Konzola Ouya za stovku, s hrami zadarmo

Na to, aby sa Androidom poháňaný herný systém dostal na trh, potrebuje výrobca necelý milión dolárov.

pridal spacejunker 10.7.2012 o 17:03 pod hardware
Konzola Ouya za stovku, s hrami zadarmo

HARDWARE > NOVINKY >

Čakanie na novú generáciu konzol bude zaujímavejšie. Kým v Číne sa kopíruje dizajn WiiU ovládača, v Los Angeles vzniká herný systém s podivným názvom Ouya (čítaj OOO-yah). Jeho prednosťami majú byť hry zadarmo a otvorenosť platformy ako pre nezávislých tvorcov, ktorí si jednoducho publikujú svoje hry a stanovia ich ceny, tak aj hackerom, ktorým bude umožnené vŕtať sa v systéme. 

Na to, aby sa Ouya ocitla na trhu, potrebuje spoločnosť Boxer8 necelý milión dolárov, ktorý hľadá cez Kickstarter. V dobe písania tohto článku už bola vyzbieraná viac ako desatina a to im zostáva ešte 29 dní. 

Ouya je pružnou a rýchlou odpoveďou na aktuálny vývoj trendov na unavenom hernom trhu, kde začínajú čoraz viac vystrkovať rožky malé nezávislé tímy s odvážnymi názormi i hernými nápadmi a sústredením sa na mobilné platformy - mobily a tablety. Boxer8 však nechce, aby ste hry hrali na malých displejoch, ale na veľkých televízoroch. A práve preto vznikla Ouya.

Konzola bude bežať na platforme Android (verzia 4.0, Ice Cream Sandwich), poháňať ju bude Tegra 3 procesor s 1 GB pamäťou. Úložisko o veľkosti 8 GB doplní Wi-Fi, Bluetooth konektivita ako aj jeden USB 2.0 port a čítačka SD kariet. Ouya sa bude dodávať s jedným gamepadom vybaveným dvomi analogmi, ôsmimi tlačítkami a dotykovou plochou. Ovládač nebude vybavený vibráciami ani motion senzorom. 

Za dizajnom Ouya a gamepadu stojí Yves Behar, dizajnér, ktorý sa podpísal pod reproduktor Jambox alebo notebook One Laptop Per Child XO. Konzola je navrhnutá tak, aby bol veľmi jednoduchý prístup k matičnej doske, ako aj vnútornostiam ovládača. Boxer8 apeluje na to, aby bola hacknutá a aby si ju budúci majitelia upravili k obrazu svojmu, či už po hardvérovej, alebo softvérovej stránke. 

Ouya vychádza v ústrety aj vývojárom, ktorí nebudú potrebovať žiadne drahé vývojárske kity ani platiť licencie potrebné na vydanie svojej hry. Všetky ponúkané hry budú k dispozícii zadarmo minimálne v podobe trial verzie alebo dema. Boxer8 chce, aby hráči platili iba za obsah, ktorý budú chcieť. Vývojári si budú môcť stanoviť ľubovoľné ceny.

Konzola si poradí natívne aj s neherným obsahom, napríklad streaming a sledovanie zápasov na Twitch.TV.

Ouya sa bude predávať za 99 dolárov. 

Boxer8 nie je prvou spoločnosťou, ktorá sa snaží vyjsť v ústrety nezávislým tvorcom. Tento rok spustilo distribúciu platformy Raspberry Pi aj britské štúdio Frontier Development.

Update: autorom sa podarilo vyzbierať požadovanú čiastku 950 000 dolárov počas jedného dňa. Aktuálne majú vyzbieraných viac ako 2 milióny dolárov.





Konzola Ouya za stovku, s hrami zadarmo
Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18483)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk