FLATOUT: ULTIMATE CARNAGE

FLATOUT: ULTIMATE CARNAGE

8.5

FlatOut 2 sa nám znovu vracia a znovu vo vylepšenej forme s podtitulom Ultimate Carnage, tentoraz aj pre PC.

Recenzia na PC verziu

Fínsky Bugbear sa práve dožíva 8 rokov a oslavuje ich vydaním PC verzie FlatOut: Ultimate Carnage. Firma sa za tie roky vykryštalizovala ako čisto racingová a po ich prvom a úspešnom Rally Trophy pokračovali Flatoutom, ktorým si získali široké publikum hráčov a ukázali, že od nich môžeme čakať len kvalitu. Nasledoval FlatOut 2, ktorý síce stratil niektoré simulačné prvky z prvej hry, ktoré by PC hráči ocenili, ale na druhej strane získal konzolových hráčov a hra na kvalite nestratila. Množstvo noviniek a rozšírení to plne vyvažovali. Po úspechu dvojky nasledovala minulý rok jej next-gen verzia FlatOut Ultimate Carnage pre Xbox360, ktorá sa tento rok vracia späť na PC.

Ak ste hrali pôvodný FlatOut 2, Ultimate Carnage vám ponúkne podobný, mierne rozšírený, ale výrazne zdokonalený zážitok. Hlavne pribudla séria single a multiplayerových módov, 8 áut na trati sa rozšírilo na 12, autám pribudli polygóny, prostrediu kvalita a rozmanité grafické efekty. Najviac si ale všimnete niekoľkonásobne viac zničiteľných objektov na trati, ktoré budú lietať všade naokolo, zavadzať vám a oživovať celé preteky. Ak sa vám FlatOut 2 páčil, toto si priam vychutnáte a za 299 SK si to priam žiada kúpu.

Ak ste doteraz túto sériu obchádzali, možno práve nadišiel čas pozrieť sa na ňu bližšie a napraviť svoju chybu. FlatOut nie je dokonalý a nie je to vysokorozpočtová hra, ale vysoká kvalita a netradičný štýl závodov vás má šancu chytiť. Nie je to Burnout, nie je to NFS a ani Forza, autori pre sériu vytvorili vlastný štýl založený na deštrukcii, rýchlosti a zábave. Neničíte tu len vozidlá, ale aj okolie trate, ktoré pridáva do hry nový dynamický element. Okrem toho minihry a deštrukčné derby v ničom nezaostávajú a kvalitná, postup hrou neuľahčujúca, AI to celé dopĺňa.

FlatOut: Ultimate Carnage
FlatOut: Ultimate Carnage  Grafika dostala štýl. Rýchlosť zostala veľmi slušná.
Grafika dostala štýl. Rýchlosť zostala veľmi slušná.


FlatOut: Ultimate Carnage  Objekty okolo trate sa rozmnožili.
Objekty okolo trate sa rozmnožili.


FlatOut: Ultimate Carnage  A aj priamo na trati. Prechod obchodným domom vám to predvedie.
A aj priamo na trati. Prechod obchodným domom vám to predvedie.





Hra ponúka niekoľko základných módov, kde sa najviac vyblbnete v kariérnom FlatOut móde, ktorý vám postupne odomyká nové trate, autá, demoličné arény. Ponúka cez 30 turnajov zložených z niekoľkých tratí a rozdelených do troch tried vozidiel a to: Derby, Race a Street. Tu si postupne v každej kategórii kupujete jedno auto z celej ponuky, vylepšujete ho, závodíte a zarábate pointy, ktoré následne investujete do lepšieho auta, aby ste stačili na protivníkov. Tí sa rovnako ako vy zlepšujú a zdokonaľujú. So všetkými typmi vozidiel síce jazdíte na podobných tratiach, ale každý typ sa správa inak, zatiaľ čo Derby autá sú síce pomalšie, ale nemajú problém s terénmi, Race autá sú výkonnejšie a zvládajú ako asfalt, tak aj blato, Street autá sú tunované mašiny, masívne, super rýchle, dobre držia na asfalte, ale na iných povrchoch ich rýchlo rozhádže. Na každý typ vozidiel si budete musieť pár pretekov zvykať. Ak dokážete vyhrať každú sériu, postupujete do finále ponúkajúc štyri najťažšie turnaje.

Druhý, viac na zábavu zameraný, mód je Carnage, kde máte  30 kaskadérskych eventov, zmiešavajúcich všetky možné typy módov v titule. Len tentoraz už nehráte na čas a umiestnenie, ale na body a vždy musíte v danom evente získať určitý počet bodov, aby ste sa dostali ďalej. Autori sa ho snažili spraviť zábavným, ale neskôr je často skôr frustrujúci a prehnane náročný. Ak však získate skúsenosti, po desiatkach pokusov to vždy zvládnete.

Nakoniec je tu séria doplnkových módov, kde si v móde Party zahráte kaskadérske hry aj so siedmymi priateľmi, Single eventy, kde si vyberiete, čo chcete hrať a aj multiplayerové módy cez Games for Windows Live, ktorý sa po zrušení Gold poplatkov stal plne prístupným pre všetkých. K Live patria aj Achievementy, pri získavaní ktorých sa poriadne zapotíte, navyše poriadne zvyšujú návykovosť hry.

FlatOut: Ultimate Carnage
Ukážka hrateľnosti...

Samotná hrateľnosť v pretekoch je založená na okruhových závodov, v ktorých často musíte predbehnúť všetkých protivníkov (keďže väčšinou štartujete posledný), nezničiť auto zbytočným búraním a dostať sa do cieľa. Môžete hrať niekoľkými štýlmi, dá sa vyhýbať všetkým zrážkam a nespomaľovať sa nimi, alebo jazdiť opačným systémom, búrať do protivníkov a všetkého a získavať tým energiu pre Nitro. Nitro vám následne umožní boostovať vašu rýchlosť a dobehnúť, alebo predbehnúť tak protivníkov. Či sa vám do niečoho nabúrať oplatí, alebo neoplatí, postupne dostanete do ruky a zistíte, aký štýl je najvhodnejší pri použití daného auta. Rátajte s tým, že AI nie je blbá, postupne sa spolu s vami zlepšuje a každý vodič má svoj štýl a schopnosti. Keď ich všetkých spoznáte, budete môcť začať taktizovať, ak vás jeden z favoritov bude bodovo ohrozovať, môžete sa sústrediť na jeho spomalenie alebo likvidáciu.

Škoda, že ani vo vylepšenej edícií autori nevrátili späť manuálnu prevodovku ani vnútorný pohľad do vozidla, ktoré by vrátili späť aspoň časť simulačnej stránky prvej hry. Môžeme rovno povedať, že trate dokážete prejsť na plný plyn, len s vyhýbaním sa prekážkam a protivníkov, ale aj na to treba mať skill a skúsenosti. Pozitívom, je že ak vám na ovládanie nebude vyhovovať klávesnica, na ktorú je hra slušne optimalizovaná, môžete použiť aj Xbox360 ovládač, s ktorým zvýšite citlivosť hlavne pri pridávaní plynu.  

FlatOut: Ultimate Carnage
FlatOut: Ultimate Carnage  Rozmanitosť tratí je viac ako slušná. Vrakovisko lietadiel patrí k naobľúbenejším.
Rozmanitosť tratí je viac ako slušná. Vrakovisko lietadiel patrí k naobľúbenejším.


FlatOut: Ultimate Carnage  Autá sú zložené z desiatok častí, ktoré z nich budú postupne odpadávať.
Autá sú zložené z desiatok častí, ktoré z nich budú postupne odpadávať.


FlatOut: Ultimate Carnage  Havok fyzika je veľmi dobrá, ale miestami sa vám niečo zasekne v kabíne.
Havok fyzika je veľmi dobrá, ale miestami sa vám niečo zasekne v kabíne.





Graficky je hra takmer dokonalá, ponúka veľmi slušný framerate dosahujúci 60 fps aj na vysokých rozlíšeniach, len s minimálnym spomalením pri štarte, 12 áut s množstvom efektov, dymu, prachu, isikier. Z nových detailov potešia 3D brázdy vyjazdené vozidlami. Jediné, čo mohli autori vylepšiť od predošlej časti, sú textúry vozidiel, ktoré ešte stačili pred rokom na konzole, ale dnes na PC by to chcelo vyššie rozlíšenie. Na druhej strane nároky na pamäť sú nízke, načítavanie hry je rýchle a celé to pôsobí mimoriadne svižne. Havok fyzika dodáva celej hre na dynamike a prakticky je na nej založená. Ako fyzikálne správanie vozidiel, tak tisícov objektov na trati a aj lety šoféra v kaskadérskych minihrách. K tomu si ešte môžeme pripočítať masívne explózie pri zrámovaní benzíniek.

Zvuková stránka je hlavne v oblasti motorov a efektov vysoká, škoda len ponuky skladieb hrajúcich v pozadí, ktoré sú neznáme, miestami príliš metalové a nedá sa povedať, že by sadli každému.

FlatOut: Ultimate Carnage je síce recyklovaná hra, ale kvalitná a u nás v českej verzii sa za ľudovú cenu 299 SK určite oplatí. Nabudúce by sme už Bugbear poprosili, aby konečne zapracoval na FlatOut 3, ktorým by mohli sériu posunúť vpred a s dobrým distribútorom by mohli konkurovať aj ostatným AAA racignovkám. Firma na to určite má.

FlatOut: Ultimate Carnage
FlatOut: Ultimate Carnage  Kaskadérske minihry zabavia.
Kaskadérske minihry zabavia.


FlatOut: Ultimate Carnage  Demoličné derby ukážu možnosti deštrukcie.
Demoličné derby ukážu možnosti deštrukcie.


FlatOut: Ultimate Carnage  Explózie vás čakajú na každej zákrute.
Explózie vás čakajú na každej zákrute.





napísal saver 13.8.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
FLATOUT: ULTIMATE CARNAGE
+ grafický a výkonnostný upgrade FlatOut 2
+ dynamika-deštrukcia-rýchlosť
+ kvalitná AI
+ vysoká hrateľnosť
- recyklácia FlatOut 2
- viac upgradov by nezaškodilo
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: 2.0 GHz Pentium 4, 1 GB RAM, 256MB SM4 grafika


RECENZIE HRÁČOV
FlatOut: Ultimate Carnage
9.0
YEARGAMER    30.10.2009
Hra vyvíjaná spoločnosťou Bugbear ktorá má za sebou racingovky ako FlatOut 1, 2 alebo Rally Trophy s...prečítať celé
Xbox 360

Vývoj: Empire Interactive / TOP CD / Bugbear
Štýl: Racing
Dátum vydania:  jún 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk