DUNGEON SIEGE II

DUNGEON SIEGE II

Pre vás kto nemáte linku na sťahovanie 1.4GB dema RPGéčky Dungeon Siege II tu máme prvé dojmy z hry.

Dojmy

Hrateľná ukážka dokončeného RPG Dungeon Siege II odradila svojou monštruozitou nejedného z vás. Predsa sťahovanie balíka v objeme takmer 1,5GB nie je pre majiteľov pomalšieho pripojenia otázkou pár hodín, ale niekoľkých dní. V našom prípade sme na demo čakať nemuseli, už nejaký ten deň je nainštalované a cesta do fantasy sveta Aranna je otvorená.

V úvode dema sa prostredníctvom série pôsobivých renderovaných videí dozvedáte o konci jedného veku, ktorý znamenal rozdrobenie Aranny a zrod novej hrozby. Ultimátne zbrane - meč a štít - udržujúce vo svete harmóniu sa stretli v poslednej bitke. Chladná čepeľ rozbila štít na niekoľko častí a s pomocou temných mágov sa ocitla v rukách mladého princa Valdisa. S odhodlaním potlačiť nepokoje v krajine povolal do boja žoldnierov, medzi ktorých patrí aj hlavná postava Dungeon Siege II.

Začiatok hry tradične patrí vytváraniu vlastného hrdinu. Vybrať si môžete zo štyroch rás (človek, elf, poloobor, Dryad) a výzor postavy dodatočne upraviť. Po voľbe pohlavia, farby pleti, vlasov, účesu a zadaní mena sa dostávate k obtiažnosti. DS2 obsahuje celkovo tri stupne obtiažnosti, z toho iba prvá (Mercenary) je aktívna. Ostatné sú sprístupnené až po opätovnom dohraní. Obtiažnosť Veteran je určená pre postavy levelu 40-69 a Elite pre hrdinov úrovne 70-100. Nemusíte mať však obavy z toho, že boje budú jednoduché a vy nebudete mať medzi nepriateľmi súpera, aj keď tutorial hovorí niečo iné.

Prvé minúty strávené v tutoriali po boku prisluhovačov Valdisa vás zasvätia do noviniek a ovládania. V zápätí prichádza prvý zvrat. Podlým trikom samotný dobyvateľ zradí vlastné rady a žoldnierov sa efektne zbaví. Hlavná postava sa spolu s ďalšími bojovníkmi ocitá vo väzení Dryád. Po zistení, že podlosť si vyžiadala obeť v podobe jeho priateľa, prehadzuje kabát a mení strany. Nato, aby svoje odhodlanie postaviť sa Valdisovi dokázal, je prepustený z väzenia a začína plniť prvé questy pre lesných obyvateľov.

Dungeon Siege II
Dungeon Siege II
Dungeon Siege II

Masívnosť hrateľnej ukážky nie je bezúčelná, jej dĺžka siaha až po elfský podzemnú svätyňu (Elven Shrine). Než sa tam prebojujete, čakajú vás hodiny kvalitnej zábavy, počas ktorých vstrebete všetky dôležité vylepšenia čakajúce na vás v plnej verzii. DS2 sa drží základných čŕt predchodcu Dungeon Siege a datadisku Legends of Aranna. Hra si udržala svoje rýchle tempo, okamžitú hrateľnosť a jednoduchosť prehĺbenú avizovanými novinkami. V podstate sa stále jedná o svižné akčné RPG, ktoré si podá kritika zo strany hard-core hráčov práve vďaka triviálnosti niektorých prvkov.

Jednou z prvých vecí, ktorú jednoducho nemožno prehliadnuť je levelovanie postavy. Schopnosti (boj na blízko, na diaľku, prírodná a útočná mágia) sa stále automaticky vylepšujú v závislosti od používanej zbrane či mágie a postavu definuje stále rovnaký počet vlastností. Pribudli však špecializácie v spojení s hrdinskými silami (Hero Powers) úzko previazané na schopnosti. Postavu môžete formovať pomocou špecializácií. Je však veľmi dôležité už od samého začiatku úzko špecializovať hrdinov, pretože univerzálna postava sa nikdy nedostane k účinným silám! Vybrané špecializácie dosiahnu najvyššie hodnoty (lvl 10) až v pokročilej fáze hry.

Osobne som svojho bojového mága zaučil ohňu a ignoroval som cestu bleskov či mágii podobnej necromancerovi. Bojovníka môžete napr. naučiť boju s dvomi zbraňami, so štítom či obojručákom. Každá jedna voľba ovplyvňuje ďalšiu a spolu odomkýnajú Hero Powers. Dlhé nabíjanie každej tejto sily naznačuje, že sa bude jednať o niečo výnimočné. V skutočnosti majú hrdinské sily devastujúce účinky a v niektorých prípadoch, môžu zraniť aj vašich zverencov. Sily je možné medzi sebou aj kombinovať a vytvárať tak pôsobivé a extra ničivé kombá. Vzhľadom na dlhý čas nabíjania, je dôležité aj rozhodnutie, kedy silu naozaj použiť. Vo väčšine prípadov zachraňujú život.

Medzi ďalšie novinky patrí dočasné vylepšovanie vlastností postáv v skupine zariekaním. Po celej krajine sú rozmiestnené stojany so zaklínadlami a altánkami, kde ich možno použiť. Nájdené zaklínadlá sa zapisujú do denníka a jednoduchým vyrieknutím (alebo napísaním na klávesnici) môžete napr. zvýšiť obranné číslo celej skupiny. Tento malý zlepšovák motivuje hráča k hľadaniu stojanov a preskúmavaniu každého kúta mapy. Odmenou sú potom účinné zaklínadlá, ktoré uľahčujú boje. Tie opäť prebiehajú v reálnom čase s možnosťou pauzy.

Dungeon Siege II
Dungeon Siege II
Dungeon Siege II

Potvory nie sú tuhé, ale vždy vás prekvapia svojím počtom. Autori propagovali svoju „revolučnú“ umelú inteligenciu pod názvom Coach AI. Mala definovať pohyby a kooperáciu medzi protivníkmi v závislosti od polohy a počtu hráčových hrdinov. Coach AI má svoje svetlé, ale aj temné stránky. Potešiteľný je fakt, že už nie je možné tak často využívať systém odlákania nepriateľa od silnejšej skupinky a v kľude ho doraziť. Protivníci naozaj kooperujú a do boja sa vrhajú v skupinách. Ak sa hráč príliš vzdiali, vrátia sa k vodcovi svorky a čakajú. Tu prichádza na radu premyslená stratégia a využívanie prostredia vo váš prospech. Svoje čaro má aj priamy nájazd, ale v mnohých prípadoch končí smrťou.

Protivníci sa navzájom v bojoch podporujú a vždy sa snažia dostať za chrbát hrdinu. A to je tá temná stránka umelej inteligencie. Mnohokrát som bol svedkom ako sa snaží prerastený obor obísť môjho bojovníka vysunutého vpredu a zaútočiť naňho zozadu. Vôbec mu pritom nevadilo, že ho bojovník sekal hlava-nehlava. Než sa stihol dostať za jeho chrbát, padol na zem pod prílivom mojich fireballov. Ďalším nepríjemným faktom je zasekávanie sa postáv alebo nečinné prizeranie sa na vlastnú smrť.

Keď už sme pri zubatej, je načase predstaviť ďalšiu novinku. Je ňou absencia ukladania pozície. Neplašte sa, uložiť si svoje dobrodružstvo budete môcť kedykoľvek, ale s malými penalizáciami. DS2 nepoužíva slotový save, kde si vyberiete pozíciu, kam sa hra má uložiť. Uloženie pozície v DS2 znamená, že si hra zapamätá progres v questoch, počet aktivovaných teleportov, výzbroj postáv a obsah inventára. Pri nahraní pozície, ožijú všetky potvory na mapách a vy sa objavíte vo východzom bode (v deme je to osada lesných Dryád). Po krajine sa presúvate výhradne pomocou teleportov, alebo ak si chcete zasekať, tak aj po vlastných. Smrťou dobrodružstvo v DS2 nekončí. Postavy pod údermi upadnú do bezvedomia a nasleduje respawn. Ten však nie je zadarmo. Prídete o všetku výzbroj, ale iba dočasne, keďže ju nájdete na mieste vášho skonu a o 25% zo všetkého zlata, čo máte pri sebe. Zomierať sa v DS2 pri vysokom obnose zlata naozaj neoplatí.

V bojoch nikdy nebudete sám, ale už od samého začiatku okúsite kooperáciu s druhou postavou. V partii môže byť maximálne šesť postáv, medzi ktoré sa ráta aj ďalšia inovácia – zvieratká. Ak sa rozhodnete chovať takéto zvieratko, tak vedzte, že je to na úkor ďalšieho člena skupiny. U chovateľa si môžete zakúpiť zvieratká rôznych rás s rôznymi prednosťami. Chovanie je vlastne vykrmovanie. Zvieratko spapá akýkoľvek predmet, čím sa mu vylepšujú schopnosti a rastie. Tento spôsob je ideálny v prípade, že sa chcete zbaviť prebytočných predmetov a k obchodníkovi je to ďaleko. Sám som tejto ponuke odolal, ale v plnej verzii si hneď na začiatku kupujem malého bleskometača, sľubujem!

Dungeon Siege II
Dungeon Siege II
Dungeon Siege II

DS2 beží na upravenej technológii z predchádzajúceho dielu a je až k neuvereniu, čo všetko z nej dokázali autori vyťažiť. Prostredia sú jednoznačne detailnejšie, zvýšila sa viditeľnosť a možno hovoriť aj o väčšej plynulosti. Trošku zamrzí fakt, že vietor nehýbe konármi stromov ani kríkmi a postavy pri rozhovoroch neotvárajú ústa. Tento problém však môže byť odstránený vo finálnej verzii. Na margo modelov všetkých postáv môžem povedať, že im nechýba rozmanitosť a ani pri maximálnom priblížení kamery nepostrádajú nič zo svojej detailnosti.

Tie najlepšie grafické orgie zažijete pri zosielaní všemožných kúziel. Pri všetkých tých žiarach, aurách, reflexiách a ďalších DX9 efektov sa zapotila v rozlíšení 1024x768 pri High detailoch zostava s procesorom Intel P4 3,4GHz s podporou HT, 1GB RAM a GF 6800. Všetky obrázky, ktoré nájdete pri tomto článku majú v ľavom hornom rohu bielymi písmenami zobrazenú aktuálnu hodnotu fps. Po zvukovej stránke niet výhrad, všetko zvučí tak ako má a hra podporuje plný EAX, čo ocenia majitelia priestorového ozvučenia.

Ako som spomenul na začiatku, DS2 sa drží základných čŕt predchodcu. Preto nečakajte žiadne zázraky medzi predmetmi alebo questami. Poteší však vylepšovanie (upgradovanie) zbroje alebo existencia vzácnych sád, ktoré po oblečení zvyšujú bonusy postáv. Úlohy v deme zahŕňajú iba poslíčkovanie a typické choď a zabi. V plnej verzii sa určite nevyhneme istému stereotypu. Dungeon Siege II je aj napriek obavám a spomenutým nedostatkom vysoko hrateľný titul, čo dokazuje aj prvá recenzia na serveri Tiscali 83%.

Dungeon Siege II vychádza 16.augusta.


napísal spacejunker 4.8.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Dungeon Siege 2
| DUNGEON SIEGE 2
[7.6.2004]
DUNGEON SIEGE II


PC

Vývoj: Gas Powered Games / KONTIKI / Microsoft
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. august 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19547)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk