové podmienky „hororovou šou“ s tým, že celé je to nelegálna protisúťažná schéma s novými odpadovými poplatkami za stiahnutia.

Teraz je na EU komisii, či to odsúhlasí. Nevieme presne, aký je tam ďalší postup, ale v rámci FRAND odseku v smernici (fair, reasonable, non-discriminatory) by to celé nemalo prejsť. Záleží, ako sa na to komisia pozrie a či dá na odozvu.

Jediné, čo Apple reálne teraz povolilo, sú herné streamovacie aplikácie na store, ale aj to pre tlak od CMA v UK a nie od EU. Plus umožní aplikáciám používať NFC čítačku, ale tiež tam je veľa podmienok pre aplikácie. Na druhej strane môžu prísť porno aplikácie, aj keď len do alternatívnych store a zrejme platené.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20259)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk