TEKKEN 3D: PRIME EDITION

TEKKEN 3D: PRIME EDITION

7.0

Tekken sa bije o 3D titul

Recenzia na 3DS verziu

Namco je na roztrhanie a aktuálne za to môže aj populárna séria Tekken, ktorej autori nedávajú ani len chvíľku pokoja a pritom nezáleží na jej podobe či platforme. Nie je to tak dávno, čo sme mali možnosť sledovať nový animovaný Tekken film ako súčasť kolekcie Hybrid, ktorá obsahovala remaster pôvodnej hry Tekken Tag Tournament aj Prologue druhej časti, na ktorú narazíme neskôr v tomto roku. Tekken sa rozšíril aj na mobily, v spolupráci s Capcomom sa práve dokončila jedna crossover bojovka (Street Fighter X Tekken), druhá je v príprave a to nás čakajú ešte ďalšie dve Tekken hry. Pomedzi to všetko sa však Namco rozhodlo niečo zbúrať a tak druhý raz svojim rodinným klenotom obdarili aj platformu Nintenda (po Tekken Advance).

A Namco v tomto prípade nemá v úmysle búrať len nejaké naivné predstavy. Oni sa postavili pred nemalú výzvu, ktorou je zmenenie pohľadu na bojovky a obsah na handheldoch. Sústo je to obrovské a ani súperi sa nevzdajú ľahko. Tekken 3D: Prime Edition totiž do ringu nenastupuje len proti svojim predchodcom, ale najmä proti Super Street Fighter 4 3D a Dead or Alive Dimensions, ktoré si už stihli publikum prerozdeliť a obe ukázali svoje silné stránky. Skúsenosti síce majú nespočet, no nenabrali si na ramená až príliš?

Úvodné hodnotenie by mohlo naznačovať, že v istých ohľadoch tomu tak je, no nie je to tak celkom pravda a je jasné, že jedna z legiend žánru sa vôbec nemieni ľahko vzdať. O uštedrenie direktu súperom sa pokúša hneď jednou zo svojich najsilnejších zbraní. A tou je samozrejme dlhé roky sa takmer nemeniaca a krásne vyvážená hrateľnosť kombinujúca rýchlosť a prístupnosť arkády s obrovským množstvom možných pohybov, ktorých dokonalé zvládnutie dá zabrať nejednému hráčovi.

Tekken 3D: Prime Edition
Tekken 3D: Prime Edition Film vás prevedie osudom dvoh hlavných postáv.
Film vás prevedie osudom dvoh hlavných postáv.


Tekken 3D: Prime Edition Nechýbajú žiadne významné postavy.
Nechýbajú žiadne významné postavy.


Tekken 3D: Prime Edition Heihachi prešiel omladzovacou kúrou.
Heihachi prešiel omladzovacou kúrou.





Ak ste oboznámení s touto sériou, hlavne s jej šiestou časťou, tak sa budete okamžite cítiť ako doma a okrem vašich schopností vám nič nestojí v ceste za skalpami súperov. Hrateľnostne je to totiž len zmenšená kópia šestky. Rovnaké sú pohyby, ich vykonávanie a aj efekt. Teda máte k dispozícii pomerne jednoduchý súbojový systém, ktorý napríklad na rozdiel od série Street Fighter, je založený na smeroch v kombinácii so 4 tlačidlami pre údery a kopy. K tomu navyše aj možnosti úhybných manévrov do prostredia. Klasikou sa už dávnejšie stali spôsoby grabov a hádzania umiestnené na dvojiciach tlačidiel. Ak ste ešte nemali tú česť s Tekken hrami, niet sa čoho báť. Zvládnuť postavy na 100% nie je jednoduché, no učenie vám nekladie pod kolená zbytočné prekážky a hravo sa dokážete vypracovať na celkom obstojnú úroveň. Ovládanie podporuje ako d-pad, tak aj Circle pad. Navyše je možné si ľubovoľne namapovať nielen pohyby, ale aj časti kombo útokov na dotykovú obrazovku, rovnako ako tomu bolo aj v prípade iných 3DS bojoviek. Toto ovládanie je však len na skúšanie, nakoľko väčšia odozva bráni jeho plnému využitiu. 

Séria Tekken si vždy zakladala na slušnej dynamike súbojov a inak tomu nie je ani teraz. Keď vám raz ovládanie prejde do krvi, tak sa na malej obrazovke handheldu 3DS rozbehne veľké divadlo. Prostredia aj postavy spolu fungujú v úžasnej symbióze a je radosť tieto rýchle súboje sledovať. Treba však priznať, že sú k tomu vytvorené najlepšie možné podmienky a hra nestratí ani len jedinú zo 60 snímok za sekundu a to ani v 3D režime. Doslova to označenie 3D bojovka dodáva nový rozmer a vy si hru aj vďaka tomu dokážete vychutnať o niečo viac a lepšie. Po súbojoch však môže mrzieť absencia instant replayov, keďže si nemôžete vychutnať víťazný úder zasadený súperovi. 

Tekken vždy ponúkal aj niečo naviac. Rodinná sága Mishimovcov sa za tých 18 rokov slušne rozrástla a nie len oni, ale aj príbehy postáv navôkol si získali srdcia hráčov. Dá sa pochopiť, že príbehovo sa autori v tejto hre nechceli nikam pohnúť. Už menej sa dá rozumieť tomu, že to (ne)pretavili aj do hernej náplne a vy tak prichádzate nielen o všetky zaujímavé videá, no hlavne o herné režimy, ktoré sú tak dôležité, aby si hra svojich hráčov udržala. A nie je to len Story mode, ktorý sa tu nenachádza, rovnako tu nenájdete ani Arcade režim.

Pýtate sa, čo v hre vlastne máte hrať? Pre vlka samotára je tu pomerne neuspokojivý režim Quick Battle, ktorý proti vám stavia zástupy súperov, ktorých úroveň stúpa a ich porážaním si aj vy prebíjate cestu naprieč rebríkom dosiahnutých úrovní. Ale to je všade samozrejmosť. Tu z toho robia jeden z elementárnych prvkov. Ďalšou možnosťou je špeciálny Survival režim, kde sa postavíte postupne 5, 10, 20, 40 a 100 súperom so špecifickými pravidlami na určitých miestach. Niektorým „bossom“ tak môžete ublížiť len jugglovaním. V prípade, že súboj ukončíte perfektným víťazstvom, tak do ďalšieho nastupujete v zvýhodnenom Rage režime. Tu si aj odomykáte Tekken karty, ktorých je vyše 700 a predstavujú 3D scény pre zberateľov. Iným spôsobom ich získania je nákup cez StreetPass za kredity. Tie môžete získať zamieňaním za svoje Play Coins. 

Kruciálnu úlohu teda zohráva online zápolenie buď cez internet alebo lokálne. A našťastie v tejto oblasti autori nesklamali a ponúkajú špičkový zážitok so síce obmedzenou (na počet zobrazených hráčov), no prehľadnou lobby, rýchlym a jednoduchým vyhľadávaním ako medzi priateľmi, tak aj v ranked zápasoch. Čo sa týka sieťového kódu, tak tiež nepatrí k najhorším a rozhodne tu dokážete stráviť dlhé hodiny, ktorými si môžete kompenzovať absenciu hĺbky v hre jedného hráča. Prezentovať sa môžete aj vlastnými postavami, na ktorých máte možnosť upravovať farebné schémy. Kvôli lepšej stabilite sa však 3D režim v multiplayeri vypína, stále však hra beží na 60 fps. 

Celkovo v Tekken 3D: Prime Edition narazíte na 40 dobre známych postáv, ktoré zo svojho „veľkého“ čara prevodom na malý displej stratili len veľmi málo. Nechýba žiadne významné meno, všetky v prevedeniach z Tekken 6. Jedna zmena tu však je. Dávnejšie zomrel herec Daisuke Gori, známy ako hlas Heihachiho Mishimu. Šalamúnske riešenie spočíva v tom, že autori ho nechali vypiť prameň mladosti a jeho nová podoba sa nesie v duchu prvých dvoch hier. Zabojujete si v 17 krásnych arénach. Medzi nimi sú niektoré špeciálne upravené z Tekken 6 a osem nových

Tekken 3D: Prime Edition
Tekken 3D: Prime Edition Tekken sa stále hrá rovnako dobre.
Tekken sa stále hrá rovnako dobre.


Tekken 3D: Prime Edition Na hrateľnosť si zvyknú aj nováčikovia.
Na hrateľnosť si zvyknú aj nováčikovia.


Tekken 3D: Prime Edition Spracovaním vás film na malom displeji milo prekvapí.
Spracovaním vás film na malom displeji milo prekvapí.





Aj keď tejto torte niečo chýba, tak má na svojom vrchu chutnú čerešničku – animovaný film Tekken: Blood Vengeance, o ktorom sme písali už v recenzii kolekcie Tekken Hybrid. Ponúka svižnú akciu, kvalitnú animáciu a hlavne ukazuje, že aj 3DS sa dokáže príjemne popasovať s filmami v 3D. A vôbec nevadí veľkosť displeja, jedno pozretie prežijete bez ujmy. To je však len malá náplasť na chýbajúci Arcade režim. Tekken sa stále hrá rovnako dobre. Nesklamal ani online a dokonca aj zberatelia si v tejto hre prídu na svoje. Chyby tu sú, no kvôli hrateľnosti a búraniu hraníc v technickom spracovaní, množstve postáv a distribúcii filmov na 3DS si hra určite zaslúži pozornosť.


napísal matus_ace 18.4.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.4
Ohodnotiť
TEKKEN 3D: PRIME EDITION
+ hrateľnosť
+ online
+ zbieranie kariet
+ 60 fps v 3D
+ film ako bonus
+ Survial
- málo offline obsahu
- obmedzená editácia
- nehodí sa na cesty

Zaradené pod: tekken, namco bandai, 3DS


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Namco Bandai / Conquest / Namco Bandai
Štýl: Bojovka
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. február 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18390)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk