JAMES BOND 007: BLOOD STONE

JAMES BOND 007: BLOOD STONE

7.5

Plnohodnotná 23. Bondovka

Recenzia na Xbox360 verziu

Urobiť dobrú akčnú hru a pripraviť dobrého Bonda je rozdiel. Dvadsaťdva filmov ukázalo, aká môže byť kvalita rozmanitá, ale zároveň aj mustru, podľa ktorej je dobré postupovať, aby ste uspeli. Activision Blizzard si zobral mnoho k srdcu a keď je nový filmový Bond v nedohľadne, získal obrovskú možnosť pre seba i svet videohier ukázať, že dokáže pripraviť rovnako kvalitný projekt.

Knižný, filmový i herný Bond majú určité zákonitosti. A medzi najpodstatnejšie pri audiovizuálnych verziách patrí treskúci úvod. Bloodstone ponúka jeden priam špičkový – summit G20 ohrozovaný skupinou dílerov zbraní je ideálny začiatok pre pár sekvencií, kde sa Bond nenápadným spôsobom dostáva do akcie. S vašou pomocou už páli na luxusnom motorovom člne, snaží sa zlikvidovať šéfkove gorily a keď ujde, zbesilo ho prenasledujete vo vodách Stredomoria. Príchod na pobrežie je rovnako treskúci, keď sa strhne prestrelka tesne za prístavom, cez x-hviezdičkový moderný hotel prejde ovešaný zásobníkmi a na parkovisku vypukne ďalšia mela. Korunovaná na najvyšší level zábavnosti uchytením jedného z tátošov a prenasledovaním protivníkov s finálnou explóziou.

V tomto smere robí štúdio Bizarre Creations skutočne bizarné a kreatívne kúsky. Oslnivý vstup do hry obsahuje prakticky všetko potrebné – dlhé a kvalitne zostrihané sekvencie s Bondovou šéfkou M, dobrými politikmi i zlou bandou priekupníkov. Je tu príbeh vysvetľujúci vaše dianie a je krásne ho sledovať na troch miestach súčasne. Je tu veľmi variabilná akcia – streľby, jazda na člne i autiaku. Sú tu možnosti na vydýchnutie i tesný časový limit. A vašou odmenou sú prirodzené nádherne animované úvodné titulky, za ktoré by sa autori nehanbili ani v kine.

Ak by v tomto tempe vydržala hra celých skromných šesť hodín, bol by to neuveriteľný zážitok hodný deviatky a poslal by som vás napriek kratšej stopáži do obchodu. No podobne ako vypália slabší Bondovia v ďalšej časti stopáže alebo ako vždy vo filme platí, po úvodných titulkoch prichádza buď zauzľovanie deja alebo určitý útlm. V prípade Bloodstone sú to oba elementy a hra sa prehupne do proklamovaného žánru akčnej adventúry. Váš let do Istanbulu totiž nasleduje väčšia porcia behania po meste a menšieho počtu prestreliek ako by ste čakali. Je to však silná inšpirácia filmami, ktoré rovnako nenapchali akciu do celej dĺžky, ale prekladajú ju britkými dialógmi i laškovaním s osudovými ženami. Príbeh i celkové pátranie po zločincoch sa vrátia do svojho predcraigovského času, vážne vyznenie je potlačené v prospech čistej akcie. 

James Bond 007: Blood Stone
James Bond 007: Blood Stone Správny britský džentlmen jazdí v tátošovi vpravo. Myslíte si, že na jazdu to má nejaký vplyv?
Správny britský džentlmen jazdí v tátošovi vpravo. Myslíte si, že na jazdu to má nejaký vplyv?


James Bond 007: Blood Stone Prva bojová dilema v hre - odpálite chlapíka pri kolese zbraňou s tlmičom alebo zložíte ručne?
Prva bojová dilema v hre - odpálite chlapíka pri kolese zbraňou s tlmičom alebo zložíte ručne?


James Bond 007: Blood Stone  Tak sa mi zdá, že sa nám tu zatúlal nejaký stealth majster zo Splinter Cell.
Tak sa mi zdá, že sa nám tu zatúlal nejaký stealth majster zo Splinter Cell.





Chýbajú emócie a snaha odkryť Bondov charakter, ale s výnimkou dvoch posledných filmov sa nimi scenáristi nezaoberali a rovnako pripravil scenár aj Bizarre. Na prvom mieste sú snahy zločincov a Bond je späť v úlohe neobávaného hrdinu. Niežeby sa v príbehu neobjavila femme fatale, na to je obsadená peknučká Joss Stone, ktorá predvedie herecké i spevácke umenie. Známe tváre zastúpi aj Judi Dench ako M či Daniel Craig (ktorý do tohto dielu tvrdil, že vo videohre sa neobjaví). Obstojí Blood Stone ako 23. bondovka? Určite áno. Kompaktný príbeh obsahuje potrebné atribúty a pomrkáva na hráča. Dlhšie cut-scény rozprávajú šikovne zostavený dej a nemajú problém v momente nasadiť akciu. Dialógy dávajú zmysel, rovnako ako celé Bondove konanie. Kamera sníma scény rafinovane a soundtrack je správne filmový.

Stojíte v Instanbule a ťukáte do svojho smartphone a využívate ďalšie technologické vymoženosti. Nutne treba zdôrazniť, že v prvej polovici sa adventúrna časť (skúmanie, pátranie) snaží rozptýliť vašu pozornosť od akcie. Smartphone je fajn, no nie je príliš prehľadný. A aj ostatné gadgets budete používať len preto, že si to hra od vás vyžaduje. Takže pripravte sa, občas musíte skúmať okolie, nenápadne sa dostávať do uzavretých miestností, kopírovať zakázané dáta či hackovať. Ešteže sú tieto sekvencie pomerne jednoduché na hráčove schopnosti – zapadnú do deja, netrvajú dlho, no pretože sa hi-tech serepetičky opakujú, rýchlo sa zunujú. Všetko je potrebné, rovnako aj beh po strechách i podzemí metropoly ležiacej na dvoch kontinentoch, pretože na vás autori chcú preniesť prvotnú nevedomosť hrdinu. Netreba sa báť, že by ste v Istanbule stvrdli nadobro, cestujete do Monca, na Sibír, čaká aj Bangkok, pochodíte viaceré časti sveta, lebo toto dobrodružstvo má variabilný charakter.

Platí to aj pre samotnú hernú náplň. Je zaujímavé sledovať, aké štýly sa v hre kombinujú – cover akcia, stealth misie i naháňačky na rôznych vehikloch. Občas mi táto koláž pripomenula nie príliš vydareného Harry Pottera 7 v prvej časti, kde sa rovnako autori snažili o pestrosť zakomponovaním rôznych štýlov, ale zatiaľ čo Harry sa zbytočne trápil, Bond prechádza s neuveriteľnou ľahkosťou. Chcete cover akciu? Máte ju mať v solídnej podobe. Využívanie prekážok na lodi či súši funguje veľmi dobre, vyklonenie a mierenie na protivníkov tiež. Pravda, hra sa nechala uniesť máličko arkádovým štýlom menom Focus Aim, ktorý vás inšpiruje pre manuálny boj namiesto streľby. Za každý fyzický výpad totiž dostanete Focus bod a po zozbieraní troch sa spustí sekvencia, v ktorej váš súper určite podľahne, pretože vaše schopnosti sú podstatne lepšie. Pravda, v prvej polovici je obtiažnosť nižšia a akcia nie príliš frekventovaná, takže Focus Aim je dobrovoľná možnosť. Ale neskôr ju oceníte, pretože hoci je možné streliť do hlavy nepriateľa pomaly z 10cm vzdialenosti, zloženie dobrým chmatom je prirodzenejšie. Inak arzenál nie je veľmi širokospektrálny, ale nábojov je väčšinou dosť, protivníka viete dobre zamerať i páliť. Viem si celkom dobre predstaviť chuť hráča prejsť ju aj dva razy, keď prvý raz využíva skôr streľbu a na druhýkrát sa pokúsi sústrediť primárne na fyzický boj a Focus Aim schopnosť. Môže to byť celkom odlišná skúsenosť. 

James Bond 007: Blood Stone
Bond, James Bond.

Zlatá stredná cesta kombinácie však funguje pre väčšinu hráčov. A je prekladaná občasnými stealth úlohami, kde sa snažíte preniknúť na dané miesto bez povšimnutia a streľba či hlasná likvidácia sú vylúčene v prospech misie. Fakt je, že hra pri svojom rozdelení na dve polovice funguje výborne a jej variabilita hrá skôr do karát. Instanbul je úvod, kde sa veľa pátra a menej strieľa. Sibírska továreň je ideálna pre tichý postup. Akcia v Bangkoku už ráta s naháňačkami a tempo stúpa, aby sa prehuplo do výrazne akčnejšej druhej polovice a nabralo smer finále.

Na tejto ceste sa neraz spoliehate na najnovšie mašiny, každá sekvencia je plná adrenalínu a dobrých nápadov. Tá úvodná na rýchlom člne vás pošle manévrovať medzi veľké tankery a umožní v bullet-time ostreľovať nepriateľské člny a na konci aj helikoptéru, ktorá sa vám rozhodla postaviť zoči-voči. Alebo naháňačka z hotela vedie cez olivové háje, spevnené cesty, filmový tunel až po nutný explozívny záver. Sibírsky útek z rafinérie má navyše daždivé efekty a jazda v Bangkoku vás pre zmenu posadí do nečakaného vozidla – nákladiaka zo stavby. Každé vozidlo sa ovláda máličko odlišne, ale netreba sa báť pokročilej simulácie, pretože hoci má Bizarre dobré skúsenosti zo žánru (séria Project Gotham Racing), tu stavil na akciu, pretože popri jazde musíte často strieľať. A uhýbať sa variabilným a celkovo krásne spracovaným prostrediam.

Pretože grafika je síce nadpriemerná, ale každá jej súčasť by mala dostať pomaly iné hodnotenie. Napríklad som prekvapený, že Bizarre vytvoril pomerne chabé modely postáv, Bond je dosť skostnatelý a ženské tváre sú zase bez akéhokoľvek kúska šarmu, na Nicole Hunter (Joss Stone) budete obdivovať viac šaty a výstrih, no do tváre veľa krásy nepobrala, je príliš umelá, rovnako aj M. Príliš veľké vizuálne zázraky neočakávajte ani od viacerých interiérov. Sibírska továreň je prirodzene fádna, turecké katakomby prázdne a nezaujímavé. Ale grécky hotel je na tom už lepšie a všetky exteriéry dokážu zrazu vykúzliť poriadnu atmosféru. Naháňačka po strechách mesta, jazda v Istanbule alebo nočný zážitok z Monaca, to už je časť hry na oveľa vyššom stupni kvality. Aspoň hudba ostáva neustále konzistentná a náramne kvalitná. Inak pri hraní vypeckujte to domáce kino či pár reproduktorov a dočkáte sa aj slušne dunivého zvuku. V tomto smere garantuje Activision Blizzard len to najlepšie. 

James Bond 007: Blood Stone
James Bond 007: Blood Stone Kaskadérske šialené momenty nesmú chýbať, industriálne zóny ich prinášajú viacero, ovládate ich hladko.
Kaskadérske šialené momenty nesmú chýbať, industriálne zóny ich prinášajú viacero, ovládate ich hladko.


James Bond 007: Blood Stone Pôžitok z každej jazdy je neskutočný. Skúste si tipnete, či tu vybuchne cisterna alebo celá továreň?
Pôžitok z každej jazdy je neskutočný. Skúste si tipnete, či tu vybuchne cisterna alebo celá továreň?


James Bond 007: Blood Stone Adrenalínový zápas motorového člna a helikoptéry je fantastický a odohrá sa ešte pred úvodnými titulkami.
Adrenalínový zápas motorového člna a helikoptéry je fantastický a odohrá sa ešte pred úvodnými titulkami.





Blood Stone je kvalitný akčný zážitok. Silne nadpriemerný a vo svete bondoviek rozhodne obstojí. Rešpekt voči notoricky známemu svetu a jeho pravidlám sa pozitívne pretavil aj do hernej náplne, úvodná sekvencia berie dych, spomalenie umožní hernú variabilitu cez stealth či adventúrne časti a druhá polovica je akčný non-stop ohňostroj. Zo štyroch druhov náplne prevažujú prestrelky s kvalitným cover systémom a dominujú rýchle pasáže s naháňačkami, ktoré neodmysliteľne patria do sveta agenta MI6. Ako kompaktný celok s dobrým príbehom má šancu pobaviť, aj keď nie na dlho – šesť hodín vám ubehne ako voda a jediným problémom popri občas slabšej grafike a opakovaných hackoch je fakt, či dohrať nového Bonda na jeden záťah alebo si ho rozdeliť a užiť viac. 


napísal korec 1.12.2010
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
6.2
Ohodnotiť
JAMES BOND 007: BLOOD STONE
+ správny bondovský príbeh
+ vynikajúci začiatok a úvodné titulky
+ druhá polovica nepoľaví ani na okamih
+ kvalitné prestrelky a cover systém
+ výborné naháňačky
+ atmosféra svetových metropol
- adventúrne časti občas zdržujú
- slabšia grafika postáv a interiérov
- rýchle, ale predsa príliš kratke


RECENZIE HRÁČOV
James Bond 007: Blood Stone
8.0
ANTIGON    22.1.2011
„Bond, James Bond“ Táto veta m...prečítať celé
James Bond 007: Blood Stone
7.5
ADQO2811    10.11.2010
Svet, žijúci svet, na ktorom sa každú minútu niečo udeje, niečo o ...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Activision / ABC Data / Bizarre Creations
Štýl: Akcia / Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 4. november 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19420)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk