TEKKEN TAG TOURNAMENT 2

TEKKEN TAG TOURNAMENT 2

8.5

Turnaj, aký sa koná raz za desať rokov

Recenzia na PS3 verziu

Rok 2012 je veľkým rokom pre bojovky a takpovediac symbolicky ich vedľa seba stavia do ringu, aby si to v priamom súboji medzi sebou rozdali nie len tie najzvučnejšie mená, ale aj tie menej známe. Tento rok otváral SoulCalibur 5, nasledovali Dead or Alive 5, VF5 Final Showdown, bojovky na Vite, no Namco tento rok vsadilo na Tekken. Najskôr to bola prenosná 3D verzia, potom v spolupráci s Capcomom crossover Street Fighter X Tekken a túto nálož ukončuje vo veľkom štýle.

Tekken Tag Tournament 2 sa na Sectore nestretávate po prvý raz, s drobnou ochutnávkou sme sa už zoznámili v zime a už vtedy sme hre prorokovali, že má blízko k tomu, aby si tento rok trón kráľa bojoviek ukradla pre seba. A nie je to len v koreňoch populárnej prvej časti, ktorá si systémom tagovania dvoch postáv získala srdcia fanúšikov a zaradila sa k najlepším v celej sérii. Tie by samé o sebe nestačili, pokračovanie preto základy presúva do súčasnosti a rozširuje všetko, čo sa rozšíriť dalo.

Séria Tekken patrí medzi bojovky so zaujímavým príbehom, prvý Tekken Tag však svojim zameraním príbehové pozadie vylučoval. V prípade druhej časti sa nachádzame niekde medzi. Hra už disponuje jednoduchým dejom, avšak nejedná sa o kanonické napredovanie. Skôr je to len drobný posun každej postavy takým smerom, aby ste sa dozvedeli niečo viac o vzájomných vzťahoch. A do toho „snový turnaj“, kde si to rozdá každý s každým, bez ohľadu na to, či je mŕtvy, alebo nie.

Tekken Tag Tournament 2
Tekken Tag Tournament 2 Tentoraz sa ubralo z vážnosti a tak sa zúčastníte exotického turnaja.
Tentoraz sa ubralo z vážnosti a tak sa zúčastníte exotického turnaja.


Tekken Tag Tournament 2 Vracajú sa aj dávno zabudnuté postavy.
Vracajú sa aj dávno zabudnuté postavy.


Tekken Tag Tournament 2 Dvojice sa dočkali nových tagovacích útokov.
Dvojice sa dočkali nových tagovacích útokov.





A to je jedna z devíz Tekken Tag Tournament 2. V hre totiž narazíte na najbohatšiu súpisku v histórii a pravdepodobne aj jednu z najširších, aké ste v podobných hrách kedy videli. Ponúka až 59 postáv, z ktorých 41 pochádza z Tekken 6, ostatné sú buď nové variácie známych postáv (Jaycee ako luchadora verzia Julie, Slim Bob), alebo predchádzajúce alternatívne postavy, ktoré sa osamostatnili (Tiger Jackson, Miharu Hirano). Úplne novou postavou je napríklad Sebastian, komorník Lili, ktorý využíva jej move list, no pridáva do neho aj pohyby, o ktoré bola Lili ochudobnená po Tekken 5: Dark Resurrection. Vďaka tomu môžete v hre stráviť stovky hodín len objavovaním toho, čo vám ponúkajú všetky tieto postavy, odkrývaním ich príbehu v Arcade režime, učením sa nových aj zaužívaných pohybov. Nie všetky sú aktuálne dostupné, no aj tie z predobjednávkových DLC neskôr dostanú všetci zadarmo, čo je v ostrom kontraste s DLC politikou Capcom.

Ak nie ste s mechanizmami Tekken Tag Tournament oboznámení, tak vedzte, že k systému bežnej bojovky pridáva tagovanie, teda výmenu postáv kedykoľvek počas boja, čo dáva šancu striedanému na drobnú regeneráciu. Navyše v určitých okamihoch zvýhodňuje bojovníka, ktorý naskakuje do arény, ak jej ukazovateľ života bliká. Hra taktiež rozširuje možnosti tagovacích kombo útokov oboch postáv, ponúka tag prehadzovania a úplne upravuje niektoré techniky, prípadne zavádza nové. Súperov môžete hádzať o zem, rovnako s nimi môžete preraziť steny a podlahy v niektorých arénach. Celkovo sa Tekken Tag Tournament 2 hrá dynamickejšie ako prvá časť, pôsobí vyváženejšie ako Tekken 6 a súbojový systém je zatiaľ jedným z najlepšie dotiahnutých, aj keď jugglovanie pri stene by sa dalo ešte trochu vyladiť.

Okrem Arcade režimu v hre nájdete aj ďalšie režimy, ktoré zabezpečia dostatok zábavy pre osamelého vlka či hráčov preferujúcich online hranie. Samozrejmosťou sú tutoriál a Practice režim, nechýba ani Versus, Tímový súboj, Time Attack či Survival. Novinkou je Fight Lab, ktorý predstavuje alter ego Lee Chaolana, ktorý z Combota (podobne ako v Tekken 4) robí vražedný stroj. Niečo však zlyhá, Combot vybuchne a s výcvikom treba začať odznova. Hráči tak majú šancu zoznamovať sa so všetkými technikami od jednoduchších až po pokročilejšie a to všetko obalené v samostatnom minipríbehu. To všetko síce zabaví, no je na škodu, že chýbajú zábavné režimy typu Tekken Bowl alebo Tekken Force. Všetky súboje môžete viesť dvaja na dvoch, jeden na jedného, dokonca aj dvaja na jedného a opačne. Poteší aj Replay Theatre, ktorý umožňuje prehrávať záznamy zo zápasov.

Už nejakú dobu je neoddeliteľnou súčasťou takmer neobmedzená možnosť upravovať vzhľad postáv či už sa jedná o oblečenie, doplnky, alebo jednoducho čokoľvek, čo si zmyslíte. Jednotlivé časti si postupne odomykáte a kupujete za hernú menu získavanú hraním online aj offline. Aj vďaka tomu si v online hraní môžete vytvoriť úplne vlastnú identitu s postavami, aké nemá nikto iný. Pritom vám autori nekladú do cesty prekážky neprívetivosti editora, jeho ovládanie je jednoduché a hneď sa v ňom zorientujete.

Tekken Tag Tournament 2 exceluje nie len počtom postáv, ale aj množstvom dostupných arén. Tých je  až 27 a každá je unikátna. Drvivú väčšinu tvoria úplne nové priradené k vybraným postavám, zopár je prerobených z predchádzajúcich hier, a niektoré z arén obsahujú už spomínané sekcie po vyhodení cez stenu a podlahu. Spracované sú výborne, nechýbajú im mnohé detaily (často aj vtipné, aby dotvárali celý humorný nádych hry), hĺbka, bohatá farebná paleta. K úrovniam patrí aj hudba, na ktorú sa v prípade Tekken Tag Tournament 2 autori sústredili ešte viac a podarilo sa im namiešať skvele fungujúci mix melódií. Otravnou je iba hudba v online lobby, ale k tomu až neskôr. 

V tejto generácii konzol sa vymenili priority a na vrchol pyramídy sa dostalo online hranie, ktoré v mnohých prípadoch aj takmer úplne nahradilo offline obsah. A tu Tekken Tag Tournament 2 naráža na prvý zásadný problém, aj keď treba priznať, že na jeho odstránení sa pracuje a je to problém iba dielčí. Sieťový kód funguje perfektne, bez lagov v prípade, že máte stabilné pripojenie a také isté má aj váš súper. To platí výhradne pre Xbox 360 verziu, nakoľko PS3 verzia má od svojho uvedenia problémy so stabilitou na PSN na niektorých modeloch konzol. Vyhľadávanie hry trvá dlhšie, často vás odhlásuje, niekedy hra spadne. Tieto problémy sú už na ústupe a keď sa už dostanete do hry, všetko funguje takmer bezchybne. O to viac to bolí, ak systém takéto odpojenie vyhodnotí ako nekorektné ukončenie zápasu a penalizuje vás.

Tekken Tag Tournament 2
Tekken Tag Tournament 2 Dôjde aj na rodinný súboj.
Dôjde aj na rodinný súboj.


Tekken Tag Tournament 2 V špeciálnom režime si vycvičíte vlastného Combota.
V špeciálnom režime si vycvičíte vlastného Combota.


Tekken Tag Tournament 2 Na detailoch sa v arénach nešetrilo.
Na detailoch sa v arénach nešetrilo.





Online ponúka taktiež možnosti hrať dvaja na dvoch, či jeden na jedného, pričom môžete využiť aj možnosť párového hrania a ísť na to vo dvojici. Môžete si prezerať rebríčky, sledovať replaye, tímové štatistiky, spravovať pozvánky, jednoducho aj na dnešnú dobu nadštandard. Samozrejme, nechýbajú rýchle Player zápasy bez hodnotenia ani hodnotené Ranked zápasy. SoulCalibur 5 bol skôr rozporuplnou hrou, no priniesol niečo vynikajúce – globálne Koloseum. Je skvelé, že si Namco z tohto príkladu spravilo akýsi štandard a prenáša ho aj do Tekken Tag Tournament 2 v podobe World Arena. Tá funguje zároveň aj ako sociálny hub, kde si nie len vyberáte súboje podľa svojho gusta, ale aj komunikujete s ostatnými hráčmi. Systém je oddelený od ostatných a umožňuje ešte lepšie vyhľadávanie zápasov a súperov vďaka možnostiam výberu lobby aj na základe regiónu. Chýbajú snáď len špecifikácie podľa krajín. Všetko je zastrašené novou online službou Namca – World Tekken Federation.

Graficky niet čo vytknúť. Dokonca aj Tekken 6 vedľa nej vyzerá ako chudobný príbuzný a je vidieť, že technológiu vypilovali v Namco do dokonalosti. A to pri zachovaní frameratu, čiže žiaden vyšší input lag. Vysokú dynamiku si Tekken Tag Tournament 2 udržuje už od nabitého úvodného intra a aj výborné vizuálne spracovanie kráča v šľapajach načrtnutých vynikajúcou prezentáciou v úvode. A je jedno, či sa bavíme o bojovníkoch alebo arénach. Pokles fps môžete zažiť pri hraní v 3D, no treba dodať, že Tekken Tag Tournament 2 je najlepšie vyzerajúcou hrou v 3D, aká bola doteraz vydaná a pomáha tomu aj efektná práca s kamerou pri úderoch do hĺbky prostredia. O hudbe už padli slová chvály a v rovnakom duchu sa nesie aj dabing. Ten je opäť vynikajúci, navyše po prvý raz postavy na vás prehovoria rodnou rečou, takže paleta jazykov je skutočne veľmi bohatá.

Namco s Tekken Tag Tournament 2 skutočne atakuje trón kráľa bojoviek tohto roka. A nechýbalo veľa, možno by boli priniesli aj najlepšiu hru v sérii. Tagovacie mechaniky sú dotiahnuté do dokonalosti, súbojový systém je takmer bez chýb a hromada obsahu vás pri nej zaručene udrží ešte nejaký ten rok, presne ako tomu bolo v prípade prvej časti. Možno by to chcelo ešte uletený jednoduchý herný režim, keďže Fight Lab túto dieru nevyplní. Napriek tomu sa jedná o vynikajúci počin, ktorý by nemal chýbať v zbierke fanúšikov bojoviek.


napísal matus_ace 17.10.2012
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
TEKKEN TAG TOURNAMENT 2
+ vynikajúca hrateľnosť
+ grafika a 3D
+ hudba a dabing
+ mnoho postáv a arén
+ upravovanie postáv
+ World Arena
- problematický online v prípade PS3 verzie
- pre nováčikov určite ťažké
- chýbajú minihry


RECENZIE HRÁČOV
PS3
Xbox 360

Vývoj: Namco Bandai / CENEGA / Namco Bandai
Štýl: Bojovka
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. september 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk