LEGO INDIANA JONES

LEGO INDIANA JONES

7.0

Indy síce naháňa krištáľovú lebku, no vo svete LEGO si musí spomenúť na predošlé dobrodružstvá.

Recenzia na PS2 verziu

Na otázku, čo sa stane, keď sa spoja dva nezlučiteľné svety LEGO a Star Wars, existuje už pomerne dlho odpoveď. Multimiliónová séria si ľahko poradila s predsudkami a aj tým najkonzervatívnejším ukázala, že kde je vôla, tam je aj cesta. LEGO Star Wars položila základy modernej akčnej advenútry s kooperatívnou hrou a vydláždila cestu iným značkám, čo pre autorov z Traverllers Tales znamenalo iba jediné, pokračovať a pomocou dokonale zvládnutej technológie začať mixovať ďalšie nespojiteľné svety so stavebnými blokmi LEGO.

Nie je to náhoda, že v čase, keď aj neznalí modernej archeológie spoznávajú v štvrtom filme charizmatického Indiana Jonesa, na trhu vystavuje svoju kožu LEGO Indiana Jones. Nejde však o hru vybavenú nálepkou „oficiálna“, ale presne v duchu LEGO Star Wars o akčnú adventúru s pridanou hodnotou. Indy na plátne zostarol, no hra mu ponúka jedinečnú omladzovaciu kúru, s ktorou sa nemôže zrovnávať ani grál s liečivou vodou.

Dobrodružstvo začína

Hra mapuje prvé tri filmy Dobyvatelia stratenej archy, Chrám skazy a Posledná krížová výprava, resp. tie najpamätnejšie scény a spája ich svojsky prerozprávaným dejom. Keďže sú Lego postavičky nemé, vsadilo sa na humorné šermovanie rúk, vyjadrovanie emócií na tvárach a hmkanie. Napriek tomuto handicapu budete vedieť, že Indy má strach z hadov, keď si zakryje oči pred jamou hemžiacou sa plazmi, facka od Marion na zvítanie vám zase povie, že niečo medzi nimi v minulosti bolo a keď sa na scéne objavia nacisti (v hre vykreslení ako neutrálne vyzerajúca zlodušská armáda bez insígnií), tak viete, že budú problémy.

LEGO Indiana Jones
LEGO Indiana Jones Za čo to asi tak vymením?
Za čo to asi tak vymením?


LEGO Indiana Jones Hra dokonale prerozpráva každý jeden pamätný moment.
Hra dokonale prerozpráva každý jeden pamätný moment.


LEGO Indiana Jones Spolupráca postavičiek je kľúčová k postupu a zdolaniu prekážok.
Spolupráca postavičiek je kľúčová k postupu a zdolaniu prekážok.





Tento spôsob rozprávania má však jednu chybičku. Zatiaľ čo fanúšikom vykúzli úsmev na tvári nezabudnuteľná výmena názorov medzi juniorom a seniorom na motorke, či ísť do Berlína, alebo nie, či pištoľou predčasne ukončený súboj s obrom v turbane, pre najmladších, ktorí sa zatiaľ nestretli so svetom Indiana Jones, budú tieto a mnohé iné scény veľkou neznámou, resp. nedajú im toľko ako staršiemu obecenstvu. Riešenie? Šup do najbližšej požičovne a naštudovať filmovú klasiku!

Travellers Tales jednotlivé filmy rozdelili na šesť úrovní a mnohé scény z filmu natiahli, upravili, prekombinovali a zmenili, aby vyhovovali potrebám hry. Preto na začiatku pred valiacim balvanom uteká z jaskyne spolu s Indym aj nenásytný pomocník, ktorého chamtivosť ukončili na plátne ostne. No a keďže je LEGO Indiana Jones pre všetky vekové kategórie, tak všetko násilie a úmrtia museli byť spracované humorným štýlom s nadsázkou.

Tu platia LEGO pravidlá

Z postavičiek nestrieka krv, ale vypadávajú mince, rozpadávajú sa a na tvárach vidieť znaky prekvapenia, čo sa to s ich telom vlastne deje. Senior sa po strelnom zranení tesne pred získaním grálu čuduje, kam sa vybrali jeho nohy, keď jeho horná časť tela je nevládna. V hre platia pravidlá v rámci konvencií stavebnice LEGO. Žiadne špeciálne efekty, žiadne morfonie, na obrazovke sa odohráva pravé nefalšované plastové divadlo. Každá jedna stavba, vozidlo, palma, alebo obyčajný rebrík je postavený so skutočných kociek, čo znamená, že v reále (ak máte k dispozícii stavebnicu) si môžete repliky kulís poskladať. Pre milovníkov dánskej stavebnice ďalší dôvod na kúpu alebo aspoň na nostalgické spomínanie, keď sa pod vianočným stromčekom objavila krabica s hypnotizujúcim bielym nápisom LEGO na červenom pozadí. Dosť bolo však sentimentu.

LEGO Indiana Jones je celá postavená na kooperácii dvoch postavičiek, ktoré sa pokúšajú zdolať nástrahy v leveloch. Ak nie je po ruke druhý hráč, o ovládanie postavičky sa postará AI, no tu treba povedať, že má tendenciu zasekávať sa, stráca pojem o priestore, občas sa respawnuje nad priepasťou a cyklicky do nej padá, alebo ju nájdete práve tam, kde ju nepotrebujete. V hre nájdete oveľa viac miest ako v predchodcoch, kde musíte spolupracovať na dvoch rôznych miestach, napríklad vypnúť ostne na plošinkách, alebo aktivovať výťah, aby sa druhá postavička v ňom dostala k spínaču.

LEGO Indiana Jones

Hlavnému hrdinovi je vždy po ruke druhá postava s inou špeciálnou schopnosťou. V podstate sa dajú rozdeliť na ničiteľa, opravára, vedca, kopáča a atléta. Väčšinu z nich zastupujú nástroje ako raketomet, montérsky kľúč, notes, lopata, ale v leveloch sú miesta, kde takéto vybavenie nenájdete a ste odkázaní na partnera. Indy nevie tak vysoko skákať ako nežné polovičky a naopak ženské osadenstvo nie je vybavené bičom. Vzájomná spolupráca a stavba levelov vám poriadne ponamáha predstavivosť a kombinatoriku. Vybrané rébusy sú jasné ako facka (zatiahnutie sa dve laná súčasne), iné vyžadujú, aby ste oživili rôzne mechanizmy, zatiahli za spínač, tým aktivovali systém plošiniek a na druhej strane postavili z kociek most pre druhú postavičku.

Hľadaj a budeš odmenený

No a potom sú tu také priestory, kde ste vystavení tlaku zo stranu útočiacich nepriateľov a vy musíte prísť na to, ako otvoriť bránu a uniknúť z tábora vojakov. Vo všeobecnosti sa dá hovoriť, že LEGO Indiana Jones ponúka hravú alternatívu k tradičným akčným adventúram, navyše sa do hry môže kedykoľvek zapojiť aj druhý hráč a pomôcť vám pri zbieraní poskrývaných bonusov, artefaktov a poštových balíčkov. V každom levely je desať častí, z ktorých sa daná trofej skladá. Niektoré nájdete hneď, iné náhodou pri rozbíjaní všetkého, čo je postavené z kociek, no k tomu zvyšku sa dostanete opätovným hraním vo Free Play móde.

Postupným podnikaním výprav do už zdolaných levelov s vlastnoručne vybranou postavou budete môcť rozbiť výklady spevom Willie, prešmyknúť sa malými škárami s krpcom (Short round) alebo odomknúť tajné dvere pomocou notesa v rukách Marcusa Brodyho alebo seniora. Okrem artefaktov zbierate aj mince, za ktoré si odomykáte zvyšok postavičiek. Vlastne je možné hrať za akúkoľvek postavu aj za toho najposlednejšieho vojaka. A keby to náhodou nestačilo, tak v editore sa dá vytvoriť ženská verzia Indyho v červených nohaviciach a plavou hrivou.

Méta 100 % nie je nedosiahnuteľná, kým však nazhromaždíte všetky totemy v Barnett College, ktorá slúži ako východiskový bod pre všetky dobrodružstvá, a odomknete tri skryté levely a dve ultra tajné postavičky, rátajte s minimálne 20 hodinovou výpravou. Hra vás k tomu nenásilne navádza a vysiela signály (zobrazovanie počtu nájdených artefaktov, poštových balíčkov, mincí), aby ste prebrázdili každý jeden kút a a pre istotu sa do toho istého levelu ešte vrátili.

LEGO Indiana Jones
LEGO Indiana Jones Nezabudnuteľné scény, nezabudnuteľné postavy.
Nezabudnuteľné scény, nezabudnuteľné postavy.


LEGO Indiana Jones Logické hádanky sa neobmedzujú iba na hľadanie toho správneho kľúča.
Logické hádanky sa neobmedzujú iba na hľadanie toho správneho kľúča.


LEGO Indiana Jones Jedno z miest, kde budete zle vykreslenú hĺbky scény preklínať.
Jedno z miest, kde budete zle vykreslenú hĺbky scény preklínať.






Rovnaké ako naposledy?

Travellers Tales varia rovnakú polievku už niekoľko rokov, čo sa zásadne podpisuje pod vzájomné vykrádanie a používanie rovnakých herných mechanizmov. To, čo funguje dokonale a je overené praxou, netreba meniť, no ak hráte takmer rovnakú hru po tretíkrát, i keď v inom prostredí, môže sa (ale nemusí) prejesť. Samozrejme, rozdiely tu nájdete (všetky postavičky vedia riadiť vozidlá a stavať z kociek), no o nič zásadné nejde. Hra v štýle predchodcov mieša licencované skladby Johna Williamsa s vlastnými motívmi a prekvapivo dobre vytvára atmosféru starých dobrých filmov. Grafika si drží svoj štandard. Nikoho neprekvapí, ani neurazí.

Autorom však spôsobila problémy nielen AI, ale aj integrácia nových prvkov – húpanie sa na lianách a lozenie po rímsach. Čo majú spoločné, je zle vykreslená hĺbka scény. Neviete, čo je vpredu a čo vzadu, teda neviete, kam skočiť. Otázne je aj nepresné ovládanie vozidiel a ich plávanie na cestách. Pády zavinené týmito drobnosťami by hravo vyriešili neviditeľné steny, ktoré by vám zabránili pádu z útesu alebo nešťastne vybranej zákruty. Poslednou maličkosťou je nemožná konfigurácia gamepadu bez analógových páčiek, aj keď pre hranie nie sú potrebné (platí pre PC verziu).

LEGO Indiana Jones vychádza zo svojich predchodcov. Stavia na overených základoch a funkčnej hravosti, ktorá v kombinácii s kooperatívnou hrou ponúka úplne odlišné zážitky ako zvyšok akčných adventúr.


napísal spacejunker 9.6.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
LEGO Indiana Jones
| LEGO INDIANA JONES
[7.3.2008]
LEGO Indiana Jones
| LEGO INDIANA JONES
[14.5.2008]
LEGO Indiana Jones
| LEGO INDIANA JONES
[2.5.2008]
LEGO Indiana Jones
| LEGO INDIANA JONES
[28.7.2007]
7.0
Ohodnotiť
LEGO INDIANA JONES
+ množstvo postavičiek
+ znovuhrateľnosť
+ prepracovanie pamätných scén
- drobné chybičky
- zle vykreslená hĺbka
- bez zásadných inovácií


RECENZIE HRÁČOV
PS2
PC
PS3
PSP
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: Activision / CENEGA / Travellers Tales
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 6. jún 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19528)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk