DUNGEON SIEGE 2

DUNGEON SIEGE 2

Prichádza druhá časť úspešného RPG s množstvom vylepšení pri zachovaní hrateľnosti a rýchlej akcie.

Dojmy

Gas Powered Games netreba fanúšikom žánru RPG nijako zvlášť predstavovať. Tvorcovia akčného RPG Dungeon Siege a datadisku Legends Of Aranna pracujú od leta 2002 na pokračovaní tejto úspešnej značky. Dungeon Siege 2 (DS2) má byť dôstojným pokračovaním s množstvom vylepšení pri zachovaní hrateľnosti a rýchlej akcie. Vydanie tohto titulu sa prednedávnom presunulo z konca tohto na začiatok budúceho roka. Rozhodli sme sa preto zosumarizovať dostupné informácie v tomto preview.

Príbeh hry je zatiaľ tajomstvom a ostatné informácie sú uvoľňované postupne. S istotou môžeme povedať, že DS2 sa odohráva v krajine Aranna, v ktorej to vrie medzi obyvateľmi. Je celkom možné, že sa k znepriateleným stranám budeme môcť pripojiť a bojovať po boku rebelov. Civilná vojna strhla aj hranice medzi dobrom a zlom a vladár Valdis sa rozhodol tvrdou rukou upokojiť konflikt a zaviesť poriadok v celej krajine. Jeho metódy isto nebudú diplomatického charakteru a skupina dobrodruhov pod vedením hráča sa mu postaví na odpor. Hlavný hrdina DS2 je držgroš a mamonár v službách zlého vojenského generála. Po splnení prvých úloh však zmení názor a začne ťaženie proti svojmu pánovi. Začiatok hry patrí tradične vytváraniu postavy zo štyroch rás (Elf, človek, half giant a Dryad) a kozmetickej úpravy vizáže (úprava účesu alebo šiat).

Dungeon Siege 2
Dungeon Siege 2
Dungeon Siege 2

Pri vytváraní pokračovania počúvali autori požiadavky a sťažnosti hráčov, preto je DS2 zamerané viacej na boj, interaktivitu a vývoj celej skupiny. Postavu budú podobne, ako v predchádzajúcom diele definovať štyri základné zamerania: boj na blízko, na diaľku, prírodná a bojová mágia. Pri prechode na vyšší level si je možné vylepšiť zručnosť alebo investovať do novej. Bojovníka takto môžete naučiť bojovať so štítom, jednou alebo dvoma zbraňami. Každá zručnosť má 10 úrovní. Vaše spoločenstvo dobrodruhov môže mať šesť členov, avšak jednotlivé postavy sa k vám nebudú pridávať automaticky. Aby ste získali požadovaný charakter je nutné viesť dlhý rozhovor a na základe odpovedí a otázok sa rozhodne, či sa k vám pridá alebo nie. Rozhodnutie novej postavy môže ovplyvniť aj názor iného člena vo vašej skupine. Sociálna stránka má byť prepracovaná a má mať hĺbku. Ku každej postave sa viaže špeciálny quest a vlastná minulosť.

DS2 je zameraný v prvom rade na súboje, tie majú byť oveľa vyzývavejšie a už nestačí iba nakonfigurovať chovanie postáv. Koncept však zostáva rovnaký hack-n-slash. Popri množstve zbraní a rozmanitých kúziel budú v bojoch rozhodovať aj špeciálne Sily (Hero Powers). Získať takúto schopnosť vyžaduje poriadny tréning, každé zameranie postavy sa pritom dostane k inej špeciálnej schopnosti. Bojovníci majú silné údery, ktoré dokážu omráčiť nepriateľa, lukostrelci dokážu vypustiť šíp a preraziť ním telá niekoľkých nepriateľov a mágovia zosielajú Sily, ktoré nechajú všetko naokolo vybuchnúť. Účinky Síl sú devastujúce a zosielajú sa podobne ako kúzla, s tým rozdielom, že sa „nabíjajú“ neskutočne pomaly. Nesprávne načasovanie môže viesť k prehranému súboju alebo zraneniu vlastných hrdinov. Zoslaním Detonation môžete ublížiť nielen nepriateľom, ale aj vlastným postavám, preto je potrebné niektoré Sily používať rozumne. Detonation vytvára obrovský výbuch a zraňuje všetko naokolo bez rozdielu. Ďalšou známou Silou je Circle Of Frost, po aplikácii ktorej vyrastú zo zeme ľadovce a všetko živé zamrzne. V kombinácii s Detonation je skupina nepriateľov už predom odsúdená na smrť.

Dungeon Siege 2
Dungeon Siege 2
Dungeon Siege 2

V pôvodnom Dungeon Siege sa odkladali predmety z preplnených inventárov do truhlíc na chrbte mulice. Tá je v DS2 nahradená exotickými zvieratami, tzv. zvieratkami. Nebolo nič horšie, ako keď sa podarilo nepriateľom zabiť bezbrannú mulicu a bolo nutné si hľadať náhradu. Tento problém by malo riešiť zvieratko, ktoré bude ovplyvňovať niektoré vlastnosti postáv a samé sa zapojí do bojov. Nebude to iba nejaký poskok, ale stane sa radovým členom vašej skupiny a vy sa budete musieť oň starať, kŕmiť ho a vychovávať. Prebytočné predmety nemusíte premieňať na zlato alebo ich nechávať vo voľnej prírode, nakŕmte nimi zvieratko! V závislosti od množstva a druhu predmetov sa vylepšujú aj tomuto pomocníkovi vlastnosti, čo sa odráža na jeho sile a vzraste. V nedávnom komentovanom videu sme mali možnosť vidieť ako nakŕmil dizajnér Chris Taylor Fire Elementala niekoľkými zbraňami. Keďže sa jednalo o zbrane používané na blízko, zvieratku narástla sila. Konkrétne Fire Elemental je imúnny voči ohnivým útokom a ohňovzdornosť stúpne aj celej skupine. Zvieratká majú schopnosti a útoky, na ktoré inde v hre nenarazíte. Ich jedinečnosť, podobne ako u postáv závisí od vylepšovania a investovania skúsenostných bodov do vlastností.

Gas Powered Games vyvinuli pre DS2 technológiu Coach AI, ktorá dodáva nepriateľom osobnosť. Coach AI bola vyvinutá s cieľom dodať nový rozmer bojom a prežívať ich naplno. Táto technológia definuje chovanie monštier pri určitých situáciách, aký majú používať štýl boja, ako sa majú hýbať a ako bude reagovať na postavy hráča. Pri pohľade na veľkú skupinu nepriateľov je vidieť organizovanosť, postavy sa nehýbu rovnako a každá reaguje inak. V bojoch dokážu používať kúzla, podporujú sa a niektoré monštrá sa snažia ukryť alebo nalákať hráča do pasce. Krajina Aranna je v občianskej vojne a neraz sa zapojíte so svojou skupinou aj vy do masívnych súbojoch, v ktorých vám budú pomáhať aj miestny obyvatelia. Vaša pomoc môže zmeniť ich presvedčenie a upevníte v nich sebavedomie. Autori dostali množstvo požiadaviek aj na vylepšenie interaktivity s prostredím. Okrem prostredia sa zmenili úlohy a manipulácia s predmetmi. Na slobodu rozhodovania zabudnite, ale v niektorých situáciách vám bude umožnené rozhodnúť sa, ako vyriešiť úlohu (zoberiete/nezoberiete úplatok). K niektorým questom sa pritom dostane iba úzko špecializovaná postava, ktorá môže otvoriť inak zatvorené truhlice alebo dvere. Pri rozhovoroch s NPC bude možné využiť diplomaciu alebo kúzla na presvedčovanie.

Dungeon Siege 2
Dungeon Siege 2
Dungeon Siege 2

Prostredie bude reagovať na hráča, môže zaplaviť údolie vodou, vyhodiť do vzduchu celú budovu alebo použiť zbrane na obliehanie. DS2 bude lineárnou hrou, bojíme sa však, že to autori so skriptami preženú. Budú spúšťať absolútne všetko a atmosféru krajiny Aranna má dotvárať množstvo in-game animácií. DS2 beží na upravenom engine z pôvodného dielu. Prostredie je tentokrát bohatšie na detaily a objekty a s podporou DX9 sa využívajú v hojnom počte aj shadre na reflexné materiály (voda, čepele zbraní). Aké herné módy ponúkne DS2 v multiplayeri? Jediným známym módom je co-operative.

Vylepšené prostredie, strom schopností u postáv, kvantum predmetov, kúziel, zbraní, nepriateľov, hojné využívanie skriptov, vylepšená AI, chovanie zvieratiek a atmosférická výprava do sveta Aranna to je Dungeon Siege 2 od Gas Powered Games. Bude to stačiť na dôstojné pokračovanie? Fungovalo to v Dungeon Siege, musí to fungovať opäť!


napísal spacejunker 27.7.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Dungeon Siege 2
| DUNGEON SIEGE 2
[7.6.2004]
DUNGEON SIEGE 2


PC

Vývoj: Gas Powered Games / Microsoft
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. august 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19996)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk