FACES OF WAR

FACES OF WAR

8.2

Tváre vojny bývajú kruté, plné násilia, bolesti a smútku. Ale na počítači by mohli byť aj zábavné.

Recenzia na PC verziu

Tváre vojny bývajú kruté, plné násilia, bolesti a smútku. Ale na počítači by mohli byť aj zábavné. Asi takto uvažovali tvorcovia Faces of War, keď hľadali názov pre svoju RTS z obdobia druhej svetovej vojny. Do akej miery realistické a zaujímavé sú črty novej hry, sa dozviete, ak venujete  chvíľu času tejto recenzii.

Nemecká, spojenecká a sovietska kampaň, ktoré nájdete v hre, sú v podstate štandardom u stratégií z daného obdobia. Ich prítomnosť nikoho neprekvapí, ale čo obsah? Každá kampaň ponúka dve série misií. Súčasťou sú tri tutoriály, čo vás oboznámia so systémom hry, základnými a pokročilými úkonmi. Po absolvovaní všetkých scenárov kampane vás čaká finálna misia, ktorá sa odohráva na rozsiahlej mape a je rozdelená do niekoľkých fáz. Scenáre vykresľujú rôzne situácie v rozličnom období, no nesústredia sa na najznámejšie bitky, ako je zvykom v iných vojnových RTS.

Faces of War

V nočnom boji o most nacisti čelia mnohonásobnej presile.
Faces of War

Ten milionár na výletnej lodi sa mi už posmievať nebude!
Faces of War

Kolos povestný ako likvidátor tankov čaká na svoju príležitosť.

Nenájdete tu žiadnych špecifických hrdinov so špeciálnymi schopnosťami, ani výstavbu základne a produkciu jednotiek. V boji spravidla ovládate jeden, alebo viacero tímov, niekedy sa ich počet mení v závislosti od situácie. Napríklad po splnení určitej úlohy dostanete pod kontrolu nové jednotky. Tímy sú najčastejšie tvorené troj až päťčlennou skupinou vojakov. Niekedy si vychutnáte aj tankové družstvo, kde máte pod kontrolou jeden až tri kolosy, prípade sprievodnú pechotu. Scenáre nie sú časovo obmedzené, ale kedy-tedy obsahujú limit, počas ktorého sa vaše zničené divízie nahrádzajú zálohami. Po jeho uplynutí si musíte vystačiť už len s tým, čo zostalo na bojisku. Na bojovom poli ste takmer vždy doprevádzaní väčším počtom počítačom kontrolovaných jednotiek, ktoré s vami do značnej miery spolupracujú. Hlavná ťarcha zodpovednosti však vždy spočíva na vás.

Náplň misií je naozaj pestrá. Okrem dobíjania určených lokalít a postov si užijete aj špionáž, kladenie náloží a mín a ďalšie zaujímavosti. Popri hlavných úlohách, ktorých býva na každej mape niekoľko, môžete absolvovať aj vedľajšie, čo vám uľahčí ďalší postup. Súčasťou hry sú aj na prvý pohľad menej dôležité, v skutočnosti však podstatné  veci. Napríklad tankom a delám je treba dopĺňať muníciu a pohonné hmoty. Okrem toho, tvorcovia vzali do úvahy aj posádku vozidiel a obsluhu ťažkých guľometov, mínometov a ďalších vojenských súčastí a techniky. Ťažký tank v ideálnom prípade obsluhuje päť členov. Postačí vám aj jediný, lenže vtedy presun, nabíjanie a zameriavanie cieľov trvá podstatne dlhšie, čo vám môže byť v boji osudné. Samozrejmosťou je obsadenie voľnej nepriateľskej techniky. Dokonca môžete vstúpiť aj do poškodeného tanku či transportéru a podľa toho, aké má poškodenie, s ním realizovať určité úkony. Povedzme nemecký pešiak vstúpi do amerického Shermana, ktorý má zničené pásy a podvozok. Tank sa nebude pohybovať, ale ak škoda nie je  priveľká, dokáže otáčať hlavňou a zostreliť ciele v okolí pomocou striel, či guľometu. Vozidlá s menším poškodením je možné opraviť a opäť uviezť do prevádzky.

Základom všetkého sú radoví vojaci. Ako som už uviedol, obvykle sú pod kontrolou v tímoch. Môžete ich však ovládať nielen ako celok, ale aj vybraného jednotlivca. Kompletné družstvo označíte myšou, alebo vyberiete pomocou ikony na ľavej strane obrazovky. Najjednoduchšie je však označiť veliteľa tímu a automaticky máte pod kontrolou celú skupinu. Príkazom veliteľa sa podriaďujú všetci muži v tíme, to znamená, že ak ho pošlete do útoku, ostatní ho nasledujú a to dokonca koordinovane. Potešiteľná je možnosť presunúť a preskupiť pešiakov tak, aby sa kryli, pri čom výdatne pomáha ukazovateľ polôh. Jedná sa o siluety vojakov, ktoré vidíte pred presunom mužov, čo ukazujú, akú polohu zaujmú jednotliví členovia na danom mieste. Povedzme jeden sa môže kryť za stĺpom, dvaja ležia za zbúraným múrom, ďalší číha pri dverách domu. Členov tímu môžete niekedy preskupovať do iných skupín pomocou príkazu privolať posily.

Vojaci (aspoň občas) musia na bojisku zbierať muníciu, prípadne si meniť zbrane, lekárničky a ďalšie doplnky, ktoré ukladajú do osobného inventára. Hoci v prípade potreby sa vaši muži odhodlajú aj na ubitie nepriateľa pažbami, určite výhodnejšie je mať dostatok vhodných nábojov a útočiť z diaľky. Predmety sa dajú priamo pozbierať zo zeme, alebo zobrať z mŕtvol. Pomôckou je osvetlenie všetkých objektov alebo tiel. Vojaci a tanky útočia a mieria samostatne, ale aj tieto činnosti môže vykonávať hráč, keď uplatní priame ovládanie streľby. Vtedy zameriavate, čo chcete a strieľate vtedy, keď to vyhovuje vám. Obzvlášť si to vychutnáte s kanónmi a ostreľovačom. 

Faces of War

Ukazovateľ polôh vám ukáže, kde budú umiestnení vojaci po presune.
Faces of War

Amíci pri nočnom útoku.
Faces of War

Sovieti čelia nepriateľom v uliciach mesta.

Správanie spojencov a nepriateľov na bojisku je pozoruhodné. Už samotné koordinovanie tímu je osobité, hoci niekedy je lepšie zrušiť im ľubovoľný pohyb, pretože sa môžu zatúlať, kam nechcete. Ale pri hre si všimnete aj ďalšie zaujímavosti v ich správaní. Stalo sa mi, že pri ovládaní viacerých skupín som jedno družstvo poslal vyčistiť námestie. Úlohu vykonali a ja som sa venoval druhej skupine. Vojaci na námestí však nezostali hlúpo stáť uprostred, ako som ich nechal, kde by boli ideálnym terčom, ale ukryli sa v okolí, a čakali na ďalšie povely. Všimol som si aj mužov, ktorí si pri výstreloch z mortaru zapchávajú uši. Pri hode granátom ohrození utečú, alebo sa vrhnú na zem. Zaujímavé je aj pobiehanie horiacej posádky vybuchnutého tanku, ktorá po chvíli skoná. A takýchto vychytávok tu nájdete veľa.

Bohužiaľ sa stáva aj to, že vojaci sa niekde zaseknú, alebo váš tím má problém s presunom na požadované miesto  AI je skrátka na jednej strane fascinujúca, no obsahuje aj  nedostatky, ktoré sa nedajú prehliadnuť. Celkovo je však situácia prijateľná a keď k tomu pripočítame výborne navrhnuté lokality a  zaujímavý obsah scenárov, kde je možné rozstrieľať a zbúrať takmer všetko, vrátane budov, tehlových múrov a iných konštrukcií, dostávame jedinečnú atmosféru druhej svetovej vojny, aká v žánri RTS nemá obdoby.
 
Misie v kampaniach môžete plniť prostredníctvom dvoch módov. Predvolený arkádový mód si vychutnajú najmä milovníci drsných akcií bez zdĺhavého plánovania. Vaše jednotky sú, najmä v prvých scenároch, takmer nesmrteľné. Znesú extrémne poškodenie a dokonca sa sčasti automaticky doliečujú. Proti nim stoja  veľké počty nepriateľov a o krviprelievanie nie je núdza. Po ľahkej obtiažnosti na úvodných mapách sa ku koncu dočkáte optimálnej náročnosti. Taktický mód je náročnejší, pretože správanie a odolnosť vašich jednotiek je blízko reality a tak umierajú rýchlo a častejšie. Systém „hor sa do priameho útoku“ tu neobstojí a je lepšie postupovať opatrnejšie a sprevádzať počítačom riadených spojencov z patričnej vzdialenosti. Tu sa uplatní zakrádanie a každý krok si treba dobre premyslieť a často ukladať pozíciu.

Na svoje si určite prídu zástancovia multiplayeru. Faces of War má veľmi dobrú ponuku pre hru viacerých hráčov. Nájdete tu slušných šesť módov, z ktorých si určite vyberie každý. V Combat mode a Combat mode FFA stoja proti sebe dva tímy hráčov (vo FFA je každý proti každému) a počas časového limitu sa snažia zlikvidovať čo najviac súperových jednotiek. To je ohodnotené bodmi, ktoré sa na konci sčítajú a podľa toho sa určí víťaz. V móde Fronline jeden tím hráčov bráni vlajky a druhý sa ich snaží dobyť. Po obsadení troch vlajok na danom území sa pokračuje ďalej a treba získať nasledujúcu trojicu. Tak to ide až do vyčerpania časového limitu. V druhom kole sa pozície tímov vymenia, z obrancov sa stanú útočníci a naopak. Ovládanie bojových zón je zmyslom módu Battle Zones. Svojský je Chicken Hunt, kde likvidujete a okrádate nešťastných farmárov. A napokon je tu kooperatíva, kde hráči spoločne plnia misiu a bojujú proti počítačovým oponentom. V kooperatíve je možné darovať jednotky ostatným hráčom a súčasne je to jediný mód , ktorý neobsahuje nákup jednotiek. V ostatných hrách si vyberáte zo sortimentu pechoty, a pokiaľ to host neurčil inak, aj techniky, rozdelenej do niekoľkých kategórií. Jednotky sa sprístupňujú na základe vášho počínania a opätovne ich môžete získať po uplynutí istého časového intervalu. Faces of War sa dá hrať cez LAN, ale aj po internete.

Faces of War

Technika spojencov uviazla v ľade.
Faces of War

Medzi jednotkami nechýbajú ani motorky známe ako sajdky.
Faces of War

Úvod do jednej z misií za Sovietov.

Grafika hry je výborná a pri vysokom rozlíšení, so zapnutým bloomom a ďalšími súčasťami vyzerajú bojiská úchvatne. Užijete si aj pekné výbuchy a explózie, či zrkadlenie vody. Samozrejme v plnej kráse si to doprajete len na silnej zostave. Jednotky síce majú po priblížení menej detailov, ale celkovo je atmosféra hry skutočne na jednotku a nedá sa jej nič vyčítať. Sprievodné zvuky sú dobré, hoci nijako zvlášť prepracované a na hudbu, ktorá mi spočiatku pripadala trochu mdlá, sa dá zvyknúť a napokon celkom ulahodí.

Faces of War je vydarená vojnová stratégia. Jej nízke hodnotenie u väčšiny kritikov si vysvetľujem tým, že kvôli do neba vychvaľovanej konkurenčnej hre Company of Heroes, sa tomuto titulu venuje primálo pozornosti a je posudzovaný veľmi povrchne. Je pravdou, že Faces of War má určité chyby krásy, občasné zasekávanie postáv, zmätené presuny vášho tímu a pár ďalších nedostatkov, ale atmosféru globálneho konfliktu vystihli tvorcovia dokonale. Vcelku nápadité kampane a naozaj pozoruhodný multiplayer rozhodne majú čím zaujať. Tváre vojny sú kruté, plné násilia, bolesti a smútku, ale v tomto prípade aj celkom zábavné. Hra výjde u nás lokalizovanej českej verzii.

Faces of War

Kde sa bojuje, tam sú mŕtvoly.


Faces of War

Niekedy je treba aj ustúpiť.


Faces of War

Vojaci, ale aj technika má svoj inventár. Tankom treba zabezpečiť muníciu aj pohonné hmoty.



napísal uni 27.9.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Faces of War
| FACES OF WAR
[29.9.2006]
Faces of War
| FACES OF WAR
[29.9.2006]
8.2
Ohodnotiť
FACES OF WAR
+ jedinečná atmosféra druhej svetovej vojny
+ pozoruhodné správanie vojakov
+ skvelý multiplayer
+ grafika
+ zničiť sa dá v podstate všetko
+ systém ovládania a poškodenia techniky
- niekedy problémy s presunom tímu
- zdĺhavé nahrávanie misií
- občasné zasekávanie postáv na bojisku
- niekoľko ďalších menších závad
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 3,5 GHz, 1024 MB RAM, VGA 256 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Ubisoft / CENEGA SLOVAKIA / Best Way
Štýl: stratégia / realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  marec 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk