Test Drive Unlimited 2

Čo je vlastne TDU2? Simulácia, arkáda, alebo len Sims pretvorený do závodného sveta?

PC
pridal life28 21.2.2011 o 9:14 pod používateľské recenzie

8.0


Test Drive Unlimited 2 sa dostala do povedomia niekoľkými spôsobmi. Či už to boli skvelo vyzerajúce zábery, trailery priamo z hry alebo beta-test, v ktorom sme si mohli svet závodov vyskúšať, hra zaujala a mnohí od nej čakali viac, ako od konkurenčných závodov. Hra vychádza v období, ktoré jej vlastne žiadneho konkurenta nepredkladá, teda všetka pozornosť môže byť upriamená práve na TDU 2.


Hru začíname netradične, v idealistickom sne, na pravej americkej narodeninovej oslave, kde nechýbajú pekné kočky, drahé autá. Svojho jazdca si vyberáte priamo z účastníkov tejto pomyselnej oslavy, takže je na vás, či si vyberiete muža, alebo ženu. Ako narodeninový darček dostanete vaše vysnívané auto, no po zobudení sa do krutej reality zisťujete, že ste zaspatý poslíček v luxusnom aute, a možno aj preto sa vám sníval taký pekný sen. Spodina, ako vy si nenavyberá, preto príjma ponuku moderátorky zúčastniť sa pretekárskej šou, ktorá práve beží v miestnej televízii. Kto odmietne?

 

Po úvodných opletačkách sa stávate naozajstným vodičom a poctivým súťažiacim, spoločnosť vám dokonca zaobstará bývanie v podobe prívesu. Ale bazén na dvore a samostatná garáž pre svoje budúce tátoše vám dodá pocit samostatnosti, bohatstva. Vlastne celú hru budete prežívať zosobnenie s postavou, pretože ste si ju sami vybrali, obliekate ju, zoznamujete ju s ľuďmi, zaraďujete do spoločnosti. Stretávanie nových ľudí vám otvára brány do herného sveta. Sociálne zázemie závodnej hry je naozaj široké. 

 

TDU2 pokračuje v šľapajách svojho predchodcu, no v miere plnej detailov, ktoré v žiadnej inej hre nenájdete. Svoju závodnú kariéru nezačnete len tak, čakajú vás autoškoly a teda získanie vodičských oprávnení pre rôzne typy závodov. Niektorí sa šoférovať naučia tu, iní priamo na cestách a závodoch, ako si osvoja tieto rady je už na jednotlivcoch. Samozrejme, voľnú jazdu si užijete do sýtosti, a zapamätať si jednotlivé úseky ostrova nebude také ťažké. Už v autoškolách ochutnáte mesto, krajinu a off-road, takže komplexné možnosti, z ktorých je možné vyberať. Hra sadne takmer všetkým skupinám.

 

So samotným nastavovaním hry som strávil viac ako pol hodinu, a to nie len kôli neintuitívnemu prostrediu, ale hlavne kôli nastaveniam volantu, pokrytiu jednotlivých tlačidiel, ale aj nastavovaním jazdných vlastností. Narozdiel od iných, realistickejčích simulátorov sa arkádový TDU uberá svojim štýlom, no ani nastavenia s plnou asistencou nezaručia, že sa hra bude ovládať dobre aj na klávesoch. Ostatní samozrejme švihom do ruky volanty, poprípade gamepady. Medzi najdetailnejšie spracované aspekty hry patrí práve ovládanie na volantoch a komplexnejšie som nenašiel zatiaľ v žiadnej hre, to ale neznamená, že sa autá správajú realisticky, práve naopak, využijete však úplne všetky tlačidlá, ktoré máte k dispozícii. Práve na takýchto detailoch vás hra dostane.

 

Svoje prvé auto si síce obľúbite, no čoskoro budete nútení siahnuť po niečom výkonnejšom. Kopa predajní automobilov, ktoré v hre nájdete vám dodá sortiment licencovaných vozidiel a z nich je radosť vyberať (niekomu budú chýbať značky, ktoré sú inde samozrejmosť). Pri výbere svojho druhého auta, s ktorým chce hráč stráviť ďalšiu časť hry sa vžijete do hry, akoby ste vyberali vlastné. A ohľadom toho má hra naozaj čo ponúknuť. Po všetkých miestnostiach a prístupných lokalitách sa pohybujete s postavou vo first-person pohľade, takže si autá môžete poobzerať pekne z každého uhlu. Jednoduchším spôsobom, ale predsa to ponúka už každá iná hra. TDU je ale iný, plný nápadov. Hra vám dovoľuje otvoriť okienko, či celé dvere a môžete tak nahliadnuť do prepracovaných interiérov. Tie samozrejme nedosahujú kvality Gran Turismo alebo Shift, ale určite vás to poteší. Okrem toho si priamo v predajni môžete do auta sadnúť, detailnejšie si ho poobzerať a čovás úplne dostane, je možnosť naštartovať si motor a popočúvať si vkusne znejúce zvuky.





Akoby to nestačilo, pred kúpou auta si môžete vyjsť na dvojminútovú predvádzaciu jazdu, a vyskúšať si ako jazdné vlastnosti, tak samotný zvuk burácajúceho motora. V nastaveniach hry nájdete možnosť zapnúť si automatickú, sekvenčnú alebo plnú H-prevodovku. Pokým slabšie modely majú len niekoľko stupňov, tie rýchlejšie a luxusnejšie majú až sedem stupňov prevodu, s čím som mal aj na Logitechu G25 problém. K tomu potrebujete aj spätný chod, a riešením je prepnúť si prevodovnku na sekvenčnú. Ďalším prvkom, ktoré som našiel v TDU2 ako v jedinej hre je zapracovanie pedála spojky, ktorú je tiež možné vypnúť, alebo zapnúť. V iných hrách (NFS Shift) sa pri radení bez spojky oberiete len o milisekundy, z dôvodu menšieho zádrheľa motora, v TDU bez spojky vôbec nezaradíte, ani nenaštartujete. Aby toho nebolo málo, pri štartovaní vozidla bez pridania plynu vám motor jedoducho skape. A ešte som zabudol na plne funkčné smerovky. A ešte svetlá. A klaksón. A môžete si zložiť strechu. A ešte... Myslím, že v ponuke vychytávok  v tomto smere nechýba hre vôbec nič.

 

Každé z áut má svoje osobitné vlastnosti, a takmer žiadne vám nebude pripadať rovnaké, ako to druhé. Každé sa totiž hodí na iný druh tratí a závodov. Do závodnej série získate prístup len vlastníctvom špecifického typu auta, a samozrejme vodičského preukazu. Každú sériu sprevádzajú komentáre moderátorky, a štarty závodou sa neobídu bez hier s kamerou a odpočítavania. Na štart sa stavajú všetci jazdci v okruhoch, šprintoch, alebo radaroch, merajúcich rýchlosť, alebo jednotlivo, a to napríklad v preteku, kde musíte udržiavať rýchlosť po určitý čas, vďaka čomu dostávate body. Ak sa nenájdu peniaze na zakúpenie vozu, a teda sa nemôžete zúčastniť preteku, môžete si pekne zarobiť rôznymi službami. Obyvatelia Ibizy majú rôzne požiadavky. Jeden chce, aby sa na miesto dostal čo najrýchlejšie, druhý zase preferuje pokojnú jazdu, a jeho pohár trpezlivosti je veľmi plytký. Dostanete aj prípady, keď treba sledovať nevernú manželku, proste blúdenie ostrovom vás nečaká.

Objavovanie ostrovov vám zaberie mnoho času, čo vás môže napokon aj nudiť, no vždy funguje aj rýchle cestovanie na už objavené cesty. Na oblasti mimo mesta, na zalesnené a hornaté oblasti, je vhodné vydať sa na SUV a takéto terénenie už stojí za to. Aj objavovanie je jedným z aspektov zvyšovania levelu. Globálny level sa môže vyšplhať až na stupeň 60, no odvodené sú ďalšie kategórie. Objavovanie Ibizy, sociálny level, alebo úspech v pretekaní. Telefonáty, ktoré budete neustále dostávať, vám prezradia ako, a kde tieto levely zvýšiť. Kupovanie nábytku, oblečenia a áut zvyšuje level zberateľstvo. Hľadaním starých vrakov pre opravára, fotografovaním panoramatických alebo špeciálnych lokalít pre fotografa, alebo prosté objavovanie nových obchodov, vám zvýši level poznania.

 

Hra nie je závodnou hrou, aké vychádzajú ročne. Čo má TDU2 spoločné s The Sims? No predsa obrovskú kustomizáciu a sociálnu zložku hry. Nedostatkom miesta v garáži pre nové kúsky budete nútení kúpiť si novú nehnuteľnosť v realitnej kancelárii, neskôr si svoje domovy môžete upraviť ako len chcete. Začnete stovkami kúskov nábytku, a skončíte pri type a farbe stien a podláh. Dom ako stvorený. Fashon level ale zvýšite aj svojim výzorom, preto si môžete skočiť nie len do obchodov s oblečením, alebo do kaderníka, ale dokonca na plastickú chirurgiu, ktorá vám dá plnú moc nad výzorom svojej postavy (budete musieť nosiť aj obväzy). Ak si zrátame dámske a pánske oblečenie, sú to celé stovky kusov. Nakoniec zostáva úprava automobilov. Tu by ani nevadilo, keby žiadna nebola, ale autori nám ponúkli základy výkonového tuningu v niekoľkých stupňoch a v neposlednej rade hromadu samolepiek rôznych tvarov a farieb. Niektoré vozidlá si dokonca môžete upraviť priamo pri kúpe, závisí to od toho, aké farby karosérie alebo interiéru dodávatelia ponúkajú.


Svoje výtvory môžete prezentovať pred komunitou ostrova, online multiplayer má v hre vlastnú základňu – akýsi klub. S ostatnými hráčmi je možne sa stretávať osobne, ukazovať rôzne gestá a rozprávať sa, no hlavne závodiť a to jednoduchou výzvou na cestách (dajú sa navrhnúť vlastné závody, s vlastnými pravidlami). Bez pripojenia na sieť vlastne hra ani nemá taký rýchly spád, ako by ste čakali. Polovica závodov, ktoré sa na mape nachádzajú je dostupná len po pripojení a súťažia tam skutoční hráči. Bohužiaľ, ATARI aj napriek beta testu preťaženia serverov doteraz nevyriešila tento problém, a pripojiť sa na servery je zriedkavým javom. Už v spúšťači hry budete často vidieť hlášku o offline serveroch, teda sa zatiaľ nie je veľmi z čoho tešiť. Autori sľubujú patch a nakopnutie systémov, no zatiaľ to je veľká bieda aj so servermi, aj s chybami v samotnej hre. Auto sa často dokáže vymrštiť z cesty, ani neviete kde je sever. Civilisti na automobiloch tiež veľa rozumu nepobrali a často to nečakane stočia priamo na váš smer. Policajti vás začnú naháňať len zriedka.

 

Ukázať ostatným hráčom môžete aj svoje fotografické výtvory a veľmi chválim foto mód, v ktorom je možné urobiť naozaj pekné zábery. Od natočenia, uhlu a vzdialenosti kamery od objektu sa pohráte aj s kontrastom, rozmazaním pozadia a farbami. Nie je nič krajšie, než vyjsť si na kopec a odfotiť si svoje fáro pri zapadajúcom slnku. Autori nám vpodstate ponúkajú rovnaké nástroje, ktoré používajú oni pri tvorbe oficiálnych screenshotov.

 

Grafika súladí s rozlohou hry, a vzhľadom na veľkosť ostrova (neskôr sa dostanete na starý známy Oahu ostrov z TDU1) je grafika pekná, no veľmi sa od posledného dielu nezmenila. Na maximálne nastavenia s plným antialiasingom budete síce potrebovať lepší stroj, pretože optimalizáciou sa v Eden Games príliž nezaoberali, no hru si dokážu užiť či konzolisti s obmedzeným vykresľovaním, tak slabšie PC. Modely áut sú skvelé, z viac ako stovky kusov nie je ani jeden uprednostnený, a všetky dosahujú približne rovnakých kvalít. Potešia spätné zrkadlá, zmeny počasia a striedanie dňa a noci. Noc by som si ale vedel predstaviť aj temnejšiu. Vadili mi aj globálne tiene, slnko skryté za kopcom žiarilo rovnako a stále som videl tieň auta a predmetov. O fyzike, deštrukcii a správaní sa áut ani nehovorím. Je priam hrozná.

 

Test Drive Unlimited prináša obrovské množstvo noviniek, nie len oproti prvému dielu, ale aj do žánru. Ale v konečnom dôsledku to je tvorca životného štýlu, Sims, ktorý je len založený na pretekaní. To, že ponúka také sociálne možnosti ale nemusí prispieť k dobrej povesti závodnej hry.

 

Plusy:   -      MMO a RPG v jednom

              -      detaily automobilov, ovládacie prvky

              -      kustomizácia

              -       foto režim

 

Mínusy:

            -        len dve rádio stanice

            -        blbí civilisti

            -        padajúce servery

            -        grafické chyby


napísal life28 21.2.2011



Páči sa mi!

8.0
TEST DRIVE UNLIMITED 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Atari / Eden Studios
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11.2. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk